fbpx Skip to content

Az M1-es Mac-ek már módosítás nélkül képesek az iOS alkalmazások futtatására, de sok területen még nem teljesen tökéletes az élmény.

Ahogy azt gondolni lehetett, az Apple-nél nagy figyelmet fordítottak arra, hogy javítsanak a helyzeten és az iOS-re és iPadOS-re optimalizált alkalmazások még jobban működjenek az M1-es Mac-en.

Nils Beck, az Apple egyik mérnöke a „Nagyszerű iPad és iPhone alkalmazások M1-es Mac-en” címmel tartott WWDC előadást, ahol feltárta, hogy a macOS őszi frissítése hogyan teszi még jobbá az iOS alkalmazások futtatását.

Apple Pay támogatás

Korábban ha egy iOS alkalmazás támogatta az Apple Pay-t, az még nem volt elég ahhoz, hogy macOS-en is menjen a funkció. Ez változik a macOS Monterey-jel, ráadásul ezt az Apple-nek úgy sikerült megoldania, hogy a fejlesztőknek semmit sem kell érte tenniük:

A macOS Monterey-jel további fejlesztéseket eszközöltünk. Az Apple Pay mostantól elérhető M1-es Mac-en futó iPhone és iPad alkalmazásokban is ugyanazzal a több platformos API-val, amit a Mac Catalyst alkalmazásokhoz bemutattunk macOS Big Surrel. Ez azt jelenti, hogy egy megvalósítással minden Apple Pay platformon elfogadhatja alkalmazásod a fizetési módszert.

Videolejátszás

Jelenleg ha egy iOS alkalmazásban videót nézel és ráböksz a teljes képernyő gombra, akkor az alkalmazás ablakán belüli helyet tölti ki a videó és nem az egész képernyőt foglalja el. Ősztől azonban a macOS Monterey képes lesz arra, hogy új ablakot nyisson a videók számára, amit utána teljes képernyőre tesz és az ablakban natív macOS vezérlőket jelenít meg.

Így az élmény ugyanaz lesz, ha iOS alkalmazásból teszel ki videót teljes képernyőre, mintha azt Safariból tennéd.

A teljes képernyős videókat jobbá tettük az AVKittel. Az AVPlayerView és az AVPlayerViewController automatikusan külön ablakban is meg tudja nyitni a teljes képernyős videót. Ez azt jelenti, hogy azon alkalmazások ablakaiból is nyitható teljes képernyős videó, amik indításkor korlátozva vannak felbontásra vagy képarányra. A videó így teljesen kihasználja majd a Mac képernyőjét és képarányát, ahogy azt illik. Ha pedig bele szeretnél nyúlni ebbe a működésbe, az új AVPlayerViewDelegate és AVPlayerViewControllerDelegate API-kat adtuk a rendszerhez.

Ezeken felül az AVFoundation támogatja a HDR lejátszást és a streaminget M1-es Mac-en. Semmilyen Mac specifikus módosításra nincs szükség. Végül pedig az AVKit vezérlők iPad és iPhone alkalmazásokban ugyanúgy néznek majd ki, mint más Mac alkalmazásokban. Teljesen kihasználjuk a Mac-ek trackpadjeit is új gesztusokkal.

Gesztus javítások

A macOS Big Sur 11.3 már hozott magával egy „Touch Alternatives” névre szóló funkciót, aminek segítségével trackpad vagy egér gesztusokkal és billentyűkombinációkkal replikálhatóak az érintőkijelzőn történő gesztusok.

Ezt a macOS Monterey a következő szintre emeli, mert lehetővé válik a gesztusok érzékenységének állítása és a mutató elrejtése.

Parancsok

Idén megérkezik a várva várt Parancsok alkalmazás Mac-re, ami az Apple legmodernebb automatizálási technológiáit hozza el macOS-re.

A cég mérnökeinek pedig sikerült úgy bekötnie a SiriKit keretrendszert, hogy a módosítatlan iOS alkalmazások is be tudnak épülni a macOS-en futó parancsokba.

Ha az alkalmazásod az „intent” (szándék) keretrendszert használja, hogy egyedi SiriKit parancsokat biztosítson, macOS Monterey alatt azok is menni fognak az iPad és iPhone alkalmazásoknál az M1-es Mac-en.

A 9to5Mac felvetette a kérdést, hogy vajon ezek a változtatások már elég nagyok-e, hogy azok, akik eddig úgy döntöttek, hogy iOS alkalmazásaikat nem teszik elérhetővé macOS-en, meggondolják magukat.

Szerintem a válasz nem, de nagyon örülnék, ha tévednék, mert az iOS alkalmazások macOS-en történő futtatása egyre inkább egy elviselhető kompromisszumnak tűnik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok