fbpx Skip to content

A cikk címét úgy is kezdhettem volna, hogy olyat mutatott be a Homey, amivel megváltoztathatja az okosotthonok jövőjét. Korábban már írtam magáról a Homey-ról részletesebben, röviden ez egy okosotthon központ, amivel rengeteg, a különböző gyártóktól származó termékeket tudunk egy helyen irányítani, akár “HomeKitesíteni”.

A Homey lényegében egy Szent Grál az okosotthonokban, de viszonylag kevesen ismerik, és sajnos nem is a legolcsóbb központ, de kétség kívül a legjobban konfigurálható. Az Athom cégnek az volt a célja, hogy a lehető leginkább felhasználóbarát módon tudjuk programozni az otthonunkat bizonyos szempontok alapján. Ezt abszolválták is, a mobilunkról tényleg néhány kattintás alatt képesek vagyunk logikai automatizálásokat létrehozni, de sajnos ez nem mindenki számára volt eddig elérhető az ára miatt. Mostanáig!

Mielőtt részletesen belemennék, hogy miért világmegváltó a Homey elképzelése, néhány rövid mondatban beszámolnék az új, 25.000Ft-os központjukról (a régi 150.000Ft). Ezen kívül meg kell érteni, hogy a Homey egyfajta platformot kínál az eszközök kommunikációjára. Tehát mondjuk van két különböző gyártótól származó termékünk, például egy lámpánk meg egy kapcsolónk, de mivel mindkettő más-más gyártó, akkor ezek nem tudnak egymással kommunikálni. Ehhez kell egy platform, ami lehet például a HomeKit, az Apple gyermeke. Általában a marketing miatt ezzel találkozik az átlagfelhasználó.

Mit csinál az átlag felhasználó? Vásárol két HomeKites terméket, amik a HomeKiten belül képesek egymással kommunikálni, automatizálásokat létrehozni. Ez így teljesen rendben van, addig a pontig, ameddig 5-10 ilyen termékünk van, nem pedig mondjuk 40. Sajnos a HomeKit nem arra lett tervezve, hogy mély automatizálásokat hozzunk létre, inkább csak olyanokat, hogy ha hazaérünk, akkor kapcsoljon fel a villany, vagy éppen ha elmegyünk, akkor ventilátor konnektora kapcsoljon ki. Aztán ugye probléma az is, ha mondjuk a szolgáltató routerét használjuk, egyes eszközök nem időben válaszolnak, lassúak és így tovább… Szóval a HomeKit egy bizonyos szintig remek: addig, ameddig csak mondhatni “játékra” használjuk, de ha már komolyabban szeretnénk automatizálni, akkor bizony kevés lehet. Nyilván mindenki más, én is használom a HomeKitet, de nem abban automatizálok, mert a Homey fényévekkel jobban megoldja azt, amit én szeretnék.

Hallgasd meg ezt a podcast adást, amiben én (Szifon Gergő) és az Accesspoint okosotthon labor Gergői beszélgetünk a Homey-ról, mire való és mire használjuk. Érdemes!

Szóval már értjük, mi az a platform, ami lehet például a HomeKit, de lehet a Homey is, mindkettő képes arra, hogy az egyes eszközök ezeken keresztül kommunikáljanak. Miben más akkor a Homey? Miért került eddig 150.000Ft-ba és most miért lesz akár 25.000Ft, vagy teljesen ingyenes?

Azon túl, hogy a Homey egy platformot biztosít a felhasználóknak, adott egy hardvert is, amivel az egyes okos kiegészítőket tudtuk csatlakoztatni a már meglévő rendszerhez. Ezek az egyes okos eszközök valamilyen rádiós kapcsolattal kommunikálnak. Mik lehetnek ezek?

  • Z-wave
  • Zigbee
  • 433
  • Bluetooth
  • Infra
  • Wi-Fi
  • Cloud (felhő)

Ebből lényegében az első ötnek, tehát a Z-wave-nek, Zigbee-nek, 433-nak, Bluetooth-nak, infra jelnek kell egy hardver. Kell egy olyan eszköz, ami képes kommunikálni például egy Z-wave-es kapcsolóval vagy egy Zigbee-s LED-sorral és így tovább… Ezen kívül ezeknek azonnal kell működniük, nem akarunk várni, hogy felkapcsoljon a villany, vagy hogy miután hazaértünk, csak 3 perccel később induljon el a zene, és így tovább… Tehát az egészhez egy izmos, több szálon is futó processzor, memória és rengeteg, kommunikációra képes hardver kell. Ez kerül 150.000Ft-ba, ami szerintem minden pénzt megér, de ez nyilván egyéni kérdés.

Ezen kívül van egy szoftveres rész is, ahol a lehető legegyszerűbb módon a mobilunkon keresztül, néhány kattintással tudjuk hozzáadni ezeket az eszközöket a rendszerhez és automatizálni. Ezek teljesen offline is működnek. A hardver mellett a szoftver az, amivel a Homey kiemelkedik a többi gyártó közül. Bármilyen mobillal, vagy otthoni eszközzel képesek vagyunk beállítani a lakás automatizálását és irányítani távolról is!

Mit csinált akkor a Homey, hogy ezt megkapjuk lényegesen olcsóbban?

A Homey Pro mellett most bemutatták a Homey Bridge-et is. Ha végletekig le akarjuk egyszerűsíteni, ez egy antenna a fenti kommunikációs protokollokhoz, mint a Z-wave, Zigbee, stb… Semmi más.

Őt bedugjuk és a szoftveres részét, valamint az erős processzort és memóriát már a felhőből kapja meg. Tehát a hardver jóval olcsóbb lett, míg az egyes utasításokat, programozást a felhőben végezzük el. Ő köti össze a felhőben lévő házunkkal a házunkban lévő hardvereket. ??‍♂️? Jó ez? Igen is meg nem is. Nyilván ha nincs internet, nem működik semmi. Nem működnek az automatizálások, nem működnek a redőnyök, nem működik semmi. Kérdés, mikor nincs internet? Gondoljuk végig, hogy az elmúlt években hányszor nem volt azért internet otthon, mert a szolgáltató nem szolgáltatott. Egyszer, kétszer? Na bumm… Nyilván ez szolgáltatótól is függ, és persze idegesítő lehet, hogy ha nincs internet, de ez azért elég elenyésző egy átlagembernél, aki a fenti hardvert megvenné. Szóval emiatt lett a Homey Pro-ból egy töredékébe kerülő Homey Bridge nevű eszköz, amit ide kattintva megvásárolhatunk már, de itt még nincs vége!

Homey otthon a felhőben, teljesen ingyen!

Sokan nem realizálták, de a Homey egy, ennél sokkal de sokkal olcsóbb megoldást is bemutatott, ami jelenleg egyedülálló a piacon és egészen elképesztő határokat nyitogat a jövőre nézve. A saját platformját, a Homey alkalmazást, és az abban lévő, több ezer eszközös kompatibilitást elérhetővé teszi mindenki számára! Mit is jelent ez?

A cikk eleje felé a kommunikációs rész végére odaraktam a felhőt. Amennyiben az eszközünkkel felhőn keresztül (is) kommunikálunk és ő kompatibilis a Homey-val (elég valószínű), akkor bizony bármilyen hardver, Homey központ nélkül kizárólag az alkalmazással a Homey-ba köthetjük az adott eszközt. Ilyen például a Philips HUE, a Eufy robotporszívói, az egyes Xiaomi eszközök, bármilyen olyan hardver, amihez hozzáférünk API-n avagy felhőn keresztül.

Ez jelenleg béta állapotban fut, tehát nem érhető el mindenki számára, de ide kattintva lehet jelentkezni, és akkor lényegében a Homey alkalmazáson belül már létre is hozhatunk egy otthont, amibe behúzhatjuk az egyes, felhő támogatással rendelkező eszközeinket, amiket innentől automatizálhatunk is!

Pozitívumok és negatívumok

A pozitív része természetesen a felhő, és hogy a felhőben kommunikálnak a dolgok. Ezek gyorsan fognak működni és nem kell hozzájuk semmilyen hardver otthon. Tehát nem kell hogy otthon fusson egy iPad, iPhone, Apple TV, bármi, mint az Apple esetén, ők a felhőben elintéznek egymás közt mindent, a végén pedig megkapják a parancsokat a lámpák, kapcsolók a felépített logikák alapján.

A rossz hír, hogy nem lesz HomeKit-kompatibilis semmi. Tehát nem tudunk HomeKit alá rakni egyelőre semmit, mivel nincs fizikai hardver, amit berakhatnánk a HomeKit alá. Ettől függetlenül Hey Sirivel simán használhatjuk majd az egyes parancsokat. Cserébe egy sokkal jobban automatizálható otthont kapunk.

A Homey felhő rendszere jelenleg 5 eszközt támogat ingyen. Tehát ha mondjuk 6 eszközünk lesz, akkor az már 3 euró/hó és ez a Bridge userek számára is igaz, tehát kizárólag a Homey Pro-t használóknak ingyenes a Homey app hosszabb távon. Ez szerintem nem egy akkora összeg azért cserébe, hogy ilyen széles körben használhassuk az automatizálást.

Konklúzió

Véleményem szerint a Homey platform nyíltsága egy olyan húzás, amivel mindenki számára elérhetővé tették az értelmes, gyors, széles skálán mozgó otthon automatizálást és ez brutális lépés a cég részéről. Én mindenkinek ajánlom, hogy töltse le a Homey appot, regisztráljon a bétára, és próbálja majd ki, mert sokkal több opciót kaphat majd az automatizálásra, mint eddig bármikor. Az eszköz kompatibilitás pedig elképesztő a Homey-nál, hihetetlen, mennyi mindennel kompatibilisek a cég egyes termékei.

Bónusz

Ha érdekel, milyen az én okos otthonom, hallgasd meg a lenti podcastet (Egy okos albérlet), amit néhány hete vettünk fel és jövő héten folytatódik majd. Iratkozz fel az OkosOtthon Labor podcastjére!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for rgbx rgbx says:

    Csak egy véleményt írok le. Szerintem ez az irány a lehető legrosszabb. Már az is probléma, hogy a legtöbb kütyü rádión kommunikál, hiszen ez hallgatható le és manipulálható a legkönnyebben. Plusz ott van még a megbízhatatlanság, ami egyirányú kommunikációnál jelentkezhet: elküldted a jelet, de vajon megtörtént-e a vétel a másik oldalon? És a rengeteg elemről nem is beszélek, ami a szenzorokba, kapcsolókba kell.
    Erre jön most még az is, hogy az utolsó kávéfőző bekapcsolás is járja meg először az internetet, és ismeretlen helyen lévő ismeretlen szerverek küldjenek vissza valamilyen választ. A következő évtized a hackerek mennyországa lesz, ha ez így halad. Márpedig a trend töretlennek látszik. És ha a biztonságot nem is nézzük, még akkor is ott van minden eszközhasználati szokásunk egy harmadik fél kezében, aki arra használja ezeket az adatokat, amire csak akarja. Köszönöm, én maradnék a lokális, vezetékes infrastruktúra mellett, amiről saját kezűleg döntök, hogy mennyi és milyen adat kerüljön ki esetleg a nagy netre, és hova.

  2. Igen ez a másik fele, de akkor Te milyen okosotthon központot ajánlasz, használsz?

  3. Avatar for rgbx rgbx says:

    Az, hogy mit ajánl az ember az attól függ, hogy kinek milyen igénye van, és milyen szinten akar belefolyni ebbe az egészbe. Én például fejlesztő vagyok, mind szoftver, mind hardver téren, ezért nálam a maximális testreszabhatóság az elsődleges szempont. A saját fejlesztésű hardverek távvezérlésére, statisztikázására használtam először Blynk-et, aztán Homebridge-et, most épp a Homeassistant-et próbálgatom, mindegyiket a saját Linuxos szerveremen, de mindnek elég nehézkes a konfigurálásra. Van még OpenHAB és Domoticz a piacon, ezekkel nincs tapasztalatom, de az utóbbi talán felhasználóbarátabbnak tűnik. Ezeken kívül persze minden gyártó elkezdte a saját rendszerét saját appokkal nyomni, de mivel ezek csak korlátozottan használhatók és integrálhatók, ezért például esélytelen lesz velük bármilyen rendszeren kívüli automatizálás.

  4. Oké megközelítem a kérdést máshonna. Leírtad hogy tök gáz az egész rádiós kommunikáció. Te akkor mindent végig kábeleztél az utolsó mozgásérzékelőig. Értem mit mondasz, és elfogadom, de jelenleg a mai világ nem arra mozdul meg hogy minden 100%-osan biztonságos legyen. Sztem ez kellően biztonságos az átlagember számára nyilván ne egy állami céghez kösd be és ennyi. :slight_smile:

  5. Szerintem maga a kérdés úgy merül fel, hogy szükség van-e okos otthonra? Szükség van-e arra, hogy a lámpák telefonnal kapcsolhatóak legyenek egy fizikai kapcsoló helyett? Egyfajta kényelem cserébe a sokkal magasabb bekerülési költséggel, a sokkal magasabb üzemeltetési költséggel és a korábban felvetett biztonsági problémákkal. Nekem van itthon egy kazánom okos vezérléssel. Képes rá, hogy figyelje ki mikor jön haza, ki mikor megy el, mikor fürdik, stb és ehhez állítja be magát, optimalizálva a fogyasztást. Ez nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban be van állítva fix 22.5 fokra és viszlát. Beszéltem okos emberekkel és én magam is végeztem számításokat, egyszerűen elenyésző -ha egyáltalán van- költségmegtakarítás érhető el. Nálam az okos otthon kimerül abban, hogy van egy tucat Philips Hue RGB fényforrás (strip, égő, komplett lámpa) és ezeket vezérljük telefonról teljesen manuálisan. Itt is azért lett okos eszköz választva, hogy a színeket könnyen be lehessen állítani és változtatni. De nincs automatizálás, kézi on/off.
    Nekem kicsit nonszensz, hogy egy 4 Wattos LED lámpa csak azért mert okos, 0.4 Wattot fogyaszt, amikor ki van kapcsolva. 10 napi kikapcsolt állapota 1 napi világításnak felel meg. A kényelem jó dolog, de az okos otthonoknál már régen túlléptünk az ésszerűség keretein, nem véletlen, hogy nem is terjednek igazán. Senkinek nem kell okos kávéfőző, vízforraló, senki nem akarja, hogy reggel hétkor az ébresztőóra megszólalásával egyidőben halványan kapcsolódjon fel a lámpa, a tévé kapcsolja be a híreket, a kávéfőző kezdje el főzni a kávét, a termosztát kapcsoljon 2 fokkal magasabbra és a telefonja olvassa fel a napi teendőket. Inkább oldalra fordul és elkapja asszonyt még egy körre, hogy legalább ne szarul induljon a nap.

  6. Teljesen igazad van neked is. VISZONT te onnan közelítetted meg, hogy spórolni akartál. Én onnan közelítettem meg, hogy élményként tekintek az okos otthonra. Az élményért az ember fizet, tetszik neki használja, azon nem akar spórolni. Sztem az okos otthonnal maximum hűtés fűtésnél lehet spórolni de inkább se. :slight_smile: Én az élmény faktor miatt használom, tök jól el lehet vele hülyéskedni. Más meg kimegy az erdőbe sétálni :smiley:

  7. Nekem ez kicsit olyan, mint a villanyvasút. Nagyon élvezetes tervezni és kivitelezni, de használni már nem túl izgi. Biztos én is el tudnék tölteni pár hetet, hogy megtervezzek és üzembe helyezzek egy ilyen rendszert és biztos jópofa lenne mutogatni az ismerősöknek, de kétlem, hogy valós hétköznapi haszna lenne. Minden reggel össze-vissza kelek. Van, hogy éhes vagyok, van, hogy délig nem eszem. A kávéfőzöm nem tud magától főzni, mert először a darálóval le kell darálni, majd betenni, tejet habosítani és a többi. A pékségbe asszony megy péksütiért, nem sorolom. Nem lehet automatizálni a változót.

    Az biztos, hogy sok okos eszközben látom a fantáziát, de ezek száma elég véges. Ilyen az okos zár az ajtón. Nem kell hozzá kulcs, távolról nyitható, stb. Itt viszont még fontosabbak a biztonsági kérdések. Szintén hasznos lehet, hogy ha a klímát távolról be lehet kapcsolni, hogy mire hazaérünk hideg legyen a lakásban. Az autónkat is szeretem, hogy okos, SMS-t küld, amikor feltöltött vagy szintén távolról bekapcsolható a klímája. Strandon életet ment. De például a hűtőszekrényem is okos, életemben nem használtam még, mert minek?

  8. Mindig lehet kitalálni újdonságot, de én is hasonlóan hektikusan élek ahogy te. Az alap reggeli rutint nem nagyon lehet így megoldani, de ha majd lesz család gyerek sok mindent lehet rá automatizálni. Hallgasd meg Gergő podcast-ait (Suszter cipője 1-2-3 rész) mert ő pl egészen máshogy automatizál mint én. Ezért is érdekesek a 3 Gergő kalandok. :slight_smile:

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Minél többféle álláspont alapján tervezett rendszert lát az ember annál jobban tudja majd a sajátját megoldani, a sokból merített ötletekről nem is beszélve, főleg az eszembe sem jutott kategóriát előtérbe helyezve. Ergo mindenképp hasznosak ezek a cikkek a későbbi fölösleges költések ellen és az 1xűbb megvalósítások mellett.

  10. Sziasztok!

    Lehet, hogy az alábbi kérdéseimre a podcastokban is választ kapnék, de sajnos nincs időm 6 órányit meghallgatni belőle, úgyhogy inkább kérdeznék.

    Jelenleg épp egy lakásfelújítás kellős közepén vagyunk, amiben pár dolgot szeretnék okosítani, telefonnal, de még inkább HomeKittel kompatibilissá tenni. Nagyon leegyszerűsíti persze a dolgokat a Homey, így többször megfordult a fejemben, hogy ez lenne járható út számomra is. Jelenleg pár ajtónyitás érzékelőt, illetve okos radiátorszelepet használok. De ezeken felül amiket okossá szeretnék tenni:

    • légkondi
    • motoros redőny
    • villanykapcsolók (nem feltétlenül az okosizzó a cél, mert ott ugye csak akkor tudom működtetni az izzót telefonnal, ha folyamatosan fel van kapcsolva a kapcsoló és kap tápot. Ezért keresek inkább kapcsolót.)

    Milyen márkát ajánlanátok ezekre? Csak mert kezdek totálisan összekavarodni már.

    Köszi!

  11. Szia, nyilván a Homey-t ajánlom.

    Légkondi: Sensibo
    Motoros redőny: itt a lényeg hogy a motor egyszerű legyen, mechanikus kapcsolós redőny motor, amire ráraksz majd egy fibaro, vagy qubino redőny vezérlőt, amit a Homey-val összekapcsolsz majd. Itt rá akarnak beszélni mindenféle rádiós motorra. NE. Azért ne mert nem lesz kompatibilis más rendszerrel, csak nekik azon van jó margin. :slight_smile:

    Villanykapcsoló: Itt annyi márka van, mint égen a csillag. Őszintén válasz valami megbízható márkát, Fibaro, qubino. Én itt sem ajánom a kínai hackelős cuccokat, mert ugyan olcsóak, de továbbiakban nem lesznek kompatibilisek esetleg megbízhatóak.

  12. Sziasztok!

    Van aki már rendelet vagy rendelni fog Homey Bridge-et?Ha igen akkor megosztaná tapasztalatait vagy ha csak fog rendelni miért? Esetleg kipróbálása végett teszt jelleggel? Azt jól gondolom, hogy azok az eszközök amelyek nem homkit komaptinitlisek jó eséllyel a azok lesznek a Homey bridge használatával is ?

  13. Addig, ameddig a béta nem érhető el teljesen publikusan felesleges rendelni Bridge-t mert ugye azzal használható csak.

    Én úgy látom a HomeKit nem fog vele menni. Ezt abból szűröm le, hogy a hivatalosan oldalon a Bridge nincs ott az Experiments alatt.

    Experiments pedig = HomeKit, de sokan köztünk én is a HomeyKit appot használjuk. Ettől függetlenül, hogy az nem Experiments, hanem app szerintem nem lesz látható lokálisan mint HomeKit központ, ha a felhőben fut. Sőt ugye le sem lehet majd így tölteni valszeg a HomeyKit appot.

    Lásd hivatalosan csak a Homey Pro-n fut az app.

    CleanShot 2021-09-11 at 15.47.13@2x

    Ez egyébként logikus, mivel az eszközöknek párosodniuk kell a központtal, ami lokálisan kell legyen és nem felhőben.

  14. Köszönöm a választ Neked!

  15. Én HomeAssistantet használok. Korábban említették, hogy kicsit körülményes a konfigurálása, illetve saját szervert igényel (nem kell félni, egy raspberry is elviszi). Mindenképp pozitívum, hogy teljesen offline tudod kezelni, nincs szükség se felhőre se arra, hogy internetre publikáld.

    Kicsit visszakanyarodva az igényeidre:
    Ha hagyományos a légkondid, akkor minimális kompromisszummal tudod okosítani. Én vettem egy wifis univerzális távirányítót, az infrán el tudja végezni a feladatát (továbbá hagyományos tv-t, led szalagot, egyéb infrás cuccokat könnyedén kezel), elég berakni valamelyik sarokba, usb betápja van.

    A motoros redőnnyel nincsen tapasztalatom, így abban nem tudok tanácsot adni.

    A legfontosabb viszont a kapcsoló kérdése. Éppen én is felújítok és nemrég lettek bekötve a (Sonoff) kapcsolóim. Márkától függetlenül érdemes észben tartani, hogy más-más bekötése van mint a hagyományos kapcsolóknak. Ha a felújításod nem érinti az elektromos vezetékelést, akkor gondold át ezt a kérdést. A hagyományos kapcsolókhoz viszonyítva, az okos kapcsolók igénylik a 0 vezetéket is. Mivel a legtöbb szerelő még nem dolgozott ilyennel, így nálam is meglepetés érte őket. Utólagosan kellett behúzni, ami nagy szenvedés. Léteznek 0 nélküli okos kapcsolók is, de nem kifejezetten ajánlom őket (ha másnak jó tapasztalata van róla, azt is meg tudom érteni).

    Remélem tudtam segíteni valamelyest!

  16. Nálam pl a qubino mini dimmer vált be, amihez nem kell nulla: Qubino Mini Dimmer | The smallest wireless dimmer in the world

    HomeAssistant egyébként jó megoldás, de sokaknak már túl sok programozást is igényel. Alapból egy rasberry pi-t sem tudnak beüzemelni, amivel egyébként nincs baj csak ugye már itt elhullik a dolog.

  17. Persze, azért egy késztermékkel kényelmesebb dolgozni. Ebből a szempontból teljesen megérthetőek ezek a készülékek.

    Ha azt nézzük az én Sonoff kapcsolóim is ewelinkkel működnek, amit csak interneten keresztül lehet konfigolni. Ha már komolyabban bele akarunk menni, akkor vagy tasmo custom firmware kell vagy van a HA-nak offline modulja hozzá. De ahogy említetted ezt már a legtöbben nem vállalják be, egyszerűbb ha “Plug & Play”.

    A HA inkább azért szimpatikus(főleg ha mellé a HACS is be van állítva), mert nagyon sok külsős modul építhető be, akár viszonylag ismeretlen márkák termékeihez is. Nálam az appdaemon segítségével még egy régi tablet is be van állítva, mint állandó fix vezérlő (hozzáteszem, nem vagyok programozó csak nagyon sokat olvastam utána).

    Viszont egy egyszerűbb okosításhoz vagy automatizáláshoz végül is szinte mindegy, hogy mit használunk. Ha már van hozzá iOS app, akkor a legrosszabb esetben is Shortcuts-al megoldható a Siri vezérlés :slight_smile:

  18. Teljesen igazad van. Én amúgy amiatt nem szeretem a sonoff cuccokat hogy zártak vagy teljesen custom cucc kell hozzá, gari meg nuku. :slight_smile: Ettől függetlenül 1000000 ember használja. HA amúgy nagyon jó és nagyon széleskálán mozog, de tényleg sok sok utánaolvasást igényel :smiley: ahhot meg én voltam lusta.

