fbpx Skip to content

Nagyjából két hete beszámoltunk a 9to5Mac macOS koncepciójának első részéről, és most itt az idő, hogy megnézzük, mit tartogat nekünk a második rész.

Ebben a szekcióban megtudhatjuk, hogy Parker Ortolani hogyan képzelné el a feltámasztott Front Row-t, a Clips és Időjárás alkalmazásokat Mac-en és a rendszer karbantartását. Vágjunk is bele!

tvOS alapú Front Row

A Front Row egy Mac OS X 10.3-as alkalmazás volt, ami az iMac G5-tel debütált, igaz csak a 2.0-s változattól volt elérhető minden Mac felhasználó számára, amit a Mac OS X 10.5 Leopard hozott el.

De mire is volt jó a Front Row? Összekapcsolta az iTunes és iPhoto könyvtáradat és egy távirányítóval vezérelhető egyszerűsített felhasználói felületet nyújtott hozzá, amit a kanapéról is élvezhetsz.

Az alkalmazás 2003-as bemutatását követően életében a következő mérföldkő a 2011-es OS X Lion frissítés volt, ami kinyírta a Front Row-t. Az Apple ekkor már azt akarta, hogy a felhasználói vásároljanak egy különálló Apple TV-t, ha távirányítóval vezérelnék a tartalmaikat.

Ortolani úgy véli, hogy ha már az Apple úgyis áthozza macOS-re az iOS alkalmazásokat, igazán áthozhatná a tvOS-t is egy egyszerűbb verzióban, amit ugyanúgy lehetne távirányítóval vagy akár Wi-Fi kapcsolaton keresztül egy iOS eszközzel is vezérelni.

Az új Front Row alkalmazás így valószínűleg kevés fejlesztési erőbe telne az Apple-nek, de szerintem igazából semmi se változott az elmúlt 10 évben és el kéne tudni engedni a Front Row-t az Apple rajongóknak.

Hiába árulna az Apple színben iMac-hez passzoló Siri Remote távirányítót, azzal még jobban járnának, ha vennél egy különálló Apple TV-t.

Clips

A Clips alkalmazást az Apple még 2017 tavaszán adta ki, ezzel egy iMovie-nál egyszerűbb videoszerkesztőt adva az iPhone generációnak.

Az alkalmazás lényege, hogy pár érintéssel bárki könnyen készíthet szép videókat a beépített animációknak és sablonoknak köszönhetően.

Ezek mind értékek egy Mac számára is, ráadásul egy újabb mérföldkő lehetne az Apple Catalyst projektjének is, hiszen ezzel demonstrálhatná a cupertinói vállalat, hogy a bonyolultabb iOS alkalmazások átemelése is gyerekjáték, pont mint a videók készítése a Clips-ben.

Saját véleményem, hogy Mac-en ezzel még nagyobb sikereket is érhetne el az Apple, elég csak arra gondolni, hogy anno mit jelentett a PhotoBooth.

Időjárás

Az összes iPad felhasználó kiakadna és üvöltve tombolna, ha a macOS előbb kapna Időjárás alkalmazást, mint az iPadOS. Épp ezért tök jó lenne ezt látni.

Az Időjárás alkalmazást az Apple gyönyörű frissítéssel látta el az iOS 15-ben, így bűn lenne, ha ezeket a szép animációkat és hasznos funkciókat nem lehetne elérni Mac-ről.

Karbantartás alkalmazás

A macOS mindig is azért volt népszerű, mert nem volt szükség töredezettség-mentesítésre (a legtöbb esetben a rendszer elvégezte újraindításkor), nem kellett újratelepíteni, és az alkalmazások törlése is egyszerűbb.

Ez azonban már lassan a múlté, hiszen az Apple évről-évre egyre több funkciót zsúfol a rendszerbe és közel se törődnek már annyira vele, mint egykoron. És így sajnos már vannak, akikben felmerül, hogy milyen jó lenne egy Windows-ról szalajtott Karbantartás alkalmazás, amivel a beragadt beállításokat törölni lehetne.

Ortolani a CleanMyMac és Malware Bytes alkalmazásokat hozza fel pozitív példaként, hogy lenne helye ilyesminek alapból beépítve macOS-en is.

Szeretném azt hinni, hogy annyira még nincs bajban a macOS, hogy a felhasználónak kézzel kéne ilyen javításokat futtatnia.

Kompatibilitás

Az Apple szereti minden évben növelni a macOS rendszerkövetelményeit látszólag teljesen értelmetlen módon.

Ortolani annyira beleélte magát koncepciójába, hogy még azt is elképzelte, hogy kikkel szúrna ki az Apple 1 év múlva. Hihetetlen lelkesedésre vall!

Összefoglaló

Ortolani azt írta, hogy azért most csinált koncepciót a jövő évi macOS-ről, mert most még adhat ötleteket az Apple-nek.

Nem gondolom, hogy a két cikkes irománya során akár csak egy olyan ötlete is lett volna, ami ne merült volna már fel az Apple-ön belül. Mindenesetre ha elég média visszhangot generál ez a macOS Mammoth koncepció, simán elképzelhető, hogy az Apple szoftverfejlesztő csapata meggondolja magát.

Te örülnél, ha a koncepcióból bármelyik funkció jövőre igazzá válna?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok