fbpx Skip to content

Az iOS 15 egy új Safari felhasználói felületet hozott, ami a hüvelykujjadhoz közelebb hozza a cím- és keresősort, hogy könnyebben el tudd érni.

Ez azonban megtöri 14 év rutinját és ezért végül az Apple úgy döntött, hogy lehetővé teszi a korábbi elrendezés visszaállítását. Nézzük meg, hogy hogyan!

Beállítások segítségével

Az első módszer a Beállítások alkalmazást veszi igénybe.

  1. Nyisd meg a Beállítások alkalmazást
  2. Látogass el a Safari beállítási altáblára
  3. A Lapok szekció alatt válts a „Lapsor” nézetből „Egy lap” nézetre

Ezzel máris visszaköltözik a Safari címsor oda, ahol 2007 óta megszoktad.

Safariból

Szerencsére nem is kell megnyitni a Beállítások alkalmazást, az is elég, ha Safariban az „aA” ikonra böksz, majd a „Felső címsor” lehetőséget választod.

Ha pedig vissza akarod csinálni, akkor fent bökj ugyanerre az ikonra a címsor bal szélén, és válaszd az „Alsó lapsor” lehetőséget.

Megjegyzés

Ha visszaállítod a felső címsort, akkor két funkciót is buksz, mégpedig a lapok közti gyors váltást és a lapváltó gyors megjelenítését.

Az alsó címsor ugyanis gesztusvezérelt, így ha balra vagy jobbra húzod rajta az ujjad, akkor válthatsz a nyitott lapok (fülek) közt és ha a nincs az aktuálisan kiválasztott laptól jobbra másik lap, akkor egy balra húzással új lapot is tudsz nyitni azonnal.

Ha pedig felfele húzod, akkor a lapváltó nézetbe jutsz. Ezek a gesztusok az iPhone X óta megszokott alkalmazásváltó és főképernyőre jutó gesztusok közeli rokonai, így ha azt megszoktad már, az új Safariban is azonnal otthon érzed majd magad.

Érthető, hogy ezekről a funkciókról miért kell lemondani a felső címsor mellett, de kicsit sajnálom, hogy az Apple nem talált ki valamilyen más megoldást a gyors lapváltásra fenti címsor mellett.

Te lent vagy fent szereted jobban?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.