Aerial 3 – Apple TV képernyőkímélők Mac-re

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emlékszem, gyerekkoromban mennyire elvarázsoltak a Windows képernyőkímélői, kis túlzással órákig tudtam nézni, ahogy azok a csövek tekerednek egymás alatt, felett, vagy éppen a cég logójának színeit hordozó 3D-s alakzatok hogyan alakulnak át egymásba és pattognak közben a monitor szélei közt. A képernyőkímélők régen a beégés ellen védték a kijelzőt, de erre manapság már nincs szükség, maximum OLED-nél lehetne ez gond, ezért a használatuk háttérbe szorult, évekig én se használtam, inkább alvó módba tettem a kijelzőt, minthogy valami animáció fusson rajta.

Az Apple TV azonban egy újfajta, iszonyatosan látványos, Aerial névre hallgató képernyővédő csomagot hozott el a nappalinkba, amelynek köszönhetően látványos felvételeken suhanhatunk át nagyvárosok, természeti csodák vagy épp maga a bolygó felett, de akár a tengerek mélyére is eljuthatunk. Az Aerial alapvetően csak az Apple TV-re érhető el, de lelkes fejlesztők megcsinálták ennek a macOS-es verzióját is már évekkel ezelőtt, amiről akkor mi is hírt adtunk, de most megjelent a legújabb verziója, ami nemcsak a legújabb videókat tartalmazza a tvOS 15-ből, hanem számos hasznos újítással és kiegészítővel rendelkezik.

Számomra kimaradt az Aerial 2-es verziója, nem is tudtam, hogy volt belőle ilyen, mert az elsőt egy ideig előszeretettel használtam, de eléggé elkezdte zabálni a tárhelyet a sok videó és abban még kevesebb módunk volt ennek a korlátozására, így végül egyik rendszer újratelepítés után már nem tettem fel. Ennek köszönhetően az Aerial 3 minden képessége újdonságként hat számomra, ezt nézzétek el nekem kérlek.

Nekem így a legnagyobb újdonság egyértelműen a kezelő alkalmazás megléte és tudása volt, mert itt végre mindent úgy állíthatunk be, ahogy szeretnénk. Már a telepítési folyamat során rákérdez pár dologra a telepítő, hogy mennyire szeretnénk beleszólni a dolgokba, vagy mennyire hagyjuk a programra, hogy intézzen maga mindent. Ez döntés kérdése, de én inkább magam szabályozom a dolgokat, kivéve az ajánlott felbontást, ami a következők közül lehet: 1080p H.264, 1080p HEVC, 1080p HDR, 4K HEVC, 4K HDR.

Videók terén az Aerial 3 tartalmazza az összes gyári videót a tvOS 10, 13 és 15-ös verziókból, vagyis a pár hete megjelent legújabbakat is, de ezek mellett még Josh Michael és Hal Bergman 20, saját készítésű és hasonlóan látványos és magas minőségű felvételét is, vagyis elég sok és kellően változatos kínálatból szemezgethetünk. A videók közül kényünkre, kedvünkre válogathatunk, beállíthatunk kedvenceket, csak bizonyos helyszíneket vagy kategóriákat is kiválaszthatunk, és itt tényleg jól működik a változatosság, nem úgy, mint az Apple TV-n, ahol nekem egy idő után rendszeresen beakad valami és csak egy videót hajlandó lejátszani hetekig.

Idő alapon is belenyúlhatunk abba, hogy milyen videók jelenjenek meg, hiszen beállíthatjuk, hogy más és más felvételek jelenjenek meg a gépünk fizikai helye alapján nappal és éjszaka, de ez akár állítható a Night Shifthez vagy a Dark Mode-hoz is. Amennyiben egy vagy akár több külső monitort is használunk, akkor ezekre akár ugyanazt a videót darabolva vagy klónozva is kitehetjük, de futhat mindegyiken más és más felvétel is. Amennyiben azt szeretnénk, hogy csak halványan a háttérben menjen a képernyőkímélő a szobában, akkor a fényerőt visszavehetjük, bár nekem ilyenkor minden túl fakónak hatott, így én ezt kikapcsoltam. Az első verziónak a tárhely-éhsége volt talán a legnagyobb hibája, de a 3-as verzióban már erre is kapunk többféle beállítási lehetőséget is, még akár NAS-ról is futtathatjuk a videókat, sőt, sajátokat is berakhatunk, így akinek van jó magyar felvétele, az ne tartsa magában, szívesen megnéznénk.

A legnagyobb látványos újítás azonban a 7, különböző ponton elhelyezhető kis widgetek megléte. A négy sarkon túl középre három helyen is elhelyezhetünk többféle okosságot is, amelye mindegyike hasznos, de mindegyiket használva eléggé túlzsúfolttá válik a kijelző. Kitehetünk órát, dátumot, a videó helyszínének leírását, akkumulátor töltöttséget, időjárást, időzítőt, visszaszámlálót, az éppen lejátszott zenét és egyedi szöveges üzeneteket is. Ezek mindegyik szabadon pakolászható a pontokra, beállítható, hogy mekkora betűvel, vagy akár hogy meddig látszódjon, milyen ikonokkal, stb.

Aki szereti, hogy amikor pár percig éppen nem használja a gépét, akkor is valami látványos menjen a kijelzőn, azok számára ez egy kötelező darab, amit ingyenesen le lehet tölteni az Aerial oldaláról, de aki szeretné, az egy kávé árával támogathatja a fejlesztőket.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Czo says:

  A kettes verziot ne sajnald, tonkretettek a cache mentes mukodest :frowning: Az 1-es verzio tokeletesen mukodott ugy, hogy minden videot streamelt (tehat 0-ra allitott cache mellett is tokeletesen mukodott), de a kettesnel kotelezove tettek a cachet. A 3-asba visszakerult az opcio, hogy ne cachelje be a videokat? Amikor kijott a tvOS 15, kenytelen voltam leforkolni az 1-es verziot, belerakni a tvOS 15-os URL-ek tamogatasat, mert az uj videok hianyoztak es ezekhez a supportot mar csak a 2-es verzioba raktak bele.

 2. valahol 1 és 60 giga között tudod állítani a cach-t. nem az lehet mögötte hogy az egyesben nem volt 4k HEVC meg HDR lehetőség? Vagy csak túl sok volt a panasz.

 3. Czo says:

  Ha nagyon kicsire veszed a cachet, akkor beletolt 1 videot, es utana az marad ott. Az 1-esnel ha nem hasznaltal cachet, akkor mukodott minden tokeletesen. Meg annyi opciot kertem toluk, hogy meg lehessen adni WiFi halozatneveket, ahol kezelje ugy, mintha nem lenne internet (tehat ott ne streameljen). Ha nincs internet, nekem boven jo a fekete kepernyo. Igy szepen felsoroltam volna az adatkorlatos WiFi halozatokat (mobilnetek jellemzoen vagy repulo pl), ahol nem kerek streamelest. Itt aztan kialakult egy kis egyet nem ertes, hogy azert nem jo ha mindig streamelunk, mert ezzel tulterheljuk az Applet… En meg ugy vagyok vele, hogy ha az Applet zavarni fogja, hogy nem csak Apple TV toltogeti a videoit, akkor majd tesz ellene, de amig ez nincs meg, addig azt csinalunk amit akarunk (technikailag meg tudjak oldani, hogy en ne, de a tvOS ugyonugy mukodijon). Ugyhogy egyszerubb volt leforkolni, kidobni a sok folosleges szemetet (nekem eleg az a funkcionalitas, ami az AppleTV-ben van, egyedul annyi extrara van szuksegem, hogy mindig kiirhatja a bal also sarokba a helyszin nevet) es beleraktam a WiFi halozat szerinti szurest. Igy ha normal WiFi halon vagyok, akkor van streaming, ha adatkorlatos WiFi halon, akkor pedig fekete a kep. Orom es boldogsag.

 4. Van benne Restrick downloads to trusted wifi networks, tehát meg tudod csinálni, hogy a korlátosakat nem adod hozzá.

 5. Czo says:

  Ah, ez egyre nagyobb orultekhaza. Mar githubra van dugva a csak a .saver-t tartalmazo zip, normal allpotban egy Appot akarnak letolteni veled :smiley: De ebben sem lehet kikapcsolni a cachet. Egyszeruen ami videot tud lecachel, es par naponta torli hogy ujat toltson, addig pedig csak ezek a videok “vannak”. Raadasul, meg mindig nem ertem, hogy miert kell letolteni. Streamelje netrol, ha engedve van es legyen fekete, ha nincs engedve. Igy nem pazarlodik el a hely olyan dolgokra, amire nem kell. Szoval, aki jot akar maganak, az nem hasznal ujabbat, mint a cachementes mukodesre kepes 1.x verziok. Vagy csinal maganak friss videos, jobb verziot.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!