fbpx Skip to content

A cikk címét úgy is kezdhettem volna, hogy olyat mutatott be a Homey, amivel megváltoztathatja az okosotthonok jövőjét. Korábban már írtam magáról a Homey-ról részletesebben, röviden ez egy okosotthon központ, amivel rengeteg, a különböző gyártóktól származó termékeket tudunk egy helyen irányítani, akár “HomeKitesíteni”.

A Homey lényegében egy Szent Grál az okosotthonokban, de viszonylag kevesen ismerik, és sajnos nem is a legolcsóbb központ, de kétség kívül a legjobban konfigurálható. Az Athom cégnek az volt a célja, hogy a lehető leginkább felhasználóbarát módon tudjuk programozni az otthonunkat bizonyos szempontok alapján. Ezt abszolválták is, a mobilunkról tényleg néhány kattintás alatt képesek vagyunk logikai automatizálásokat létrehozni, de sajnos ez nem mindenki számára volt eddig elérhető az ára miatt. Mostanáig!

Mielőtt részletesen belemennék, hogy miért világmegváltó a Homey elképzelése, néhány rövid mondatban beszámolnék az új, 25.000Ft-os központjukról (a régi 150.000Ft). Ezen kívül meg kell érteni, hogy a Homey egyfajta platformot kínál az eszközök kommunikációjára. Tehát mondjuk van két különböző gyártótól származó termékünk, például egy lámpánk meg egy kapcsolónk, de mivel mindkettő más-más gyártó, akkor ezek nem tudnak egymással kommunikálni. Ehhez kell egy platform, ami lehet például a HomeKit, az Apple gyermeke. Általában a marketing miatt ezzel találkozik az átlagfelhasználó.

Mit csinál az átlag felhasználó? Vásárol két HomeKites terméket, amik a HomeKiten belül képesek egymással kommunikálni, automatizálásokat létrehozni. Ez így teljesen rendben van, addig a pontig, ameddig 5-10 ilyen termékünk van, nem pedig mondjuk 40. Sajnos a HomeKit nem arra lett tervezve, hogy mély automatizálásokat hozzunk létre, inkább csak olyanokat, hogy ha hazaérünk, akkor kapcsoljon fel a villany, vagy éppen ha elmegyünk, akkor ventilátor konnektora kapcsoljon ki. Aztán ugye probléma az is, ha mondjuk a szolgáltató routerét használjuk, egyes eszközök nem időben válaszolnak, lassúak és így tovább… Szóval a HomeKit egy bizonyos szintig remek: addig, ameddig csak mondhatni “játékra” használjuk, de ha már komolyabban szeretnénk automatizálni, akkor bizony kevés lehet. Nyilván mindenki más, én is használom a HomeKitet, de nem abban automatizálok, mert a Homey fényévekkel jobban megoldja azt, amit én szeretnék.

Hallgasd meg ezt a podcast adást, amiben én (Szifon Gergő) és az Accesspoint okosotthon labor Gergői beszélgetünk a Homey-ról, mire való és mire használjuk. Érdemes!

Szóval már értjük, mi az a platform, ami lehet például a HomeKit, de lehet a Homey is, mindkettő képes arra, hogy az egyes eszközök ezeken keresztül kommunikáljanak. Miben más akkor a Homey? Miért került eddig 150.000Ft-ba és most miért lesz akár 25.000Ft, vagy teljesen ingyenes?

Azon túl, hogy a Homey egy platformot biztosít a felhasználóknak, adott egy hardvert is, amivel az egyes okos kiegészítőket tudtuk csatlakoztatni a már meglévő rendszerhez. Ezek az egyes okos eszközök valamilyen rádiós kapcsolattal kommunikálnak. Mik lehetnek ezek?

  • Z-wave
  • Zigbee
  • 433
  • Bluetooth
  • Infra
  • Wi-Fi
  • Cloud (felhő)

Ebből lényegében az első ötnek, tehát a Z-wave-nek, Zigbee-nek, 433-nak, Bluetooth-nak, infra jelnek kell egy hardver. Kell egy olyan eszköz, ami képes kommunikálni például egy Z-wave-es kapcsolóval vagy egy Zigbee-s LED-sorral és így tovább… Ezen kívül ezeknek azonnal kell működniük, nem akarunk várni, hogy felkapcsoljon a villany, vagy hogy miután hazaértünk, csak 3 perccel később induljon el a zene, és így tovább… Tehát az egészhez egy izmos, több szálon is futó processzor, memória és rengeteg, kommunikációra képes hardver kell. Ez kerül 150.000Ft-ba, ami szerintem minden pénzt megér, de ez nyilván egyéni kérdés.

Ezen kívül van egy szoftveres rész is, ahol a lehető legegyszerűbb módon a mobilunkon keresztül, néhány kattintással tudjuk hozzáadni ezeket az eszközöket a rendszerhez és automatizálni. Ezek teljesen offline is működnek. A hardver mellett a szoftver az, amivel a Homey kiemelkedik a többi gyártó közül. Bármilyen mobillal, vagy otthoni eszközzel képesek vagyunk beállítani a lakás automatizálását és irányítani távolról is!

Mit csinált akkor a Homey, hogy ezt megkapjuk lényegesen olcsóbban?

A Homey Pro mellett most bemutatták a Homey Bridge-et is. Ha végletekig le akarjuk egyszerűsíteni, ez egy antenna a fenti kommunikációs protokollokhoz, mint a Z-wave, Zigbee, stb… Semmi más.

Őt bedugjuk és a szoftveres részét, valamint az erős processzort és memóriát már a felhőből kapja meg. Tehát a hardver jóval olcsóbb lett, míg az egyes utasításokat, programozást a felhőben végezzük el. Ő köti össze a felhőben lévő házunkkal a házunkban lévő hardvereket. ??‍♂️? Jó ez? Igen is meg nem is. Nyilván ha nincs internet, nem működik semmi. Nem működnek az automatizálások, nem működnek a redőnyök, nem működik semmi. Kérdés, mikor nincs internet? Gondoljuk végig, hogy az elmúlt években hányszor nem volt azért internet otthon, mert a szolgáltató nem szolgáltatott. Egyszer, kétszer? Na bumm… Nyilván ez szolgáltatótól is függ, és persze idegesítő lehet, hogy ha nincs internet, de ez azért elég elenyésző egy átlagembernél, aki a fenti hardvert megvenné. Szóval emiatt lett a Homey Pro-ból egy töredékébe kerülő Homey Bridge nevű eszköz, amit ide kattintva megvásárolhatunk már, de itt még nincs vége!

Homey otthon a felhőben, teljesen ingyen!

Sokan nem realizálták, de a Homey egy, ennél sokkal de sokkal olcsóbb megoldást is bemutatott, ami jelenleg egyedülálló a piacon és egészen elképesztő határokat nyitogat a jövőre nézve. A saját platformját, a Homey alkalmazást, és az abban lévő, több ezer eszközös kompatibilitást elérhetővé teszi mindenki számára! Mit is jelent ez?

A cikk eleje felé a kommunikációs rész végére odaraktam a felhőt. Amennyiben az eszközünkkel felhőn keresztül (is) kommunikálunk és ő kompatibilis a Homey-val (elég valószínű), akkor bizony bármilyen hardver, Homey központ nélkül kizárólag az alkalmazással a Homey-ba köthetjük az adott eszközt. Ilyen például a Philips HUE, a Eufy robotporszívói, az egyes Xiaomi eszközök, bármilyen olyan hardver, amihez hozzáférünk API-n avagy felhőn keresztül.

Ez jelenleg béta állapotban fut, tehát nem érhető el mindenki számára, de ide kattintva lehet jelentkezni, és akkor lényegében a Homey alkalmazáson belül már létre is hozhatunk egy otthont, amibe behúzhatjuk az egyes, felhő támogatással rendelkező eszközeinket, amiket innentől automatizálhatunk is!

Pozitívumok és negatívumok

A pozitív része természetesen a felhő, és hogy a felhőben kommunikálnak a dolgok. Ezek gyorsan fognak működni és nem kell hozzájuk semmilyen hardver otthon. Tehát nem kell hogy otthon fusson egy iPad, iPhone, Apple TV, bármi, mint az Apple esetén, ők a felhőben elintéznek egymás közt mindent, a végén pedig megkapják a parancsokat a lámpák, kapcsolók a felépített logikák alapján.

A rossz hír, hogy nem lesz HomeKit-kompatibilis semmi. Tehát nem tudunk HomeKit alá rakni egyelőre semmit, mivel nincs fizikai hardver, amit berakhatnánk a HomeKit alá. Ettől függetlenül Hey Sirivel simán használhatjuk majd az egyes parancsokat. Cserébe egy sokkal jobban automatizálható otthont kapunk.

A Homey felhő rendszere jelenleg 5 eszközt támogat ingyen. Tehát ha mondjuk 6 eszközünk lesz, akkor az már 3 euró/hó és ez a Bridge userek számára is igaz, tehát kizárólag a Homey Pro-t használóknak ingyenes a Homey app hosszabb távon. Ez szerintem nem egy akkora összeg azért cserébe, hogy ilyen széles körben használhassuk az automatizálást.

Konklúzió

Véleményem szerint a Homey platform nyíltsága egy olyan húzás, amivel mindenki számára elérhetővé tették az értelmes, gyors, széles skálán mozgó otthon automatizálást és ez brutális lépés a cég részéről. Én mindenkinek ajánlom, hogy töltse le a Homey appot, regisztráljon a bétára, és próbálja majd ki, mert sokkal több opciót kaphat majd az automatizálásra, mint eddig bármikor. Az eszköz kompatibilitás pedig elképesztő a Homey-nál, hihetetlen, mennyi mindennel kompatibilisek a cég egyes termékei.

Bónusz

Ha érdekel, milyen az én okos otthonom, hallgasd meg a lenti podcastet (Egy okos albérlet), amit néhány hete vettünk fel és jövő héten folytatódik majd. Iratkozz fel az OkosOtthon Labor podcastjére!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.