fbpx Skip to content

Ming-Chi Kuo, a TF International Securities elismert elemzője Twitteren megosztott egy egészen hajmeresztő pletykát, miszerint az Apple idén az új iPhone-ok termékpalettáját látványosan elválasztja majd chip szinten is.

Ilyet iPhone-oknál legutóbb (vásárlók számára könnyen észrevehetően) 2013-ban csináltak, amikor az iPhone 5s megkapta az A7 chipet, míg a vele egyszerre bemutatott iPhone 5c-ben az egy évvel korábbi A6 maradt. Vajon megismétli magát a történelem?

Először nézzük meg Kuo csiripelését:

Az Apple iPhone-elnevezési szabályai alapján a 2022 második felében érkező iPhone-ok nevei: iPhone 14 (6,1”), iPhone 14 Max (6,7”), iPhone 14 Pro (6,1”), iPhone 14 Pro Max (6,7”).

Csak a két Pro modell kapná meg az újabb A16 chipet, miközben a 14 és a 14 Max megmaradna A15-ön. Mind a négy új modellben 6 GB RAM lesz, itt különbséget csak a sebesség jelenti: LPDDR5 (14 Pro és 14 Pro Max) vagy LPDDR 4X (14 és 14 Max).

Ez az előrejelzés nagyon furcsának tűnhet, de ha alaposabban utánanézünk, abszolút nem kizárt, és bőven találni hasonlóra precedenst az Apple közelmúltjából, nem is kell visszamenni 2013-ig.

Vegyük példának a tavaly bemutatott iPhone 13 családot, ahol a Pro modellekben megtalálható A15 chip eggyel több GPU maggal és 2 GB-tal több memóriával rendelkezik, mint a sima iPhone 13-ban és az iPhone 13 miniben fellelhető. Igen, jelenleg az iPhone 13 modellekben „csak” 4 GB RAM van, és az iPhone 13 Pro modellekbe került az „igazi” A15, mely erősebb és 6 GB RAM társul mellé.

Ha lehet hinni Kuo-nak (márpedig általában lehet), akkor az Apple az iPhone 13 Pro-ban megtalálható erősebb A15-öt tenné az iPhone 14 és iPhone 14 Max modellekbe. Így iPhone 13-ról 14-re váltva is lenne némi előrelépés teljesítményben.

Ilyen kicsi előrelépés legutóbb az A12Z chip esetén volt, mely az iPad Pro 2020-as változatába került és mindössze egy GPU magban tért el az előző, 2018-as iPad Pro-ban megtalálható A12X-től.

Akár az is elképzelhető, hogy az Apple visszamenőleg átkereszteli az iPhone 13 Pro modellekben található A15-öt A15X-re, hogy így jobban el tudják adni, hogy történt változás az iPhone 13 és iPhone 14 közt, de igazából ilyesmire valószínűleg nem lesz szükségük. Jelenleg ugyanis az A15 még mindig a legerősebb mobil chip a piacon és egészen biztosan a legkiválóbbak közt lesz ősszel is, amikor megjelenik az iPhone 14, így tényleg nincs rákényszerítve az Apple arra, hogy törjék magukat egy új chippel.

Jó példa erre az Apple Watch Series 7 is, amiben ugyanaz a chip található meg, mint az elődjében, csak átnevezték S7-re.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Apple jobban megpróbálja majd idén elválasztani az iPhone 14-et az iPhone 14 Pro-tól, hiszen korábban már arról is szó esett, hogy idén csak a Pro telefonok kapnak új formavilágot: iPhone 14: szigetcsoport lesz a félszigetből?

Ha az iPhone 14 külsőben is inkább az iPhone 13 felé fog húzni, egyáltalán nem lenne ördögtől való, ha belsőben is afelé húzna.

Te mit szólnál ehhez? El tudnád viselni, hogy az Apple chip szinten is felosztja a 2022-es iPhone termékpalettát?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok