fbpx Skip to content

Az Apple szintén hétfői eseményén jelentette be, hogy a Siri asszisztens először érkezik harmadik féltől származó eszközökhöz. Ez azt jelenti, hogy hangparancsokkal irányíthatjuk például más márkák okos otthon eszközeit.

Az Apple szerint adatvédelem terén ugyanolyan biztonsággal használhatjuk az asszisztenst, mintha saját Apple eszközünkön tennénk ezt meg.

A hétfői keynote alkalmával került bemutatásra, ahogy Sirit egy intelligens termosztát közvetlen vezérlésére használták. Az előadás során nem közöltek részleteket vagy további példákat, de az integráció valószínűleg az MFi licencrendszeren keresztül történik, vagy része lehet a Matter (korábban CHIP) szövetségnek is.

A tanúsítvány megszerzéséhez a termékeknek új, jogdíjmentes szabványt kell elfogadniuk, amely kompatibilissé teszi őket az Amazon Alexa Smart Home, az Apple HomeKit és a Google Weave protokolljaival. A szövetség olyan eszközöket ölel fel, mint az intelligens izzók, a video-csengők, az ajtózárak, az intelligens hangszórók és egyebek. A Sonos jó példa erre.

A Siri egyébként további fontos fejlesztést is kap az iOS 15 rendszeren. Az Apple személyi asszisztense a frissítés után különféle utasításokat lesz képes kezelni internetkapcsolat nélkül is, vagyis offline módban. Eddig ugyanis a Siri használata során amennyiben nem kapcsolódtunk az internethez, hibaüzenet fogadott bennünket.

Offline módban olyan kéréseket tudunk a Sirivel végrehajtatni az iOS 15 esetében, mint például az időzítők beállítása vagy az alkalmazásváltás, anélkül, hogy bármilyen kommunikációt folytatnánk egy szerverrel.

Az offline beszédfelismeréssel a felhasználói élmény előreláthatólag még gyorsabb és reszponzívabb lesz. Az Apple ezzel egyidejűleg egy új adatvédelmi rendelkezést is bevezet, amely értelmében a Siri által rögzített hang soha nem hagyja el a helyi eszközt. Ez Sirit egyrészt privátabbá teszi, másrészt az elemzés kihagyása miatt várhatóan simább, gyorsabb felhasználói élményt fog eredményezni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok