fbpx Skip to content

A tiszta levegő az egyik legfontosabb a szervezetünk számára és ezért fokozottan érdemes foglalkozni vele. A rossz levegőminőség általánosságban véve fáradtságot, rossz közérzetet, fejfájást, kontraproduktív munkát jelenthet, erről írtam is korábban ebben a cikkben. Ezt teljes mértékben saját tapasztalatból mondom, ezért érdemes szellőztetni, de ezt nem minden esetben tehetjük meg.

 Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro légtisztító – COVER

A Xiaomi légtisztítókról még nem írtunk itt az oldalon, de volt már nálunk korábban, és természetesen más termékcsaládot is próbáltunk már. Elöljáróban elmondhatom, hogy a Xiaomi egy tökéletes, remek szűrővel ellátott légtisztítót tett le az asztalra (vagyis inkább a padlóra), ami bármilyen, átlagos háztartásban megállja a helyét. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy ezt a terméket meg kell tanulni kezelni. Ettől függetlenül jelenleg ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb termék a piacon. Vágjunk is bele!

Jelenleg négy féle Xiaomi légtisztító kapható hivatalosan. Az egyes termékek leginkább a méretükben térnek el, amit azt jelenti, hogy X terméknagyság = Y m² terület tisztítás. Vegyük is sorra őket.

  • Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro: 35-60 nm területű szobákhoz ajánlott.
  • Xiaomi Smart Air Purifier 4: 28-48 nm területű szobákhoz ajánlott.
  • Mi Smart Air Purifier 3H: 30-40 nm területű szobákhoz ajánlott.
  • Mi Smart Air Purifier 3C: 25-35 nm területű szobákhoz ajánlott.

Ebben a cikkben a Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro-t teszteljük.

A fenti táblázat alapján egy átlagos háztartásba nem is lenne szükséges a 3C-nél erősebb, nagyobb terméket vásárolni, ami egyáltalán nem igaz. Az egy dolog, hogy egy nagyobb, erősebb légtisztító nagyobb területet is képes megtisztítani, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy erősebb, nagyobb ventillátor és szűrő egy kisebb helyiséget gyorsabban képes megtisztítani kevesebb energiát használva, kevesebb zajjal. A méreteken túl az új 4 Pro már egy saját fejlesztésű, sokkal jobb hatásfokkal működő HEPA-szűrőt használ az elődökkel szemben, ami halkabb működést és jobb hatásfokot biztosít. Erről még később is szót fogok ejteni, de talán ez a legfontosabb dolog!

Kívülről a már megszokott négyszögletes designnal találkozhatunk, aminek az aljában található meg maga a szűrő, felül pedig a ventilátor. Lényegében már itt megmutatkozik a hatásfok/sebesség arány, mivel a kisebb típusokhoz képest 2x annyi levegőt képes a 4 Pro beszívni alacsonyabb fokozaton is, amit megtisztítva kapunk vissza. Itt érdemes megjegyezni hogy ez a termék kapott egy negatív ionos funkciót is, ami röviden összefoglalva megszünteti az állott levegő szagát. Ez fontos lehet régebbi házaknál, vagy akár teljesen ú jépítésűeknél is, mert mindkét részről vannak rossz, a szervezetünkre káros anyagok és gázok. Erről ismét szót ejtek még részletesebben később.

A Xiaomi szűrői egyébként átlagosan 12 hónapig bírják, ami igencsak jó. A 4 Pro esetén pedig már szétszedhető az egész felső rész, tehát tisztíthatóak a belső részek és a ventillátor lapát is.

Ahogy az összes Xiaomi légtisztító, úgy a 4 Pro is rendelkezik egy kijelzővel. Ez egyben érintőpanel is, ahol vezérelhetjük a tisztítást és adatokat kapunk az aktuális szennyezettségről. A Xiaomi egy szálló por részecske szenzorral rendelkezik, ami megmutatja a PM2.5-öt, valamint rendelkezik még egy hőmérővel és páratartalom mérővel is. Wi-Fi-s termékcsaládról van szó, így automatizálható hosszú távon, de nem HomeKites, viszont az alkalmazás Siri Parancsok támogatással rendelkezik, tehát Sirivel irányíthatjuk. Ezzel lényegében le is tudtuk a termék fizikai tulajdonságait, de mielőtt a tisztításra térnénk, röviden mesélnék a szálló porról és a VOC-ről.

Légtisztítás az otthonunkban, mit kell tudni erről?

Alapvetően ahány otthon, annyiféle megoldás van a légtisztításra. Rengetegen szenvedünk por- vagy pollenallergiában, én például biztosan köhögök, hogy ha mondjuk befújom magam a fürdőszobában vagy ha éppen a porszívót tisztítom. Pollenre hála a jó égnek nem vagyok allergiás, de a por bizony a háztartások 60%-ában probléma. A por (PM10) persze a legnagyobb részecske, amit szűrünk, mivel látható dologról van szó. Az ennél jóval kisebb szemcsék sokkal több problémát okozhatnak a szervezetünkben.

A PM5.0 lényegében a baktériumok és penészek, ezeket nagy mennyiségben láthatjuk is, de alapjában véve egy baktériumot már nem lehet szabad szemmel látni. Ahogy az ábrán látható, a PM2.5 már egy olyan tartomány, amiben szabad szemmel egyáltalán nem látható anyagok vannak, végül pedig a PM0.1, amik ultrafinom részecskék és vírusok, mint például a COVID-19.

A fentieket az úgynevezett HEPA szűrővel szűrjük. Általában minden HEPA szűrő képes PM2.5-öt szűrni, sőt akár PM0.1-et is, de hivatalosan a PM10-PM2.5 között szűrnek. Tehát a port, polleneket, baktériumokat, olyan gázokat, szerves anyagokat, amik például főzés közben keletkeznek. Ilyen anyagok még a káros pollenek, amik így tavasszal lassan meg is érkeznek.

A Xiaomi légtisztító technológiájának csak az egyik fele a HEPA H13 szűrő, a másik fele az aktív szénszűrő, ami lényegében olyan részecskéket, illóanyagokat, gázokat is megköt, amit már a többi márka jóformán nem tesz meg. Általában a légtisztítók kizárólag a PM2.5-PM10 közötti részencskékkel foglalkoznak, mivel ezeket könnyű mérni és kiszűrni a HEPA-val. Azonban sokkal nagyobb problémát is jelenhetnek a környezetünknek az úgynevezett VOC-k.

A káros VOC-k lehetnek főzésből eredő anyagok, de különböző spray-k is tartalmaznak káros illóanyagokat, ahogy a takarítószerek is. A por mellett ezek is könnyedén lerakódnak a tüdőnkben és persze felszívódnak a szervezetünkbe is. Nem kellemes dolog reggel arra ébredni, hogy köhög az ember, és ennek persze számos oka lehet, de többek között ezek az anyagok rakódnak le a tüdőnkbe.

Csak hogy néhány példát említsek: egy dezodor például 5-8 óra alatt ürül ki egy fújás után a nappaliból. Ha ketten befújjátok magatokat este elmenetel előtt, hazajöttök, szellőztetés nélkül alszotok, akkor lényegében ez az anyag lerakódik a tüdőtökben. Én viszonylag régóta követem figyelemmel az otthonomban lévő, káros VOC-kat.

A fenti példa ismét egy dezodor példa, befújtam pár apró fújást a levegőbe a 10nm szobába, rögtön megemelkedett a VOC szint, amit közel 15 perc alatt a felére csökkent a Xiaominak hála. Ugyanezt megtehettem volna egy párásítóval is vagy bármi mással, ami nagyobb részecskéket enged a levegőbe (PM2.5-PM10), talán gyorsabban tisztította volna meg, mivel könnyebben megfoghatóak.

Tehát röviden, most már tudjuk, hogy mit képes tisztítani a Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro, ami HEPA és aktív szénszűrővel is rendelkezik: lényegében szinte minden háztartási anyagot képes kiszűrni, ami remekül hangzik és önmagában képes is megtenni, csak éppen nem automatikusan.

Maga a Xiaomi márkaképviselet és az alkalmazás is azt mutatja, hogy a légtisztítóik a PM2.5-t mérik és tisztítják. Ez önmagában igaz, de a szűrőjük jóval többre képes. A H13 Hepa szűrő és szénszűrő képes kitisztítani akár a PM0.1-et is, valamint a káros gázokat, VOC-ket. A probléma ott kezdődik, hogy a Xiaomi belső szenzora kizárólag a PM2.5-ig mér.

Ez önmagában probléma is, illetve nem is, mivel manuálisan használva teszi a dolgát a rendszer, ahogy fenti chartban látjátok. Képes kiszűrni azt, amit kell, de nem képes mérni. Ezért is írtam a cikk elején, hogy ez egy kiváló termék ár/érték arányban, ha tudjuk, hogyan kell kezelni és itt most szerintem sok Xiaomi légtisztítóval rendelkező fel is szisszent, ami nem baj. 🙂

Én is nehezen értettem meg, hogy más márkák miért kapcsolnak be gyorsabban és tisztítják meg az otthonunkat jobban, persze 2x annyiért: azért, mert azokban a szenzor jóval precízebb és persze drágább is. A Xiaomi azt mondta, hogy inkább ad egy rendkívül jó és most már továbbfejlesztett szűrőt és olcsó terméket, hogy mindenkihez eljuthasson, mintsem telepakolja drága szenzorokkal, hogy aztán 200.000Ft-nál is többet kérjen.

