fbpx Skip to content

Az új M2-es MacBook Pro már majdnem egy hete a piacon van, és minél többet tudunk meg róla, annál erősebben fogalmazódik bennünk, felhasználókban a kérdés, hogy mi volt az Apple célja ezzel a géppel? Egy többéves designt próbáltak egy új chip köré rakni, ami sokakban bizonytalanságot idézett elő, hogy érdemes-e megvenni az új, M2-es modellt. Az alábbi képen, amolyan spoilerként is látható: nem.

Az elmúlt hetek egyébként sem voltak eseménytelenek, igaz, a legtöbb hírportálon csak érintőlegesen említették az Apple egyes termékeinek drágulását. Ebben a szegmensben ilyen árcédulákkal már szerintem nem etikus egy ilyen designnal piacra lépni, mint az M2 MacBook Pro. A tavaly szeptemberi 14″ és 16″ colos széria zseniálisan jóra sikeredett, végre a pro felhasználók is megkapták, amire vágytak.

Egy kis kiérőt engedjenek meg a tisztelt olvasók. Nem lehet elmenni a brutális, 20%-os áremelés mellett, amelyet az Apple eszközölt közel három héttel ezelőtt. Aki netán tétovázott a vásárlással, annak súlyos ezrei bánták. Egy M1 Pro chipes MacBook Pro modell például 1 160 000 Ft-ról 1 340 000 Ft-ra drágult egyik napról a másikra. Igen, számszerűleg bizony 180 000 Ft a különbség. Szó se róla, a géppel nagyon jó dolgozni, csendes és szuper teljesítménye van.

Nincs egyébként ezzel semmi baj, csak a felhasználók inkább valódi innovációkat szeretnének látni, és ez sajnos az M2-es MacBook Pro esetében erősen megkérdőjelezhető a már említett, idejétmúlt designt tekintve.

Egy szoftver, mint például a Final Cut Pro vágószoftver esetében viszont még inkább abszurd a 30 000 Ft-os áremelés (jelenleg 130 000 Ft), de ez a Logic Pro esetében is 12 000 Ft-ot jelent (jelenleg 85 000Ft).

Ahogy mi is hírül adtuk, ráadásul az alapmodell esetében, a teljesítmény sem növekedett nagy mértékben az előző modellhez viszonyítva. A mindösszesen két Thunderbolt 3 port is erősen behatárolja a lehetőségeket. Joggal kérdezheti most mindenki, hogy mit is ajánlunk?

A szintén M2 chippel rendelkező, megújult MacBook Air gépet elnézve viszont már kiszalad az ember száján a “Naaa, ez már Apple!”. Az új Air több szempontból is előnyben van a fent említett, szintén M2-es társával szemben. Az árat tekintve azonos cédulával találkozhatunk: egy 16 GB RAM-mal és 1 TB-os háttértárral rendelkező M2 MacBook Pro és M2 MacBook Air is 950 000 Ft-ért vásárolható meg. A design viszont az Air esetében nagyon szép és letisztult, nem mellesleg, a sokak által imádott MagSafe töltőcsatlakozót sem kell nélkülöznünk.

A négy elérhető színválaszték szintén az új MacBook Air felé billenti a mérleg nyelvét. Nem mellékes az sem, hogy a képernyő mérete is 13,6″ colosra nőtt a Pro verzió 13″-as méretével szemben. Ne felejtsük el, az Air egy passzív hűtéses gép, amely azt jelenti, hogy nincs benne hűtőventillátor. Teljesítmény tekintetében viszont abszolút nem lesz szégyenkeznivalója még sok-sok évig.

A neten olvasható vélemények egybecsengenek, sokan megkérdőjelezik az M2-es MacBook Pro 13″ létjogosultságát, és valljuk be, teljesen jogosan.

Összegezve tehát, aki Pro gépet szeretne cipelős méretben, annak a tavaly ősszel érkezett 14″ colos széria valamelyikét ajánljuk, mégha egy kicsit “vastagabb” is az árcédula, hiszen itt a névben szereplő “Pro” jelölés valóban profi teljesítményt is takar.

Az átlagfelhasználók számára viszont egyértelműen az M2-es MacBook Air lesz a befutó modell, szép új designjával és belsejével.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Amikor Magyarországon éltem a fizetésem tízszerese :sweat_smile: volt egy ilyen számítógép. Most a fizetésem fele :pray: se. Igazából nálam a vásárlást az dönti el hogy szeretném e vagy nem. de a lényegre visszatérve ezek a termékek becsúsztak abba a kategóriába mint az iPhoneok. Egyszerűen óriás dilemma kell ahhoz hogy váltson-e az ember generációnként. Ott rettenetesebb bejött az Apple nek ez a stratégia és rá fogja nyomni a laptop piacra is ezt. A fan Boyok úgyis ott fognak állni a kasszánál.

  2. Avatar for expa expa says:

    Nekem itt Magyarországon a fizetésem fele egy ilyen gép. Nem kell ahhoz külföldre menni.

  3. Vásárlás előtt mindenféleképpen ajánlott ezt és az előző videókat megnézni. Egyértelmű nem a válasz a kérdésre. Remélem az M2 Air esetében nem ez lesz a tapasztalat :frowning:

  4. Avatar for expa expa says:

    ezért van nekem M1 Pro gépem :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for mp3pintyo Avatar for expa