Giulio Zompetti révén előkerült egy iPod touch prototípus, amelyen még OS X fut

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg minden, Apple iránt érdeklődő ember sok fotót és videót látott már a cupertinói óriás prototípus státuszú termékeiről. Ezek közül néhány meglehetősen érdekes, hiszen olyan funkciókat tár fel, amelyek a végleges termékbe nem kerültek bele. 

Az ilyen prototípusok története általában ismeretlenségbe burkolózik, de a 9to5Mac jóvoltából most bepillanthatunk az első generációs iPod touch speciális prototípusának kulisszái mögé, melyet még az iPhone bemutatása előtt építettek.

Giulio Zompetti a Twitteren jól ismert Apple prototípus gyűjteményéről, amelyben több tucat iPhone, iPod, iPad, Apple Watch és még egy funkcionális AirPower egység is megtalálható. A 9to5Mac ezúttal kérdéseivel kifejezetten az iPod touch-ra fókuszált. Zompetti szerint ez az iPod az egyik prototípus, amelyet soha nem akar eladni, mivel különleges eszköznek tartja. A cikk szerzője még azt is külön kiemeli, hogy az eszköz milyen jó állapotban van:

Először is lenyűgöző, hogy ez az iPod mennyire jó állapotnak örvend. Egy olyan terméknél, amelyet több mint 14 évvel ezelőtt szereltek össze, csodálkozom, hogy alig vannak rajta karcolások. Nekem is van egy első generációs iPod touch készülékem (nem prototípus), de a hátulja közel sem olyan fényes és karcmentes már, mint ennek a modellnek.

Kívülről nézve ez az iPod prototípus ugyanúgy néz ki, mint Steve Jobs által 2007 szeptemberében bemutatott modell. Azok számára, akik nem emlékeznének: az iPod touch néhány hónappal az első iPhone bevezetése után jelent meg, olcsóbb alternatívát kínálva azok számára, akik az Apple-féle telefon felhasználói élményére vágytak, ide értve a multi-touch kijelzőt, a beépített Wi-Fi-t, a Safari böngészőt és az iTunes Store-t.

A Zompetti tulajdonában lévő prototípus különlegessége, hogy jóval az első iPhone boltokba kerülése előtt készült, és 2007 áprilisi dátumú szoftvert futtat. Mielőtt az interjúban belemerültek volna iPod belsejének részleteibe, a 9to5Mac arról érdeklődött, Zompettinek hogyan sikerült megszereznie ezt és más prototípusokat.

A gyűjtő elmagyarázta, hogy ezeknek a prototípusoknak a többségét az Apple a tesztek befejeztével megsemmisíti. Mivel ezek az eszközök csak belső tesztelés céljából készültek, és speciális szoftvert tartalmaznak, a vállalat megsemmisítésre küldi a prototípusokat, mielőtt elektronikai hulladékként ténylegesen feldolgozásra kerülnének. Ezt az iPod touch készüléket hibás belső csatlakozókkal és belső akkumulátor nélkül találta meg valaki.

Amikor Zompetti megkapta a prototípust, új akkut tett be, és megjavította a hibás csatlakozókat. Elmondása szerint a megsemmisítésre szánt prototípusokat általában olyan emberek állítják helyre, akik megtalálják őket az e-hulladék feldolgozása során. Ha ezek egyikét egy Mac-hez csatlakoztatjuk, akkor az normál eszköznek számít, és telepíthető rá az iOS valamelyik verziója, felülírva a készüléken futó speciális szoftvert. Az akkumulátor hiánya és a belső csatlakozók hibája miatt ez ennél a készüléknél nem történt meg, így ez az iPod egészen különleges maradt.

Az iPod touch prototípus az EVT (Engineering Validation Test) előtti szakaszból származik (PreEVT), amely a termékfejlesztés egyik első szakasza. Ebben a szakaszban a vállalat ellenőrzi, hogy a hardver a várt módon működik-e egy olyan szoftverrel, amelyet az érintőképernyő, a hangszóró, az antennák és a gyorsulásmérő tesztelésére terveztek. Más szóval, valószínűleg ez az egyik első iPod touch, amelyet az Apple készített.

Belül ez az iPod touch piros alaplappal rendelkezik, amit az Apple a prototípusainak azonosítására használ.

Az Apple a SwitchBoard nevű, speciális szoftvert használja prototípusaiban, ami valójában egy egyszerűsített verziója az iPhone operációs rendszerének, az ikonok és egyéb dolgok nélkül. Néhány parancs használatával a Mac-en keresztül alaposabban szemügyre vehetők az iPodon tárolt belső fájlok, amelyek még izgalmasabb dolgokat tárnak fel.

Ez az iPod touch prototípus bizony az OS X rendszert futtatja! Emlékezzünk csak vissza 2007 januárjára, amikor Steve Jobs azt mondta, hogy az iPhone is OS X-et futtat. Noha különböző rendszerekről van szó az iOS is a Mac OS X alapjaira épült. Az Apple akkoriban pedig még nem határozta meg konkrétan az iPhone operációs rendszerének nevét.

Az iPhone bevezetését követően változtatta meg az Apple az operációs rendszer nevét iPhone OS-re, amelyet még ennek az évnek a folyamán később érkező iPod touch esetében is használtak. Ezen az iPod prototípuson az operációs rendszer azonban még OS X néven szerepel. Egy másik érdekes dolog, hogy ez a prototípus kettős rendszerindítású, két párhuzamosan telepített rendszerrel, ennek oka azonban nem ismert.

Az iPodon tehát a SwitchBoard fut, és indítás közben egy “Bloody Gear” (vérfoltos fogaskerék) logót mutat, ami szintén ritka elem az Apple prototípusaiban, ugyanis általában csak egy egyszerű fogaskerék ikon van, vérfolt nélkül.


Mivel az Apple mindig el akarja kerülni a termékek kiszivárgását vagy bármilyen rájuk utaló kapcsolódást, ezért ennek az iPod touch-nak (és más, első generációs, rendkívül korai, kiadatlan eszközöknek) nincs Apple emblémája, iPod márkajelzése vagy bármi más, ami a cégre utalna. Mostanság persze már ránézésre is azonnal felismerhető egy iPod touch még a belsős Apple szoftverrel is, de ez akkoriban nem volt ilyen egyszerű, hiszen még nem volt ismert az eszköz a nyilvánosság előtt.

Az iPod touch prototípus további érdekessége, hogy a készüléket egy úgynevezett “útlevéllel” együtt találták meg, amely dokumentumon jelezve van, hogy a prototípus mely teszteken ment át és melyeken nem. Az alábbi képen látható, hogy ennél az iPodnál nem sikerült egy kalibrálási teszt (plum calibration ADM. fail).

Az egyik legmenőbb dolog pedig, amit Zompetti megosztott prototípusaival kapcsolatban, az az, hogy megtudta a prototípushoz tartozó címkékre nyomtatott információknak köszönhetően, ki volt az Apple felelős mérnöke ennél az egységnél. Még fel is vették a kapcsolatot, és megerősítést nyert, hogy ezt az iPod készüléket elutasították az egyik belső teszt sikertelensége miatt.

Ha többet szeretnétek megtudni az Apple prototípusairól, feltétlenül nézzétek meg Giulio Zompetti Twitter profilját!

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Én megvettem a legújabb :iphone: iPodot és mai napig használom. Kocsiban az a zenei központ :sunglasses: mielőtt kérdeznéd az autó gyári fejegységet tudja kezelni és a kormány mögötti kijelzőn is tudom a zenéket váltogatni a lejátszás listákat az albumokat a számokat akár előadók szerint és minden ilyesmi. Apple CarPlay nélkül. A telefon meg Bluetoothon csatlakozik. Így nem kell elővenni a zsebemből. És mielőtt be kommentelni igen jobb a minősége kábelen keresztül mint a pocsék bluetoothon. És igen hallani a különbséget. Nagyon várom már hogy ugorjon egyet az Apple music minősége. :chart_with_upwards_trend: az Apple carplay nem ér semmit sem míg kábel kell hozzá. Nem szeretem pedig van. És ez volt az egyetlen alternatíva úgyhogy nekem óriási segítség hogy van ez a termék.

  2. pintyo says:

    Nincs minőség romlás? Gond nélkül csatlakozik?

  3. Megvettem. Kiváncsi leszek. Köszi. Üdv.

  4. Most jött meg! Hát hallod el vagyok ájulva mennyire jó! Köszönöm szépen!!!

  5. Nálam igen! Perfect!

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!