    Siri shortcut-tal az a bajom, hogy annak is futnia kell valamin, tehát adott esetben ha a Te telefonodon készült és nem vagy otthon nem biztos hogy lefut. Legalábbis elég random :smiley:

  19. Avatar for remric remric says:

    Szerintem is rossz az irány. Mi van, ha elmegy a net? Nem tudom lehúzni a redőnyt?
    Én hoobs-ot használok, mert jobbat nem ismerek

  20. A redőnyhöz kapcsolót ki sem alakítottak, szóval vagy a hagyományos “buta” rádiófrekvenciás távirányítósat veszem, vagy egyből az okosat. Ha a hagyományosat venném meg, és utána okosítanám, az még drágábbra is jönne ki.
    Amúgy meg, ha elmegy a net, akkor max távolról nem tudod felhúzni, otthonról mindig menni fog.

  21. Igen drágább de támogatottabb lesz, mint a rádiófrekvenciás. De nyilván a Te lakásod, te döntesz :slight_smile:

  22. Én a redőny okosítással kapcsolatos tapasztalataimat tudom megosztani, egyszerű motoros redőnyöket használok Legrand manuális három gombos kapcsolóval, ezek alá szereltem be Shelly 2.5 reléket, az automatizálás jól is működött csak a manuális kapcsolás makacsolta meg magát néha, manuális kapcsolásnál elindult a redőny majd pár másodperc múlva magától az ellenkező irányba kezdett el mozogni. Nagyon bosszantó volt. Majd feltettem az összes relére a HomeKit firmware-t és azóta minden működik ahogy kell. Hát a redőny automatizálástól nincs jobb dolog, pl. mert ha olyan helyen laksz, akkor megadja a privát szférát, mert mire magadtól eszedbe jut hogy le kéne ereszteni a redőnyt mert kint besötétedett, addig olyan a lakásod mint egy kirakat.

  23. Az utolsó részén felröhötem :smiley: Teljesen igazad van, az első rész pedig ugyanaz, amit én is mondtam. Persze én a Shelly-ket nem ajánlom, de úgy látszik a kollégánál bevált. Nálam itt pont a firmwares megbizhatatlanság miatt nem ajánlott a Shelly. Nyilván ha van időd pepecserélni motornként hajrá de egy 20 erdőnyös 2 emeletes házban ezt már nem játszod el. Ettől függetlenül ezt is, ahogy már írtam sokan használják. :slight_smile:

    Mostanság egyébként sok olyan redőnymotor érkezett ami rendelkezik Z-wave kompatiblitással. Az a legjobb megoldás, de sajnos még nem annyira elterjedt hogy jobbnak gondoljam a motoros redőny + qubino modulnál.

  24. Igen Shelly-t már én sem vennék, csak tavaly az építkezés során rendeltem párat (10) mint kezdő, így utólag ezek kerültek a kapcsolók mögé. Teszi a dolgát a sok bosszankodás után, de frissíteni egyesével biztosan nem fogom, ameddig működik azután más kerül majd beszerelésre, de tapasztalatnak jó volt és ami igaz az élményért és a kényelemért érdemes ezekkel foglalkozni.

  25. A Fibaronak utánaneztem, és tetszik. Lehet kicsit félreértettél, de pont azt mondtam, hogyha eleve Fibaroval szerelnénk, akkor kb annyi lenne, mintha a rádiósat venném, de az “okosító” hubbal. (Persze ekkor sem lenne még annyira okos, mint a Fibaroval). Az egyetlen, ami kicsit kérdeses, hogy elvileg csak beltérben (0-35 °C között) használható. Sajnos ez nekem nem lehetséges, mert mint említettem, nekem nincs belső kapcsoló kialakítva (eleve rádiósra tervezték), csak ki van húzva a tápvezeték a redőny dobozába. Így oda tudnám magát a Fibaro vezérlőt is felrakni.

  26. Jah mi is kint használjuk semmi baja nincs. Ezek túlélnek mindent. :smiley:

  27. Van egy kész okosotthon. Aqara leginkább… A homey felismeri és integrálja, vagy mindent újból párosítani kell?

  28. Mindent újból párosítani kell.

  29. A homekitben lévő eszközöket sem lehet átemelni a homeyba? Valahol mintha az olvastam volna… ha nem, akkor ez nagy szívás.

  30. Nem lehet, hát az egy zárt rendszer. Nem véletlen mondom minden cikkben, hogy ha valami kizárólag HomeKit-es akkor az nem jó megoldás hosszútávon. Ilyen-olyan trükökkel én megoldottam hogy a Homey vezérelje a HomeKit-es lámpáimat, de ne vásároljunk csak HomeKit-es dolgokat. Amihez van API és elérhető app hozzá Homey-hez simán oda berakható és onnan HomeKit.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for bbencee Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for mohilla Avatar for remric Avatar for moljozo Avatar for multituning Avatar for Vari_Gery Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for rgbx rgbx says:

    Csak egy véleményt írok le. Szerintem ez az irány a lehető legrosszabb. Már az is probléma, hogy a legtöbb kütyü rádión kommunikál, hiszen ez hallgatható le és manipulálható a legkönnyebben. Plusz ott van még a megbízhatatlanság, ami egyirányú kommunikációnál jelentkezhet: elküldted a jelet, de vajon megtörtént-e a vétel a másik oldalon? És a rengeteg elemről nem is beszélek, ami a szenzorokba, kapcsolókba kell.
    Erre jön most még az is, hogy az utolsó kávéfőző bekapcsolás is járja meg először az internetet, és ismeretlen helyen lévő ismeretlen szerverek küldjenek vissza valamilyen választ. A következő évtized a hackerek mennyországa lesz, ha ez így halad. Márpedig a trend töretlennek látszik. És ha a biztonságot nem is nézzük, még akkor is ott van minden eszközhasználati szokásunk egy harmadik fél kezében, aki arra használja ezeket az adatokat, amire csak akarja. Köszönöm, én maradnék a lokális, vezetékes infrastruktúra mellett, amiről saját kezűleg döntök, hogy mennyi és milyen adat kerüljön ki esetleg a nagy netre, és hova.

  2. Igen ez a másik fele, de akkor Te milyen okosotthon központot ajánlasz, használsz?

  3. Avatar for rgbx rgbx says:

    Az, hogy mit ajánl az ember az attól függ, hogy kinek milyen igénye van, és milyen szinten akar belefolyni ebbe az egészbe. Én például fejlesztő vagyok, mind szoftver, mind hardver téren, ezért nálam a maximális testreszabhatóság az elsődleges szempont. A saját fejlesztésű hardverek távvezérlésére, statisztikázására használtam először Blynk-et, aztán Homebridge-et, most épp a Homeassistant-et próbálgatom, mindegyiket a saját Linuxos szerveremen, de mindnek elég nehézkes a konfigurálásra. Van még OpenHAB és Domoticz a piacon, ezekkel nincs tapasztalatom, de az utóbbi talán felhasználóbarátabbnak tűnik. Ezeken kívül persze minden gyártó elkezdte a saját rendszerét saját appokkal nyomni, de mivel ezek csak korlátozottan használhatók és integrálhatók, ezért például esélytelen lesz velük bármilyen rendszeren kívüli automatizálás.

  4. Oké megközelítem a kérdést máshonna. Leírtad hogy tök gáz az egész rádiós kommunikáció. Te akkor mindent végig kábeleztél az utolsó mozgásérzékelőig. Értem mit mondasz, és elfogadom, de jelenleg a mai világ nem arra mozdul meg hogy minden 100%-osan biztonságos legyen. Sztem ez kellően biztonságos az átlagember számára nyilván ne egy állami céghez kösd be és ennyi. :slight_smile:

  5. Szerintem maga a kérdés úgy merül fel, hogy szükség van-e okos otthonra? Szükség van-e arra, hogy a lámpák telefonnal kapcsolhatóak legyenek egy fizikai kapcsoló helyett? Egyfajta kényelem cserébe a sokkal magasabb bekerülési költséggel, a sokkal magasabb üzemeltetési költséggel és a korábban felvetett biztonsági problémákkal. Nekem van itthon egy kazánom okos vezérléssel. Képes rá, hogy figyelje ki mikor jön haza, ki mikor megy el, mikor fürdik, stb és ehhez állítja be magát, optimalizálva a fogyasztást. Ez nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban be van állítva fix 22.5 fokra és viszlát. Beszéltem okos emberekkel és én magam is végeztem számításokat, egyszerűen elenyésző -ha egyáltalán van- költségmegtakarítás érhető el. Nálam az okos otthon kimerül abban, hogy van egy tucat Philips Hue RGB fényforrás (strip, égő, komplett lámpa) és ezeket vezérljük telefonról teljesen manuálisan. Itt is azért lett okos eszköz választva, hogy a színeket könnyen be lehessen állítani és változtatni. De nincs automatizálás, kézi on/off.
    Nekem kicsit nonszensz, hogy egy 4 Wattos LED lámpa csak azért mert okos, 0.4 Wattot fogyaszt, amikor ki van kapcsolva. 10 napi kikapcsolt állapota 1 napi világításnak felel meg. A kényelem jó dolog, de az okos otthonoknál már régen túlléptünk az ésszerűség keretein, nem véletlen, hogy nem is terjednek igazán. Senkinek nem kell okos kávéfőző, vízforraló, senki nem akarja, hogy reggel hétkor az ébresztőóra megszólalásával egyidőben halványan kapcsolódjon fel a lámpa, a tévé kapcsolja be a híreket, a kávéfőző kezdje el főzni a kávét, a termosztát kapcsoljon 2 fokkal magasabbra és a telefonja olvassa fel a napi teendőket. Inkább oldalra fordul és elkapja asszonyt még egy körre, hogy legalább ne szarul induljon a nap.

  6. Teljesen igazad van neked is. VISZONT te onnan közelítetted meg, hogy spórolni akartál. Én onnan közelítettem meg, hogy élményként tekintek az okos otthonra. Az élményért az ember fizet, tetszik neki használja, azon nem akar spórolni. Sztem az okos otthonnal maximum hűtés fűtésnél lehet spórolni de inkább se. :slight_smile: Én az élmény faktor miatt használom, tök jól el lehet vele hülyéskedni. Más meg kimegy az erdőbe sétálni :smiley:

  7. Nekem ez kicsit olyan, mint a villanyvasút. Nagyon élvezetes tervezni és kivitelezni, de használni már nem túl izgi. Biztos én is el tudnék tölteni pár hetet, hogy megtervezzek és üzembe helyezzek egy ilyen rendszert és biztos jópofa lenne mutogatni az ismerősöknek, de kétlem, hogy valós hétköznapi haszna lenne. Minden reggel össze-vissza kelek. Van, hogy éhes vagyok, van, hogy délig nem eszem. A kávéfőzöm nem tud magától főzni, mert először a darálóval le kell darálni, majd betenni, tejet habosítani és a többi. A pékségbe asszony megy péksütiért, nem sorolom. Nem lehet automatizálni a változót.

    Az biztos, hogy sok okos eszközben látom a fantáziát, de ezek száma elég véges. Ilyen az okos zár az ajtón. Nem kell hozzá kulcs, távolról nyitható, stb. Itt viszont még fontosabbak a biztonsági kérdések. Szintén hasznos lehet, hogy ha a klímát távolról be lehet kapcsolni, hogy mire hazaérünk hideg legyen a lakásban. Az autónkat is szeretem, hogy okos, SMS-t küld, amikor feltöltött vagy szintén távolról bekapcsolható a klímája. Strandon életet ment. De például a hűtőszekrényem is okos, életemben nem használtam még, mert minek?

  8. Mindig lehet kitalálni újdonságot, de én is hasonlóan hektikusan élek ahogy te. Az alap reggeli rutint nem nagyon lehet így megoldani, de ha majd lesz család gyerek sok mindent lehet rá automatizálni. Hallgasd meg Gergő podcast-ait (Suszter cipője 1-2-3 rész) mert ő pl egészen máshogy automatizál mint én. Ezért is érdekesek a 3 Gergő kalandok. :slight_smile:

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Minél többféle álláspont alapján tervezett rendszert lát az ember annál jobban tudja majd a sajátját megoldani, a sokból merített ötletekről nem is beszélve, főleg az eszembe sem jutott kategóriát előtérbe helyezve. Ergo mindenképp hasznosak ezek a cikkek a későbbi fölösleges költések ellen és az 1xűbb megvalósítások mellett.

  10. Sziasztok!

    Lehet, hogy az alábbi kérdéseimre a podcastokban is választ kapnék, de sajnos nincs időm 6 órányit meghallgatni belőle, úgyhogy inkább kérdeznék.

    Jelenleg épp egy lakásfelújítás kellős közepén vagyunk, amiben pár dolgot szeretnék okosítani, telefonnal, de még inkább HomeKittel kompatibilissá tenni. Nagyon leegyszerűsíti persze a dolgokat a Homey, így többször megfordult a fejemben, hogy ez lenne járható út számomra is. Jelenleg pár ajtónyitás érzékelőt, illetve okos radiátorszelepet használok. De ezeken felül amiket okossá szeretnék tenni:

    • légkondi
    • motoros redőny
    • villanykapcsolók (nem feltétlenül az okosizzó a cél, mert ott ugye csak akkor tudom működtetni az izzót telefonnal, ha folyamatosan fel van kapcsolva a kapcsoló és kap tápot. Ezért keresek inkább kapcsolót.)

    Milyen márkát ajánlanátok ezekre? Csak mert kezdek totálisan összekavarodni már.

    Köszi!

  11. Szia, nyilván a Homey-t ajánlom.

    Légkondi: Sensibo
    Motoros redőny: itt a lényeg hogy a motor egyszerű legyen, mechanikus kapcsolós redőny motor, amire ráraksz majd egy fibaro, vagy qubino redőny vezérlőt, amit a Homey-val összekapcsolsz majd. Itt rá akarnak beszélni mindenféle rádiós motorra. NE. Azért ne mert nem lesz kompatibilis más rendszerrel, csak nekik azon van jó margin. :slight_smile:

    Villanykapcsoló: Itt annyi márka van, mint égen a csillag. Őszintén válasz valami megbízható márkát, Fibaro, qubino. Én itt sem ajánom a kínai hackelős cuccokat, mert ugyan olcsóak, de továbbiakban nem lesznek kompatibilisek esetleg megbízhatóak.

  12. Sziasztok!

    Van aki már rendelet vagy rendelni fog Homey Bridge-et?Ha igen akkor megosztaná tapasztalatait vagy ha csak fog rendelni miért? Esetleg kipróbálása végett teszt jelleggel? Azt jól gondolom, hogy azok az eszközök amelyek nem homkit komaptinitlisek jó eséllyel a azok lesznek a Homey bridge használatával is ?

  13. Addig, ameddig a béta nem érhető el teljesen publikusan felesleges rendelni Bridge-t mert ugye azzal használható csak.

    Én úgy látom a HomeKit nem fog vele menni. Ezt abból szűröm le, hogy a hivatalosan oldalon a Bridge nincs ott az Experiments alatt.

    Experiments pedig = HomeKit, de sokan köztünk én is a HomeyKit appot használjuk. Ettől függetlenül, hogy az nem Experiments, hanem app szerintem nem lesz látható lokálisan mint HomeKit központ, ha a felhőben fut. Sőt ugye le sem lehet majd így tölteni valszeg a HomeyKit appot.

    Lásd hivatalosan csak a Homey Pro-n fut az app.

    CleanShot 2021-09-11 at 15.47.13@2x

    Ez egyébként logikus, mivel az eszközöknek párosodniuk kell a központtal, ami lokálisan kell legyen és nem felhőben.

  14. Köszönöm a választ Neked!

  15. Én HomeAssistantet használok. Korábban említették, hogy kicsit körülményes a konfigurálása, illetve saját szervert igényel (nem kell félni, egy raspberry is elviszi). Mindenképp pozitívum, hogy teljesen offline tudod kezelni, nincs szükség se felhőre se arra, hogy internetre publikáld.

    Kicsit visszakanyarodva az igényeidre:
    Ha hagyományos a légkondid, akkor minimális kompromisszummal tudod okosítani. Én vettem egy wifis univerzális távirányítót, az infrán el tudja végezni a feladatát (továbbá hagyományos tv-t, led szalagot, egyéb infrás cuccokat könnyedén kezel), elég berakni valamelyik sarokba, usb betápja van.

    A motoros redőnnyel nincsen tapasztalatom, így abban nem tudok tanácsot adni.

    A legfontosabb viszont a kapcsoló kérdése. Éppen én is felújítok és nemrég lettek bekötve a (Sonoff) kapcsolóim. Márkától függetlenül érdemes észben tartani, hogy más-más bekötése van mint a hagyományos kapcsolóknak. Ha a felújításod nem érinti az elektromos vezetékelést, akkor gondold át ezt a kérdést. A hagyományos kapcsolókhoz viszonyítva, az okos kapcsolók igénylik a 0 vezetéket is. Mivel a legtöbb szerelő még nem dolgozott ilyennel, így nálam is meglepetés érte őket. Utólagosan kellett behúzni, ami nagy szenvedés. Léteznek 0 nélküli okos kapcsolók is, de nem kifejezetten ajánlom őket (ha másnak jó tapasztalata van róla, azt is meg tudom érteni).

    Remélem tudtam segíteni valamelyest!

  16. Nálam pl a qubino mini dimmer vált be, amihez nem kell nulla: Qubino Mini Dimmer | The smallest wireless dimmer in the world

    HomeAssistant egyébként jó megoldás, de sokaknak már túl sok programozást is igényel. Alapból egy rasberry pi-t sem tudnak beüzemelni, amivel egyébként nincs baj csak ugye már itt elhullik a dolog.

  17. Persze, azért egy késztermékkel kényelmesebb dolgozni. Ebből a szempontból teljesen megérthetőek ezek a készülékek.

    Ha azt nézzük az én Sonoff kapcsolóim is ewelinkkel működnek, amit csak interneten keresztül lehet konfigolni. Ha már komolyabban bele akarunk menni, akkor vagy tasmo custom firmware kell vagy van a HA-nak offline modulja hozzá. De ahogy említetted ezt már a legtöbben nem vállalják be, egyszerűbb ha “Plug & Play”.

    A HA inkább azért szimpatikus(főleg ha mellé a HACS is be van állítva), mert nagyon sok külsős modul építhető be, akár viszonylag ismeretlen márkák termékeihez is. Nálam az appdaemon segítségével még egy régi tablet is be van állítva, mint állandó fix vezérlő (hozzáteszem, nem vagyok programozó csak nagyon sokat olvastam utána).

    Viszont egy egyszerűbb okosításhoz vagy automatizáláshoz végül is szinte mindegy, hogy mit használunk. Ha már van hozzá iOS app, akkor a legrosszabb esetben is Shortcuts-al megoldható a Siri vezérlés :slight_smile:

  18. Teljesen igazad van. Én amúgy amiatt nem szeretem a sonoff cuccokat hogy zártak vagy teljesen custom cucc kell hozzá, gari meg nuku. :slight_smile: Ettől függetlenül 1000000 ember használja. HA amúgy nagyon jó és nagyon széleskálán mozog, de tényleg sok sok utánaolvasást igényel :smiley: ahhot meg én voltam lusta.

    Siri shortcut-tal az a bajom, hogy annak is futnia kell valamin, tehát adott esetben ha a Te telefonodon készült és nem vagy otthon nem biztos hogy lefut. Legalábbis elég random :smiley:

  19. Avatar for remric remric says:

    Szerintem is rossz az irány. Mi van, ha elmegy a net? Nem tudom lehúzni a redőnyt?
    Én hoobs-ot használok, mert jobbat nem ismerek

  20. A redőnyhöz kapcsolót ki sem alakítottak, szóval vagy a hagyományos “buta” rádiófrekvenciás távirányítósat veszem, vagy egyből az okosat. Ha a hagyományosat venném meg, és utána okosítanám, az még drágábbra is jönne ki.
    Amúgy meg, ha elmegy a net, akkor max távolról nem tudod felhúzni, otthonról mindig menni fog.

  21. Igen drágább de támogatottabb lesz, mint a rádiófrekvenciás. De nyilván a Te lakásod, te döntesz :slight_smile:

  22. Én a redőny okosítással kapcsolatos tapasztalataimat tudom megosztani, egyszerű motoros redőnyöket használok Legrand manuális három gombos kapcsolóval, ezek alá szereltem be Shelly 2.5 reléket, az automatizálás jól is működött csak a manuális kapcsolás makacsolta meg magát néha, manuális kapcsolásnál elindult a redőny majd pár másodperc múlva magától az ellenkező irányba kezdett el mozogni. Nagyon bosszantó volt. Majd feltettem az összes relére a HomeKit firmware-t és azóta minden működik ahogy kell. Hát a redőny automatizálástól nincs jobb dolog, pl. mert ha olyan helyen laksz, akkor megadja a privát szférát, mert mire magadtól eszedbe jut hogy le kéne ereszteni a redőnyt mert kint besötétedett, addig olyan a lakásod mint egy kirakat.

  23. Az utolsó részén felröhötem :smiley: Teljesen igazad van, az első rész pedig ugyanaz, amit én is mondtam. Persze én a Shelly-ket nem ajánlom, de úgy látszik a kollégánál bevált. Nálam itt pont a firmwares megbizhatatlanság miatt nem ajánlott a Shelly. Nyilván ha van időd pepecserélni motornként hajrá de egy 20 erdőnyös 2 emeletes házban ezt már nem játszod el. Ettől függetlenül ezt is, ahogy már írtam sokan használják. :slight_smile:

    Mostanság egyébként sok olyan redőnymotor érkezett ami rendelkezik Z-wave kompatiblitással. Az a legjobb megoldás, de sajnos még nem annyira elterjedt hogy jobbnak gondoljam a motoros redőny + qubino modulnál.

  24. Igen Shelly-t már én sem vennék, csak tavaly az építkezés során rendeltem párat (10) mint kezdő, így utólag ezek kerültek a kapcsolók mögé. Teszi a dolgát a sok bosszankodás után, de frissíteni egyesével biztosan nem fogom, ameddig működik azután más kerül majd beszerelésre, de tapasztalatnak jó volt és ami igaz az élményért és a kényelemért érdemes ezekkel foglalkozni.

  25. A Fibaronak utánaneztem, és tetszik. Lehet kicsit félreértettél, de pont azt mondtam, hogyha eleve Fibaroval szerelnénk, akkor kb annyi lenne, mintha a rádiósat venném, de az “okosító” hubbal. (Persze ekkor sem lenne még annyira okos, mint a Fibaroval). Az egyetlen, ami kicsit kérdeses, hogy elvileg csak beltérben (0-35 °C között) használható. Sajnos ez nekem nem lehetséges, mert mint említettem, nekem nincs belső kapcsoló kialakítva (eleve rádiósra tervezték), csak ki van húzva a tápvezeték a redőny dobozába. Így oda tudnám magát a Fibaro vezérlőt is felrakni.

  26. Jah mi is kint használjuk semmi baja nincs. Ezek túlélnek mindent. :smiley:

  27. Van egy kész okosotthon. Aqara leginkább… A homey felismeri és integrálja, vagy mindent újból párosítani kell?

  28. Mindent újból párosítani kell.

  29. A homekitben lévő eszközöket sem lehet átemelni a homeyba? Valahol mintha az olvastam volna… ha nem, akkor ez nagy szívás.

  30. Nem lehet, hát az egy zárt rendszer. Nem véletlen mondom minden cikkben, hogy ha valami kizárólag HomeKit-es akkor az nem jó megoldás hosszútávon. Ilyen-olyan trükökkel én megoldottam hogy a Homey vezérelje a HomeKit-es lámpáimat, de ne vásároljunk csak HomeKit-es dolgokat. Amihez van API és elérhető app hozzá Homey-hez simán oda berakható és onnan HomeKit.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for bbencee Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for mohilla Avatar for remric Avatar for moljozo Avatar for multituning Avatar for Vari_Gery Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar