Igazságügyi elemzéssel oldódott meg az Apple I számítógép kézírásos sorszámának rejtélye

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple rajongók, illetve a cég történetét figyelemmel kísérők már minden bizonnyal hallottak a fennmaradt Apple I számítógépek alaplapján látható kézírásos sorszám rejtélyéről. Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple alapítóinak régebbi elmondása szerint nem tőlük származott az említett sorszám. Daniel Kottke, aki annak idején összeszerelt és tesztelt néhány alaplapot, szintén cáfolta, hogy ő írta volna rá ezt a sorszámot. Így volt ezzel a Byte Shop tulajdonosa, Paul Terrell is, aki 50 darabot vásárolt az Apple I számítógépekből.

Miért is ez a nagy felhajtás, és miért volt szükség az igazságügyi kézírás szakértő bevonására? Nos, Steve Jobs tagadása ellenére az alaplapon lévő felirat nagyon hasonlít az ő kézírására. Mivel a néhai Apple vezér egyébként ritkán adott autogramot, ez rendkívül értékessé teszi a kézírását, amely jelentősen növelheti egy-egy, ezzel ellátott eszköz értékét, például az aukciós oldalakon. Achim Baqué, az Apple 1 Registry (az összes, fennmaradt Apple I számítógép listája) oldal üzemeltetője végül úgy döntött, megpróbálja megfejteni a rejtélyt, ezzel bizonyosságot is nyerve a hitelességről.

Baqué felkérte a világ egyik vezető kézírás hitelesítési szolgáltatóját, a kaliforniai székhelyű PSA-t, hogy hasonlítsa össze az Apple I alaplapon lévő sorozatszámot Steve Jobs kézírásának ismert mintájával. A PSA elmondta, hogy a fényképek sajnos nem elegendőek a teljes bizonyossághoz, mind az alaplapon, mind a kézírás mintákon szemrevételező, fizikai vizsgálatot kell végezniük. Ez az analízis kiterjed a számok dőlésére, tintafolyásra, tollnyomásra, betűméretre és egyéb jellemzőkre.

Daniel Kottke, aki az Apple vezér közeli barátja volt, számos, Jobs által írt levelet és képeslapot bocsátott rendelkezésre. Nagyon hasznos volt a hitelesítésnél, hogy ezek a dokumentumok rengeteg, kézzel írt számot is tartalmaztak. Baqué ezután személyesen vitt el két NYÁK-lapot és kézírás mintákat a PSA főhadiszállására, hogy azokat alapos vizsgálatoknak vessék alá. A cégnek három hónapig tartott az elemzés elvégzése, rengeteg fényképet is tanulmányozva, mielőtt kimondták: az alaplapokon minden bizonnyal Steve Jobs kézírását láthatjuk. Végre megoldódott a rejtély! Steve nyilvánvalóan nem emlékezett rá (vagy csak nem akarta beismerni), hogy saját maga sorszámozta az Apple I alaplapjait.

Egy kis érdekesség a végére a kételyek eloszlatására, hogy a fentiekben említett aukciós oldalakon milyen bődületesen magas összegekben repkednek a licitek. Az alábbiakban látható boríték és benne lévő levél nemrégiben 200 000 dollárért (mintegy 60 millió forint) cserélt gazdát.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. pAnk says:

  Végre!

 2. gunar says:

  Akkor most már sok várakozás után licitálhatsz egy ilyen gépre nem ? :grinning::smiley::grinning: Hiszen maga a GURU írta rá a számokat és ezt gondolom valami hivatalos igazolással is ellátják ezután, hogy hiteles legyen. :crazy_face:
  Lesz ám tülekedés! :scream::scream::scream:

 3. Jadeye says:

  ha eladásra kerül, akkor lesz tülekedés, ahogy minden hasonló esetben van, mert alig maradt működő darab belőlük. az meg csak plusz, hogy Steve Jobs kézírása is rajta van.

  de ez bármi más esetben is ugyanígy van, teljesen mindegy, miről van szó. ha az emberek bármi okból fontosnak értékelnek valamit, akkor annak az ára felmegy.

 4. gunar says:

  Tisztában vagyok vele, hogy egy kolbászt is el lehetne adni gyémánt árban, ha Steve beleharapott valaha és ez bizonyított. Így van ez más híresekkel is párral, csak ironizáltam róla az előbb, de igen a pénzesek és a nem azok is képesek "bármit " megadni egy tárgyért a kedvencüktől. :slightly_smiling_face:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!