fbpx Skip to content

A Snazzy Labs színeiben Quinn Nelson egy M1 chipes Mac mini gépet ültetett át az eredetinél 78%-kal kisebb házba, melyet MagSafe 2 csatlakozóval látott el. Nelson barkács projektjét siker koronázta, amelynek eredményét hamar meg is osztotta követőivel.


Nelson egy kisebb, új burkolatot készített a ‌Mac mini‌ számára műgyanta 3D nyomtatással, átvéve a 2019-es Mac Pro jellegzetes, “sajtreszelő” kialakítását a megfelelő hőelvezetés érdekében. A bekapcsoló gombot és az antennákat átépítette az új házba, a Mac mini ventilátorát pedig eltávolította. Összességében a módosított eszköz belseje az eredeti térfogat 28%-át teszi ki.

Amikor az Apple 2020 novemberében bemutatta az ‌M1‌ chipes Mac minit‌, az pontosan ugyanazt a unibody kialakítást tartotta meg, mint amit a vállalat 2010 óta használ. A későbbiekben kiderült, hogy az M1‌ Mac mini nagyon sok üres helyet tartalmaz belül.

Ennek az az oka, hogy a unibody kialakítást az elmúlt tizenkét év Intel processzoraihoz és hardvereihez tervezték, míg a modern ‌M1‌ chip és annak egyesített memóriarendszere rendkívül kicsi és termikusan hatékony, alkalmassá téve ezzel az új MacBook Air esetében is alkalmazott, passzív hűtésre.

Most Quinn Nelson, a népszerű Snazzy Labs csatorna mögött álló YouTuber a lehető legkisebbre zsugorította az M1 chipes Mac minit azzal, hogy áthelyezte a belső részeket egy másik, kisebb méretűre tervezett házba.

Mivel a ‌Mac mini‌ belső terének jelentős részét egy 150 W-os tápegység foglalja el, ezt Nelson egy külső, 65 W-os Microsoft Surface hálózati adapterére cserélte, utólagosan pedig felszerelt ‌egy MagSafe‌ 2 csatlakozót, amely a ‌Mac mini‌ alaplapjához vezető egyenáramú feszültségszabályozóhoz csatlakozik.

Annak ellenére, hogy a ‌Mac mini‌ alaplapja sokkal kisebb házba került ventillátor nélkül, Nelson semmilyen változást nem észlelt a teljesítményben az eredeti géphez viszonyítva. Részletes összeállítási útmutatót is elérhetővé tett minden olyan, gyakorlott, vállalkozó szellemű felhasználó számára, aki saját maga akarja megvalósítani a projektet.

A szivárogtató Jon Prosser szerint, aki még tavaly osztotta meg az új Mac mini designjának állítólagos renderképeit, az megőrzi a jelenlegihez hasonló formát, de általánosságban csökken a mérete, és várhatóan megkapja a a 2021-es MacBook Pro M1 Pro és M1 Max chipjeit.

Az új design egy “plexi-szerű” felsőt tartalmaz, amely egy alumínium keret felett helyezkedik el, hasonlóan az első generációs Apple TV-hez. Az eszköz hátulján állítólag ugyanazok a portok lesznek, amelyek jelenleg elérhetők a csúcskategóriás, Intel-alapú ‌Mac mini‌ esetében, beleértve négy Thunderbolt-, két USB-A-, egy Ethernet- és egy HDMI-portot, de kiegészítik majd  a 24 hüvelykes M1 iMac modellből ismert mágneses tápcsatlakozóval.

Az Apple vélhetően már jó ideje dolgozik egy új Mac minin. A cég 2020 novemberében frissítette a belépő szintű Mac minit az M1 chippel, de a kínálatban továbbra is szerepel a 2018-as, Intel processzoros modell. Ez az inteles csúcsmodell, amelyet várhatóan idén lecserélnek.

A hírek szerint az Apple a március 8-ára időzített, tavaszi rendezvényén tervezi bemutatni az új Mac minit.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.