fbpx Skip to content

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, az Apple és az Epic Games között felettébb elmérgesedett a viszony. A konfliktus az úgynevezett In-App Purchase (alkalmazáson belüli vásárlás) rendszerben alkalmazott részesedési ráta körül robbant ki. Engedni senki sem akart, súlyos pénzekről volt szó, emiatt hosszas pereskedés következett.

Akkor az Epic húzta a rövidebbet, hiszen a sikertelen egyezkedés után az Apple eltávolította a Fortnite nevű, rendkívül népszerű battle royal játékot. Most viszont úgy néz ki, hogy az Epic Games új szövetségesre tett szert az nVidia képében, hiszen a szintén nagy múltú kaliforniai cég zárt bétaként elérhetővé tette GeForce NOW játék streaming szolgáltatásában a Fortnite egy új, mobilos változatát.

Jöjjön egy kis kitérő. A Cloud Gaming, azaz a felhő alapú játék nem új keletű dolog, 2015 környékén kezdtek megjelenni az ezzel foglalkozó vállalatok és szolgáltatások. A különböző szolgáltatók kínálata mégis csak napjainkra lett igazán népszerű, főként a technológia árainak megfizethető szintre hozásával. A lényege annyi, hogy tulajdonképpen virtuális gépeket bérlünk a távolban, amelynek konfigurációját, teljesítményét pénztárcánknak megfelelően skálázhatjuk. Kiválaszthatjuk milyen processzorral, videókártyával, tárhellyel szeretnénk rendelkezni és már mehet is a játék. Otthon csak egy nagy sebességű (sávszélességű) internet elérésre és egy nagy felbontású videostreaminget futtatni tudó gépre van szükségünk. A számolási feladatok mind a távolban futnak. Ami zseniális, hogy mindezt hamarosan iPhone, iPad, vagy Mac gépünk Safari böngészőjéből is elérhetjük.

A Fortnite mobilos elérése egyenlőre zárt béta fázisban van, a remények szerint azonban hamarosan elérhetővé válik az Apple Safari böngészőjében is. Az elégtételre éhes, az App Store berkeiből száműzött Epic Games pedig nem hagyhatta ki ezt a ziccert, ejtőernyőjét kinyitva landolt is szépen a GeForce NOW címlistáján, elérhetővé téve Fortnite-ot. Persze nem kellett sokat győzködni a zöld emblémás céget, hiszen a népszerű, többjátékos battle royal az aranytojást tojó tyúk kategóriába tartozik.

Mielőtt az Apple ajtót mutatott az Epic Games számára, a Fortnite iOS verziója 116 millió felhasználót számlált, ebből 73 millióan használták ezt a platformot kizárólagosan, a  játékban kapható kiegészítők megvásárlásához. Az Apple várhatóan nem fogja jó szemmel nézni ezt és lépéseket tesz az ügyben. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen a játék böngészőből érhető el, így közvetlen ráhatása kevésbé fog érvényesülni. Ami biztos, hogy cupertinóban át kell gondolniuk az App Store szabályozási gyakorlatát – gondolva a jövőbeni bevételekre is – hiszen szépen hoz a konyhára ez a piaci szegmens.

Te játszottál már a Fortnite-tal?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for gusty gusty says:

  Az Apple-t se tudom sajnálni, megérik a pénzüket a mocskos politikájukkal. Én nem vagyok egy nagy játékos, de a hócipőm tele van azokkal a programokkal, amik azonnali előfizetést kérnek, anélkül kipróbálni se lehet. Értem én, hogy 3 nap, de akkor majd 3 nap múlva kérje az előfizetést.
  Annyit ír az App Store, hogy “Appon belüli vásárlások”, de ebből nem derül ki, hogy az extrákért kell fizetni, vagy mindenért! Az lenne a korrekt, ha oda lenne írva a havi/heti/ éves előfizetési díj, illetve, hogy van-e az appnak ingyenesen elérhető funkcionalitása, avagy csak az x napos demója.
  Aztán pl. ott van App Store-ban ingyenesként szereplő játék (konkrét példa: Bridge V+), ami állandóan feldobálja a fizetési panelt, holott az adatlapon nem szerepel a “Appon belüli vásárlások” kitétel. Ráadásul a fizetést erőltető panelról még az se derül ki, hogy miért fizetek. Egyszeri összeg, heti?, havi netán napidíj?
  Szóval az Apple ugyanúgy a zavarosban halászik, s csak látszólag védi a felhasználók érdekeit, miközben röhög a markába és szedi a busás százalékot. Persze, hogy így annyira nem rohan leleplezni a stikliket. Persze az más, ha nem ő kotorászhat a mi zsebünkben, hanem az övébe nyúl bele valaki.

 2. Ha ez a “Bridge V+ bridge card game”, amire célzol, akkor nekem egyértelműen írja az App Store, hogy IPA. Ha meg lejjebb görgetek az adatlapon, akkor le tudom ezt a szekciós még nyitni, és látom, hogy mennyi “Ticketz” vásárolható, és mennyiért.
  Olyannal már én is találkoztam, hogy itt annyi féle variáció volt (heti/havi/éves, pro/extra/full…), hogy valóban nem tudtam meg az adatlapon, hogy mennyibe is kerülne. De - gondolom - megvétel előtt ki lehetett volna választani a nekem tetsző opciót.
  Lehet hogy van technikai oka, hogy a free demo előtt már “elő kell fizetnem” egy-egy appra, de ezt én sem szeretem. Azonnal beírom a naptárba előző napra, hogy gondoljam meg a felmondást. :wink:
  Amúgy is boomer vagyok, nekem ez az előfizetős modell valahogy sohase tűnik jó vételnek…

 3. Avatar for gusty gusty says:

  Akkor az lehet, hogy nem ugyanazt mutatja nekünk az App Store. Valószínűleg azért, mert amikor én letöltöttem, akkor egyáltalán nem volt fizetős a program. Gondolom közben modellt váltottak, s valamelyik frissítés során bejött nekem ez a fizetős változat. Egyébként működik, csak mindig el kell hessinteni. :slight_smile:

 4. Ez a sok előfizetős app fájdalmas. Nem is az zavar h fizteni kell, ha jó fizetek, de amikor egy csöves időjárás app pl 17.000 Ft egy évre meg ilyesmi, az már azért felveri az idegrendszerem :smiley:

 5. Esetleg érdemes megemlíteni hogy a Geforce NOW szolgáltatásban három ‘membership’ szint van:

  • FREE: ingyenes, max 1 órát lehet egyhuzamban játszani, nincs RTX
  • Priority: 10 USD /hó, max 6 óra, van RTX, de max 1080p felbontás
  • RTX3080: 17 USD /hó, max 8 óra, akár 4K felbontás

  Link a részletekhez: NVIDIA GeForce NOW Membership Account

 6. Hát ezért kár volt hozzászólni. Ott van minden programnál leírva, mi, mennyi, melyen időre. Ha meg nem in app purchases, akkor annyi az ára, amennyi…:man_shrugging:

 7. Avatar for gusty gusty says:

  Ez inkább rád vonatkozik. Nem érdekel a beszélgetés, csak, hogy oszd az észt. Olvasd el mégegyszer.

 8. Avatar for endy endy says:

  Itt sok minden kavarodik. A játékgyártó politikája szabja meg, hogy hány hónap az ingyenes próba, ennek semmi köze az Apple-höz… Ez, ha jól emlékszem subscription típusnál max 3 hónap lehet és IAP esetén csak utólag charge-ol.
  Olyan nincs és technikailag sem lehetséges, hogy az IAP az appban benne van, de a Store-ban nem látszik. Mindig látszik, mert ahogy implementálod a funkciót az Appodhoz ez teljesen automatikus lesz. Nem a fejlesztő állítja be.
  Ha pedig az App Store-ba bemész és lejjebb görgetsz, ott láthadot, hogy miket és mennyiért árul az app.

  Nem kizárt, hogy valami átcsúszott az Apple alkalmazás ellenőrzésén, de valami itt nagyon zavaros az általad leírtakban.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for domjant Avatar for endy Avatar for gusty Avatar for j2smith Avatar for ahorvathkaroly Avatar for andrasss