fbpx Skip to content

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója „Power On” hírlevelének legújabb részében sok érdekességet felfedett a WWDC-vel és az ősszel bemutatásra kerülő iPhone 14 Pro-val kapcsolatban.

Az iOS-től várhatunk majd egy új lezárt képernyőt, iPadOS-en megjelenhet a valódi, ablakos multitasking, macOS többek között újratervezett alkalmazásokat hoz magával, az iPhone 14 Pro-ban pedig „Always-On”, vagyis mindig aktív kijelző érkezhet!

Kezdjük a WWDC előrejelzésekkel, azok ugyanis rávilágíthatnak arra, hogy miért is kap idén „Always-On” kijelzőt az iPhone.

WWDC

Gurman úgy hiszi, hogy idén minden új operációs rendszer jelentős előrelépést fog jelenteni, ami határozottan izgalmasnak hangzik.

Az Apple nagy léptékű változtatásokat tervez a lezárt képernyővel, többek közt widget-szerű háttérképekre is érdemes számítani.

Emellett még úgy tudom, hogy az iOS 16 támogatást hoz az „Always-On” kijelzőknek, ami egy olyan funkció, amit az Apple még tavaly az iPhone 13-mal akart bemutatni.

Az iPadOS 16-nál a legnagyobb dobás minden bizonnyal az ablakos multitasking megjelenése lenne, amire egy hónapja még azt mondtam volna, hogy kizárt dolog, de amióta a WebKit (a Safari által használt böngészőmotor) a héten fel lett rá készítve, elbizonytalanodtam.

Steve Troughton-Smith így írt Twitteren:

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1529837150849613825

Inkább már nem is leszek izgatott az iPaddel kapcsolatos fejlesztések miatt, mert annyiszor megégettük már magunkat…

De a WebKit épp most frissült egy „multitasking módhoz” való infrastruktúrával iOS-re, ami pont úgy néz ki, mint egy rendszerkapcsoló, ami lehetővé teszi a szabadon átméretezhető ablakokat.

Megjegyzés: kifejezetten nem Catalyst alkalmazásokhoz.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1529843302757015552

Úgy néz ki, hogy ez a „multitasking mód” futás közben is változhat, vagyis az alkalmazások átalakulhatnak tőle. Egy Windows 10 tablet módhoz hasonló megoldást tudok elképzelni, ahol egy kapcsolóval válthatsz felhasználói felületet egérre és billentyűzetre vagy érintésre optimalizált közt.

Ha tényleg ilyen irányba mennek el az iPaddel, ez teljesen új hardvereket tenne lehetővé az iPadOS futtatására. Jöhetnének a nagyobb iPadek, az iPadOS-t futtató laptopok és asztali gépek, külső monitorok stb. A Catalysttal készített alkalmazások azonnal kivirágoznak az iPad új multitasking nézetében – teljesen „asztali” élményt nyújtva.

További jóslatok Gurmantól:

  • az Üzenetek alkalmazás még közösségibb lesz, főleg a hangüzenetek tekintetében
  • az Egészség alkalmazás rengeteg új funkciót kap, de továbbra sem lesz elérhető iPadOS-en és macOS-en
  • a watchOS 9 jelentős változtatásokat hoz a mindennapi használat és felhasználói felület navigáció terén
  • a tvOS 16 jobban támogatja majd az okosotthonokat

A hangüzenetekkel kapcsolatos frissítés előre megrémít, már így is túl sokat használja a funkciót nővérem, az pedig szomorú, hogy az Egészség alkalmazás nem nézhető meg iPadOS-en és macOS-en se, pedig mennyivel hasznosabb lenne a statisztikákat és diagramokat nagyobb kijelzőn is élvezni.

iPhone 14 Pro

Ahogy azt fentebb taglaltam, az iOS 16 egy teljesen újratervezett lezárt képernyőt hoz majd magával és maga az operációs rendszer is fel lesz készítve az „Always-On” kijelzőkre.

Ez pedig azért kell, mert az iPhone 14 Pro és Pro Max egyik nagy újítása lesz, hogy kijelzője lezárva is aktív maradhat. Így könnyen ellenőrizheted majd értesítéseid, az időt és még amiről az Apple úgy dönt, hogy hasznos lehet.

Az Apple Watch-nál jelenleg is van ilyen, mert ott a kijelző szabadon tudja állítani a képfrissítést 1 és 60 Hz közt, vagyis „Always-On” módban csak másodpercenként egyszer frissül a képe.

Az iPhone 13 Pro-ban lévő ProMotion kijelző ezzel szemben 10 és 120 Hz közt képes a képfrissítési rátát állítani. Sokak szerint ezért nem került bele az „Always-On” opció, mert a másodpercenkénti 10 frissítés túl nagy terhelést jelentett volna az akkumulátornak.

Telefon méretben is megoldható az 1 Hz-es frissítés, a Samsung és az Oppo is gyárt ilyen telefonokat (LTPO panelekkel), így nem teljesen elrugaszkodott, hogy az Apple is megugorja ezt az iPhone 14 Pro családdal.

Ez pedig már egy olyan funkció lenne, amivel jelentősen eltérne egymástól a sima iPhone 14 és az iPhone 14 Pro.

Téged melyik Gurman pletyka villanyozott fel leginkább?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az Apple Watch nem percenként egyszer frissít? Azért nincs zárolt képernyőn másodpercmutató.

  2. Nem. 1Hz, azaz másodpercenként 1x frissít. Azért nincs mutató, mert az folyamatosan mozog, átcsúszik egyik állásból a másikba, ehhez viszont kevés az 1Hz. Ráadásul nem kell annyi pixelt se megmozgatni a kijelzőn.

    Akkor lehetne, ha úgy ugrálna mint a hagyományos órákon, tikk-takk.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Pedig az még jól is nézhetne ki, opció ként beletehetnék, hogy akarja az ember v sem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for gunar