fbpx Skip to content

Ki nem szeret játszani, igaz? Mióta léteznek a konzolok, specifikus hardvert vásárolunk a játékra, mint például Xbox vagy PlayStation. Ezen kívül még építhetünk gamer PC-t is, de általában akik Mac számítógépet használnak, azok konzolosok.

Nvidia GeForce NOW

Én például Xbox-ot használok játékra, már ha van időm, de sokszor kipróbálnék PC-s játékokat is, amik Xbox-ra sajnos nem jelennek meg. Ilyenek például a stratégiai játékok, amik billentyűzet és egér hiányában valóban nehezebben játszhatóak Xbox-on. Az NVIDIA néhány éve már fejleszti a GeForce NOW nevű termékét, ami Cloud Gaming, tehát a felhőben futtatja a játékokat és a számítógépünk csak egy egy kliens. Mit is jelent ez?

Az NVIDIA létrehozott egy olyan rendszert, ahol akár RTX-es (modern, bámulatos grafika, ami komolyabb, egyedi hardvert igényel) játékokkal is játszhatunk. Ez lényegében a Steam-en alapul, tehát a Steam fiókunkban lévő egyes játékokat tudjuk játszani az NVIDIA felhő rendszerében.

A GeForce NOW a felhőben futtatja a játékot. A számítógépünk csak egy kliens, így nem számít a processzor, sem a videó kártya, csupán az internetkapcsolatunk sebessége (sávszélessége).

Mi a minimális gépigény az Nvidia szerint?

 • iMac 20” Late 2009 vagy újabb
 • iMac 21.5” Late 2009 vagy újabb
 • iMac 27” Late 2012 vagy újabb
 • MacBook 2008 vagy újabb
 • MacBook Retina Mid 2017 vagy újabb
 • MacBook Air 11” Early 2015 vagy újabb
 • MacBook Air 13” Late 2008 vagy újabb
 • MacBook Pro 13” Early 2015 vagy újabb
 • MacBook Pro 15” Late 2008 vagy újabb
 • MacBook Pro 17” 2009 vagy újabb
 • Mac Pro Late 2013 vagy újabb

Elmondható, hogy a legjobb grafikával rendelkező 2019-es játék is elfut mondjuk egy 2008-as MacBookon. 🙂 Ezen kívül nagysebességű hálózatra is szükségünk van, ami vagy Ethernet, vagy 5GHz-es Wi-Fi hálózat. A GeForce NOW a játék előtt tesztel, és optimalizálja a felbontását az internetkapcsolatunk sebességéhez. Nem csak a letöltés, hanem a feltöltés is számít, mivel oda vissza kommunikálunk.

Mivel játszhatunk?

Ahogy említettem, a GeForce NOW a Steam rendszerét használja, de azért ne szaladjunk ennyire előre. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy bármilyen játékot futtathatunk a felhőben, amit korábban megvásároltunk a Steam-en. Az NVIDIA jelenleg csak bizonyos játékokat támogat, így van egy viszonylag “kicsi” halmazunk, amiből válogathatunk. Ez a halmaz azon játékok egyvelege, amiket megvásároltunk a Steam-en és támogatja az NVIDIA GeForce NOW is.

Ezek közül egyébként vannak régebbi és újabb RTX-es játékok is. Például a Planet Zoo esélytelen lenne, hogy ilyen minőségben fusson egy Mac gépen, rendes GPU nélkül. A felhő segítségével azonban játszhatunk vele.

Hogyan működik? Van-e lagg?

Az első kérdés természetesen mindig az, hogy van-e lagg. Megmozdítjuk az egeret és várunk-e az adott mozgásra. Nem. Olyasmit alkotott az NVIDIA, ami szerintem a jövő. Tényleg lagg nélkül, azonnal reagál mindenre a streaming szolgáltatás, mintha csak a Mac-en futna a játék. Szinte hihetetlen. Ettől függetlenül előfordul, hogy a szolgáltatás meg-megakad időnként, de akár FPS játékokra is használhatjuk, írta a PCWorld.

Én alapjában véve stratégia játékokra, illetve singleplayer játékokra ajánlom a GeForce NOW-t, mivel ott ha meg is akad a játék valamiért, nem fog zavart okozni, míg multiplayer FPS esetén azért zavaró lehet.

Összességében rendkívül meg vagyok elégedve a szolgáltatással, végre olyan játékokkal is játszhatok a laptopon, amik mondjuk az Xbox platformon nem érhetőek el, vagy nem olyan kényelmes velük játszani. A GeForce NOW 90 napig ingyenesen használható, majd 5.49 eurót kell fizetni érte havonta. Hamarosan még több játék lesz elérhető rajta, így érdemes időnként bevásárolni Steam-en, ha akciós valami! Kattints ide a telepítéshez, kipróbáláshoz.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!