Chrome Home: amikor a Google kipróbálta az iOS 15 átalakított Safariját

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Chris Lee, egy korábbi Google mérnök személyes blogján megosztott egy történetet, ami az iOS 15 Safarijának felhasználói felületéről jutott eszébe.

Ha minden igaz, 2016-ban a Google-nél egy „Chrome Home” névre keresztelt böngészőn dolgoztak, ami alulra tette volna a címsort az Apple új böngészőjéhez hasonlóan.

Lee blogján animáció formájában is megnézheted, hogy hogyan is festett volna ez a design.

A Chrome eszközsorát a kijelző aljához közelítette, és egy könnyen felhúzható fiókos felületet nyújtott több vezérlőelemmel.

Az új böngésző azért készült, mert a Google már akkor is felismerte, hogy telefonjaink egyre csak nagyobbak lesznek és szükség van arra, hogy a címsor könnyen elérhető legyen.

Az új felület azonban nem aratott osztatlan sikereket, mert bár a technológiai világban jártasaknak nagyon tetszett, az átlag felhasználókat összezavarta a változtatás.

A funkció felkapott lett a tech közösségekben, de az átlagfelhasználóknak a változás zavaró volt. A Chrome milliárdnyi felhasználót szolgál ki világszerte és nem mindenki ért ugyanannyira a kütyükhöz. A Chrome Home sok variáción ment át, de egyre inkább biztos lettem benne, hogy nem szolgálná jól ki a felhasználóinkat.

Ezért ugyanolyan határozottan utasítottam el a kiadását, mint ahogy az eredeti koncepciót bemutattam. Ez nem kis vitákhoz vezetett.

A Chrome Home-ot végül belső körökben a Google 2018-ban kaszálta el, de Lee azt mondta, hogy ez nem volt kidobott idő, hiszen rájöttek, hogy óvatosan kell „innoválni” ilyen, sokak által használt szoftver esetén.

Az iOS 15-tel az Apple egy hasonló, alulra helyezett címsort tervezett, de még nem tudni, hogy mi lesz a tömegek véleménye az újításról.

Az Apple nyitott arra, hogy változtasson a felületen, hiszen macOS Monterey-n és iPadOS-en is variáltak már rajta, de iOS-en továbbra is maradt az alsó sáv.

Neked tetszik az iOS 15 megújult Safarija?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Sok sok évvel ezelőtt, mikor még nem volt okostelefonom, az Operát használtam mobilon, és már ott alul volt a sáv és a menü, mindez választható volt. Androidon Firefoxon is lehet mindent alulra tenni. Számomra öröm lenne, ha ez működne itt iOS-en is.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!