fbpx Skip to content

Július 4-én egy olyan hibáról bukkant fel hír, amely elvileg pusztán attól érintheti az Apple készülékeit, hogy egy megadott nevű Wi-Fi hálózat hatósugarába kerülnek, és ennek a vége az, hogy a készülék szoftverét vissza kell állítani, és biztonsági mentésből is csak olyan használható, amely akkor készült, amikor még nem találkoztunk ezzel az adott hálózattal.

A hiba egy korábban felfedezett formájáról már június közepén is volt hír, viszont akkor az még csak úgy okozhatott problémát, ha a felhasználó saját maga csatlakozott készakarva egy szintén speciális nevű hálózathoz, és akkor azt a hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása orvosolta is, mert azt alkalmazva a készülék elfelejti az ismert hálózatokat. Emiatt a júniusban felbukkant probléma igazából nem érintette érdemben a felhasználókat. A mostani viszont elvileg bárkit érinthet, ezért kipróbáltuk, és összeszedtük, mit is érdemes tudni erről, illetve mit tehetünk, ha belefutnánk.

A kevésbé problémás SSID – %p%s%s%s%s%n

Carl Schou még június 18-án írt a tweetjében arról, hogy ha a “%p%s%s%s%s%n” névvel ellátott Wi-Fi hálózatra csatlakozik, akkor a készülékén a Wi-Fi funkció működése megzavarodik, azt nem tudja visszakapcsolni, az rögtön kikapcsolódik:

Ebben az esetben tehát a probléma elvben csak akkor áll elő, ha szándékosan rácsatlakozunk az említett névvel ellátott hálózatra. Mivel véletlenségből egy hálózatra csatlakozni gyakorlatilag elhanyagolható esélyű, így a hétköznapi felhasználó számára ez nem igazán tekinthető súlyos problémának.

A visszakapcsolhatatlan Wi-Fi problémájának megoldása

Ha belefutottunk ebbe, és a fenti GIF-en látható módon nem tudjuk visszakapcsolni a Wi-Fi-t, a megoldás ebben egyszerű: a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása opciót használva a készülék elfelejti az elmentett hálózatokat, így a problémásat is. Ennek a hátránya az, hogy a korábban mentett hálózatokhoz így újból csatlakozni kell – de ha használjuk az iCloud Kulcskarikát, akkor az adott Wi-Fi jelszót sem kell majd külön beírni.

A másik lehetőség, ha Mac-en nyitjuk meg a Kulcskarikát, és töröljük ki a mentett hálózatot, ami így mobilinterneten keresztül szinkronizálódik az iPhone-unkkal, és helyreáll a dolog.

Ha nem használjuk az iCloud Kulcskarikát, akkor a Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása opciót kell alkalmazzuk, és utána újra be kell majd írni minden egyes Wi-Fi jelszavát, amikor arra újból csatlakozunk.

A fenti probléma nem egyenlő azzal, amikor a Wi-Fi chip meghibásodása miatt szürkült ki a Wi-Fi (és a Bluetooth) opció.

Az elvileg súlyosabb probléma – %secretclub%power

Carl Schou július 4-én egy, a fentinél sokkal súlyosabb problémáról is tweetelt: az abban a tweetjében említett “%secretclub%power” hálózatnév állítása szerint ugyanis már akkor is problémát okoz, ha a készülékünk észleli a környezetében, tehát még csak csatlakoznunk sem kell rá. Ez tehát lehetőséget adhat a “vicceskedők” számára, hogy kitoljanak az Apple felhasználókkal, ameddig az Apple ezt nem javítja.

Ebben a második esetben ugyanis a problémát a jelek szerint már nem oldja meg a hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása, hanem a készülék szoftverének teljes visszaállítása szükséges – és biztonsági mentés is csak akkor állítható vissza, ha az még azelőtt készült, hogy a készülékünk találkozott volna a problémát okozó nevű hálózattal.

A tweetjére adott válaszokban ugyanakkor megoszlanak a vélemények, többek is azt írták, hogy semmilyen hatással nem volt a készülékükre az említett hálózatnevű Wi-Fi a környezetükben.

Kipróbáltuk

A probléma teszteléséhez egy első generációs iPhone SE-t használtunk, először a legfrissebb, hivatalos iOS-verzióval, ami jelenleg a 14.6, majd utána kipróbáltuk a 14.7 és a 15.0 legfrissebb bétáival is. Az ezeknél korábbi iOS-verziók (iOS 12 és korábbiak) a jelek szerint nem érintettek.

iOS 14.6 esetén

Az első hálózatnév, tehát amire csatlakozni kell ahhoz, hogy gondot okozzon, valóban kiütötte a Wi-Fi opciót átmenetileg, de csak pár másodpercre. Az opcióból kilépve és közben az érintett hálózatnevet is lekapcsolva (a routeren) a készülék magától visszacsatlakozott a normál Wi-Fi-re, tehát még csak a hálózati beállításokat sem kellett visszaállítani. Egyéb esetekben a fentebb már leírt módon lehet megoldani ezt a problémát.

A második hálózatnév pedig hiába jelent meg az elérhető hálózatok listájában, az semmiféle problémát nem okozott a készüléknek.

iOS 14.7 béta esetén

A 14.7 gond nélkül csatlakozott az első hálózatnévvel ellátott hálózatra. Semmi nem történt, ugyanúgy működött, mint amikor egy rendes nevű hálózatra csatlakozott.

A második hálózatnév pedig hiába jelent meg az elérhető hálózatok listájában, az semmiféle problémát nem okozott a készüléknek.

iOS 15 béta esetén

Az első hálózatnév ebben az esetben is kiütötte a Wi-Fi opciót átmenetileg, de itt is csak pár másodpercre, és az opcióból kilépve valamint közben az érintett hálózatnevet kikapcsolva a készülék magától visszacsatlakozott a normál Wi-Fi-re, tehát még csak a hálózati beállításokat sem kellett visszaállítani. Egyéb esetekben a fentebb már leírt módon lehet megoldani ezt a problémát.

A második hálózatnév pedig hiába jelent meg az elérhető hálózatok listájában, az semmiféle problémát nem okozott a készüléknek.

Összegezve

Az első, a hálózatra való csatlakozást igénylő probléma adott esetben előidézhető, de nekünk a fentebb említett körülmények között nem sikerült olyan helyzetet teremteni, ami a hálózati beállítások visszaállítását igényelte volna – ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha valakinek a környezetében folyamatosan jelen van ez a rosszindulatú hálózatnév, és a készüléke mindig arra akar csatlakozni, és közben nem használ iCloud Kulcskarikát sem. Mivel véletlenségből gyakorlatilag nem lehet egy új, ismeretlen, pláne furcsa nevű hálózatra csatlakozni, így ezt a problémát nem igazán tudjuk súlyosnak tekinteni, hiszen ez csak akkor jöhet elő, ha a felhasználó szándékosan csatlakozik rá.

A második problémát, tehát amikor pusztán az elérhető hálózatok között felbukkanó hálózatnév okozna problémát, nem sikerült reprodukálnunk. Ez nem jelenti azt, hogy a hiba nem lenne valós, de a teszt készülék esetén ez nem okozott problémát. A verébre ágyúval módszer, tehát a Wi-Fi teljes kikapcsolása biztosan megelőz bármi ilyet, de a tesztjeink alapján ezt túlzó elővigyázatosságnak gondoljuk.

Az viszont biztos, hogy semmiképpen sem javasoljuk az idegen, pláne nyitott Wi-Fi-hálózatokhoz való csatlakozást, főleg akkor nem, ha azoknak a fentiekhez hasonló, furcsa nevük van.

Arról jelenleg nincs információ, hogy az Apple mikor ad ki ezzel kapcsolatban egy frissítést, de ez bármikor megtörténhet, amiről természetesen hírt is fogunk adni.

[newsletter_signup_form id=20]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. És iPhone-on indított Wifi hotspotot beállítva a fenti nevekre, az okozna-e gondot a közelben lévő iPhone-oknál?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    teljesen mindegy, hogy az adott Wi-Fi SSID-t egy router vagy egy készülék szórja (az iPhone-on a személyes hotspot nevét nem tudod csak úgy átírni, csak magának az iPhone-nak a nevét módosítva). hogy problémát mennyire okoz egy ilyen személyes hotspot? a cikkben láthatod, hogy mi mit tapasztaltunk, amikor kipróbáltuk. ez nem jelenti azt, hogy nem futsz problémába, de ez főként a készüléken futó iOS verziójától függ.

  3. Én is találtam egy ilyen bugot:
    lefagyawifi%%*^^<~£$$]{{}}}haeztirodbejelszonak—^[]?$$%#12345
    Ha ezt beírom, akkor újraindul a telefon, és Android operaciós rendszert kezd telepíteni az iPhone. Az óra meg analóg szerkezetet kap. :frowning:

  4. És megfordul az alma logó a hátoldalon? :joy:

  5. Avatar for pAnk pAnk says:

    Éppen időben, mert most állítom be az új routert és pont ezt a nevet akartam adni neki. Huh…

  6. Off:// Anyám i7-se meg egyszerűen eldobja a wifit és soha nem talál másikat, ha kikapcsolód ha be.
    Telefon újraindítás után talál wifit, 3 sec-el később eldobja és már egyet se talál.
    Volt olyan is mikor bekapcsolni se tudtam a wifit mert szürke volt az elhúzó.
    Érdekes…
    Majd ha hazamentem újrarakom hátha segít rajta, csak nem a wifi chip romlott el.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pedig ez így ennyi alapján eléggé Wi-Fi chip problémának tűnik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for zephyr2000 Avatar for taky1974 Avatar for pAnk Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye