fbpx Skip to content

A 9to5Mac-nél Parker Ortolani unatkozott egyik délután, és összedobott egy koncepciót, amit macOS Mammoth-nak nevezett el.

A képzelt asztali operációs rendszer rakás megszokott paradigmával szakít azért, hogy trendibb legyen a macOS, hogy visszahozzon már kihalt funkciókat vagy épp hogy jobban hasonlítson az iPadOS-re. Nézzük meg, hogy mire gondolt Ortolani!

A név

A macOS Mammoth név teljesen jól passzolna az Apple elnevezései közé, mert a Mammoth Lakes egy kis falu Kaliforniában a Sierra hegységeknél, melyeknek része a Mammoth hegy is. A közelben található még a Yosemite nemzeti park, az El Capitan szikla, de Mammoth Lakes egyenesen Monterey mellett található, szóval nem lenne sokkoló, ha emellett a név mellett döntenének.

Ráadásul az Apple 2013-ban le is védette a Mammoth nevet operációs rendszer névként és azóta meg is újítgatják a védést, legutóbb idén májusban tettek így.

Újratervezett asztal

Tavaly a macOS Big Sur sokat tett azért, hogy máshogy nézzen ki a macOS, de a működést nem igazán változtatta meg. Itt jönne a képbe a Mammoth, mely egy olyan funkcióval számolna le, ami a ’80-as évek eleje óta velünk van: a teljes képernyő szélességét betöltő menüsávval.

A koncepció szerint ugyanis a menüsáv csak a kijelző bal és jobb felső oldalát foglalná el, így helyet felszabadítva középen. Tekintve, hogy manapság már a nagy felbontású kijelzőinken nagyon nagy az üresség középen, ez nem is lenne szerintem teljesen elvetemült ötlet, igaz, a 9to5Mac-en vegyesebb fogadtatást kapott ez a javaslat.

A nagy felbontás mellett még azt is felhozta érvként a szerző, hogy manapság egyre több iOS alkalmazás fut macOS-en, melyek nem, vagy csak korlátozottan használják ki a menüsávot, így háttérbe szorul a funkció.

Frissített Vezérlőközpont

A menüsáv jobb oldala is változna a koncepció szerint, bár viszonylag kiszámítható módon: beépítené a Vezérlőközpontba a Bartender funkcionalitását.

Ha esetleg nem ismernéd a Bartendert: az aprócska alkalmazás arra szolgál, hogy el tudd vele rejteni a menüsáv jobb oldalán lévő ikonokat. Itt most az extra ikonok a Vezérlőközpont aljára kerülnének.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a menüsáv alkalmazásokat úgy ahogy van, ki kéne gyilkolni és egy hiba volt, hogy az Apple anno támogatta őket fejlesztői nyomásra.

Frissített jelzőlámpa gombok

A macOS Big Sur elhozta azt a hasznos újítást, hogy ha a teljes képernyőre tévő zöld gomb fölé viszed az egeret, kapsz osztott képernyős lehetőségeket.

Ezt az elgondolást vinné egy lépéssel tovább ez a koncepció úgy, hogy a jelzőlámpa gombok bővülnének, ha föléjük viszed az egeret.

Szerintem a kurzor fölé vitelére arrébb mozgó vezérlők egyenesen a Sátántól származnak és ebben a 9to5Mac-en lévő hozzászólások többsége egyet is ért velem. Ez rémálom lenne.

Widgetek

A widget koncepció már az eredeti Macintosh-on is megtalálható volt, de talán legismertebb formájában a Konfabulator vagyis a Yahoo! Widgets illetve a Mac OS X Tiger Dashboard-ja volt.

Ezt másolta le a Windows a Vista oldalsávjával, majd hagyott el a Windows 10-ben azért, hogy most visszahozhassa újításként a Windows 11-ben. Tavalyelőtt a macOS 10.15 Catalina végzett a Dashboarddal, vajon itt az ideje, hogy az Apple is feltámassza a funkciót?

Ortolani szerint igen és szerinte azért, mert az iOS-en és iPadOS-en az ikonok közé is lehet tenni widgeteket, itt lenne az ideje, hogy macOS-en is végre az Íróasztalra kerüljenek.

Sosem voltam Dashboard rajongó, így bennem nem mozgat meg semmit ez a része a koncepciónak, de minden bizonnyal elégedetten bólogatnak az egykori funkció visszasírói.

Alkalmazáskönyvtár

A Dock jobb oldala 10.5 óta a paklik, mappák, minimalizált ablakok és a Kuka helye. Ezeket bővítené koncepciónk 2 új ikonnal: egy Alkalmazáskönyvtár ikonnal, ami a Launchpadet váltaná és egy Widgetek gombbal.

Miután iPadOS 15 alatt is a Dock jobb oldalán található az Alkalmazáskönyvtár, abszolút nem elvetemült ötlet, hogy macOS-en is legyen ott, főleg hogy Mac OS X Snow Leopard alatt a Dock-on alapértelmezetten elhelyezett mappa volt az Alkalmazások mappa.

A Widgetek gomb pedig előhozná a widgeteket, pont mint ahogy azt valaha a Dashboard ikonja tette.

Mappák a Dock bal oldalán

A Dock baloldala csak alkalmazásoknak ad helyet a Mac OS X Developer Preview 4 óta – leszámítva pár régi Terminal parancsot, amivel speciális paklikat és elválasztó elemeket is lehetett tenni oda.

Ahogy azonban egyre több alkalmazást használunk, felmerül a mappák kérdése és a macOS Mammoth szerint itt az ideje, hogy mappákba rendezhetőek legyenek a Dockon található alkalmazásikonok is.

Itt azzal indokolja a funkció létjogosultságát Ortolani, hogy az Apple iOS-en és iPadOS-en 2010 óta engedélyezi, hogy mappákat tegyünk a Dockra.

Siri és Spotlight egybegyúrva

iOS-en és iPadOS-en ha lehúzod a Spotlight keresőt, akkor azonnal Siri javaslatokat is kapsz.

Ezt hozná át macOS-re is Ortolani, és őszintén szólva ez a funkció az, amit a leginkább el tudok képzelni, hogy meg is lépne az Apple. Teljesen passzol mindennel, amit az elmúlt években tettek a platformmal.

Firka

iPadOS 14 egyik nagy újítása volt, hogy szövegmezőkbe az Apple Pencillel firkálva is tudtál írni. Ezt a funkciót emelné át a macOS Mammoth koncepció a Mac-re.

Itt a karakterek rajzolásához a Mac-ek esetén a trackpadet használhatnák a felhasználók. Ehhez hasonló funkció már jelenleg is létezik a macOS-ben bizonyos keleti nyelvekhez, így igazából ez csak egy kiterjesztés iránti igény.

És ez még nem minden!

A 9to5Mac a kattintások maximalizálásáért két részre osztotta a cikket és eddig csak az első felét tették fel.

Természetesen ha kikerül a második rész, arról is be fogunk neked számolni.

Tetszett valamelyik újítás a macOS Mammoth koncepcióból?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok