fbpx Skip to content

Az Apple korábbi ikonikus vezető tervezője Jony Ive, 2019 folyamán hagyta el a cupertinói céget, viszont tanácsadóként továbbra is együttműködött a LoveFrom nevű tervezőcégén keresztül a tech óriással. A The New York Times információi szerint azonban az Apple és Ive közötti partnerség véget ért.

Az Apple és Ive megállapodtak abban, hogy abbahagyják a közös munkát, és ezzel véget vetnek egy több mint 30 éves kapcsolatnak. Ive olyan sikertermékek fejlesztéséért volt felelős, mint az iPhone, az Apple Watch, a Mac, de az Apple kiskereskedelmi üzleteinek designjában is jelentős szerepet kapott.

A legendás tervező 2019 júniusában jelentette be távozását az Apple-től azzal a céllal, hogy saját tervező céget hozzon létre. Akkoriban Ive azt mondta, hogy az Apple lesz az egyik elsődleges ügyfele, és tervezőként továbbra is együttműködik majd velük a termékek fejlesztésénél. Így volt ez a 24 hüvelykes iMac és más termékek esetében, valamint a hírek szerint útmutatást adott az Apple Car tervezésében is.

Az Apple több éves szerződést írt alá vele, amelynek értéke meghaladta a 100 millió dollárt. A feltételek értelmében az Apple volt a LoveFrom elsődleges ügyfele, de ez a megállapodás korlátozta a tervezőt abban, hogy olyan projekteken dolgozzon, amellyel akaratlanul is az Apple vetélytársává vált volna.

Ive és az Apple a szerződés megújítását tervezték, de aztán úgy döntöttek, mégsem hosszabbítják meg. Az Apple vezetői állítólag megkérdőjelezték a LoveFrom részére kifizetett összeg nagyságát, de az Ive cégéhez átcsábuló Apple tervezők sem vetettek jó fényt az együttműködésre. Ive továbbá azt is feltételül akarta szabni, hogy szabadon válassza meg ügyfeleit anélkül, hogy azokat előzetesen jóváhagyatná az Apple-lel.

A pletykák szerint egyébként az is közrejátszott az Apple kötelékéből való távozáshoz, hogy Ive az Apple Watch piacra dobása után elkeseredett és elégedetlen volt, mert az Apple a design helyett inkább a működésre összpontosított. Ive állítólag úgy érezte, hogy Tim Cookot kevésbé érdeklte a termékfejlesztési folyamat, és csalódott volt emiatt. Nem tetszett neki az sem, hogy  az Apple igazgatótanácsának több tisztségét is technológiai hátterű emberek helyett pénzügyi és üzemeltetési háttérrel rendelkezők töltik be.

Ive távozása óta Jeff Williams felügyeli az Apple tervezőcsapatait, és a jelek szerint ez a jövőben is így lesz. Az ipari tervezést továbbra is Evans Hankey, a szoftvertervezést Alan Dye vezeti. Az Apple marketingfőnöke, Greg Joswiak szintén központi szerepet játszik a terméktervezésben.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.