fbpx Skip to content

Amikor 2020 tavaszán Magyarországra is betört a koronavírus járvány, akkor a tömegközlekedést és a kötelező maszk használatot biciklire váltottam. Egyszerűen nem érte meg home officeban a BKK-bérlet, de jeggyel se nagyon volt kedvem maszkban utazni és azóta is szinte mindenhova két keréken megyek, télen-nyáron, éjjel-nappal. Bármennyire is nem tech és kütyü központú a kerékpározás, mégis rengeteg olyan kiegészítőt használhatunk, amelyek biztonságosabbá, kényelmesebbé teszik a közlekedést, vagy épp akkor tudnak a segítségünkre lenni, ha baj van.

Egy cikk sorozatot indítottam a számomra tökéletes biciklis telefontartó és tok bemutatásával, amelyben leginkább kerékpáros és elektromos rolleres közlekedéshez használt, számomra hasznos kiegészítőket fogok bemutatni, amelyek valamelyest a technika világához is kapcsolódnak. Ilyen lehet például egy okos bukósisak, egy kormányra szerelhető telefontartó vagy épp egy hordozható akkumulátoros kompresszor. A sorozat második terméke a Xiaomi Mi Portable Air Pump.

A rendszeresen kerékpározóknak nem ismeretlenek a különböző típusú defektek, amelyek ellen részben lehet, részben pedig nem lehet védekezni. Mivel ez nem egy kerékpáros blog, ezért nem fogunk elmélyülni a részletekben, de az biztos, hogy minőségi alkatrészekkel, tudatos közlekedéssel ezek jó része elkerülhető. Nyáron volt egy komoly dupla defektem, amiből a hátsó ráadásul durrdefekt volt és sajnos az a barna külső gumiköpeny, amit használtam és nagyon illet a kerékpáromhoz, egyszerűen nem volt újra beszerezhető, mert nemcsak chipekből van hiány a világban, hanem papírból is és bicikli alkatrészből is. A gumipótlásom egy ideig egy régi, már rendesen elkopott és amúgy sem túl minőségi, nulla defektvédelmű külsőben öltött alakot, aminek az lett az eredménye, hogy a korábbi negatív rekordom is megdöntöttem, ami egy héten 3 defekt volt, de most már ez 6. Már felniszalagot, külső- és belsőgumit is cseréltem ezek után, sőt, még a felnit is megnézettem, hogy ezen a rossz időszakon biztos túl lehessek, ami szerencsére véget is ért.

Ekkor gondolkoztam el, hogy bármennyire is jó, hogy Budapest szerte egyre több, szabadon használható szerelőállás jön létre, de ezeknek a helyéről nehéz információt szerezni, nincsenek fenn a Google Maps-en és sajnos jó részüknél pont a pumpa az, ami szét van barmolva. Köpeny leszedő, új belső szinte mindig van nálam, de pumpa nincs, persze vehetnék egy kis hordozható, kézi pumpát, de gondoltam, megnézem, van-e esetleg valami tech-központú pumpa, és akkor találtam rá a Xiaomi Mi Portable Air Pump-ra, ami lényegében egy akkumulátoros mini kompresszor.

Elsőre egy vaskos iPodnak néz ki ez a kompresszor, aminek mintha egy fura antennája lenne, de akár egy okoslakatnak is nézhetjük, persze ezek közül egyik sem igaz, azonban minden tulajdonságnak megvan a maga funkciója. Egy kis, kézre álló, de nem olyan könnyű (kb. 450g) eszközről beszélünk, az “antenna” vagy lakatszerűség maga a cső, amin keresztül a levegő a kompresszorból a szelepen át a gumiba jut. Ezt a csövet vissza lehet dugni magába a pumpába, ami két célt is szolgál, egyrészt ezzel lehet ki- és bekapcsolni, másrészt hordozás során akasztóként is szolgál, ami elég praktikus, de azért nagy rázkódás közben ki tud oldani (a reklám ellenére). Az iPodos hasonlat jobban illik rá, hiszen ezen is van egy kijelző, és a clickwheel-szerű kezelőszerv itt is a vezérlés szerepét tölti be, csak épp nagyon más funkciókat lát el. A termék oldala és alja lyukacsos, ami a levegő bejutását szolgáltatja. Alul található még a mikro-USB töltőcsatlakozó is, amin keresztül a 2000mAh-s akkumulátort tudjuk tölteni (külső akksiként nem használható), a tetején pedig egy LED-lámpa is helyet kapott, hogy sötétben se okozzon gondot a kerék fújás. A dobozban a pumpán kívül találunk még egy USB-kábelt, egy kis zsákot, de ezeknél sokkal fontosabb, hogy két szelep átalakítót is. A fúvócsövön alapból autós szelepfej (schrader) van, de az országúti biciklik kisebb Presta szelepéhez (szingó) is jár egy adapter, ami maradhat folyamatosan rátekerve is, így is zárható a pumpa, és emellett egy labda fújó átalakítót is kapunk.

A tartozékok már eléggé árulkodóak, hogy bizony nem csak egy egyszerű, kompresszoros pumpával van dolgunk, hanem lehet szoftveresen is lesznek érdekességek. Igazából mondhatjuk valamennyire okospumpának is a Xiaomi Mi Portable Air Pump-ot, bár nem azért, mert alkalmazással vezérelhető. A bekapcsolása, ahogy már említettem úgy történik, hogy a fúvócső bal végét kihúzzuk a pumpából, ekkor a kijelző elkezd világítani és a gombok is aktívvá válnak. Öt mód közül választhatunk: kerékpáros, motoros, autós, labda és manuális. Az előre definiált módoknál van egy ajánlott és egy maximum bar/PSI érték, amiben tud fújni a pumpa, míg manuális módban 10,3 bar vagy 150 PSI a maximális érték. Az ajánlott és maximum értékek a következőek: kerékpár 3,1 bar/45 PSI –> 4,4 bar/65 PSI, motoros 2,4 bar/34 PSI –> 3,0 bar/43 PSI, autós 2,5 bar/36 PSI –> 3,5 bar/51 PSI, labda 0,5 bar/8 PSI –> 1,1 bar/16 PSI. Gondoltam, hogy számomra a kerékpáros mód lesz a tökéletes, de ott sajnos a maximális érték nem az országúti biciklikhez van állítva, hiszen a 3,1 bar/45 PSI elég távol áll attól, amennyi kell az én biciklimbe, de ezzel nincs is semmi gond, hiszen a manuális mód tökéletes erre, viszont a többi hasznos lehet azoknak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mibe mekkora nyomást kell vagy célszerű pumpálni.

Minden létező pumpa képes lenne a szelepmechanizmusnak köszönhetően érzékelni, mekkora nyomás van a felfújandó tárgyban, de a hagyományos pumpák esetén csak a drágábbak tudják ezt egy mutató segítségével meg is mondani. Az Air Pump esetén erre is jó a kijelző, hiszen az folyamatosan jelzi, mekkora a nyomás a gumiban, igaz, azért szeleptípus-függő, hogy ez mennyire könnyen megy. A pumpa okossága abban rejlik, hogy tudja, mekkora nyomás uralkodik a kerekünkben és hogy mennyire szeretnénk felfújni, majd a fújógomb megnyomás utána nincs semmi más dolgunk, a kompresszor csak annyi fúj a kerékbe, amennyi a beállított értékhez szükséges (+0,1 bar kb. a szelep leszedés miatt), majd automatikusan kikapcsol. Ez eszméletlen hasznos, mert nem kell attól tartanunk, hogy túlfújja a gumit, ha nem figyelünk, illetve fújás közben sem kell végig mellette térdelnünk. Aki használt már rendes álló- és kis kézipumpát, az tudja, hogy melyikkel mennyi idő felfújni egy kereket. A nagy állópumpámmal egyértelműen gyorsabban tudom felfújni az országútim kerekét, mint a Xiaomi kompresszorával, így közel ugyannyi idő alatt végez, mint egy kis kézipumpa, hiszen ez egy kis kompresszor csak, tehát ne várjunk tőle akkor teljesítményt, de nagyon jól teszi a dolgát.

A legnehezebb mégis azt megfogalmazni, hogy kinek tudnám ajánlani. Kerékpárosoknak egyértelműen hasznos, de amikor laptoppal és fotós felszereléssel szelem a várost, akkor nem biztos, hogy van igényem még egy plusz közel fél kilóra a táskámban, viszont minden más esetben, amióta nálam van ez a kis pumpa, azóta jön is velem mindenhová. Motorsoknak elég hasznos tud lenni, hiszen egy motort tolni nem épp leányálom és a kompresszor nem a motorok alapfelszereltsége, de kifejezetten hasznos tud lenni, ha csak annyi fújást tudunk beletenni a kerékbe, hogy a legközelebbi benzinkútig vagy gumiszervizig eljussunk vele. Az autókban sokszor szokott már lenni kompresszor és ha van gyújtás, akkor működik is, így egy kocsiba szerintem felesleges önmagában, azonban családi nyaralások során nagyon hasznos is tud lenni, hiszen a gyerekek biciklijeinek a gumijait és a labdákat is könnyedén fel lehet vele fújni, és nem kell ehhez mindig a kocsira támaszkodni.

Szerintem remek kis termék Xiaomi Mi Portable Air Pump azok számára, akik nem szeretnének kézi erővel gumifújással vesződni vagy szükségük van egy hordozható kompresszoros pumpára. Akinek felkeltettem az érdeklődését, az például a xiaomishop.hu-n meg is vásárolhatja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem is nagyon jó kis pumpa, tavaly vettem is egyet még várnom is kellett majd 1 hónapot rá aztán egyszer használtam és úgy eltettem, hogy azóta se találom, aztán mérgemben vettem egy ilyet mert ha vennék még egy Xiaomi-t akkor tuti meglenne a másik is és akkor meg az idegesítene, hogy kettő van belőle. Így egyelőre van egy ilyenem de nem tudom milyen is ha használom :joy:

  2. Avatar for novisz novisz says:

    Sziasztok!
    Köszi a cikket, nagyon jó lett. Gratu!

    Azért a 450 g nagyon sok, pl. egy kompakt kézipumpa 100 g-jához képest. Az ára meg sokszorosa.
    És akkor ott vannak a CO2-vel működő szintén 100 g körüli pumpák… szintén jóval kedvezőbb áron.

    Én ezt akkor tudom elképzelni, ha egy társaság együtt bringázik és az egyikük ezt cipeli…

  3. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Biciklihez és autóhoz keresnék hasonló kis kompresszort. Általában vagy aksisak vannak vagy olyanok amik működnek 12v-ról. Ez működik 220v-ról és/vagy 12v-ról (tehát nem csak aksiról)?

  4. @Hori42
    Szia, látom szereted a különböző okos biciklis kütyüket. Esetleg neked van Garmin Varia-d (valamelyik) vagy teszteltél már?

  5. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Néztem csak eddig a Garmin cuccait, elsőként főleg a lámpát, mert az a komputerrel együtt elég jó cucc, de még nem volt lehetőségek kipróbálni, de majd egyszer talán

  6. A hátsó lámpa ami nekem is tetszik. Biztam benne, hogy esetleg :slightly_smiling_face: Na mindegy ha nem válik be akkor egyel több kacat a pincében :slightly_smiling_face: Köszi a választ.

  7. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Nekem hátsó lámpából egy aliexpres-es van, kb 4k volt az ára és mozgásra be- és kikapcsol, fékezésre jobban világít, és a fényviszonoktól függően világosban csa a fékezésre világít, sötétben meg villog ahogy kell egy hátsó lámpának nekem ennél több nem

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for Hori42 Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem is nagyon jó kis pumpa, tavaly vettem is egyet még várnom is kellett majd 1 hónapot rá aztán egyszer használtam és úgy eltettem, hogy azóta se találom, aztán mérgemben vettem egy ilyet mert ha vennék még egy Xiaomi-t akkor tuti meglenne a másik is és akkor meg az idegesítene, hogy kettő van belőle. Így egyelőre van egy ilyenem de nem tudom milyen is ha használom :joy:

  2. Avatar for novisz novisz says:

    Sziasztok!
    Köszi a cikket, nagyon jó lett. Gratu!

    Azért a 450 g nagyon sok, pl. egy kompakt kézipumpa 100 g-jához képest. Az ára meg sokszorosa.
    És akkor ott vannak a CO2-vel működő szintén 100 g körüli pumpák… szintén jóval kedvezőbb áron.

    Én ezt akkor tudom elképzelni, ha egy társaság együtt bringázik és az egyikük ezt cipeli…

  3. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Biciklihez és autóhoz keresnék hasonló kis kompresszort. Általában vagy aksisak vannak vagy olyanok amik működnek 12v-ról. Ez működik 220v-ról és/vagy 12v-ról (tehát nem csak aksiról)?

  4. @Hori42
    Szia, látom szereted a különböző okos biciklis kütyüket. Esetleg neked van Garmin Varia-d (valamelyik) vagy teszteltél már?

  5. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Néztem csak eddig a Garmin cuccait, elsőként főleg a lámpát, mert az a komputerrel együtt elég jó cucc, de még nem volt lehetőségek kipróbálni, de majd egyszer talán

  6. A hátsó lámpa ami nekem is tetszik. Biztam benne, hogy esetleg :slightly_smiling_face: Na mindegy ha nem válik be akkor egyel több kacat a pincében :slightly_smiling_face: Köszi a választ.

  7. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Nekem hátsó lámpából egy aliexpres-es van, kb 4k volt az ára és mozgásra be- és kikapcsol, fékezésre jobban világít, és a fényviszonoktól függően világosban csa a fékezésre világít, sötétben meg villog ahogy kell egy hátsó lámpának nekem ennél több nem

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for Hori42 Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83