fbpx Skip to content

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, az Apple és az Epic Games között felettébb elmérgesedett a viszony. A konfliktus az úgynevezett In-App Purchase (alkalmazáson belüli vásárlás) rendszerben alkalmazott részesedési ráta körül robbant ki. Engedni senki sem akart, súlyos pénzekről volt szó, emiatt hosszas pereskedés következett.

Akkor az Epic húzta a rövidebbet, hiszen a sikertelen egyezkedés után az Apple eltávolította a Fortnite nevű, rendkívül népszerű battle royal játékot. Most viszont úgy néz ki, hogy az Epic Games új szövetségesre tett szert az nVidia képében, hiszen a szintén nagy múltú kaliforniai cég zárt bétaként elérhetővé tette GeForce NOW játék streaming szolgáltatásában a Fortnite egy új, mobilos változatát.

Jöjjön egy kis kitérő. A Cloud Gaming, azaz a felhő alapú játék nem új keletű dolog, 2015 környékén kezdtek megjelenni az ezzel foglalkozó vállalatok és szolgáltatások. A különböző szolgáltatók kínálata mégis csak napjainkra lett igazán népszerű, főként a technológia árainak megfizethető szintre hozásával. A lényege annyi, hogy tulajdonképpen virtuális gépeket bérlünk a távolban, amelynek konfigurációját, teljesítményét pénztárcánknak megfelelően skálázhatjuk. Kiválaszthatjuk milyen processzorral, videókártyával, tárhellyel szeretnénk rendelkezni és már mehet is a játék. Otthon csak egy nagy sebességű (sávszélességű) internet elérésre és egy nagy felbontású videostreaminget futtatni tudó gépre van szükségünk. A számolási feladatok mind a távolban futnak. Ami zseniális, hogy mindezt hamarosan iPhone, iPad, vagy Mac gépünk Safari böngészőjéből is elérhetjük.

A Fortnite mobilos elérése egyenlőre zárt béta fázisban van, a remények szerint azonban hamarosan elérhetővé válik az Apple Safari böngészőjében is. Az elégtételre éhes, az App Store berkeiből száműzött Epic Games pedig nem hagyhatta ki ezt a ziccert, ejtőernyőjét kinyitva landolt is szépen a GeForce NOW címlistáján, elérhetővé téve Fortnite-ot. Persze nem kellett sokat győzködni a zöld emblémás céget, hiszen a népszerű, többjátékos battle royal az aranytojást tojó tyúk kategóriába tartozik.

Mielőtt az Apple ajtót mutatott az Epic Games számára, a Fortnite iOS verziója 116 millió felhasználót számlált, ebből 73 millióan használták ezt a platformot kizárólagosan, a  játékban kapható kiegészítők megvásárlásához. Az Apple várhatóan nem fogja jó szemmel nézni ezt és lépéseket tesz az ügyben. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen a játék böngészőből érhető el, így közvetlen ráhatása kevésbé fog érvényesülni. Ami biztos, hogy cupertinóban át kell gondolniuk az App Store szabályozási gyakorlatát – gondolva a jövőbeni bevételekre is – hiszen szépen hoz a konyhára ez a piaci szegmens.

Te játszottál már a Fortnite-tal?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!