fbpx Skip to content

Az első generációs AirPods, az AirPods Pro és a harmadik generációs AirPods modellek CT képei részletesen feltárták, milyen belső tervezési változtatásokat kellett végrehajtania az Apple-nek ahhoz, hogy minden generációba új funkciókat tudjon beépíteni, miközben folyamatosan csökkentették az alkatrészek méretét.

Az Apple 2016-ban jelentette be első generációs AirPods fülhallgatóját. Azóta három (ha idevesszük az AirPods Max fejhallgatót is, akkor négy) újabb modell érkezett, mégpedig a második generációs, a Pro és nemrégiben a harmadik generációs AirPods fülhallgató. A legnehezebb dolga az Apple-nek talán ezeknek a parányi eszközöknek a folyamatos fejlesztésénél van, hiszen a méret erősen behatárolja a lehetőségeket. Cupertinóban viszont nem esnek kétségbe, hiszen bámulatos dolgokat pakolnak eszközeik által a fülkagylóinkba.

A komputertomográfia jellemzően az orvostudományban használt, átvilágítási eljárás, azonban mint láthatjuk, az élet más területén is pozitív hozadéka lehet. Esetünkben három AirPods “páciens” esett át a vizsgálaton, hogy mi felhasználók is láthassuk az Apple hatalmas sikert elért vezeték nélküli fülhallgatóinak evolúcióját.

A CT képek tanulsága szerint az első generációs AirPods modellben a legnagyobb helyet az akkumulátor uralta, a szár szinte teljes egészét elfoglalva, a szár alján a lefelé néző mikrofonnal, az Apple H1 chipje pedig a felső kagylórészben talált otthonra. Az ‌AirPods Pro‌ esetében, amely az Apple első, jelentős frissítése volt az AirPods megjelenése óta, a vállalatnak teljesen újra kellett gondolnia a fülhallgató belső szerkezetét és az alkatrészek elhelyezését. A legszembetűnőbb változás az akkumulátor elhelyezése.

Az AirPods Pro modelleknél az Apple szakított a klasszikus hosszú szárú kialakítással, hiszen jócskán lerövidítette azt, ami persze jelentős kihívás elé is állította a mérnököket, főként az energiaellátás tekintetében. Az akkumulátor az ‌AirPods Pro‌ fejébe, vagyis kagyló részébe költözött, amelynek mérete így az előző generációkhoz képest megnőtt. Az Apple sok alkatrészt integrált is az alaplapra (bár még leírni is furcsa egy ilyen kis eszköz esetében ezt a szót) a miniatürizálás érdekében. Az ‌AirPods Pro‌ adaptív EQ-t is kapott, amelyet az AirPods Pro fejében, a hangszóró előtt elhelyezett harmadik, új mikrofonnak köszönhettünk.

Az Apple a mikrofonokat is átcsoportosította a kezdeti AirPods modellekhez képest, magasabbra helyezve őket a fülhallgató szárában. Az akkumulátor átköltöztetése a szárból lehetővé tette az Apple számára, hogy nyomásérzékeny szenzorokat építsen be, amelyeknek zenehallgatáskor, illetve Siri parancsok esetében vehetjük hasznát.

Bár a 2021 őszén bejelentett, harmadik generációs AirPods erősen hajaz az AirPods Pro formájára, belső felépítésében inkább a normál AirPods és az AirPods Pro keveréke. Az akkumulátor szintén a fej részben van, az ‌AirPods Pro‌ modellel szemben azonban rendesen “megtömték” a szárat, melyben rengeteg komponens található. Fülbe illeszkedő gumiharangunk nincs, viszont bőrünkkel érintkező szenzor igen.

Több forrás szerint a jövőben az Apple várhatóan egy teljesen új megközelítést alkalmaz majd a következő generációs ‌AirPods Pro modellek esetében, melyekről teljesen eltűnhet a szár rész. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az akkumulátor a szárból a fej részbe költözött, látszólag véglegesen.

A Scan of the Month oldalán interaktív, animált módon is megnézhetjük az egyes modelleket, érdemes vetni rájuk egy pillantást!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. eléggé idegesítő hogy Németországban az otto.de hivatalos Apple viszonteladó honlapján az Airpods három és az Airpospro közt csak 15 € különbség van. Kb. 5500 Ft. Ez miatt nem vettem meg mérgemben. Mert én nekem a hármas tetszik dehogy majdnem pro áron van azért az bosszantó!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. eléggé idegesítő hogy Németországban az otto.de hivatalos Apple viszonteladó honlapján az Airpods három és az Airpospro közt csak 15 € különbség van. Kb. 5500 Ft. Ez miatt nem vettem meg mérgemben. Mert én nekem a hármas tetszik dehogy majdnem pro áron van azért az bosszantó!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon