fbpx Skip to content

A kedd esti bejelentés után az Apple hivatalos oldalán is közzétette Mac Studio gépeinek részletes adatait. A specifikációkat böngészve többen is észrevették, hogy az M1 Ultra chippel szerelt Mac Studio csaknem 1 kilogrammal többet nyom a mérlegen M1 Max chipes testvérénél.


Az M1 Max verziónál 2,7-et, az M1 Ultra esetében 3,6 kilogrammot mutat a mérleg kijelzője. Bár az új, M1 Ultra chip tulajdonképpen két, összeillesztett M1 Max processzor, a súlytöbbletnek mégsem a dupla lapka pár grammja az oka, és nem is a tápegység, amit többen is felvetettek. A különbség a hőelvezető rendszernél használt anyagokból adódik, áll az Apple által a The Verge magazinnak küldött emailben.

Az Apple rövidke leveléből a Verge az alábbi két mondatot emelte ki a cikkében:

Mindkét gépnek ugyanolyan, 370 W-os tápja van. A többletsúly annak köszönhető, hogy az M1 Ultra processzoros gép méreteiben nagyobb réz hőelvezető modullal, míg az M1 Max verzió alumínium hűtőbordával rendelkezik.

Ugye mindenki értelmezte az elhangzott számot: 370 Watt. Egy ilyen bődületesen nagy számítási kapacitású gépnek mindössze 370 watt a teljesítmény felvétele… Csak viszonyításképpen: egy gamer vagy grafikai munkára használatos PC esetében 1000-1200 wattos tápegységgel illik számolni, már csak az időtállóság miatt is.

Kanyarodjunk vissza a hőelvezetés tekintetében alkalmazott anyagokra az M1 Ultra processzoros gépnél, amely egyben a súly-rejtély megoldása is, pedig sokan egy nagyobb tápegységet vizionálnak elsődleges megoldásként. Az M1 Ultra chipek az alumínium hűtőbordás, M1 Max verzióknál nagyobb, réz hűtőbordákat kaptak. A réz sűrűsége szobahőmérsékleten 8,96 g/cm³, míg az alumíniumé 2,70 g/cm³. Ez azt jelenti, hogy még ha a hűtőbordák kialakítása pontosan meg is egyezne, és csak az anyaguk lenne különböző, a réz változat akkor is több mint háromszor nehezebb lenne, mint az alumínium.

Érdemes megjegyezni, hogy a réz nem automatikusan jobb, mint az alumínium, rengeteget számít a kialakítás is. A karcsúsítás érdekében például a Sony a PS5 konzolok esetében a hűtőbordákat kisebbre, könnyebbre cserélte anélkül, hogy jelentős teljesítménykülönbséget ért volna el.

Valószínűleg nem kell sokat várnunk, amíg valaki szétszedi a Mac Studio két verzióját, hogy tételesen megnézze a különbségeket és akkor mi is okosabbak leszünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok