fbpx Skip to content

A Mac Studio megjelenése után azt rögtön többen is szétszedték, és így kiderült, hogy az SSD memóriachipjei nincsenek az alaplapra forrasztva, mint jó pár éve szinte kivétel nélkül az összes modell esetén, hanem egy külön csatlakozóban kaptak helyet egy kis lapkán, mint amilyen például egy M.2-es modul. Ebből a csatlakozóból ráadásul nem is csak egy, hanem rögtön kettő darab is van a Mac Studio alaplapján, ami alapján rögtön szárnyra is kelt a hír, hogy hurrá, végre egy utólag is bővíthető gép!

Sajnos azonban némi kísérletezés és tesztelés után kiderült, hogy az Apple csavart a dolgon: ezek a kicsi lapkák valójában a jelek szerint nem tekinthetők valódi SSD-nek, leginkább csak a memóriachipek vannak rajtuk, a vezérlést a gép maga végzi. Ennek alapján jelenleg egyelőre nincs mód a felhasználó általi, utólagos bővítésre, de persze ez bármikor változhat a jövőben. Nézzünk meg pár, ezzel kapcsolatos videót, és hogy mit lehet erről tudni.

Az első videóban Max Tech szedi ízeire a Mac Studio-t, így rögtön az is kiderül, hogy a gép alsó csavarjai az alján lévő gumi talp alatt kaptak helyet, tehát ez az elsődleges támadási pont. Utána az eddig megszokottakkal szemben némileg más a szétszedés módja, de aki kicsit is gyakorlott már ebben, annak az új géptől sem kell megijednie.

Az alsó lap leszedése után a következő réteg a tápegység, ezután jön egy fém keret, és már félig hozzá is lehet férni az alaplaphoz, és így az azon található “SSD-csatlakozókhoz”. Itt most ez azért került idézőjelek közé, mert bár nagyon hasonlít alakra és majdnem méretre is a régebbi gépek, illetve például a Mac Pro esetén használt SSD-csatlakozóhoz, abba nem illeszkedik a Mac Pro-ból kivett SSD, ahogyan azt a videóban is kipróbálja a kolléga.

Bár ez igazából annyira nem meglepő, hiszen az Apple a termékoldalon külön ki is emeli, hogy a Mac Studio tárhelyéhez nem fog tudni hozzáférni a felhasználó – ezt nyilván az utólagos bővítésre értve, meg persze szétszerelés nélkül:

Ne feledd: felhasználóként nem férhetsz majd hozzá a Mac Studio adattárolójához. Ha úgy gondolod, hogy később több tárhelyre lehet szükséged, válassz nagyobb adattárolót a konfiguráció összeállításakor.

Végül majdnem az összes portot is kiszerelve lehet kivenni a Mac Studio alaplapját, ami a ventilátorokkal és hővezetővel együtt emelhető ki a gép házából.

Az új hűtési kialakítás nem csak sokkal nagyobb ventilátorokat és hővezetőt jelent, hanem mellé még az alaplap mindkét oldaláról ráfekszik az M1 processzorra, és mivel a RAM is a processzor tokozásában kapott helyet, így még a RAM is hűtve van.

Luke Miani is megpróbálkozott az “SSD” bővítésével, ő két Mac Studio-ból próbált meg összeépíteni egy bővített tárhelyű gépet, áthelyezve az “SSD-t” az egyik gépből a másik gép második, üres portjába:

A probléma az ő videójában még inkább világossá válik: az első gépből áthelyezett “SSD-vel” bővített második gép már be sem kapcsol, hanem az elején lévő LED-del elvillogja nekünk Morse-kódban az SOS-t (…—…).

Luke ezután azt is kipróbálta, hogy egyáltalán mit szól a gép ahhoz, ha az elsődleges portból, ami alatt az alaplapon megtalálhatóak a vezérlésért felelős alkatrészek, átrakja a modult a második portba, ami alatt üres az alaplap. Ebben az esetben már nem SOS-t villogott a gép, hanem csak fehéren, mint aki nem ismerte fel a tárhelyet.

A következő teszt az volt, hogy vajon mi történik akkor, ha egyszerűen felcseréli a két gép között azok “SSD-it”, tehát hogy az első gép hajlandó-e bármit is csinálni, ha a második gép “SSD-je” van benne az elsődleges portjában. Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ez sem működött, hiába állította vissza az Apple Configurator 2-vel a Mac-et DFU-ban (Revive Device), még ha elsőre úgy is tűnt, hogy a folyamat rendben végigment. A végén ugyanis ugyanúgy SOS-t villogott a gép, így másodjára megpróbálta teljes törléssel együtt, amire viszont rögtön hibát dobott. Ekkor visszatette az eredeti “SSD-t”, amivel végül végigment a folyamat, így legalább tönkre nem tette a gépet a kísérletezéssel.

Luke esetében a problémát várhatóan az okozta, hogy a két modul kapacitása eltérő volt, az iFixit ugyanis probléma nélkül képes volt azonos kapacitású lapkákat felcserélni két gép között, majd azokat szintén az Apple Configurator 2 segítségével életre kelteni. Ők ráadásul a Studio Display belsejébe is vetettek egy pillantást:

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy utólag egyelőre nem bővíthető a Mac Studio tárhely-kapacitása, így mindenképpen a vásárláskor célszerű kiválasztani a megfelelő kapacitást. Persze elképzelhető, hogy előbb vagy utóbb lesz erre megoldás, de most még nincs rá lehetőség.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok