fbpx Skip to content

Az “élőzés” manapság egy rendkívül népszerű dolog, YouTube-on mostanság felkapottak a kérdések és válaszok típusú videók is, amikben élőben kérdezhetnek az emberek az adott YouTubertől. Ezen kívül a modernebb, ügyes marketingessel ellátott cégek, webshopok sokszor már élőben mutatják be az új termékeket is rövid videóban, valamint egyre menőbb egy esküvőt, rendezvényt is élőben közvetíteni, hogy még több embert érhessük el.

Valljuk be, az élő videók egyre jobban hódítanak, és van is létjogosultságuk, ha ügyesen csináljuk. Az élő videózás svájci bicskája a RECnGO alkalmazás, amivel az iOS eszközeinkből (Androidra is elérhető) tudunk rövid idő alatt teljes stábot létrehozni több kameraállással és egyedi, szöveges megoldásokkal. Nézzük meg, mire is képes az app!

Arról még nem esett szó, hogy a RECnGO egy magyar fejlesztés és nem mellesleg a méltán népszerű és híres magyar csapatból is álló Ustreamből váltak ki a srácok és alapították meg a mostani céget és fejlesztést. Tehát egy rendkívül profi csapatról beszélünk, akik több mint 10 évnyi tudással a zsebükben gondoltak egyet, és megalkottak egy mobil stúdiót, amit egy átlagember, egy családanya vagy akár egy fiatalabb gyerek is képes könnyen kezelni.

Az alkalmazás célja, hogy könnyedén, néhány koppintással tudjunk váltani a kamerák között, illetve bármilyen videót vagy fotót is behúzhatunk az élő videóba, és közben akár különböző információkat is megjeleníthetünk a képernyőn. Ezek tényleg egy karnyújtásnyira vannak, csupán előre vagy a felvétel alatt be kell töltenünk őket és egy fajta beugró ablakként már meg is jelentek. Ezt persze mi magunk is tudjuk irányítani, vagy akár egy külön személy is szerkesztheti a videózás alatt egy harmadik eszközről.

Immáron nem kell egy egész stáb az élő felvételhez, csupán egy ember.

 

A RECnGO csapata nem most kezdte el fejleszteni az alkalmazást, hanem sok-sok év tapasztalata alapján hozták létre az appot. 2022-re elmondhatjuk, hogy legalább 2 vagy 3 olyan eszközzel rendelkezünk egy átlagos otthonban, amivel könnyedén lehet videót felvenni, és ezek az eszközök ugye mobilok, táblagépek és nem videokamerák vagy profi fényképezőgépek. Ezek egy élő felvétel esetén ugyanúgy megállják a helyüket, mint egy profi kamera, főleg abban a szegmensben, ahol jelenleg használják őket, Facebookon vagy YouTube-on.

(A második kamera egy 2017-es iPad Pro volt.)

A fenti videón is látható, hogy egy magam két kameraállás között tudtam váltani egyetlen koppintással, és igen, rendkívül fontos, hogy közel legyenek az adott gombok, hogy ha egy magunk vagyunk, akkor is könnyedén használhassuk az élő felvétel alatt, az ilyen apróságokra is gondoltak a srácok. Ezen felül láthatjuk a hangsávokat, illetve hogy valós időben mozog a két kamera, egy másodperc késés sincs és azonnal vált a felvétel köztük, ha szükségesnek érzem.

Azt is érdemes még kiemelni, hogy ráadásul a cikk kedvéért épp még képernyőfelvételt is készített az iPhone 11 Pro, miközben felvette az anyagot két kamera. Brutálisan jól megírták a kódot és tökéletesen fut szinte minden eszközön, tehát kifejezetten jól használható régebbi készülékeken is.

Íme a felvett rövid videó, jól látszik, hogy miközben felvettem, tudtam váltani a kamerák között anélkül, hogy egy másik ember lett volna a szobában. Szóval egy átlagember simán tud 2 vagy több kamerát kezelni anélkül, hogy profi felszerelés lenne a nappaliban. Természetesen nem csak élő felvételt lehet készíteni, hanem simán felvehetjük az adott történetet a készülékre is. A rendszer külön-külön menti a felvételeket, amiket utólag meg is vághatunk, valamint egyben is látható az egész. Tehát lényegében egy stáb, stúdió áll rendelkezésünkre, több kameraállással, adott esetben teljesen ingyen.

Néhány példa a felvételre:

  • Termékbemutatók röviden, kicsomagoló videók több szemszögből, elképesztően könnyedén.
  • Esküvők élő felvétele több szemszögből, ezt is könnyedén megtehetjük már.
  • Események rögzítése több kameraállással. Egy ember tudja kezelni az egészet igen alacsony büdzséből.

Érdemes még megjegyezni, hogy a RECnGO álló és fekvő felvételt is képes készíteni, valamint az alap funkciók teljesen ingyenesek az alkalmazásban, és 7 napig a teljes csomagot is kipróbálhatjuk. Tehát tényleg csak akkor kell fizetnünk, ha valóban kell nekünk egy-egy funkció. Így kifejezetten ajánlom, hogy töltsétek le, nézzétek meg, eseményszervezőknek videósoknak pedig mondhatni kötelező lehet a telefonjukon, mert lényegében több pénzt kereshetnek magával az alkalmazással!

A RECnGO ide kattintva tölthető le az App Store-ból, de elérhető az androidos készülékekre is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok