fbpx Skip to content

Ki nem szeret játszani, igaz? Mióta léteznek a konzolok, specifikus hardvert vásárolunk a játékra, mint például Xbox vagy PlayStation. Ezen kívül még építhetünk gamer PC-t is, de általában akik Mac számítógépet használnak, azok konzolosok.

Nvidia GeForce NOW

Én például Xbox-ot használok játékra, már ha van időm, de sokszor kipróbálnék PC-s játékokat is, amik Xbox-ra sajnos nem jelennek meg. Ilyenek például a stratégiai játékok, amik billentyűzet és egér hiányában valóban nehezebben játszhatóak Xbox-on. Az NVIDIA néhány éve már fejleszti a GeForce NOW nevű termékét, ami Cloud Gaming, tehát a felhőben futtatja a játékokat és a számítógépünk csak egy egy kliens. Mit is jelent ez?

Az NVIDIA létrehozott egy olyan rendszert, ahol akár RTX-es (modern, bámulatos grafika, ami komolyabb, egyedi hardvert igényel) játékokkal is játszhatunk. Ez lényegében a Steam-en alapul, tehát a Steam fiókunkban lévő egyes játékokat tudjuk játszani az NVIDIA felhő rendszerében.

A GeForce NOW a felhőben futtatja a játékot. A számítógépünk csak egy kliens, így nem számít a processzor, sem a videó kártya, csupán az internetkapcsolatunk sebessége (sávszélessége).

Mi a minimális gépigény az Nvidia szerint?

 • iMac 20” Late 2009 vagy újabb
 • iMac 21.5” Late 2009 vagy újabb
 • iMac 27” Late 2012 vagy újabb
 • MacBook 2008 vagy újabb
 • MacBook Retina Mid 2017 vagy újabb
 • MacBook Air 11” Early 2015 vagy újabb
 • MacBook Air 13” Late 2008 vagy újabb
 • MacBook Pro 13” Early 2015 vagy újabb
 • MacBook Pro 15” Late 2008 vagy újabb
 • MacBook Pro 17” 2009 vagy újabb
 • Mac Pro Late 2013 vagy újabb

Elmondható, hogy a legjobb grafikával rendelkező 2019-es játék is elfut mondjuk egy 2008-as MacBookon. 🙂 Ezen kívül nagysebességű hálózatra is szükségünk van, ami vagy Ethernet, vagy 5GHz-es Wi-Fi hálózat. A GeForce NOW a játék előtt tesztel, és optimalizálja a felbontását az internetkapcsolatunk sebességéhez. Nem csak a letöltés, hanem a feltöltés is számít, mivel oda vissza kommunikálunk.

Mivel játszhatunk?

Ahogy említettem, a GeForce NOW a Steam rendszerét használja, de azért ne szaladjunk ennyire előre. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy bármilyen játékot futtathatunk a felhőben, amit korábban megvásároltunk a Steam-en. Az NVIDIA jelenleg csak bizonyos játékokat támogat, így van egy viszonylag “kicsi” halmazunk, amiből válogathatunk. Ez a halmaz azon játékok egyvelege, amiket megvásároltunk a Steam-en és támogatja az NVIDIA GeForce NOW is.

Ezek közül egyébként vannak régebbi és újabb RTX-es játékok is. Például a Planet Zoo esélytelen lenne, hogy ilyen minőségben fusson egy Mac gépen, rendes GPU nélkül. A felhő segítségével azonban játszhatunk vele.

Hogyan működik? Van-e lagg?

Az első kérdés természetesen mindig az, hogy van-e lagg. Megmozdítjuk az egeret és várunk-e az adott mozgásra. Nem. Olyasmit alkotott az NVIDIA, ami szerintem a jövő. Tényleg lagg nélkül, azonnal reagál mindenre a streaming szolgáltatás, mintha csak a Mac-en futna a játék. Szinte hihetetlen. Ettől függetlenül előfordul, hogy a szolgáltatás meg-megakad időnként, de akár FPS játékokra is használhatjuk, írta a PCWorld.

Én alapjában véve stratégia játékokra, illetve singleplayer játékokra ajánlom a GeForce NOW-t, mivel ott ha meg is akad a játék valamiért, nem fog zavart okozni, míg multiplayer FPS esetén azért zavaró lehet.

Összességében rendkívül meg vagyok elégedve a szolgáltatással, végre olyan játékokkal is játszhatok a laptopon, amik mondjuk az Xbox platformon nem érhetőek el, vagy nem olyan kényelmes velük játszani. A GeForce NOW 90 napig ingyenesen használható, majd 5.49 eurót kell fizetni érte havonta. Hamarosan még több játék lesz elérhető rajta, így érdemes időnként bevásárolni Steam-en, ha akciós valami! Kattints ide a telepítéshez, kipróbáláshoz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for Tevi Tevi says:

  Arról tud valaki infót, hogy iPhone, iPad támogatás lesz-e?

 2. Egyelőre erről nem láttam semmit :frowning: Remélem lesz, mert iPaden jó lenne használni.

 3. Jó tanács, használjátok LAN kábelt, wifin beszaggathat

 4. Hát ez mondjuk attól függ. Nekem csak ilyen óránként egyszer, ha otthon vagyok. Páromnál többször. Router függő. :slight_smile:

 5. Használom egy ideje, egész jó. Viszont a cpu nem valami erős rajta, Stellaris legkisebb galaxis végjátékra nagyon belassul, érzésre egy i5 4460-nél jelentősen gyengébb a rendelkezésre álló kakaó…

 6. Attól függ mi van rá optimalizálva. Mert ugye van, ami csak elfut, van ami azért eléggé fullon működik. Engem az zavar, hogy a felbontás viszonylag pici.

 7. Avatar for denike denike says:

  Igen, egy nagyobbacska monitoron, pl egy 27"-es iMacen a full HD már nem annyira acélos. De ennyi pénzért nagyon megéri, nyilván a jövőben lesznek fejlesztések, szóval jó lesz ez!

 8. Egyetértek, én is maradok előfizető, elég sok játékkal lehet azért jó “jó minőségben” játszani.

 9. nagyon jó dolog lenne ez, de azt hiszem kivárok amíg valakik megoldják a “torrent-licenszes” játékok futtatását :smiley:

 10. Helló, mi a különbség a kisebb és nagyobb laptopok közt, ebből a szempontból? Pl a 13”-as pro csak 2015-től támogatott a 15-ös pedig 2008-tól. (Az air is hasonló módon)
  Köszi

 11. Processzor meg talán valami GPU különbség, de ebben nem vagyok biztos.

 12. Avatar for ehh ehh says:

  A kisebb Pro-k általában gyengébb GPU-val rendelkeznek, a mostaniakban nincs is dedikált GPU, az Intel integráltat meg inkább hagyjuk… :slight_smile:

 13. Tehát az újabbak kevésbé erősek?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for ehh Avatar for Szifon Avatar for tzolesz Avatar for Tevi Avatar for bklement Avatar for proszper Avatar for denike Avatar for martonv Avatar for SzifonAdmin