fbpx Skip to content

Amikor 2020 tavaszán Magyarországra is betört a koronavírus járvány, akkor a tömegközlekedést és a kötelező maszk használatot biciklire váltottam. Egyszerűen nem érte meg home officeban a BKK-bérlet, de jeggyel se nagyon volt kedvem maszkban utazni és azóta is szinte mindenhova két keréken megyek, télen-nyáron, éjjel-nappal. Bármennyire is nem tech és kütyü központú a kerékpározás, mégis rengeteg olyan kiegészítőt használhatunk, amelyek biztonságosabbá, kényelmesebbé teszik a közlekedést, vagy épp akkor tudnak a segítségünkre lenni, ha baj van.

Egy cikk sorozatot szeretnék ezzel indítani, amelyben leginkább kerékpáros és elektromos rolleres közlekedéshez használt, számomra hasznos kiegészítőket fogok bemutatni, amelyek valamelyest a technika világához is kapcsolódnak. Ilyen lehet például egy okos bukósisak, egy kormányra szerelhető telefontartó vagy épp egy hordozható akkumulátoros kompresszor. A sorozat első terméke a Spigen GearLock biciklis tartó+tok.

Amikor elkezdtem a mindennapos biciklis életet, akkor még a zsebemben volt egész úton a telefonom és hát mivel menet közben halkan, de hallgatok zenét, podcastet vagy épp telefonálok, ezért a vezetékes füles folyamatosan be is volt dugva a készülékbe. Ez egyrészt sokszor kényelmetlen tud lenni, vagy akár egész könnyen ki is csúszhat a zsebből a telefon, de az biztos, hogy gyorsabban fog megtörni a fülhallgató kábele és máris mehetünk a boltba egy újért. Mivel tényleg mindenhova biciklivel kezdtem el járni, ezért új útvonalakat kellett megtanulnom, hiszen már nem a tömegközlekedési járatok útvonalai kellett követnem, ezért sokszor kellett megállnom és megnézni a Google Maps-et, ami csak lassította az odajutásomat. Továbbá ha az, akivel találkoztam, nem felhívott, hanem írt, akkor a zsebben tárolt telefon szintén nem praktikus a kommunikációra. Ezek összessége miatt elkezdtem megnézni, milyen telefonos tartót lehet kapni, ami jobb ezeknél az univerzális tartóknál és tényleg biztosan fogja tartani az iPhone-om. Így esett a választásom a GearLock márkára.

Nagyjából két márka közül választhat az, aki megbízható, kormányra szerelhető tartót és hozzá passzoló tokot keres. Az egyik a QuadLock, a másik pedig a GearLock. Nagy különbség nincs a két márka között, hiszen mindkettőnek az a lényege, hogy a telefontok alján egy körbe egy négyágú csillagszerűséget úgy lehessen beforgatni, hogy az menet közben fixen egy helyben maradjon. Nyilván nem kompatibilis a két márka egymással, de az elv az ugyanaz és csak abban van különbség, hogyan kell leoldani a tartótól a telefont, illetve melyik márkának hány féle tartója létezik. A választásom azért esett a GearLock-ra, mert admin kollégának volt egy elfekvő iPhone X tokja ebből a márkából, így nekem csak a tartót kellett beszereznem. Fontosnak érzem már most kiemelni, hogy tartó és egyéb kiegészítő választékban a QuadLock mérföldekkel jobb választás, de mivel nekem csak egy dologra volt szükségem, a GearLock ugyanolyan jól ellátja a feladatát, így szerintem teljesen lényegtelen, hogy ki melyiket választja, mindkét márka ugyanolyan jó, válaszd azt, aminek a tartója jobban elfér azon az eszközön, amin használni fogod.

Mivel egy viszonylag keskeny kormányt használok az országúti biciklimen, ezért nagyon megválogatom, hogy mit teszek fel rá, és mi az, aminek nincs ott keresnivalója. A GearLock esetén két tartó közül lehet választani, az egyiknél a tartó a kormány síkjában van; a másik, amikor kicsit előre lóg a tartó, így csak a rögzítése foglal helyet a kormányon. Egyértelmű, hogy én az utóbbit választottam a helyszűke miatt, de ez megint csak olyan, hogy kinek melyik tetszik, kinél melyik fér el. A telefon helyére illesztése rendkívül egyszerű (mindkét márkánál), ugyanis elég a kívánt álló vagy fekvő orientációhoz képest 45 fokkal elforgatva a tartóra tenni a készüléket, hiszen ilyenkor a tok alján található lyuk és a tartó formái passzolnak, majd elforgatva a kívánt irányba a két forma elfordul és így biztonságosan záródik is. Nem kell attól félni, hogy menet közben elfordul és leold az egész, mert ehhez oldalt erősen meg kell nyomni a tartót, majd elforgatni a telefont, szóval ha magától oldana le a telefon, akkor olyan komoly balesetünk volt, hogy a telefon lesz a legkisebb gondunk.

További jó hír, hogy a tok nemcsak utazás közben praktikus és véd, hanem a hétköznapokban is, hiszen egy elég komoly, többrétegű, ütésálló tokról beszélünk, ami körbeöleli a telefont és még alul sem nyitott. Igen, ez egy vastag tok, erre már rájöhettetek, de az ütésállóságnak és az elforgatós rögzítésnek kell a hely, így amikor néhanapján nem használom a biciklim, akkor le szoktam venni ezt a tokot, mert azért elég bumszli tőle a telefon. Az egyszerű helytakarékosságon túl még az is az előrelógó tartó választása mellett szólt, hogy ennek a tartónak az aljára fel lehet csavarozni egy GoPro foglalatot, amire akár az akciókamerát, akár egy lámpát is rögzíthetünk – én még nem találtam meg a tökéletes, ilyen rögzítésű lámpát, de nálam ez a terv, hogy rendes világításom legyen előre is. Vicces, vagy inkább szomorú, hogy a GearLock esetén ezt a plusz kiegészítőt egész Magyarországon a jelek szerint nem forgalmazza senki sem, de a QuadLock esetén ezt is lehet itthon kapni.

Majdnem közel 1,5 éve már, hogy napi szinten használom a GearLock tartóját és tokját, és az égvilágon semmi panaszom nincs rá, egyszerűen tökéletesen működik és véd. Ez azon kevés termékek egyike, amibe nem tudok belekötni. Aki rendszeres közlekedik biciklivel, motorral vagy épp elektromos rollerrel és közben előfordul, hogy használná a telefonját, annak egy ilyen megoldás tökéletes lehet. Ahogy már a cikk elején is írtam, a két márka között csak a tartók és a kiegészítők jelentik a lényegi különbséget, így minőség és biztonság szempontjából lényegtelen, melyiket választjátok. Amennyiben a GearLockot választjátok ti is, akkor például az iKiegészítőknél meg is tudjátok vásárolni a két fajta tartót és a tokokat is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Bob Bob says:

  Szerintem a másik népszerű megoldás az az SP Connect, szintén rengeteg kiegészítővel és egy kicsit egyszerűbb leoldással, náluk ugyanis egy kézzel is le tudod venni a telefont a rögzítésről, nem kell megnyomni/húzni semmit.

 2. Én is SP connectet használok már 3 éve, és nagyon jól bevált. Én olyat használok belőle, ami a villa végében (stucniba) van szerelve az adapter, ami annyira letisztult, hogy emiatt, amikor nincs rajta a telefon, akkor se feltűnő, és nem egy ilyen bumszli, mint a quadlok, vagy ez! Én is mindenképpen azt ajánlom ehelyett!

 3. Nekem a Lifeproof-tól a Lifeactív Quickmount vált be és használom már évek óta.

 4. Avatar for Hori42 Hori42 says:

  Köszi az ajánlások, mindegyik elég jól hangzik, bár a kedvencem a villanyak végére szerelhető megoldás, csak sajnos a váltókarom beleakadna, de nagyon tetszik különben, mert ez kihasználatlan helyet tesz hasznossá :slight_smile:

 5. Az én időmben még nem volt szokás biciklizés közben zenét hallgatni, telefonálni, sms-t nézegetni, navigálni se…. A minket körülvevő forgalomra figyeltünk, uram bocsá’ egy helyes lány fenekét is észrevettük… jó volt az úgy is. Kicsi Budapest, nem egy Tokio, az útvonalat is meg lehet nézni előre, azután emlékezni…

 6. Avatar for 321 321 says:

  Én is megnézem előre, aztán megyek emlékezetből. De a barátnőmnek ez nehezebben megy, neki igencsak jól jön a navigáció. Sőt (hogy a sztereotípiáknak is romboljam), van olyan barátom is, aki világéletében rém pocsékul tájékozódott. Na, ő azóta is áldja a GPS-t :slight_smile:

 7. Avatar for Bob Bob says:

  Miert gondolod hogy mindenki csak Budapesten biciklizik? 100km-es tura utvonalat inkabb nem magolnam be, arrol nem is beszelve ha kozben leterek es masfele akarok menni mint eredetileg terveztem…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for 321 Avatar for bangobela Avatar for Szifon Avatar for OMEGAfan Avatar for Bob Avatar for Hori42 Avatar for 83miki83