fbpx Skip to content

Az Epic Games és az Apple közötti, közel egy éve tartó vita most mérföldkőhöz érkezett Yvonne Gonzalez Rogers bíró ítéletének köszönhetően. Az eredménnyel azonban az Epic sem aratott maradéktalan győzelmet, hiszen őket is elmarasztalták.

Az Epic a Fortnite nevű battle royal játéka esetében saját fizetési rendszert alkalmazott, ezért az Apple válaszul eltávolította azt az App Store-ból. A játékfejlesztő cég ezután keresetet adott be az Apple ellen, ebben a perben született most ítélet az Észak-Kaliforniai Körzeti Szövetségi Bíróságon.

Yvonne Gonzalez Rogers bíró arra jutott, hogy az Apple megsértette a tisztességtelen versenyt tiltó kaliforniai szabályokat, ezzel egyben meg is tiltotta az Apple eddigi gyakorlatát, arra kötelezve a céget, hogy tegye lehetővé a külső fizetési opciókat is.

Az Epic esetében Gonzalez arra jutott, hogy a játékfejlesztő pedig az Apple-lel kötött szerződését sértette meg, amikor lehetővé tette a Fortnite felhasználóinak, hogy az Apple fizetési rendszerét megkerülve közvetlenül nekik fizessenek. Így az Apple jogosan tiltotta le az Unreal Engine fejlesztői fiókot.

Ezen túl az Epic köteles megfizetni kártérítésként az Apple számára a 2020 augusztusa és októbere között a külső fizetéssel szerzett ~12 millió dollár 30%-át, illetve 2020. november 1-jétől a bírósági döntés napjáig szerzett bevétel 30%-át is, a kamatokkal együtt.

Az ‌Epic Games‌ vezérigazgatója Tim Sweeney, Twitteren közölt nyilatkozatában elmondta, hogy a cég nem elégedett az ítélettel, és jelenleg nem tervezik, hogy a Fortnite visszatérjen az App Store-ba. Sweeney azt is mondta, hogy a mai döntéssel sem a fejlesztők, sem a fogyasztók nem nyertek.

A döntés egyébként érinti a Play Store-t is, hiszen ott is kötelező a Google fizetési rendszerét használni a fejlesztőknek. Azonban míg az Android esetén lehetőség van kikerülni az alkalmazásboltot, addig az Apple-nél hivatalosan csak az App Store-ból tölthetünk applikációkat. (Nyilván lehetőség van már évek óta az úgynevezett sideloading használatára is, amivel például az utóbbi jailbreakek is telepíthetőek voltak, de ez nem tekinthető valódi megoldásnak, mert korlátozásokkal jár, például hogy ingyenes fejlesztői fiókkal csak 7 napig érvényes tanúsítványt kap az adott app.)

Ez az alkalmazásbolt pedig csinos összeget hoz minden évben az Apple konyhájára a játékokon belüli vásárlásoknál a lecsippentett 30 százalékos részesedésnek köszönhetően. A mostani döntésnek komoly kihatásai lehetnek a jövőre nézve, hiszen amennyiben helyben hagyják az első fokú ítéletet, a fejlesztőknek lehetőségük lesz megkerülni az Apple fizetési rendszerét. A bevételkiesés pedig még egy ekkora cégnek is probléma lehet, hiszen ezekből az összegekből fejlesztéseket és fenntartást is finanszíroznak.

Ahogy mondani szokták, ez a meccs még nincs lejátszva, hiszen az Epic amolyan magányos Dávidként vívja harcát a tech-Góliátok ellen. Igaz, a mellékelt ábra szerint mérsékelt sikerrel, hiszen saját maga ellen is tud fordulni a gerjesztett feszültség. Reméljük viszont, hogy nekünk, a felhasználóknak mindenképp pozitív hozadéka lesz ennek a csatározásnak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for rgbx rgbx says:

    Szvsz egy kicsit azért előre léptünk. Az Apple-nek módosítania kell az App Store közzétételi feltételeket, belekerülhet az az opció, hogy az appot megjelentető kiadó/fejlesztő biztosíthatja az IAP-k pénzügyi hátterét. De az is benne lesz, hogy az ilyen tranzakciók hibái esetére a kiadónak/fejlesztőnek biztosítania kell a visszatérítések kezelésére szolgáló csapatot. Amely levelezésekbe (minőségbiztosítási okok miatt) az Apple-nek is bele kellene látnia. A nagyok meg fogják tudni lépni ezt, tudnak pár százalékot optimalizálni a fix 30-hoz képest, a kicsiknek nem fogja megérni, de ők maradhatnak az eddigi rendszerben. Az Epic pedig egyértelműen szerződést sértett, amikor saját rendszerre tolta át a fizetéseket. A kártérítés összege persze még képezheti vita tárgyát, az a meccs még nincs lejátszva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rgbx Avatar for Szifon