fbpx Skip to content

A korai pletykák az iPhone 14 kapcsán kijelző felülete alatti Face ID-t vagy Touch ID-t emlegetnek, ami roppant izgalmas fejlődés lenne az iPhone történelmében.

Ehhez persze az kell, hogy ezen biometrikus érzékelők betehetőek legyenek a kijelző mögé. Az Apple erről adott most be szabadalmat.

Jelenleg a kijelző tetején csücsülő szenzorszigeten “lakik” a hangszóró, a közelségérzékelő, az előlapi kamera és a Face ID működéséhez szükséges szenzorok. Ha azonban az Apple-nek sikerülne mindezt betennie a kijelző mögé vagy a kijelzőbe be tudná építeni, akkor nem lenne szükség szenzorszigetre és sokkal letisztultabb lehetne az iPhone előlapja.

A szabadalom nagyrészt a kijelző felülete alá építhető Touch ID szenzorról és annak megvalósításáról ír, de arra is kitér, hogy a megoldás akár a Face ID esetén is használható lenne.

Ahogy azt fentebb írtuk, egy elektronikai eszköz, ami képes kijelzőn keresztüli képalkotásra bármilyen leképezésre, felismerésre és adat-aggregációra, valamint fény érzékelésre, az több felhasználási célra is alkalmas lenne, beleértve az arcfelismerést is.

Más okostelefonokban már van kijelző mögötti ujjlenyomat-olvasás, de valószínűleg az Apple egy elegánsabb megoldáson dolgozik, hiszen ha ugyanazt adná ki, ami már évek óta elérhető az androidos piacon, szétszedné őket a sajtó.

A kijelző mögötti ujjlenyomat- és arcfelismerés persze még bőven a jövő zenéje, hiszen leghamarabb 2022-ben lesz ebből valami és addig még lesz egy iPhone 13 is.

Szerinted az Apple be tudja majd építeni a kijelző mögé az összes érzékelőt?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.