fbpx Skip to content

A Dyson termékekről nem csak én, hanem az ismerőseim is azt szokták mondani, hogy ezt egyszer kell megvenni, és kibír 5-10 évet is. Ez jóformán igaznak bizonyult az elmúlt évek tapasztalatai alapján, de nem hardveresen, hanem szoftveresen is elképesztő mérnöki munkákat láthatunk.

Dyson V15 teszt és vélemény

Még decemberben került hozzánk a Dyson V15 világító fejes és porszemszámlálós porszívója, ami kérdés nélkül egy egyedülálló gadget. Sokan fel is szisszennek, mikor kimondom, hogy számolja a porszemeket és a “Ne már! Komolyan?” szavakat simán megkapom időközönként, és nem gondolnátok, de van létjogosultsága ennek a funkciónak és nyilván részletesen fogok róla írni. Ezen kívül a V15 egy zöld fénnyel ellátott porszívófejjel érkezik, amivel konkrétan láthatjuk a porszemeket a padlón. Tehát már nem csak azt gondoljuk, hogy tiszta a padló, hanem konkrétan láthatjuk is. Vágjunk is bele a Dyson V15 tesztbe!

Nem egy kézi porszívó volt már a kezemben az elmúlt években. Volt drágább, olcsóbb is, a Dyson a V15 egyértelműen a felsőkategóriát képviseli minden szempontból. A kialakítás, a falra szerelhetőség, az egész termék azt tükrözi, hogy ez bizony a takarításra lett kialakítva.

Ha csak a száraz adatokat nézzük, akkor a Dyson egyetlen feltöltéssel közel 60 percet képes működni, ha pedig spórolósra vesszük a dolgot, akkor akár ennél többet is. Ez azt jelenti, hogy lényegében egy közepes lakáson simán végigmegyünk egyetlen töltéssel, de a kézi porszívóknak korántsem az a céljuk, hogy minden vasárnap végigszaladjunk velük.

Ha van otthon kézi porszívó, vagy tervezünk ilyet vásárolni, akkor tudjuk, hogy ezt folyamatosan használjuk. Elővesszük, amikor kedvünk tartja és szükség is van rá, leakasztjuk a dokkolóról és már megy is, nem kell kábellel bajlódni, nem kell összerakni, egyszerűen bármikor “futhatunk” vele egy kört. Ezért is ez a közel 60 perc bőven elegendő.

Természetesen rendelkezik Boost móddal is, ami komoly, 240 AW-os (Air Watt) szívó teljesítményt indít el, és jóformán tényleg mindent felporszívóz. Természetesen ritkán van szükség erre a módra, én szinte minden esetben az automatikus opciót ajánlom, mivel ezzel ő maga szabályozza a szívóerőt is, és ezzel el is érkezünk a Dyson első, egyedi technológiájára.

A V15 az első olyan, okos kézi porszívó, ami megmutatja, hogy tényleg megtisztítottuk a lakást, és számszerűleg látjuk is, hogy mégis mit és mennyit szívtunk fel

A hátsó kijelző nem csak akkumulátor szintet, vagy egy problémát képes megmutatni, hanem azt is, hogy mennyi port szívtunk fel, és ezeket osztályozza is. A beépített szenzor rendkívül érzékeny és brutális pontossággal működik.

A szenzor a készülék közepén helyezkedik el, ahol a fémhálós szűrés van, itt már lényegében tényleg csak cukorszemnél kisebb porszemek, atka, vagy pollenek találhatóak meg, amiket a rendszer még tovább szűr.

Az egész egyébként több lépésben történik meg, és az első maga a tartály. Itt találjuk a nagyobb méretű hajszálakat, állati szőrszálakat, kavicsokat, mindent, ami egy cukorszemnél nagyobb. A fémhálós szűrő kiszűri a kisebb porszemeket, amiket szabad szemmel már kevésbé látunk, majd pedig az erős ciklonok segítségével tovább szűrjük a levegőt és megszabadulunk az atkáktól és egyéb, nem kívánatos allergénektől.

Végül pedig egy mosható, rétegezett FPE anyaggal megfogjuk a maradék 0.3 mikron nagyságú részecskék 99.99%-át, tehát elmondható, hogy nem kerül porszem újra a levegőbe, de még egy atka vagy bármilyen más allergén anyag is fennakad a Dyson V15 hálóján. Ez egyébként elképesztő, és kíváncsi is voltam rá, hogy tényleg nem jön-e ki egyetlen porszem sem.