Ez viszont azt jelenti, hogy nekünk kell gondoskodnunk az otthonunkban való légtisztításról, tehát manuálisan kell bekapcsolni a terméket.

 

Nálunk rendkívül jó a szállópor arány, szinte nincs is. A Xiaomi maga mindig 005-010-es értéket mér. Ez alapján nekem ez a termék felesleges lenne. Miért vegyem meg, ha nincs por, rossz anyag a levegőben? De mint látható fent is, a VOC rögtön az egekbe ugrott, amit a Xiaomi nem érzékelt, így én manuálisan 15 percre, a maximumra kapcsoltam a terméket, tehát könnyedén kitisztította a káros anyagokat a szobából.

Ettől függetlenül sok régebbi típusú háznál, vagy vidéken a földutak mellett könnyedén beindulhat automatikusan légtisztító, mert ott bizony van szálló por, de mondjuk egy újépítésű lakásban nem ettől kell félni, hanem a szénszűrő által tisztított VOC-ktől.

Azt is rendkívül fontos megjegyezni, hogy ha automatikus valami, attól még az nem feltétlen fog jól működni. Ez nem is márka hiba, hanem egyfajta emberi hiba, mivel azt szeretnénk, hogy ne zúgjon egész nap, és az automata mód is csak akkor fog bekapcsolni, ha valami nagyobb probléma van, tehát egész nap “pihen” a termék. Ahhoz, hogy érdemben megtisztítsuk a levegőt, azt bizony mozgatni kell, és itt jön képbe az, hogy a nagyobb jobb: az erősebb légtisztító könnyebben megforgatja a levegőt kisebb fokozaton is, mint egy kicsi, és ez nem feltétlen az 1-es fokozatot jelenti, hanem 2-est vagy 3-ast. Az pedig hanggal jár, és igen, ilyenkor fogja megtisztítani a levegőt a termék, nem akkor, amikor halk. 🙂

Egyszóval egy rutint kell kialakítani, amivel tényleg megtisztítjuk kézzel az egész lakást. Például, ha elmegyünk otthonról, nyugodtan menjen 3-ason, senkit sem zavar, ha zúg, de mégis meg lesz járatva az egész lakás levegője. Ha mondjuk mennénk már lefeküdni, akkor 1 órával előtte kapcsoljuk be a hálóban maximumom. Ha főzünk, és nem reagál gyorsan a készülék, kapcsoljuk be és használjuk. Szóval sok esetben mi magunk is gondoljunk a légtisztításra, ahogy bekapcsoljuk az elszívót is. ?

Ezt egyébként automatizálhatjuk az alkalmazáson belül is, szóval számos lehetőségünk van.

Konklúzió

Egyértelműen elmondható, hogy a Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro légtisztító az egyik legjobb ár/értékkel rendelkező légtisztító, ami magas minőséggel rendelkezik a tisztítás terén. Ahogy olvashattátok, a szenzor szerintem picit szegényes lett, illetve az alkalmazásban is csak néhány beálltással találkozhatunk, de a márkánál a cél az volt, hogy megtisztítsa levegőt, és ezt tökéletesen meg is teszi. Szerintem kis odafigyeléssel rendkívül jó társunk lehet az otthonunkban, így részemről egy ajánlott termék.

A Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro légtisztító megvásárolható a xiaomishop.hu oldalon ide kattintva!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Szia!A negatív ion funkciónál érezhető a változás? ( jellegzetes negatív ion szag mint az ózon generátoroknál)

  2. Semmi, de egyébként kikapcsolható, ha úgy van. :slight_smile:

  3. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Csak ez a funkció miatt cserélném le a 3H-t .De ha semmi érezhető különbség nincs akkor marad a 3H
    Köszönöm az infót

  4. Sztem nem éri meg lecserélni. :slight_smile: Viszont a cikkben adott tippeket használd ki mindenképp sztem az is ugyanúgy aktív-szénszűrős.

  5. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Rendben!Köszönöm a tippet !

  6. Avatar for expa expa says:

    Évente akkor 25.000 Ft a szűrőcsere vagyis a karbantartás. Mint egy klímánál de legalább az sokkal több mindenre használható. Bár 3x annyiba is kerül az elején :slight_smile:
    A klíma 3x annyiba kerül de 3x annyi mindenre is használható. Ezt érdemes mérlegelni kinek mire kell.

  7. Mármint ezt nem értem :smiley:

  8. Olyan jók a teszteitek, és izgalmas olvasni ezekről a témákról, de nem tudom elmondani, milyen égető szükségetek lenne már egy lektorra.

    A légszennyezettség nem okoz rossz közérzetet, fejfájást, fáradtságot, vagy kontraproduktív munkát. A légszennyezettség gyengült immunrendszert, daganatos és egyéb tüdő/torok betegségeket, illetve irritációt okozhat. A légszennyezettségen nem segít a szellőztetés, sőt - ha csak nem égettél épp szenesre valamit a sütőben - inkább ront, hisz a légszennyezés alapvetően az utcáról kerül a lakásba (kipufogó gázok, munkálatok közbeni, vagy a szél által lakóhelyre sodort ipari szennyeződések, stb.).

    Amire ti gondol(hat)tatok, azok az adott légtérben fellépő alacsony oxigén szint következményei. Itt valóban lehet beszélni fejfájásról, fáradtságról, kontraproduktív munkáról, és ilyenkor tényleg jó ötlet a szellőztetés, viszont a légtisztító nem fog tudni oxigént előállítani, ergo a bevezetésében leírt problémákkal kapcsolatban ez a termék semmit nem ér

  9. Szia Bence!

    Teljesen igazad van :slight_smile: Nem fogalmaztam meg helyesen, valóban a rossz levegő alatt ott a CO2 hiányra gondoltam, amiről te is beszélsz. Akartam hozzá linkelni egy korábbi cikket is, de elmaradt. Így félrevezető lehet a bevezető :slight_smile:

    Javítom a linkkel a cikk elejét, szerintem így már jobb lesz. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for tyson7 Avatar for bence778 Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Szia!A negatív ion funkciónál érezhető a változás? ( jellegzetes negatív ion szag mint az ózon generátoroknál)

  2. Semmi, de egyébként kikapcsolható, ha úgy van. :slight_smile:

  3. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Csak ez a funkció miatt cserélném le a 3H-t .De ha semmi érezhető különbség nincs akkor marad a 3H
    Köszönöm az infót

  4. Sztem nem éri meg lecserélni. :slight_smile: Viszont a cikkben adott tippeket használd ki mindenképp sztem az is ugyanúgy aktív-szénszűrős.

  5. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Rendben!Köszönöm a tippet !

  6. Avatar for expa expa says:

    Évente akkor 25.000 Ft a szűrőcsere vagyis a karbantartás. Mint egy klímánál de legalább az sokkal több mindenre használható. Bár 3x annyiba is kerül az elején :slight_smile:
    A klíma 3x annyiba kerül de 3x annyi mindenre is használható. Ezt érdemes mérlegelni kinek mire kell.

  7. Mármint ezt nem értem :smiley:

  8. Olyan jók a teszteitek, és izgalmas olvasni ezekről a témákról, de nem tudom elmondani, milyen égető szükségetek lenne már egy lektorra.

    A légszennyezettség nem okoz rossz közérzetet, fejfájást, fáradtságot, vagy kontraproduktív munkát. A légszennyezettség gyengült immunrendszert, daganatos és egyéb tüdő/torok betegségeket, illetve irritációt okozhat. A légszennyezettségen nem segít a szellőztetés, sőt - ha csak nem égettél épp szenesre valamit a sütőben - inkább ront, hisz a légszennyezés alapvetően az utcáról kerül a lakásba (kipufogó gázok, munkálatok közbeni, vagy a szél által lakóhelyre sodort ipari szennyeződések, stb.).

    Amire ti gondol(hat)tatok, azok az adott légtérben fellépő alacsony oxigén szint következményei. Itt valóban lehet beszélni fejfájásról, fáradtságról, kontraproduktív munkáról, és ilyenkor tényleg jó ötlet a szellőztetés, viszont a légtisztító nem fog tudni oxigént előállítani, ergo a bevezetésében leírt problémákkal kapcsolatban ez a termék semmit nem ér

  9. Szia Bence!

    Teljesen igazad van :slight_smile: Nem fogalmaztam meg helyesen, valóban a rossz levegő alatt ott a CO2 hiányra gondoltam, amiről te is beszélsz. Akartam hozzá linkelni egy korábbi cikket is, de elmaradt. Így félrevezető lehet a bevezető :slight_smile:

    Javítom a linkkel a cikk elejét, szerintem így már jobb lesz. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for tyson7 Avatar for bence778 Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin