fbpx Skip to content

Egyre több játék fut el macOS alatt, főleg hogy az M1-nek hála sokkal, de sokkal több GPU áll rendelkezésre ezen játékok futtatásához. Azonban nem minden fenékig tejfel. Sokszor az adott játék nem jelenik meg az Apple platformjára, esetleg a nagy TV-n játszanánk vele, vagy éppen nem rendelkezünk a legújabb, 1 millió Ft-os gépekkel és nem fut el a régin. Ezekre és még sok másra ad megoldást a ShadowPC avagy a felhős PC szolgáltatás.

Azt rögtön szögezzük le, hogy ez “casual gamereknek” való, tehát nem a naponta 8 órán át játszót embereknek hozták létre, inkább a “néhány naponta leülök pár órára” típusú kollégáknak, amilyen én is vagyok. Nekik ez a szolgáltatás szerintem több mint tökéletes. Tudnak játszani Mac-en, iPaden, iPhone-on, vagy éppen a 65″-os TV-n Apple TV-n keresztül a legújabb játékokkal. Már látom magam előtt a szkeptikus arcokat ?, de röviden összefoglalva ennél jobb szolgáltatással az elmúlt évben alig találkoztam!

A felhőben való játékot nem most találták ki. Évek óta elérhető például az NVIDIA GeForce NOW szolgáltatása, amivel már találkozhattatok itt a Szifon.com-on. Ez egy rendkívül jó szolgáltatás, de ugye nem minden játékkal játszhatunk rajta, csak azzal, ami rá van optimalizálva. Az se mindig tökéletes. Aztán nagyon szépszerű most a Stadia nevű szolgáltatás, ami hasonlóan az NVIDIA-hoz bizonyos játékokat támogat. Végül, de nem utolsó sorban pedig a távoli PC, amit néhány cég támogat, köztük a ShadowPC, ami talán a legjobb. Itt lényegében bármivel játszhatunk, mert egy komplett PC áll rendelkezésünkre, amit távolról elérhetünk.

Tehát röviden összefoglalva jelenleg három opciónk van:

  • NVIDIA GeForce NOW
  • Stadia
  • Cloud PC (ShadowPC)

Van egy negyedik is, az Xbox Cloud Gaming, de az jelenleg csak iOS-re érhető el, tehát a Mac rögtön kiesett. De a cél ugye a PC-s játékok elérése lenne bármilyen Apple platformon.

A GeForce NOW és a Stadia lényegében egy felhőben futtatott játékokat tartalmazó szolgáltatás. Nem minden játékkal játszhatunk rajtuk, de lényegében a legtöbb és legújabb játék megtalálható bennük. A Stadia-t ugyan nem, de a GeForce-ot próbáltam még annak idején néhány hónapra. Egészen jól működött, de volt olyan játék sajnos, amit nem támogatott, illetve leginkább a Steam platformról játszhattunk játékokat, ahol meg kellett venni őket. És itt belefutunk a következő problémába, hogy a legtöbb játék bizony 10-30.000Ft-os árcédulával rendelkezik, ami brutális összeg a meglévő felhőszolgáltatás ára mellett. A Stadia azt hiszem tartalmazza a játékokat, vagy egy részét, a GeForce NOW-nál nekünk kell megvenni az adott játékot, és mellette a lehető legjobb grafikán futnak el, mivel ugye a legjobb videokártyát kapjuk RTX-szel.

Tehát röviden összefoglalva ezt kapjuk az egyes szolgáltatások esetén:

  • NVIDIA GeForce NOW: legújabb videokártya (NVIDIA 3080 RTX), fizetős játékok, nem minden érhető el.
  • Stadia: a szolgáltatásban elérhetőek a játékok is, külön nem kell fizetni, jó grafika (AMD egyedi GPU), de nem minden játék érhető el rá.
  • Shadow PC: fizetős játékok, minden elérhető rá, kiváló grafika (NVIDIA 1080 GTX), teljes PC élmény.

Térjünk is rá végre a ShadowPC szolgáltatásra.

Miért érdemes felhőben lévő, teljes PC-t bérelni?

A ShadowPC teljes mértékben megegyezik egy PC-vel, az egyetlen különbség az, hogy távoli asztallal érhetjük el. Tehát admin jogokkal rendelkező Windows 10 PC-t kapunk, amit valójában arra használhatunk, amire akarunk. Így nem csak játékokra, hanem bármilyen más, Windows-os alkalmazást is futtathatunk rajta. Ilyenek lehetnek a 3D-s alkalmazások, vagy szoftverek.

A ShadowPC egyik legfontosabb eleme a videokártya, ami NVIDIA GeForce 1080 GTX-nek felel meg. Ez nyilván nem a legmodernebb videokártya, de egy 5 éves termék teljesen helyt áll a mai világban is, és a legtöbb játékot szinte maximum grafikán futtathatjuk. Az új játékokhoz egyébként sorban dobja ki az NVIDIA a játékra optimalizált drivereket, szóval ez a videó kártya még a következő 2 évben is megállja majd a helyét.

Ezen kívül minden ShadowPC alapból 256GB SSD-vel rendelkezik valamint 12GB memóriával és persze erős, 4 magos, 8 threades processzorral. Szóval a hardver adott, amivel egy “casual gamer” simán eljátszik vele probléma nélkül.

A kérdés persze az, hogy lehet-e a felhőn keresztül 4K-ban 60fps-sel játszani, lehet-e olyan élményünk, mintha tényleg egy erős PC lenne mellettünk a földön?

A válasz az, hogy igen.

A ShadowPC képes 4K-ban futtatni 60fps mellett a játékokat nulla lag mellett. Persze 4K-ra sokszor nincs is szükségünk, mert mondjuk egy 13 hüvelykes gép még retina felbontás mellett sem éri el a natív 4K pixelszámot. A 13-as M1-es gép felbontása 2560×1600, tehát a játékokat érdemes erre a felbontásra állítani, és így tényleg retina élményben lesz részünk. Az alábbi videóban a Forza Horizon 4-gyel játszottam, Wi-Fi-n keresztül maximum grafikán 60+fps mellett a MacBook Pro-n.

Mi a helyzet a laggal?

A legnagyobb kérdés persze a lag, tehát hogy akadozik-e az irányítás, az egér, a különböző billentyűk, esetleg mondjuk egy hozzákapcsolt Xbox kontroller. Röviden: nem. Egy áltagos játékos nem fog észrevenni semmilyen lagot, szinte ugyanúgy dolgozhatunk, játszhatunk a távoli asztalon, mintha csak ott lenne mellettünk az adott PC. Természetesen ehhez azért nem árt egy nagyobb sávszélességű, esetleg optikai internetkapcsolat. Én a Telekomra esküszöm, velük így 1Gbites internetkapcsolat áll rendelkezésemre itthon egy elég komoly UniFi Wi-Fi hálózattal. Utóbbiról tervezek cikket majd, mert a UniFi rendszer egy komoly hálózat, nem csak lakások, hanem több emeletes házak esetén is, sőt…

(Teszteld te is, hogy melyik szerverhez tudsz a legjobban csatlakozni. Kattints ide!)

Ahogy a legtöbb felhőszolgáltatásnál, úgy itt is igaz, hogy az ideális szerver az, ami a legközelebb áll hozzánk, vagy a legjobb összekötéssel rendelkezik felénk. A Shadow felhő szolgáltatásnál több európai ország közül is választhatunk, én ilyen szempontból az Egyesült Királyságot (UK) választottam, és látható, hogy szinte beleférek az adott keretek közé. Így végeredményben tényleg 0 lesz a lag és kényelmesen játszható lesz minden játék magas felbontáson.

Természetesen a legjobb megoldás, ha Etherneten (LAN) keresztül kötjük rá az adott eszközt a hálózatra, akkor lényegében minden zavaró tényezőt kilőttünk. Nálam például az Apple TV így van bekötve.

Alkalmazások minden egyes Apple termékre: Mac, iPhone, iPad, Apple TV

A Shadow egyik hatalmas előnye, hogy minden egyes platformra elérhető az Apple felhasználók számára. Tehát ha a stratégiai játékot, mint például az Age Of Empire IV-et egérrel és billentyűzettel szeretnék játszani, akkor azt megtehetjük a MacBook Pro-n, azonban mondjuk a legújabb Forza Horizon 5-öt vagy Microsoft Flight Simulatort már a 4K-s TV-n tennék meg.

Ezt pedig az Apple TV segítségével tudjuk véghez vinni és az irányításról pedig mondjuk egy Xbox kontroller gondoskodik. Ezért is szeretem többek között ezt a szolgáltatást, mert nincs olyan opció, amit nem tudnánk megoldani vele, és minden maximum felbontáson működik nulla lag mellett.

Mi a helyzet a játékokkal?

Végezetül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a játékokról, mert az egy dolog, hogy X összeget elköltünk a fenti szolgáltatásra, de van egy Y összeg is, ami a játékokat illeti. Ugyan jelenleg is a Steam a legnépszerűbb tartalomszolgáltató a PC-s játékok terén, de közel sem a legolcsóbb. Egyre több cég ad havi előfizetést az összes játékához. Ilyen a Microsoft, a Ubisoft, és az EA Games is. Tehát lényegében három helyről akár több 100 játékot is beszerezhetünk, és nem igazán kell sok pénzt otthagynunk, hogy a legújabb játékokkal azonnal játszhassunk.

Szóval a Shadow PC harmadik és egyben utolsó előnye a játék előfizetések, mivel akár 300Ft-ért játszhatunk a legújabb Forza Horizon 5-tel vagy éppen az Age Of Empires IV-gyel. A Microsoft több éve már, hogy útjára indította az Xbox Game Pass-t, amivel egy fix összegért szinte több ezer játékot elérünk. Ez általában havi néhány ezer Ft és a legújabb Microsoft játékok is elérhetőek lesznek vele. Ez már egy ideje PC-re is elérhető és így játszom most jelenleg 300 Ft-ért (akcióban) 1 hónapig a legjobb játékokkal.

Jelenleg összesen három, nagyobb játék előfizetés közül lehet választani:

  • Xbox Game Pass for PC: A már említett Forza Horizon 5, vagy Microsft Flight Simulátor, vagy AOE IV.
  • Ubisoft+: Például a Far Cry 6, vagy az Assasin’s Creed Valhalla is itt érhető el.
  • EA Games: Battlefield 5 hamarosan, valamint a többi EA játék.

Karácsony előtt szinte az összes cég halálra akciózza ezeket az előfizetéseket és néhány 100 Ft-ért simán több hónapig lehet játszani a legújabb játékokkal.

Konklúzió

Minden szolgáltatásnak megvan az előnye és hátránya. Én végül Shadow PC-nél tettem le a voksom, ott a UK-t választottam, aminek így az ára 29.9 font, tehát közel 12.500 Ft havonta. Emellé behúztam az Xbox Game Pass-t és most kényelmesen játszom a legújabb játékokkal, köztük a méltán híres Age Of Empires IV-gyel. Érdemes LAN-kábelre kötni az adott eszközt, amin játszunk, mert akkor tényleg nulla lagal találkozunk. A felhőben való játék teljesen jó azok számára, akik csak mondjuk néhány hetet játszanak évente, mert mondjuk hideg van, esik, nincs kedvünk sehova menni, ilyesmi. Nekik kifejezetten ajánlom.

Annyit még érdemes megjegyezni, hogy ugye egy Gamer PC, mint mondjuk a fenti Shadow, körülbelül fél millió Ft-ba kerülne a felhasználó számára, és ezt mondjuk egy sima “casual gamer” talán pénzkidobás is gondolhatja. Nyilván ha sokat játszunk, akkor már megéri a fizikai PC-ben gondolkozni, de addig meg sok esetben elegendő, ha csak előfizetünk, és lemondjuk a szolgáltatást, ha nem használjuk, így nem áll feleslegesen a pénzünk egy gépben, és nem is avul el.

Ha tehetitek, regisztrációnál használjátok a kupon kódomat, amivel segíthetitek azt, hogy ez a cikk sorozat folytatódhasson. Kód: GERSAZ29 – Shadow.tech

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for utomi utomi says:

    Akkor tisztázzunk néhány dolgot. A Stadia sem ad játékokat ingyen. A Stadia Pro ad de főleg casual címeket és néha pár nagyobb régebbi játékot de ha valami újat akarsz pörgetni azért fizetni kell.
    A 1080 GTX minden ma már csak nem erős kártya. Elmenni elmegy de ,hogy 4k60-ban nem fogsz sok mindent játszani az biztos. FullHD-ra és QHD-ra bizonyos megkötéssel még jó lehet egy ideig de a felett egész biztosan nem főleg nem fullos grafikával. Értem én ,hogy jobb mint az integrált GPU de ne állítsuk már be csúcs kártyának.
    Az, hogy a lag 0 egyenesen nevetséges. Persze egy casual gamernek aki 3 hetente játszik egy kis Forzát és soha ne próbált még mást nem fog feltűnni se azt leírni, hogy a lag 0 nem túl okos dolog és megtévesztő is.
    Amúgy a semminél jobb persze de ettől egy Xbox Cloud vagy egy GeForce Now mérföldekkel jobb.

  2. Nyilván mindenkinek más a tapasztalata, én lagg-nak kizárólag azt nevezem, amikor már képtelenség rendesen játszani mert lassú az egér, esetleg később reagál a kocsi. Ilyennel én nem találkozom a Shadow esetén. Értelek egyébként, valszeg nem csak néha játszol, de nekünk Mac-eseknek ez is hatalmas lépés lehet, és valójában az is! :slight_smile:

    Ettől függetlenül köszönöm a kiegészítéseket.

  3. A stadia olcsó, kevés az ingyenes játék rajta ellenben legalább gagyik. A jó játékok mint pl. A Far Cry 6 ugyan úgy 70€ mit amennyiért Playstationre vettem. És ezen felül meg fizetni kell érte havi 10€-t hogy játszhasson vele!!! Ingyenes teszt időszakot töltöm jelenleg. A Hitmannel játszottam. Nem lassú de homályos a grafika. Borzasztó. Fussatok!

  4. egy gtx 1080Ti lenne, akkor nem is lenne akkora gond, hiába ezer éves, van benne kakaó. 4k és max beállításra meg változatlan 3090 ajánlott.

  5. Én tavaly novemberben regeltem elöször Shadow-ra, akkor olyan 2-3 hónap várakozási időt irtak. Aztán kaptam egy mailt, hogy tudnának erősebb hardwert adni ugyanannyiért, mint, amit kértem. Ezt elfogadtam, de erre már nem adtak konkrét időpontot, hogy mikorra lesz kész. Ha jól emlékszem, úgy idén júliusban mondtam vissza az egészet. Fél év alatt nem tudtak egy használható rendszert adni.

  6. Nekem ez lett volna a leghasználhatóbb (vagyis egyetlen) megoldás, mivel semelyik cloud gaming sem támogatja a csatlakoztatott kormányt jelenleg ezen kivül.

  7. Igen azóta rengeteget változott a rendszer, nem tudták kiszolgálni a növekvő igényeket, és változtattak. Most alap videókártya van, erősebb hardver kuka, és lényegében elérhető másnapra egyes régiókban.

  8. Dehát itt nem az lenne a lényeg hogy a szerver számolj ki mindent és ami hardverünk csak a képet jeleníti meg és teljesen mindegy milyen a videokártya? Hisz olyan mintha csak egy képet streamelne ki és semmit nem számol vele és semmit nem dolgozik vele csak megjeleníti mint egy videót?

  9. Avatar for Bob Bob says:

    Hogy neked milyen kártyád van az tényleg mindegy, de itt a szerveren lévő kártyákról van szó.

  10. Avatar for Bob Bob says:

    Nem látom hogy ez miért kerül háromszor annyiba mint a GeForce Now, úgy hogy ők is 10dollár körüli havidíjjal kezdték…

  11. Más a kettő, itt azért egy komplett gépet kapsz, ott pedig csak játékra használhatod és sokszor nem is minden fut el rajta. Azt persze nem írtam, hogy ez a legolcsóbb, sőt… de ezt tudod használni a legtöbbre.

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Az lehet, de ha windows-os környezetre van szükségem néha arra vannak ennél olcsóbb megoldások.

    Közben megtaláltam a választ: gyakorlatilag csődbe mentek a régi modellel, szóval jól megemelték az árat, és alig nyújtanak többet.

  13. Első kérdés hozzád Bob: Milyen olcsóbb olcsóbb virtuális Windows lehetőségek vannak? Szükségem volna valami ilyen távoli asztalos dologra (nem játék, inkább munka céljából), nem találtam eddig használható megoldást, szívesen várok tippeket.
    Második a szerzőhöz: M1 processzorral megy natívan, vagy csak rosettaval??

  14. A Shadow-nak már natív kliense van bétában igen.

  15. Avatar for Bob Bob says:

    Ha Inteles mac-ed van akkor bootcamp, amúgy meg parallels. De nem tudom mire akarod használni,miket néztél már meg és azok miért nem jók stb…

  16. Egy olyan “virtuális win10-s gépre”, amit bárhonnan elérek. Virtuális gép bérlések hasonló összegekért vannak jóval gyengébb konfigurációban mint ez a shadow. Ezért kérdezem hogy milyen olcsóbb virtuális szolgáltatások vannak. Nem vagyok jártas ilyenekben, lehet nem találom a megfelelőt.

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Jo, de tényleg kell egy ilyen erős gép? … a saját géped eléred bárhol:)

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for utomi Avatar for kukac7 Avatar for Bob Avatar for totopad Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for utomi utomi says:

    Akkor tisztázzunk néhány dolgot. A Stadia sem ad játékokat ingyen. A Stadia Pro ad de főleg casual címeket és néha pár nagyobb régebbi játékot de ha valami újat akarsz pörgetni azért fizetni kell.
    A 1080 GTX minden ma már csak nem erős kártya. Elmenni elmegy de ,hogy 4k60-ban nem fogsz sok mindent játszani az biztos. FullHD-ra és QHD-ra bizonyos megkötéssel még jó lehet egy ideig de a felett egész biztosan nem főleg nem fullos grafikával. Értem én ,hogy jobb mint az integrált GPU de ne állítsuk már be csúcs kártyának.
    Az, hogy a lag 0 egyenesen nevetséges. Persze egy casual gamernek aki 3 hetente játszik egy kis Forzát és soha ne próbált még mást nem fog feltűnni se azt leírni, hogy a lag 0 nem túl okos dolog és megtévesztő is.
    Amúgy a semminél jobb persze de ettől egy Xbox Cloud vagy egy GeForce Now mérföldekkel jobb.

  2. Nyilván mindenkinek más a tapasztalata, én lagg-nak kizárólag azt nevezem, amikor már képtelenség rendesen játszani mert lassú az egér, esetleg később reagál a kocsi. Ilyennel én nem találkozom a Shadow esetén. Értelek egyébként, valszeg nem csak néha játszol, de nekünk Mac-eseknek ez is hatalmas lépés lehet, és valójában az is! :slight_smile:

    Ettől függetlenül köszönöm a kiegészítéseket.

  3. A stadia olcsó, kevés az ingyenes játék rajta ellenben legalább gagyik. A jó játékok mint pl. A Far Cry 6 ugyan úgy 70€ mit amennyiért Playstationre vettem. És ezen felül meg fizetni kell érte havi 10€-t hogy játszhasson vele!!! Ingyenes teszt időszakot töltöm jelenleg. A Hitmannel játszottam. Nem lassú de homályos a grafika. Borzasztó. Fussatok!

  4. egy gtx 1080Ti lenne, akkor nem is lenne akkora gond, hiába ezer éves, van benne kakaó. 4k és max beállításra meg változatlan 3090 ajánlott.

  5. Én tavaly novemberben regeltem elöször Shadow-ra, akkor olyan 2-3 hónap várakozási időt irtak. Aztán kaptam egy mailt, hogy tudnának erősebb hardwert adni ugyanannyiért, mint, amit kértem. Ezt elfogadtam, de erre már nem adtak konkrét időpontot, hogy mikorra lesz kész. Ha jól emlékszem, úgy idén júliusban mondtam vissza az egészet. Fél év alatt nem tudtak egy használható rendszert adni.

  6. Nekem ez lett volna a leghasználhatóbb (vagyis egyetlen) megoldás, mivel semelyik cloud gaming sem támogatja a csatlakoztatott kormányt jelenleg ezen kivül.

  7. Igen azóta rengeteget változott a rendszer, nem tudták kiszolgálni a növekvő igényeket, és változtattak. Most alap videókártya van, erősebb hardver kuka, és lényegében elérhető másnapra egyes régiókban.

  8. Dehát itt nem az lenne a lényeg hogy a szerver számolj ki mindent és ami hardverünk csak a képet jeleníti meg és teljesen mindegy milyen a videokártya? Hisz olyan mintha csak egy képet streamelne ki és semmit nem számol vele és semmit nem dolgozik vele csak megjeleníti mint egy videót?

  9. Avatar for Bob Bob says:

    Hogy neked milyen kártyád van az tényleg mindegy, de itt a szerveren lévő kártyákról van szó.

  10. Avatar for Bob Bob says:

    Nem látom hogy ez miért kerül háromszor annyiba mint a GeForce Now, úgy hogy ők is 10dollár körüli havidíjjal kezdték…

  11. Más a kettő, itt azért egy komplett gépet kapsz, ott pedig csak játékra használhatod és sokszor nem is minden fut el rajta. Azt persze nem írtam, hogy ez a legolcsóbb, sőt… de ezt tudod használni a legtöbbre.

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Az lehet, de ha windows-os környezetre van szükségem néha arra vannak ennél olcsóbb megoldások.

    Közben megtaláltam a választ: gyakorlatilag csődbe mentek a régi modellel, szóval jól megemelték az árat, és alig nyújtanak többet.

  13. Első kérdés hozzád Bob: Milyen olcsóbb olcsóbb virtuális Windows lehetőségek vannak? Szükségem volna valami ilyen távoli asztalos dologra (nem játék, inkább munka céljából), nem találtam eddig használható megoldást, szívesen várok tippeket.
    Második a szerzőhöz: M1 processzorral megy natívan, vagy csak rosettaval??

  14. A Shadow-nak már natív kliense van bétában igen.

  15. Avatar for Bob Bob says:

    Ha Inteles mac-ed van akkor bootcamp, amúgy meg parallels. De nem tudom mire akarod használni,miket néztél már meg és azok miért nem jók stb…

  16. Egy olyan “virtuális win10-s gépre”, amit bárhonnan elérek. Virtuális gép bérlések hasonló összegekért vannak jóval gyengébb konfigurációban mint ez a shadow. Ezért kérdezem hogy milyen olcsóbb virtuális szolgáltatások vannak. Nem vagyok jártas ilyenekben, lehet nem találom a megfelelőt.

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Jo, de tényleg kell egy ilyen erős gép? … a saját géped eléred bárhol:)

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for utomi Avatar for kukac7 Avatar for Bob Avatar for totopad Avatar for SzifonAdmin