fbpx Skip to content

Az Apple a 2022-es WWDC esemény keretében jelentette be saját fejlesztésű chipjeivel érkező, új MacBook Air és MacBook Pro 13″ modelleket. A szerencsés vásárlókhoz pénteken érkező első rendelések előtt hivatalosan is megjelentek az interneten a neves tech portálokon az új M2 chipes MacBook Pro tesztek.

Az új, belépő szintű MacBook Pro 13″ gyakorlatilag minden egyéb tekintetben megegyezik az előző generációs modellel, így egyértelműen az M2 chip a show sztárja.

A The Verge magazin néhány összehasonlítást végzett az M1-es előddel, valamint a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro gépekben található M1 Pro és a frissen érkezett M2 chip között. Ezek a tesztek szinte kizárólag, az egymagos feladatokra korlátozódtak.

Az új M2 felülmúlta a drágább M1 Pro chip teljesítményét az általam futtatott egymagos benchmarkokban. Ez önmagában is lenyűgöző. Ez azt jelzi, hogy bár az M1 Pro több maggal rendelkezik, mint az M2, ezek a magok egyéni szinten nem olyan erősek, mint az M2 magjai. Ez ígéretes az M2 Pro, Max és Ultra változatoknak is, amelyeket vélhetően látni fogunk hamarosan. Ezek is valószínűleg egymagos sebességnövekedést fognak mutatni majd az M1 alapú elődeikhez képest annak ellenére, hogy a magok számát növelnék. Hogy alakult ez a benchmarkokon? A CPU eredményekben – Geekbench, Cinebench, Xcode benchmark – az általunk látott eredmények valamivel jobbak, mint az M1 chip esetében a GPU-tesztekben, beleértve néhány játékot is. Az eredmények lényegesen jobbak.

A Six Colors által végzett benchmarkok is megerősítik a The Verge eredményeit. Jason Snell megemlíti, hogy az M2 chip minden M1-es gépet felülmúlt az egymagos tesztelés terén, pusztán azért, mert az M2 az A15-ön alapul, míg az M1 az A14-en. A memória is gyorsabb az M2 chippel:

Az M2 tartalmaz néhány olyan funkciót is, amelyek korábban csak az M1 chipcsalád magasabb kategóriás tagjainál léteztek. Megnőtt a teljesítmény a 4K videók kódolásában és dekódolásában, mivel támogatja a gyorsabb LP5 típusú memóriát. Ez a memóriamodul kicsit “sűrűbb” kialakítású, így az M2 chip maximális RAM kapacitása 24 GB lehet, szemben az alap M1 16 GB-jával.

Az összes teszt, amelyet az M2 MacBook Pro gépen le tudtam futtatni, ezt az eredményt hozta. Igen, az M2-vel szerelt MacBook Pro egymagos teljesítménye minden M1 chipes eszközt maga mögé utasít. Ez azért van, mert Apple A15 alapú, és ezért gyorsabb. Egy gép összteljesítményét a való életben persze a több mag együttes ereje adja. Bár a 8 magos M2 nyilvánvaló okokból gyorsabb, mint a 8 magos alap M1, nem tud lépést tartani majd a magasabb kategóriás M1 variánsok sok-sok magjával.

A CNET megjegyzi, hogy bár az M2 MacBook Pro az első M2 chipes Mac, az igazi megmérettetés az M2 MacBook Air jövő hónapban való megjelenésével érkezik. Akkor majd közelebbről is megismerhetjük az M2 chip hatékonyságát és teljesítményét egy teljesen ventilátor nélküli gépben.

A Gizmodo mélyebbre ásott a tesztjeiben az M2 chip tekintetében, és ugyanúgy megerősítették az állításokat. Az M2 chippel szerelt új MacBook Pro 13″ modell a Geekbench 5 tesztben 8603 pontos eredményt ért el, amely 15,2%-kal több az előző, M1-es modell 7470 pontos eredményénél. Ezzel az értékkel egyébként kényelmesen túlszárnyalta társait, mint például a Microsoft Surface Laptop 4 (6643 pont), vagy a Lenovo Yoga 9i (7259 pont) legújabb, Intel Core i7 1260P processzorral szerelt gépeit.

Sokan vehetik észre, hogy ezeknek az teszteknek a középpontjában az új M2 chip áll. Ennek az az oka, hogy az M2-es MacBook Pro design és felépítés tekintetében szinte teljesen megegyezik az előd M1-es MacBook Pro modellel. Ugyanaz a kialakítás, ugyanaz a Touch Bar, ugyanazok a portok. Még az a korlátozás is megmaradt az M1 modellhez hasonlóan, hogy csak egy külső megjelenítőt csatolhatunk a laptophoz.

Szinte az összes értékelés ugyanarra a következtetésre jut, hogy az M2 chipes MacBook Pro figyelemre méltó frissítés az M1-es modellhez képest. Az akkumulátor üzemideje körülbelül 17 óra, ami magáért beszél. A teljesítmény az M2 chipnek és az akár 24 GB RAM támogatásának köszönhetően nagyszerű. Remélhetőleg a design váltás ideje is elérkezik, mert összevetve a tavaly megjelent 14″ és 16″ colos MacBook Pro gépekkel, időszerű lenne a ráncfelvarrás.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok