fbpx Skip to content

Az alábbi cikket az iKiegészítők csapata írta a kriptovalutákról és ahhoz kapcsolódó hardveres pénztárcáról. Mivel mi nem értünk ehhez, így a kérdéseiteket érdemes rögtön nekik szegezni majd. 🙂

Valószínűleg sokan hallottunk már a kriptovaluta fogalmáról, hiszen pár éve rendszeres “főszereplője” a gazdasági témájú cikkeknek. A kriptovaluta pénztárcákról azonban jóval kevesebbet lehet tudni. A legtöbb ember számára ez az eszköz legalább olyan furcsa és “nem is igazi”, mint maga a digitális valuta. A kriptovaluta pénztárcának valóban vannak szoftveres változatai, ugyanakkor a hardveres kriptopénztárca nagyon is kézzelfogható előnyöket kínál. A téma kapcsán a Ledger Nano kriptopénztárcákról lesz szó.

A hardveres kriptopénztárca előnyeiről röviden

Az emberek többsége szoftveres pénztárcában tárolja kriptovalutáit, amely letölthető asztali számítógépre/laptopra vagy mobileszközre. E programoknak számos előnyük van, mint például a kényelem és az ingyenes hozzáférés. Ugyanakkor magas kockázatot jelent az, hogy ki vannak téve a feltörés veszélyének.

Egy hacker képes rosszindulatú programokat telepíteni, megfertőzni a felhasználó számítógépét egy kulcsnaplózóval, ami lehetővé teszi a szoftveres kriptopénztárca privát kulcsainak eltulajdonítását és a tárolt kriptovaluták ellopását.

A hardveres kriptopénztárca ezzel szemben:

  • A privátkulcsokat nem egy távoli szoftverplatformon, hanem fizikai hordozón tárolja.
  • Effektíve offline állapotban tartja a kriptovalutákat,
  • és gyakorlatilag ellehetetleníti a távoli hozzáférést.

Mi az a Ledger Nano kriptopénztárca?

A Ledger Nano az egyik legnépszerűbb hardveres kriptopénztárca márka a piacon. Az eszköz lehetővé teszi a kriptovaluták biztonságos tárolását, küldését és fogadását. A márka mögött álló francia start-up 2014-ben adta ki az első kriptopénztárca modelljét. A mára iparági piacvezetővé vált márka annyira sikeres, hogy több mint 1 millió eszközt értékesítettek már.

Előnyei:

  • szuperbiztonságos,
  • megbízható a fizikai sérülések elleni védelme,
  • több, mint 1 800 kriptovalutát támogat.

Hátránya:

  • Viszonylag magas az ára, ami azonban az eszköz előnyeit tekintve korrekt üzletet jelent a tulajdonos számára.

Ledger Nano X kriptopénztárca

A Ledger Nano X Bluetooth modell, melynek akkumulátor ideje akár 8 óra is lehet. A letisztult, modern dizájn mögött egy okos, CC EAL5+ tanúsítvánnyal rendelkező szerkezet áll, mely 64 bites asztali számítógépekkel (Windows 8+, macOS 10.8+, Linux), és iOS 9+ vagy Android 7+ operációs rendszerű okostelefonokkal kompatibilis.

Ledger Nano S kriptopénztárca

A Ledger Nano S kettős szerkezetű chippel működik (ST31 / SMT32, CC EAL5+ tanúsítvány szint), a firmware sértetlenségét titkosított tanúsítvány garantálja, USB-csatlakozóval bármilyen Windows 7+; macOS 10.8+; Linux vagy Chrome OS számítógéphez könnyedén csatlakoztatható.

Ledger Nano S vs. Ledger Nano X beállítása

A beállítás semmilyen extra igényt nem támasztott:

  • Kapunk a tárcához egy USB-A – USB-C kábelt, amivel összedughatjuk a számítógépünkkel.
  • Ezután követni kell a tárca kijelzőjén a lépéseket – a kijelző pedig nem túl nagy, így elég konkrét utasításokon kell végig lépkedni. 🙂 
  • Többek között le kell töltenünk a ledger.com/start oldalról a Ledger Live programot (Windows, Mac és Linux verzióban is elérhető).
  • A program telepítése után követni kell a beállítási útmutatót, először a biztonsági beállításokat, majd utána a tárca beüzemelését.

