fbpx Skip to content

A Google iOS alkalmazásaiért felelős csapatának design vezetője Twitteren megosztott egy óriási hírt: a keresőóriás alkalmazásai a jövőben szélesebb körben használják majd az Apple UIKit keretrendszerét.

Jelenleg a Google iOS alkalmazásai a UIKitet csak ritkán használják és helyette egy egyéni megoldással dolgoztak, de ez hamarosan változni fog. Nézzük meg, hogy miért!

Jeff Verkoeyen, a Google azon design főnöke, aki a cég Apple platformjain való megjelenésért felel, meglepően részletesen felfedte Twitteren gondolatait azt illetően, hogy miért váltanak UIKitre saját belső megoldásukról.

Idén a csapatom karbantartási pályára küldte a nyílt forráskódú iOS Material elemek könyvtárat. És hogy miért?

2012 óta, amikor kiadtuk a saját Google Maps iOS alkalmazásunkat, a csapatom támogatta a létrehozását és karbantartását megosztott felhasználói felületi elemeknek az egész Google-ön keresztül. Eredetileg ez abból fakadt, hogy ki kellett töltenünk a UIKit design nyelvében maradt lyukakat.

Útközben a UIKit lyukak betöméséről váltottunk arra, hogy konzisztens design nyelvet nyújtsunk minden platformon. Így jött létre a Material és idővel összeállt az iOS Material elemek könyvtárunk (MDC).

De ahogy egyre inkább hajszoltuk a pixelpontos paritást a platformok közt, az iOS elemeink szépen lassan eltávolodtak az Apple platformjainak alapjaitól, mert azok az alapok is fejlődtek évről évre.

(Jah. és. marha. sok. UINavigationController alosztály ? ? ?)

Már közel 10 éve, hogy elindultunk ezen az úton és az MDC által betöltött lyukakat már tudja a UIKit is, ráadásul gyakran olyan módokon, ami sokkal szorosabb rendszerintegrációt tesz lehetővé, mint amit mi belátható erőforrás befektetésével el tudnánk érni egyedi megoldásainkkal.

Így az idei év elején a csapatom elkezdte felmérni, hogy mit jelent egy kiváló Google élményt nyújtani az Apple platformjain azzal, hogy végigvették, mi hasznos és mi fontos a márka miatt és mi kell mindkét okból.

Egy kapcsolónak tényleg egyedileg építettnek kell lennie egy általános design nyelv miatt? Vagy elégséges lehet a gyári megoldás és lapozhatunk tovább?

Ez az evolúció és új megközelítés lehetővé tette számunkra, hogy a UIKit legjobb részeit házasítsuk a Google design nyelvével az Apple platformjain.

És a végeredmény? Egy rakás elemre egyszerűen nincs szükség. És amikre pedig van szükség, mostantól nagyobb fókuszt és figyelmet kaphatnak.

Az alkalmazásokon belüli sávok UINavigationController alosztályok lettek. A gyári vezérlők pedig csak enyhe módosításokat igényeltek. A listákat ki tudta szolgálni a modern UITableView és a lista-alapú kollekciós nézet API-k. A menük csak UIMenu-k.

Egyszerűsítés, miközben megengedjük magunknak, hogy különbözzünk ott, ahol kell.

Részben ezért váltott karbantartási módra az MDC tárunk. A SwiftUI bemutatásával és az iOS 14+ rendszerek UIKit fejlesztéseivel sose volt egyszerűbb, hogy nagyszerű, márkához hű élményeket készítsünk kevés kóddal.

És a legjobb kód gyakran a nulla kód ?

Azt az időt, amit megspórolunk azon, hogy nem készítünk egyedi kódot, most már arra fordíthatjuk, hogy a felhasználói élményt finom-hangoljuk az Apple platformjain. Hogy Lucas Pope-tól idézzek, „az apróságok tengerében úszunk”, és nem is lehetnék izgatottabb ezzel az új irányzattal.

Ez mind csak a kezdete egy nagy váltásnak a csapatom életében. Még rengeteg minden van, amit ki kell találnunk és szükségünk van design vezetőkre, hogy segítsenek a projekt fejlődésében.

Ha ez érdekel téged, jelentkezz egy állásra nálunk.

A privát üzeneteim is nyitva vannak itt Twitteren.

Ha egy alkalmazás megpróbálja reprodukálni azokat a komponenseket és elemeket, amiket az iOS is tartalmaz, akkor gyakran kilóg a lóláb. Biztos észrevetted már, ha egy gomb vagy egy kapcsoló nem pont úgy működött, mint az Apple alkalmazásaiban és ez a végfelhasználó számára is rossz élmény volt.

Személy szerint visszafogottan izgatott vagyok a jövővel kapcsolatban, kíváncsi leszek, hogy a Google milyen felhasználói élményt tud majd nyújtani az Apple által biztosított felületi könyvtár segítségével.

Szerinted érezhető lesz majd a különbség?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Ez annyit tesz, hogy talán lesz sebesség kijelzés Google Maps alatt? :slight_smile:

  2. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Esetleg lapozó gomb a leveleknél a lap alján…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Hacsi

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Ez annyit tesz, hogy talán lesz sebesség kijelzés Google Maps alatt? :slight_smile:

  2. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Esetleg lapozó gomb a leveleknél a lap alján…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Hacsi