fbpx Skip to content

Az Apple már bejelentette, hogy mikor lesz a WWDC, ahol lerántják a leplet a iOS 16-ról, de ez nem jelenti azt, hogy addig az iOS 15 ne kapna több frissítést!

Az iOS 15.5 több érdekes újítást hoz a Tárca alkalmazásba és valószínűleg az Univerzális vezérlést is jobbá teszi majd. Nézzük meg a változásokat listás formában, majd a 9to5Mac legújabb videóján.

Apple Classical említések

Az Apple azon dolgozik, hogy a klasszikus számok ne a Zene alkalmazásban legyenek, hanem egy külön helyen, az „Apple Classical”-ban. Ezt felfedezett kódrészletek nélkül is lehetett sejteni, hiszen tavaly vásároltak egy klasszikus zenékre specializálódott streaming szolgáltatást, a Primephonic-ot és az Apple akkor sajtónyilatkozatban felfedte, hogy ilyesmivel fognak játszadozni.

Így viszont már tudjuk, hogy mi lesz ennek az új, különálló alkalmazásnak a neve. Persze elképzelhető, hogy magyarul más lesz majd.

Tárca változások

Talán a Tárca környéke változott a legtöbbet, ugyanis az Apple átszabta az Apple Pay Cash rendszert. Könnyebb a Tárca alkalmazásból pénzt kérni, mert az újonnan csak Apple Cash névre elkeresztelt kártya alatt van egy Kérés és egy Küldés gomb.

Ezek a funkciók persze iMessage beszélgetésekből eddig is elérhetőek voltak, de most az az élmény is frissül kissé: az Üzenetekbe épített iMessage-alkalmazás mostantól Apple Cash névre hallgat az eddigi Apple Pay helyett, ezzel is erősítve a felhasználókban az Apple Cash nevet az egymás közti tranzakciókra.

A másik átnevezés az iTunes Pass kártyát érintette, mely mostantól az „Apple Account” névre hallgat majd. Ez az a virtuális számla, ahova az ajándékkártyák tölthetőek fel. Eddig ez az egyenleg az iTunes-ban élt, így viszont, hogy átkeresztelve a Tárcába költözik, QR-kód felmutatása nélkül is vásárolhatsz róla egy Apple Store-ban a hanyatló nyugaton.

A harmadik átnevezés pedig a fizikai hitelkártyát érinti. Eddig az az Apple Card névre hallgatott, mostantúl azonban Titanium Card (titán kártya) névre hallgat majd, ami kicsit egyértelműsíti majd, hogy mit is jelképez.

Univerzális vezérlés

Az Apple megjegyezte a frissítésnél, hogy az Univerzális vezérlés csak akkor fog működni iPadOS 15.5 alatt, ha Mac-ed is frissíted a legújabb bétára (macOS 12.4 béta 1).

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az Apple valamit jelentősen módosítani fog az Univerzális vezérlés működésén. Az eddigi visszajelzések alapján már most is csodás a funkció, remélhetőleg a refaktorálással se szúrnak el semmit.

SportsKit

A TV alkalmazás egy SportsKit keretrendszeren keresztül tud majd meccseredményeket továbbítani. Ez jól fog jönni a „Friday Night Baseball” műsorhoz, amit az Apple előző hónapban lengetett be az Apple TV+ szolgáltatás kapcsán.

Otthon: Wi-Fi diagnosztika és kritikus értesítések

Jelenleg egy HomePod mini esetén csak azt tudod ellenőrizni, hogy csatlakozik-e egy Wi-Fi hálózathoz, de mostantól az SSID (hálózat neve) mellett jelerősséget is láthatsz majd vagy épp egy felkiáltójel ikont, ha valami nincs rendben.

Másik apróság az Otthon alkalmazásban az, hogy mostantól képes kritikus értesítések küldésére is. Az iOS 15 elhozta az időérzékeny és a kritikus értesítéseket, de utóbbi lehetőségével eddig kevés alkalmazás élt. Az Otthon viszont talán pont az, aminek lehet létjogosultsága, hogy olyan értesítéseket küldjön, amik aktív fókuszmódon keresztül, némított eszközzel is hangot adjanak.

Neked melyik iOS 15.5 változtatás a kedvenced? Vagy inkább már a következő főverziót várod?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!