Erre már a tárca is felhívja a figyelmet, hogy nagyjából fél órát vesz igénybe és fókuszált figyelmet, mert egyszeri és vissza nem fordítható beállításokat kell megtennünk. Hidd el, nem itt akarsz hibázni, vagy elfelejteni valamit…

A beállítás után még vár ránk egy 3 kérdésből álló dummy teszt, hogy a rendszer felmérje a kripto képzettségünket.

Ha ez megvan, akkor már csak a megfelelő accountokat kell hozzáadni, amik érdekelnek minket majd, mint kripto lehetőség. Ezt követően már egészen sok extra lehetőséget ad a program. 

Ráadásul ha a mélyére ásunk a lehetőségeknek, akkor rengeteg olyan kapcsolódási pont van már, amivel össze tudjuk a rendszert kötni olyanokkal, amiket már eddig is használtunk, így a megszokás kényelmét meg tudjuk tartani, de akár újakat is lehet találni.

A fizikai tulajdonságok:

  • Mindkét kriptopénztárca modell lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kriptovalutákat biztonságosan, offline állapotban tárolják.
  • Mindkettő a Ledger Live mobilalkalmazással működik, melynek segítségével a befektetők ellenőrizhetik a kriptoszámláik egyenlegét és online tranzakciókat hajthatnak végre.
  • A Nano S-felhasználók azonban csak Windows, Linux, Mac asztali számítógépen vagy Android 7+ eszközön keresztül érhetik el a Ledger Live szolgáltatást.
  • Ezzel szemben a Nano X támogatja az asztali számítógépeket, iOS- és Android-eszközöket.
  • A Nano X Bluetooth funkcióval rendelkezik, így könnyedén kapcsolódik a felhasználó mobiltelefonjához, vagy használható a mellékelt USB-C – USB-A kábellel.
  • A Nano S-hez on-the-go (OTG) készletet kell beszerezni, ha okostelefonnal vagy desktoppal akarjuk használni.
  • A Nano X nagyobb, 100 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely több órányi folyamatos használatot tesz lehetővé újratöltés nélkül. (Az akkumulátort azonban csak öt évre tervezték, és nem cserélhető.)
  • Egyik hardveres pénztárcához sem tartozik érintőképernyő, ugyanakkor a Nano X kijelzője kétszer annyi képpontot tartalmaz (128 x 64), így könnyebben olvasható.

A támogatott pénznemek

  • Mindkét Ledger hardveres pénztárca több mint 1 800 altcoinnal kompatibilis, köztük olyan népszerű kriptovalutákkal, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), LINK Chainlink (LINK), Litecoin (LTC), Cardano (ADA), Stellar (XLM) és Polkadot (DOT).
  • A Ledger Live mobil alkalmazás használatával a befektetők több mint 1 800 tokent és érmét kezelhetnek, az alkalmazás több mint 50 pénztárcával kompatibilis.
  • Olyan kriptoeszköz is tárolható az kriptotárcán, amit a Ledger Live alkalmazás nem támogat.

A Ledger Nano modellek legfőbb erénye: a biztonság

A már korábban említett biztonsági előnyök mellett a Ledger Nano több egyéb opciót is kínál.

  • A fejlesztők rendszeres firmware-frissítéseket adnak ki, ez azzal jár, hogy a hardvereszköz biztonságának megőrzése érdekében rendszeres frissítéseket kell végrehajtania a tulajdonosnak.
  • Egy másik biztonsági funkció a Ledger védelme a fizikai sérülésekkel szemben:
    • A Ledger Nano kriptopénztárca rendkívül tartós anyagok felhasználásával készült, beleértve a rozsdamentes acélból készült burkolatot. 
    • Ez akkor is megóvja az eszközt, ha a tulajdonosa leejti azt.
  • Mindkét Ledger eszköz ugyanazt az ipari szabványnak megfelelő biztonságot kínálja.
    • Az eszköz a titkos kulcsokat biztonságos chipen tárolja, így azok soha nem kerülnek nyilvánosságra.
    • A chipek a Common Criteria (CC) EAL5+ eljárással rendelkeznek.
    • A Francia Információs Rendszerek Biztonsági Nemzeti Ügynöksége (ANSSI) függetlenül auditálta és ellenőrizte a Nano S és X biztonságát.
  • Más hardveres pénztárcákkal ellentétben a Ledger eszközök egy szabadalmaztatott – Blockchain Open Ledger (BOLOS) operációs rendszert használnak.
  • A Ledger pénztárcák keretrendszere elkülöníti a kriptográfiai alkalmazásokat, csökkentve ezzel a kiberkockázatokat.

A személyes biztonsági intézkedések közé tartozik:

  • A PIN-kód legalább négy számjegyből áll.
  • A felhasználóknak egyszerre kell megnyomni mindkét fizikai eszköz gombját az altcoin vásárlásához.
  • Egy 24 szavas helyreállítási kifejezés kizárólag az eszközön jelenik meg, az alkalmazásokban nem.

A Ledger Nano kriptopénztárca modellek azok számára is el- és befogadható értéket képviselnek, akik ragaszkodnak a materiális javakhoz, és/vagy nehezen tudják elfogadni a digitális/virtuális értékek valóságosságát és fedhetetlenségét. Ezen túlmenően a Ledger hardveres kriptopénztárca pragmatikus és praktikus erénye: a valódi biztonság.

A Ledger Nano termékeket itt tudjátok megvásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem meg van mind a kettő. Aki figyelmes az még elkaphatja a Limited kiadást. A nagyobbik tudása a kisebbik méretben. Majdnem a kisebb árán! Két haverom megcsípte. Gyerünk ez a jövő! Már az Apple is tudja!

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Az iPhone-ra is?

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Jó de ahogy tudjuk ezt csak kormányzatok és a befolyásosabb szervek kapták meg, 1xű hackerek nem. Vagy valamit rosszul tudok?
    Persze tudom hogy nem lehetetlen iPhone-ra is csinálni valami progit ami adatot tud lopni, de én ettől egyelőre nem félek, na meg nincs is sok kripto-m, most meg be is van zuhanva, bár ettől aki tudja és akarja is, az el is lophatja, szerencsére már elég kevés van ami nem követhető nyomon és komoly is.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha nem tartasz ettől, akkor mégis miért kérdeztél rá? nem értem.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Mert van akik igen és engem is érdekelt. Attól hogy nem tudok venni egy Porsche Taycan-t még érdekelhet amit tud nem?

  6. Ajánlom én is egy ledger vételét, ami sokkal biztonságosabb mint egy szoftveres az tény, viszont elhagyhat az ember. Persze a szoftveres is elég biztonságos ha az embernek van több és a trezor adatait amin általában több krypto vagy értékesebb nft van soha nem adja ki. Nekem van szoftveres is meg fizikai is. Ha minden jó megy hétvégén bevásárolunk nft-kböl aztán mehet a ledgerbe amit beteszünk egy széfbe aminek a kulcsát egy màsik széfbe berakva egy évre zárolunk :sunglasses::joy:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Nem mondta anyukád anno sosem, hogy kicsi fiam ne legyél sokat a napon, mert napszúrást kapsz? :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  8. Tegnap is kiderült mennyire oda kell figyelni a walletokra, mindegy hogy fizikai vagy szoftveres. Történt egy 1200 solanas hack az nft piacon. Akárki is vág bele informálodjon, tanuljon és ne ugorjon fejest semmibe!

  9. FONTOS!
    Ha esetleg rendelkezik valaki valamilyen Solana Wallettel (pl. phantom) vagy Trust walletbe integrált Solana hálózatot és importál/exportált privát kulcsot! Solanat és USDC-t utalnak ki a a tulajdonosok tudta nélkül! Már több mint 8ezer tárcáról több millió dollár értékben loptak el. Jelenleg úgy nézni a seed phrasekat gyűjtöttek hónapok óta és most elkezdtek üríteni. A Ledgerek biztonságban vannak. Ajánlom mindenkinek akinek van, hogy utalja ki mindenét egy Ledgerre, NFT-ket eddig nem küldtek ki, de lehet az a következő.

  10. Úgy néz ki meg van a hiba, amit egy szoftveres probléma okozott. Vigyázzon mindenki, és remélem senkinél nem volt baj. :pray:t2:

  11. Nano S Plus sem használható iPad OS-en Type C to Type C kábellel?

  12. Nem kompatibilis, csak a nano x bluetoothon keresztül. Kábellal az se. Remélem nem túl késő a válasz :slightly_smiling_face:

  13. Köszi a választ, nem túl késő. Nem kapkodtam el a vásárlást, mindig utána szoktam nézni a paramétereknek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for AirPista Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem meg van mind a kettő. Aki figyelmes az még elkaphatja a Limited kiadást. A nagyobbik tudása a kisebbik méretben. Majdnem a kisebb árán! Két haverom megcsípte. Gyerünk ez a jövő! Már az Apple is tudja!

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Az iPhone-ra is?

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Jó de ahogy tudjuk ezt csak kormányzatok és a befolyásosabb szervek kapták meg, 1xű hackerek nem. Vagy valamit rosszul tudok?
    Persze tudom hogy nem lehetetlen iPhone-ra is csinálni valami progit ami adatot tud lopni, de én ettől egyelőre nem félek, na meg nincs is sok kripto-m, most meg be is van zuhanva, bár ettől aki tudja és akarja is, az el is lophatja, szerencsére már elég kevés van ami nem követhető nyomon és komoly is.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha nem tartasz ettől, akkor mégis miért kérdeztél rá? nem értem.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Mert van akik igen és engem is érdekelt. Attól hogy nem tudok venni egy Porsche Taycan-t még érdekelhet amit tud nem?

  6. Ajánlom én is egy ledger vételét, ami sokkal biztonságosabb mint egy szoftveres az tény, viszont elhagyhat az ember. Persze a szoftveres is elég biztonságos ha az embernek van több és a trezor adatait amin általában több krypto vagy értékesebb nft van soha nem adja ki. Nekem van szoftveres is meg fizikai is. Ha minden jó megy hétvégén bevásárolunk nft-kböl aztán mehet a ledgerbe amit beteszünk egy széfbe aminek a kulcsát egy màsik széfbe berakva egy évre zárolunk :sunglasses::joy:

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Nem mondta anyukád anno sosem, hogy kicsi fiam ne legyél sokat a napon, mert napszúrást kapsz? :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  8. Tegnap is kiderült mennyire oda kell figyelni a walletokra, mindegy hogy fizikai vagy szoftveres. Történt egy 1200 solanas hack az nft piacon. Akárki is vág bele informálodjon, tanuljon és ne ugorjon fejest semmibe!

  9. FONTOS!
    Ha esetleg rendelkezik valaki valamilyen Solana Wallettel (pl. phantom) vagy Trust walletbe integrált Solana hálózatot és importál/exportált privát kulcsot! Solanat és USDC-t utalnak ki a a tulajdonosok tudta nélkül! Már több mint 8ezer tárcáról több millió dollár értékben loptak el. Jelenleg úgy nézni a seed phrasekat gyűjtöttek hónapok óta és most elkezdtek üríteni. A Ledgerek biztonságban vannak. Ajánlom mindenkinek akinek van, hogy utalja ki mindenét egy Ledgerre, NFT-ket eddig nem küldtek ki, de lehet az a következő.

  10. Úgy néz ki meg van a hiba, amit egy szoftveres probléma okozott. Vigyázzon mindenki, és remélem senkinél nem volt baj. :pray:t2:

  11. Nano S Plus sem használható iPad OS-en Type C to Type C kábellel?

  12. Nem kompatibilis, csak a nano x bluetoothon keresztül. Kábellal az se. Remélem nem túl késő a válasz :slightly_smiling_face:

  13. Köszi a választ, nem túl késő. Nem kapkodtam el a vásárlást, mindig utána szoktam nézni a paramétereknek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for AirPista Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar