A GeForce NOW révén hamarosan visszatér a Fortnite az iPhone-okra is

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, az Apple és az Epic Games között felettébb elmérgesedett a viszony. A konfliktus az úgynevezett In-App Purchase (alkalmazáson belüli vásárlás) rendszerben alkalmazott részesedési ráta körül robbant ki. Engedni senki sem akart, súlyos pénzekről volt szó, emiatt hosszas pereskedés következett.

Akkor az Epic húzta a rövidebbet, hiszen a sikertelen egyezkedés után az Apple eltávolította a Fortnite nevű, rendkívül népszerű battle royal játékot. Most viszont úgy néz ki, hogy az Epic Games új szövetségesre tett szert az nVidia képében, hiszen a szintén nagy múltú kaliforniai cég zárt bétaként elérhetővé tette GeForce NOW játék streaming szolgáltatásában a Fortnite egy új, mobilos változatát.

Jöjjön egy kis kitérő. A Cloud Gaming, azaz a felhő alapú játék nem új keletű dolog, 2015 környékén kezdtek megjelenni az ezzel foglalkozó vállalatok és szolgáltatások. A különböző szolgáltatók kínálata mégis csak napjainkra lett igazán népszerű, főként a technológia árainak megfizethető szintre hozásával. A lényege annyi, hogy tulajdonképpen virtuális gépeket bérlünk a távolban, amelynek konfigurációját, teljesítményét pénztárcánknak megfelelően skálázhatjuk. Kiválaszthatjuk milyen processzorral, videókártyával, tárhellyel szeretnénk rendelkezni és már mehet is a játék. Otthon csak egy nagy sebességű (sávszélességű) internet elérésre és egy nagy felbontású videostreaminget futtatni tudó gépre van szükségünk. A számolási feladatok mind a távolban futnak. Ami zseniális, hogy mindezt hamarosan iPhone, iPad, vagy Mac gépünk Safari böngészőjéből is elérhetjük.

A Fortnite mobilos elérése egyenlőre zárt béta fázisban van, a remények szerint azonban hamarosan elérhetővé válik az Apple Safari böngészőjében is. Az elégtételre éhes, az App Store berkeiből száműzött Epic Games pedig nem hagyhatta ki ezt a ziccert, ejtőernyőjét kinyitva landolt is szépen a GeForce NOW címlistáján, elérhetővé téve Fortnite-ot. Persze nem kellett sokat győzködni a zöld emblémás céget, hiszen a népszerű, többjátékos battle royal az aranytojást tojó tyúk kategóriába tartozik.

Mielőtt az Apple ajtót mutatott az Epic Games számára, a Fortnite iOS verziója 116 millió felhasználót számlált, ebből 73 millióan használták ezt a platformot kizárólagosan, a  játékban kapható kiegészítők megvásárlásához. Az Apple várhatóan nem fogja jó szemmel nézni ezt és lépéseket tesz az ügyben. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen a játék böngészőből érhető el, így közvetlen ráhatása kevésbé fog érvényesülni. Ami biztos, hogy cupertinóban át kell gondolniuk az App Store szabályozási gyakorlatát – gondolva a jövőbeni bevételekre is – hiszen szépen hoz a konyhára ez a piaci szegmens.

Te játszottál már a Fortnite-tal?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. gusty says:

  Az Apple-t se tudom sajnálni, megérik a pénzüket a mocskos politikájukkal. Én nem vagyok egy nagy játékos, de a hócipőm tele van azokkal a programokkal, amik azonnali előfizetést kérnek, anélkül kipróbálni se lehet. Értem én, hogy 3 nap, de akkor majd 3 nap múlva kérje az előfizetést.
  Annyit ír az App Store, hogy “Appon belüli vásárlások”, de ebből nem derül ki, hogy az extrákért kell fizetni, vagy mindenért! Az lenne a korrekt, ha oda lenne írva a havi/heti/ éves előfizetési díj, illetve, hogy van-e az appnak ingyenesen elérhető funkcionalitása, avagy csak az x napos demója.
  Aztán pl. ott van App Store-ban ingyenesként szereplő játék (konkrét példa: Bridge V+), ami állandóan feldobálja a fizetési panelt, holott az adatlapon nem szerepel a “Appon belüli vásárlások” kitétel. Ráadásul a fizetést erőltető panelról még az se derül ki, hogy miért fizetek. Egyszeri összeg, heti?, havi netán napidíj?
  Szóval az Apple ugyanúgy a zavarosban halászik, s csak látszólag védi a felhasználók érdekeit, miközben röhög a markába és szedi a busás százalékot. Persze, hogy így annyira nem rohan leleplezni a stikliket. Persze az más, ha nem ő kotorászhat a mi zsebünkben, hanem az övébe nyúl bele valaki.

 2. Ha ez a “Bridge V+ bridge card game”, amire célzol, akkor nekem egyértelműen írja az App Store, hogy IPA. Ha meg lejjebb görgetek az adatlapon, akkor le tudom ezt a szekciós még nyitni, és látom, hogy mennyi “Ticketz” vásárolható, és mennyiért.
  Olyannal már én is találkoztam, hogy itt annyi féle variáció volt (heti/havi/éves, pro/extra/full…), hogy valóban nem tudtam meg az adatlapon, hogy mennyibe is kerülne. De - gondolom - megvétel előtt ki lehetett volna választani a nekem tetsző opciót.
  Lehet hogy van technikai oka, hogy a free demo előtt már “elő kell fizetnem” egy-egy appra, de ezt én sem szeretem. Azonnal beírom a naptárba előző napra, hogy gondoljam meg a felmondást. :wink:
  Amúgy is boomer vagyok, nekem ez az előfizetős modell valahogy sohase tűnik jó vételnek…

 3. gusty says:

  Akkor az lehet, hogy nem ugyanazt mutatja nekünk az App Store. Valószínűleg azért, mert amikor én letöltöttem, akkor egyáltalán nem volt fizetős a program. Gondolom közben modellt váltottak, s valamelyik frissítés során bejött nekem ez a fizetős változat. Egyébként működik, csak mindig el kell hessinteni. :slight_smile:

 4. Ez a sok előfizetős app fájdalmas. Nem is az zavar h fizteni kell, ha jó fizetek, de amikor egy csöves időjárás app pl 17.000 Ft egy évre meg ilyesmi, az már azért felveri az idegrendszerem :smiley:

 5. domjant says:

  Esetleg érdemes megemlíteni hogy a Geforce NOW szolgáltatásban három ‘membership’ szint van:

  • FREE: ingyenes, max 1 órát lehet egyhuzamban játszani, nincs RTX
  • Priority: 10 USD /hó, max 6 óra, van RTX, de max 1080p felbontás
  • RTX3080: 17 USD /hó, max 8 óra, akár 4K felbontás

  Link a részletekhez: NVIDIA GeForce NOW Membership Account

 6. j2smith says:

  Hát ezért kár volt hozzászólni. Ott van minden programnál leírva, mi, mennyi, melyen időre. Ha meg nem in app purchases, akkor annyi az ára, amennyi…:man_shrugging:

 7. gusty says:

  Ez inkább rád vonatkozik. Nem érdekel a beszélgetés, csak, hogy oszd az észt. Olvasd el mégegyszer.

 8. endy says:

  Itt sok minden kavarodik. A játékgyártó politikája szabja meg, hogy hány hónap az ingyenes próba, ennek semmi köze az Apple-höz… Ez, ha jól emlékszem subscription típusnál max 3 hónap lehet és IAP esetén csak utólag charge-ol.
  Olyan nincs és technikailag sem lehetséges, hogy az IAP az appban benne van, de a Store-ban nem látszik. Mindig látszik, mert ahogy implementálod a funkciót az Appodhoz ez teljesen automatikus lesz. Nem a fejlesztő állítja be.
  Ha pedig az App Store-ba bemész és lejjebb görgetsz, ott láthadot, hogy miket és mennyiért árul az app.

  Nem kizárt, hogy valami átcsúszott az Apple alkalmazás ellenőrzésén, de valami itt nagyon zavaros az általad leírtakban.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!