Ezek azok az iPhone 13 változások, amikről nem beszélt az Apple

Szinte lehetetlen, hogy egy termékbemutató alatt minden újítást felsoroljon az Apple, főleg azért, mert mindig van 1-2 olyan részlet, ami nem feltétlen jó színben tünteti fel a telefont.

Nézzük meg, hogy milyen újítások kerültek az iPhone 13-ba és az iPhone 13 Pro-ba, amikről nem beszélt az Apple.

Vastagabb és nehezebb

Mind a négy modell ugyanúgy 0,15 mm-rel vastagabb lett, mint elődje. A súly terén kicsit azért árnyaltabb a kép.

Az iPhone 13 mini 7 grammal nehezebb lett elődjénél. Az iPhone 13 súlya viszont 9 grammot nőtt.

A Pro iPhone-ok esetén is hasonló változások történtek. Az iPhone 13 Pro 16 grammal nehezebb lett, az iPhone 13 Pro Max pedig 12 grammal nyom többet a patika mérlegen.

Ezek jelentős ugrások az iPhone-ok vastagságában és súlyában, főleg, ha hozzávesszük, hogy nem ez az első év, hogy az Apple vastagabb és nehezebb iPhone-okat készít.

Persze ennek megvan az eredménye is, az idei iPhone-ok akkumulátor-üzemideje jelentősen jobb, mint a korábbi években.

Keskenyebb de cserébe magasabb szenzorsziget

Az Apple röviden megemlítette, hogy a szenzorsziget keskenyebb lett – de arról már nem beszéltek, hogy cserébe kissé magasabb lett.

Ha megnézed egymásra téve az iPhone 12-t és az iPhone 13-at, a piros részen látszik, hogy az új szenzorsziget bizony magasabb, mint elődje.

Dual eSIM támogatás

Az iPhone az utóbbi években kínált dual SIM támogatást, amit Kínán kívül egy fizikai és egy eSIM segítségével használhattál.

Az iPhone 13-mal azonban lehetővé válik az is, hogy két eSIM-et vegyél igénybe és egyáltalán ne használj klasszikus, fizikai SIM kártyát. (Ez, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, továbbra is egyszerre csak kettő kártya egyidejű használatát teszi lehetővé, tehát ha van két eSIM a készüléken, és beteszünk melléjük harmadikként egy fizikai SIM-et is, a három közül csak kettő lehet aktív.)

Filmszerű mód korlátok

Az iPhone 13 egyik újítása, hogy a portrémódot már videóknál is használhatod. Ez a filmszerű mód, de sajnos a funkció korlátozott.

Normál videofelvételkor simán 4K-ban is rögzíthetsz, az új filmszerű mód azonban 1080p-re és 30 fps-re kényszerít.

ProRes korlátok

Az Apple a jövőben egy szoftverfrissítéssel engedélyezni fogja a ProRes videók készítését, de a kisebb tárhelyű iPhone 13 Pro-k itt a rövidebbet húzzák.

Ha legalább 256 GB-os iPhone 13 Pro-d van, akkor 4K-ban 30 fps mellett rögzíthetsz ebben a formátumban, a 128 GB-os belépő modell azonban 1080p-s felbontásra van kárhoztatva.

Összefoglaló

Ezek persze nem sorsdöntő tulajdonságok az iPhone 13 családban, de mindenesetre határozottan előnyös, ha tisztában vagy velük vásárlás előtt.

Téged melyik iPhone 13 újítás lepett meg a leginkább?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. RAM méretek? Különbségek?

 2. swarc says:

  0,15mm, mint jelentős fizikai különbség, istenem… bulvár a köbön.

 3. Jadeye says:

  nem bulvár, van, aki az ilyen lényegtelennek tűnő részleteken feszül be.

 4. gunar says:

  Szerintem simán lehetne vastagabb is, legalább annyival amennyire a kamera kilóg hátul, a súlyát ne növeljék vele és akkor akár még hosszabb időt is tudhatna az akku ha van helye. Amúgy is az akkumulátor technologia rohamosan fejlődik a villanyautók révén, lesznek hamarosan sokkal könnyebb és nagyobb kapacitású aksik ki ne örülne egy hétig is elmenő telónak ami ugyan kicsit vaskosabb (az említett kamera kilógással) de nem lenne nehezebb mint most. Rendszeresen látom mikor a körmösök, csuklónyűvő ujjakrobatikát bemutatva emelik fel az asztal lapjáról a “hú de jó milyen vékony telcsi”-t , hát néha igen groteszk látvány. Szóval ha újra sima lenne a hátlap.

 5. Jadeye says:

  szerinted ha vastagabb lesz, és ezzel nő az akkumulátor mérete is, akkor nem lesz nehezebb attól, hogy “több anyag” van benne egyúttal?

 6. gunar says:

  Nem feltétlenül, amennyiben más akkut használnak majd bennük. Ja és másra is lesz benne hely, nem kell annyit elmélkedni legalább, mit is kellene és hogyan elhelyezni / vékonyítani ahhoz hogy rendesen elférjen. Arról nem is beszélve, hogy ezek a dolgok amik miatt drágulnak az újabb telók.

 7. Jadeye says:

  milyen más akkut? van olyan akku, ami héliummal van töltve, és így ha minél nagyobb, annál több benne a hélium, és így könnyebb? ne már…

 8. gunar says:

  Olvasgass kicsit mikkel kísérleteznek manapság akku téren és látod majd a jövőt. Csak pár év, reméljük.

 9. Jadeye says:

  majd akkor érdemes ezen gondolkozni, ha már létezik tömeggyártásban bármi ilyesmi. addig totálisan felesleges ezen filozofálni.

  aztán meg ha esetleg ugyanaz a kapacitás elférne kisebb fajlagos tömegben is, akkor meg azon lenne a kesergés, ha az Apple kisebb méretre csapja le az akkut ahelyett, hogy maradna ugyanakkora, mint most, cserébe viszont akkor nagyobb kapacitással.

 10. gunar says:

  Jó azt tudom, hogy sosem lesz olyan megoldás ami mindenkinek megfelel majd, de ez vékonyítás mizéria és cserébe lassan a hátoldali kameránál is meg lehet majd fogni a telót annyira kilóg, nem hiszem hogy annyira jó irány, pedig ezt is mindenki átvette és marhára ragaszkodnak is hozzá a gyártók, nem értem igazán miért is. Persze biztosan bennem van a hiba. :crazy_face:

 11. Jadeye says:

  ha meg több milliméterrel vastagabb lenne a készülék, és így nehezebb is, akkor meg az lenne a baj. meg hogy már megint lehet új tokot venni. stb. stb.

 12. gunar says:

  Pont erről szólt az előzőben az első mondatom. De nem is kell feltétlenül akkuval kitölteni a keletkező óriási helyet, csak van ott pár mérnök akiknek majd eszükbe jut valami ami újdonság és ezzel el is fér, no meg a súlyát sem befolyásolja jelentősen. Amúgy is ráfér az emberekre kicsivel több mozgás, nem hasban stb kell felszedni a többletet, hanem inkább a telóban azt a pár grammot. Az panaszkodik a legjobban a telók súlyára aki saját magára szed évi több kilót fel, persze az nem számít.
  Azért az kicsit vicces, hogy az órák már vastagabbak mint a telefonok, pedig az órát nem kell naponta sokszor felemelni sehonnan, sőt beakad ha vastag ide-oda. Érdekes trend ez nem ?

 13. vjan says:

  Most is lehet új tokot venni. Nem pont a 0,15 mm vastagságnövekedés miatt, hanem azért, mert nagyobb lett a kamerasziget. Persze lehet farigcsálni a régi tokot, de azért egy félmilliós telónál ne barkácsoljunk már.

 14. vjan says:

  A Watch 7 pont vékonyabb lett. Legalábbis azt írjak.

 15. Jadeye says:

  nyilván, de ez ugye egyértelmű, ha egyszer a nagyobb kameramodulok miatt nagyobb lett a kamerasziget is.

 16. gunar says:

  Én trendet gondoltam, hogy az órák egyre vastagabbak, robusztusabbak lesznek, pedig …, a telók meg vékonyodnak pedig…

 17. kpbendi says:

  Igen, a bulvár újságíró.
  Ha vékonyabb, akkor az Apple a használhatóságot beáldozta a design kedvéért, ha vastagabb, akkor visszafejlődik, ha ugyanolyan, akkor ugyanazt a terméket akarja eladni átcimkézve.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!