Ezért fogtam, elővettem a Dyson légtisztítót, ami rendkívül érzékeny a porra és az illóanyagokra, gázokra, és elkezdtem mellette porszívózni. A kiáramló levegő egyértelműen a Dyson érzékelője felé irányítottam, tehát jóformán tényleg befújtam az érzékelőkhöz. Az alábbi “videó” magáért beszél.

Az érzékelő meg sem moccant, így elmondható, hogy nem került porszem a levegőbe, pedig nem kevés port raktam ki a Dyson elé és szívtam fel. A V15-nek elképesztően jó a zárt rendszere, és azok számára, akik allergiások, vagy tényleg pormentes lakásban szeretnének élni, a Dyson kis túlzással akár egy Szent Grálnak is mondható.

Természetesen, hogy ne érje szó a ház elejét, a Dyson légtisztító mellett picit poroztam is, és látható, hogy a másodperc törtrésze alatt reagált a szenzor, és mutatta, hogy ott bizony porszemek vannak.

Ezzel el is érkeztünk a következő funkcióhoz, amit a Dyson csak úgy nevez, hogy a mélytisztítás tudományos bizonyítéka. Lényegében számolja a porszemeket részecskéket a rendszer és ezt kategorizálja is. Csak a fenti videón 9 milliót sikerült felszívni, ami elképesztő, egy átlagos nappali amúgy több 100 millió porszemet tartalmaz.

Az erkélyen a műfűből például 761 millió porszemet sikerült felszívni, ami igazából házi rekordnak minősült a hónapok során, de nézzük is meg, mit mutat a kijelző.

A piezo szenzor másodpercenként 15 000 alkalommal számolja meg a légnyíláson áthaladó porrészecskéket. A szenzor átalakítja az összegyűjtött részecskék akusztikus vibrálását elektronikus jellé, ezáltal a porszívó intelligensen reagál, amint több port érzékel.

Az egyes számok (10/60/180/500) az adott porszem, penész, allergén anyagok és mikrobák méretét mutatják mikrométerben (μm) és felül pedig a mennyiségét. Tehát a legkisebbtől kezdve haladunk a legnagyobbig, amik ugye a cukorszemekhez hasonló méretet jelentik. Természetesen egy bizonyos mikrométer alatt már nem képes mérni, de szűrni igen a már említett szűrési technológiával.

Természetes sokan vannak úgy, hogy “Hát persze számolja a porszemeket, te teljesen beteg vagy…”. Mondhatjuk így is, de alapjában véve a porszemszámlálás sok segítséget ad magának a porszívónak is. Ebből tudja, hogy mennyire kell szívni, ami azt jelenti, hogy már minden egyes fejjel működik az automata szívóerősség és nem csak egy specifikussal. Tehát ahhoz, hogy akkumulátort spóroljunk, valamilyen érzékelő kell a rendszerbe, ezen kívül ezeket az adatok megjeleníteni egy kijelzőn már csak extra dolog, de így most már érthető, miért nevezi úgy ezt a Dyson, hogy a mélytisztítás tudományos bizonyítéka.

Ezen kívül természetesen egyfajta fun-gadget is, mivel mi férfiak szeretjük, ha “kütyüzhetünk”, tehát én kifejezetten odafigyelek, mennyi porszemet szívtam már fel, és versenyzem is önmagammal, hogy még egyszer körbemegyek, csak hogy meglegyen a 100 millió porszem. ? Természetesen sokszor az ismerősök is kiporszívóznak nálam, egyszerűen imádják a kütyüt, és szerintem bármelyik férfi simán rávehető ezzel a porszívózásra, mert picit érdekesebb lesz vele. Ezzel el is érkeztünk a Dyson harmadik, egyben utolsó extra funkciójához, a padló megvilágításhoz.

A Dyson V15 egy keménypadlón alkalmazható fejet kapott, ami rendelkezik egy 500 lumenes irányított (kikapcsolható) fénysugárral. Ez lényegében olyan szögben világítja meg a porszemeket, hajszálakat, vagy az állatszőrt, hogy azok drámai módon látszódjanak, és így az egyébként tisztának tűnő padlónkon azonnal feltűnik, hogy mennyi rajta a szabad szemmel nem látható por.

Egyértelműen látszik, hogy hol jártunk már a szobában, valamint tényleg látjuk magukat a porszemeket is. Ezeket ilyen szinten, sima lámpával már nem vesszük észre, de még a porszívó fejére rakott lámpával sem. Lényegesen többet mutat meg maga a zöld fény, és így végre azt is tesztelhettem, hogy az okos robot porszívóm mennyire képes kitakarítani a lakást, mert látszólag valóban tiszta minden, és mindenhol.

A hibás fókusz ellenére jól láthatóak a porszemek – ez a robotporszívózás előtt látható, kb 2-3 nap alatt gyűlt össze. Ezen megy végig általában egy robot porszívó.

És egyébként nem is teljesít rosszul önmagában, de azért valljuk be, hagy porszemeket maga után, amit szabad szemmel kizárt, hogy észreveszünk.

Ez pedig a Dyson V15 után. Egyértelműen tökéletesen takarít, felmosás nélkül. Mondhatjuk, hogy a kemény padló pormentes és erre bizonyítékunk is van. Ha már az egyes tisztítófejeknél tartunk, akkor a Dyson ezt sem bízta a véletlenre, rengeteg fejet kapunk a csomagban, és ezek közül több is kiemelkedik.

Összesen 3 fej rendelkezik forgó motorral, ebből az első a már említett világítós fej, ami a sima padlóra javallott. Ez lényegében egy puha szőtt nejlonból és antisztatikus szénszálakból készült. Emellett rendelkezünk egy erősebb, szőnyegekhez készült fejjel is, ami a Dyson DLS™ technológia segítségével másodpercenként 360-szor monitorozza a hengerkefék ellenállását, ezáltal intelligensen állítja a szívóerőt a különböző padlótípusok között!

Ez ugyan nem rendelkezik világítással, de a szőnyegen ez nem is számít, mert nem látnánk a porszemeket, mivel nem sima padlóról beszélünk. Végül, de nem utolsó sorban a kisállat tulajdonosokra is gondoltak, így a szett rendelkezik egy ugyancsak motorizált fejjel, ami a Hair screw névre hallgat.

Ez egyébként egy rendkívül érdekes kialakítást kapott és célja, hogy semmiképp se tekeredjenek fel a hajszálak, állatszőrszálak a fejre. A keféknek és a speciális kialakításnak köszönhetően valóban sokkal könnyebben szedi fel a kisállatszőrt, és kifejezetten szeretjük használni a cica élettereinél.

A fentieken felül természetesen megkapjuk a még a szokásos kombi és mini fejeket, amikkel a sarkokban, és kanapénál is könnyedén ki tudunk porszívózni.

Konklúzió

A Dyson V15 egyértelműen a felsőkategóriát képviseli, és ugyan elsőre viccesnek tűnhet a világítós fej és a porszámlálás, de valójában mindkettő szükséges kiegészítése a porszívónak. Lehet élni nélkülük, de valljuk be, mi férfiak szeretjük a kütyüket, így ha egy porszívó picit is extra, mutatja azt, amit csináltunk, és mindezt látványosan, minden bizonnyal előbb fogjuk elővenni és használni, mint egy sima porszívót. A nők pedig imádják a zöld fényes fejet, végigmennek minden sarkon, hogy van-e ott még valami, van-e egy ici-pici porszem, azt is fel kell szívni. ?

Összességében imádjuk használni a Dyson V15-öt, és ha valakinek a fenti extrákra nincs is szüksége, a Dyson önmagában is megállja a helyét ebben a szegmensben és konkrétan 5-10 évre letudhatjuk vele a porszívóvásárlást. Az anyaghasználat, a minőség, a megbízhatóság az az érték, amit a Dyson kérdés nélkül hozzáad, és ez az, ami számít. Ezt megkapjuk a Dyson minden termékénél.

A Dyson V15 megvásárolható a Dyson Magyarország forgalmazójától ide kattintva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a kimerítő tesztet! Tavaly év végén szintén itt volt egy Roidmi X30 VX teszt. Tudom, hogy a kettő nem pontosan ugyanazt tudja, de te melyiket ajánlanád a kettő közül? :slight_smile:

  2. Erre válaszolok részletesebben később :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for krisztiander Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a kimerítő tesztet! Tavaly év végén szintén itt volt egy Roidmi X30 VX teszt. Tudom, hogy a kettő nem pontosan ugyanazt tudja, de te melyiket ajánlanád a kettő közül? :slight_smile:

  2. Erre válaszolok részletesebben később :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for krisztiander Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin