fbpx Skip to content

Chris Lee, egy korábbi Google mérnök személyes blogján megosztott egy történetet, ami az iOS 15 Safarijának felhasználói felületéről jutott eszébe.

Ha minden igaz, 2016-ban a Google-nél egy „Chrome Home” névre keresztelt böngészőn dolgoztak, ami alulra tette volna a címsort az Apple új böngészőjéhez hasonlóan.

Lee blogján animáció formájában is megnézheted, hogy hogyan is festett volna ez a design.

A Chrome eszközsorát a kijelző aljához közelítette, és egy könnyen felhúzható fiókos felületet nyújtott több vezérlőelemmel.

Az új böngésző azért készült, mert a Google már akkor is felismerte, hogy telefonjaink egyre csak nagyobbak lesznek és szükség van arra, hogy a címsor könnyen elérhető legyen.

Az új felület azonban nem aratott osztatlan sikereket, mert bár a technológiai világban jártasaknak nagyon tetszett, az átlag felhasználókat összezavarta a változtatás.

A funkció felkapott lett a tech közösségekben, de az átlagfelhasználóknak a változás zavaró volt. A Chrome milliárdnyi felhasználót szolgál ki világszerte és nem mindenki ért ugyanannyira a kütyükhöz. A Chrome Home sok variáción ment át, de egyre inkább biztos lettem benne, hogy nem szolgálná jól ki a felhasználóinkat.

Ezért ugyanolyan határozottan utasítottam el a kiadását, mint ahogy az eredeti koncepciót bemutattam. Ez nem kis vitákhoz vezetett.

A Chrome Home-ot végül belső körökben a Google 2018-ban kaszálta el, de Lee azt mondta, hogy ez nem volt kidobott idő, hiszen rájöttek, hogy óvatosan kell „innoválni” ilyen, sokak által használt szoftver esetén.

Az iOS 15-tel az Apple egy hasonló, alulra helyezett címsort tervezett, de még nem tudni, hogy mi lesz a tömegek véleménye az újításról.

Az Apple nyitott arra, hogy változtasson a felületen, hiszen macOS Monterey-n és iPadOS-en is variáltak már rajta, de iOS-en továbbra is maradt az alsó sáv.

Neked tetszik az iOS 15 megújult Safarija?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.