fbpx Skip to content

Sokan már az iPad 2010-es megjelenésekor furcsának tartották, hogy az iPhone-tól eltérően nincs benne alapból számológép alkalmazás. Érdekes módon az elmúlt hat évben ezzel kapcsolatban nem változott semmi, de most fényt derült a titokra.

Kép: Miért nincs számológép app az iPaden?

Az Apple tervei között mindig is szerepelt az iPades Számológép alkalmazás. Azonban nem egy újat írtak a táblagépre, hanem az iPhone-ban lévőt nagyították fel az iPad képernyőméretére és felbontására. Mindenki úgy gondolta, hogy ezzel fogják szállítani a tabletet, mivel már az első prototípustól kezdve rajta volt és így nézett ki. Azonban Steve Jobs közbeszólt.

Egy hónappal a hivatalos rajt előtt behívatta Scott Forstallt, az iOS-ért, és így az iPad szoftveréért is felelős alelnököt és megkérdezte tőle:

– Hol van a Számológép új designja? Ez szörnyen néz ki.
– Milyen új design? – kérdezett vissza Forstall. – Ezzel fogjuk leszállítani.
– Nem. Szedd ki, nem szállíthatjuk ezzel! – válaszolta Jobs.

Forstall még küzdött az alkalmazásért, de Jobs perfekcionizmusát nem lehetett legyőzni és végül feladta. Tudta, hogy csapatának új alkalmazást kell létrehoznia, de a hátralévő egy hónap erre kevés volt, így a számológép kikerült a gyári appok közül.

Jobs-nak nem ez volt az első esete a számológép appal. Anno még a Macintosh indulása előtt rendszeresen kritizálta Chris Espinoza-t az ötleteiért, amíg egyszercsak az elkeseredett Espinoza létrehozott egy ’Steve-Jobs-állítsd-össze-a-saját-számológépedet-szoftverkészletet’. Ezzel Jobs 10 perc alatt összerakta, ami megfelelt az igényeinek és 15 éven keresztül ez volt a Macintosh gyári számológépe.

A Jobs-zal való affér óta már Forstall sincs a cégnél (bár nem emiatt távozott), és úgy látszik, az Apple-nek sem prioritás a számológép alkalmazás tabletes verziójának fejlesztése, vannak fontosabb dolgai.

Nem tudni biztosan, hogy a fenti sztori valódi-e, de eléggé hihetőnek tűnik. Minden esetre, aki számológépet akar az iPaden használni, az az App Store-ban bőven találhat hozzá alkalmazást, nem kell fejben számolnia.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. ha kell a számológép vegyél egy iPhone-t is! 😀 (nem mintha nem lenne minden iPadesnek)

  2. …én az ikonját is lecserélném az iPhone -on…

    – elég csak a + (plussz) és a – (mínusz) jele

    PS: …ezzel a két művelettel, minden más megoldható, hiszen, a szorzás az nem más, mint többszörös összeadás az osztás meg pont a fordítottja

  3. Nem akarok trollkodni, de… hál’ Istennek végre magyarul is elolvashatom ezt a történetet, a kb. 7-8 külföldi apple-ös portál cikkei után. 🙂

  4. @Kovács Péter: hát sok helyen lehozták már, itthon is, de nem volt prior cikk. 🙂 pár napja már kész van, csak most sikerült kirakni.

  5. Van még pár érthetetlenül hiányzó app. Pl.
    – Időjárás (nem mintha ha jó lenne az iPhone-os)
    – hangjegyzetek
    – Keresés (Find my iPhone) -re sem emlékszem.
    – Iránytű

    Miért?!
    Nincs előttem az iPad, javítsatok ki, ha tévedtem.

  6. Nincs zseblámpa sem (Pro).

  7. @BoRRoNeo: Az már aztán nagyon gáz!

    A számológépet sem érettem, hogy hogy nem sikerült elkészíteni az elmúlt 5-6 év alatt, de a zseblámpa fel- és lekapcsolásához még annyi programozás sem kell, mint egy számológép/más app megírásához.
    Valaki odatolhatna Tim elé egy ilyen “Tim-Cook-állítsd-össze-a-saját-számológépedet” szoftverkészletet, aztán az iOS 10-ben már benne is lehetne a gyári calc. Az alap számolásokra biztosan megtenné.
    Nem használom sokszor iPad-en a külsős calc-ot, de jobb lenne egy natív app, mint egy külsős.

  8. @Vikitorony: az alap számolásokra használhatod a Spotlight keresőt.

  9. “Tudta, hogy csapatának új alkalmazást kell létrehoznia, de a hátralévő egy hónap erre kevés volt”

    Egy hónap kevés volt? 😀 Akkor vérprofik programoznak ott.

    Másik: Már a prototípuson is ez volt, gondolom azt nem 1 hónapja készítették,hanem kb 1 évvel kiadás előtt, és senkinek sem tűnt fel.

  10. @AppleFan: értelemszerűen nem a programozás része volt a nehéz, hanem a megfelelő UI megalkotása a felnagyított helyett. az app maga funkcionalitását tekintve készen volt, hiszen ott is volt rajta. egy megfelelő grafikus felület megtervezése nem annyi, hogy valaki leül egy pár órára programozni.

  11. @Jadeye:Egy számológép UI megalkotása egy hónapon bellul, egy nagyon jól megfizetett ,profi csapatnak, akik a világ egyik legnagyobb cégének dolgoznak, nem lehetséges? Vicc.

  12. Igen, de gondolj bele milyen vagány tudományos számológép UI férne el egy elfordított iPadon. Azzal megint nagyot gurítottak volna.

  13. @AppleFan: feltételezem, a világ egyik legnagyobb cégének hozzáértő munkatársai jobban tudják nálad, hogy mi az, ami megoldható ennyi idő alatt, és mi nem, és ez már réges-régen nem függ attól, hogy mennyibe kerül.

  14. Persze jobban tudják semmi gond. Én kicsaptam volna már őket 100x. De ez csak én vagyok persze. 🙂


Add a Comment