fbpx Skip to content

Az Apple 11 éve bemutatott iPad táblagépével új kategóriát teremtett. Sokan kétkedve fogadták az eszközt, az aggodalmak azonban hamar eloszlottak, amikor végigsöpört a táblagép láz a világon. A iPad a mai napig őrzi vezető pozícióját a szegmensben.

Kezdetekben az iPaden futó rendszer tulajdonképpen egy felskálázott iOS volt. Vagyis nem teljesen, hiszen a gyári alkalmazások közül a számológépet és az időjárást nélkülöznünk kell a mai napig. Sokan értetlenül állnak a dolog előtt, hiszen macOS, iOS, watchOS rendszereken az alap appok között megtalálhatjuk a számológépet.

Természetesen az App Store felületéről rengeteg kitűnő alkalmazással helyettesíthetjük az említett számológépet, sokan azonban (ahogyan jómagam is) a gyári alkalmazásokkal rokonszenveznek. Ahhoz, hogy kicsit jobban átlássuk a dolgot, vissza kell repülnünk az időben a 2010-es évbe. Ekkor történt ugyanis, hogy a  szoftverfejlesztésért felelős Scott Forstall és Steve Jobs között egy rövid beszélgetés zajlott le a számológép alkalmazást illetően. Frostall nem tartotta fontosnak, hogy legyen egy újratervezett számológép, mire a perfekcionista Apple vezér ultimátumot adott, hogy vagy frissítik a kinézetet, vagy nem fogja a táblagépes rendszer részét képezni. Erről egyébként korábban már olvashattatok az oldalunkon.

Jobs-nak egyébként nem ez volt az első esete a számológép alkalmazással. Anno még a Macintosh indulása előtt rendszeresen kritizálta Chris Espinoza-t a rendszerbe épített számológép ötleteiért, amíg egyszer csak az elkeseredett Espinoza létrehozott egy “állítsd össze a saját számológépedet” eszközt, amivel Jobs 10 perc alatt összerakta azt, ami megfelelt számára és 15 éven keresztül ez volt a Macintosh beépített számológép alkalmazása.


De mi a helyzet napjainkban? Steve Jobs sajnálatos halála óta sem igazán erőltette a cupertinói cég a beépített számológép kiadását az iPadre. Legutóbb Marques Brownlee, alias MKBHD amerikai tech YouTuber faggatta még a 2020-as WWDC alkalmával Craig Federighi-t, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnökét ezzel kapcsolatban.

Az interjú során sok fontos dolog mellett természetesen szóba került a számológép is, hogy az Apple vajon miért nem forszírozza a témát. Federighi válaszában elmondta, hogy az alkalmazást elkészíteni nem különösebben nagy feladat, viszont az már igen, hogy az nagyszerű és igazi Apple-ös legyen. Hozzátette, eljöhet még ez a nap. Nos, az interjú óta már egy év is eltelt és határozott jelei nem mutatkoznak annak, hogy a cég elindult volna az iPadre való natív számológép fejlesztésének  irányába.

Tizenegy év nemcsak egy ember életében jelentős intervallum, de a számítástechnikában egyenesen óriási. Ahogy a mondás tartja, a remény hal meg utoljára. Talán nem kell már sokat várnunk, hogy megjelenjen az a jellegzetes ikon az iPad kijelzőjén – bár ez még az iPadOS 15-tel sem érkezik el.

Neked mennyire hiányzik a számológép app?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for pAnk pAnk says:

  Párszor kellett volna, hogy ne kelljen felkelnem a kanapéról. Mérgelődtem, majd felkeltem, nem volt nagy erőfeszítés, de attól még szánalmasnak tartom ezt.

 2. Ez nagyon cink

 3. Avatar for dzsega dzsega says:

  Vettem rá. Nagyon sokszor használom. Érthetetlen, hogy ezek miért nincsenek. Időjárás nem hiányzik, most már, widget formában ott van.

 4. Nem tudom hiányzik-e mert én egy ingyenes kalkulátort használok amit widgetben használom így talán nem hiányzik az eredeti. :smiley:
  Egyetlen hibája van ami nagy hiba, hogy nem lehet törölni, ha elrontottál egy számot akkor teljesen az elejéről kell kezdeni. (Nem, nem a számsor elejéről hanem a teljes elejéről: ha mondjuk 70 számot adsz össze és a 70.-ket rontottad el akkor az 1.-től kell újrakezdj.)

 5. Arra tippelek, hogy az iPadOS widgetekkel kapunk számológép widgetet. Ahogy időjárást is kaptunk.

  Nekem volt egy kedvenc külsős appom, ami Pencil kézírás felismerővel működött számológépként. Megoldott persze egyszerűbb egyenleteket is, de amit nagyon szerettem benne, hogy csinált a számolásból Office vagy LaTeX exportot is. Többé-kevésbé jól elvolt a szummákkal meg az integrál jelekkel is. Viszont az Appstore-ból sajnos eltűnt, mert integrálták egy másik fizetős appba.

  Nem értem amúgy. Floating ablakban, osztott képernyőn tökéleten be lehetne osztani a helyet egy gyári számológépnek. Full screenen meg lenne hely előzményeknek vagy egy csomó okos funkciónak. Ok, ne tudjon a gyári számológép mátrix műveleteket, mert az nem jó, ha az átlag iPad user megrémül, bla-bla. Pedig ha valamire, pont az ilyesmikre tök jó dolog egy 10+ colos kijelző. Mérnökök vagy akár TTK-s egyetemisták zabálnák. Amit így is megtehetnek, mert van rá app. Pedig jó lenne, akár a gyári Jegyzetekbe is integrálva.

 6. Avatar for gunar gunar says:

  Hát végtelen a türelmed ha ezt használod :smiley: Én biztosan kitöröltem volna már az első ilyennél, hogy akár pár számmal is de nem tudom javítani csak a legelsőtől újrakezdve.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for loserock Avatar for Szifon Avatar for ohrvill Avatar for pAnk Avatar for dzsega Avatar for farkas63 Avatar for gunar