fbpx Skip to content

A jó ideje tartó járványhelyzet csak még inkább rámutatott arra, hogy a személyes higiénia mellett nem árt odafigyelnünk a használati tárgyainkra is. Ezek közül talán a mobiltelefonunk és a lakáskulcsaink a leginkább azok, amelyeket például a tömegközlekedési eszközökön a kapaszkodók megfogása után, kézfertőtlenítés nélkül is simán előveszünk és használunk. És bár a koronavírussal való fertőződés esélye érintés után azért nem olyan magas, de értelemszerűen nem csak a koronavírus az, amivel így összetalálkozhatunk, és persze a maszkokat is célszerű fertőtleníteni.

No persze kézfertőtlenítővel inkább ne essünk neki a készülékünknek, erre az esetre sokkal alkalmasabbak az olyan eszközök, amelyek UV-fény segítségével képesek fertőtleníteni a tárgyainkat. A Moshi is pont ezt tűzte ki célul, és a Deep Purple névre keresztelt, összecsukható, és így hordozható dobozkáját gyakorlatilag bárhol használhatjuk, ha USB-re csatlakoztatjuk a hozzá kapott kábellel.

Összecsukva mindössze akkora, mint egy jegyzettömb

A Deep Purple összehajtogatva érkezik, aminek köszönhetően gyakorlatilag akkora, mint egy jegyzettömb:

Dobozkává alakítani mindössze pár mozdulat, amelyet mágnesek biztosítanak.

Ezután a dobozka tényleges belső mérete nagyjából 12 x 20 x 5 centiméter, tehát például egy iPad mini sajnos már pont nem fér bele, mert az 13,5 x 20,3 centiméter, és nem is erre van szánva, hiszen a mobiltelefonunkat gyakrabban használjuk úgy, hogy előtte bármi mást összefogdosunk. Az iPhone-okból viszont még a legnagyobb méretű is gond nélkül belefér.

A dobozka belsejében a szálcsiszolt, tükröződő felületek mellett egy kis “platform” is található, aminek a célja az, hogy a bele helyezett tárgyat az UV-C sugárzás minden oldalról egyformán érhesse, és itt kapott helyet az egész dobozka vezérlő elektronikája is. Ennek köszönhetően nem kell megfordítani benne a készülékünket, és újból elindítani a folyamatot, amivel időt spórolhatunk.

A platform feliratából a Deep Purple rész ráadásul UV-érzékeny is, és így képes visszajelezni, hogy sikerrel járt-e a fertőtlenítés, mert a 4 perces dózis után az eredeti halvány szürkéről lilásra vált a felirat színe:

Tedd bele, csukd le, és várj 4 percet

A Deep Purple működése teljesen automatikus. Amint bedugtuk a mellé kapott, 50 centiméter hosszú USB-A – USB-C kábellel akár a számítógépünkbe, akár egy hálózati adapterbe, akár egy külső akkumulátorba, beletettük a készülékünket, már csak le kell csuknunk a dobozka tetejét, és el is indul a fertőtlenítési folyamat. A doboz elején található LED-csík a folyamat közben lila színnel pulzál, majd pedig folyamatosan világító zöldre vált, amint végzett, és már kivehetjük belőle a készülékünket.

Mivel az UV-fény egyébként nem lenne látható számunkra, ezért az eszköz automatikusan lekapcsolja az UV LED-eket, ha a folyamat közben esetleg felnyitnánk a doboz fedelét.

Nem károsítja az OLED-kijelzőket az UV-sugárzás?

Az UV-sugárzás okozta esetleges károsodás megelőzése érdekében a legtöbb OLED-kijelző már rendelkezik manapság UV-szűrővel, így nem érinti őket károsan, ha UV-fény éri őket.

Összegezve

Nem kell mizofóbnak/germofóbnak lenni, anélkül is beláthatjuk, hogy a mindennapi használati tárgyaink bizony melegágyai lehetnek a különféle kórokozóknak, és időnként nem árt őket megtakarítani. Ugyanakkor nem feltétlenül célszerű, sőt, adott esetben még károsíthatja is az adott eszközt, ha valami erőteljesebb szerrel esünk neki, vagy az beszivárog a tisztítani kívánt készülékbe. Ehhez képest az UV-fénnyel történő fertőtlenítés nem okozhat károsodást, és a használata is kényelmesebb.

A Moshi Deep Purple kapcsán pedig az alábbi pozitívumokat és negatívumokat tudjuk megemlíteni – leginkább az ára az, ami negatívum, mert hazai viszonylatban nem az olcsóbb kategória.

Pro

  • Összecsukható, hordozható, bárhol bedugható USB-re
  • Automatikus működés
  • 10 év gyártói jótállás (regisztrációt igényel)

Kontra

  • Nem tartozik az olcsó termékek közé
  • Lehetne beépített akkumulátora
  • Lehetne kicsit nagyobb, hogy egy iPad mini beleférjen
  • Jelenleg csak 1 színben (szürke) érhető el

Apple-ös környezetben szintén megemlítendő, hogy ha egy picit nagyobb méretű lenne a doboz beltere, akkor egy iPad mini is beleférne. Ha pedig lenne még beépített akkumulátora is, ami elférhetne az aljában, kicsit vastagabbá téve azt, akkor tényleg teljes mértékben hordozhatóvá válna az eszköz, és nem kellene powerbank vagy hálózati adapter sem a használatához, csak a feltöltéséhez.

A Moshi Deep Purple megvásárolható a gyártó weboldalán, vagy itthon például a WLA Store-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    Ez tipikusan olyan termék ami eddig is létezett (nem konkrétan ez), de nem sikerült eladni, mert nem volt olyan helyzet amit meg tudna lovagolni. Most itt a covidvonat amire fel lehet velük ülni. Párszáz forintért lehet fertőtlenítő kendőt venni erre a célra, ezen az áron jó par évre elegendőt.

  2. Avatar for Bob Bob says:

    Így van. És talán pont ez a fertőtlenítés mánia meg kórokozóktól való félelem ami éppen gyengít minket.

  3. Gondolkodjunk, Béláim…! Ha mindannyian hülyeségnek látjuk a kütyüt, akkor Főszerkesztő úr Péter kinek alkotta e cikkét?

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ahhoz képest tonna számra rendelik az emberek a mindenféle, konkrétan bármi védelem nélküli, UV-C-s eszközöket aliexpress-ről. a covid ebben az esetben meg pont mindegy, hiszen egyrészt szerencsére már végre talán kezd lecsengeni, másrészt pedig ahogy a cikkben is szerepel, a legújabb tanulmányok pont azt írják, hogy a koronavírussal való fertőződés esélye érintés után azért nem olyan magas.

    ha csak az eszköz 10 éves jótállási idejét nézzük, annyi idő alatt rendszeres használat mellett egyrészt többe fog kerülni a sok fertőtlenítő kendő, másrészt az így termelt hulladék mennyisége is hatványozottan több. ezen túl sok olyan eszköz, kiegészítő van, amit nem szabad alkoholos dolgokkal törölgetni.

    a mániákus fertőtlenítgetés tényleg nem feltétlen célszerű (bár még mindig inkább az, mint a bármire antibiotikumot szedni…), de ha mondjuk tömegközlekedsz, és a milliók által összefogdosott kapaszkodók megfogása után a telefonodat is nyomogatod, akkor azért már más a helyzet. ha nem tömegközlekedsz, akkor szerintem a cikkben említett eszközre sincs kifejezetten szükséged, hiszen eleve valószínűtlenebb, hogy olyasmit fogsz meg, amit nem kellett volna. de például egy szervizben mindenki számára megnyugtatóbb tud lenni, ha leadáskor, majd visszaadás előtt is fertőtleníti a szerviz az adott készüléket az ügyfél szeme láttára.

    na ne, tényleg csak hárman olvassátok az oldalt? ez nekem (és a Google Analytics-nek is) új, és akkor itt bizony valami turpisság van.

    de ezek alapján akkor ez a termék nem neked szól – amivel meg semmi baj nincs, elvégre nem vagyunk egyformák. meg amúgy sem egy olcsó termék. de akkor igazán nem nehéz a megoldás, nem veszed meg. azt is világosan láthatod, hogy ez a cikk egy ajánló. ha nem érdekel, az előfordul, de akkor egyszerűen lapozz tovább.

  5. Avatar for pAnk pAnk says:

    Először is leszögezném, nem köteledésből írtam. Másodszor, a 10 éves gari miatti érvelésed helytálló, ezért mea culpa. Harmadsorban, csak arra akartam rávilágítani, hogy ha a vírusok miatti paranoia miatt sterilizálná mindenki a készülékeit akkor minden egyes percben ezt kellene tenni, hisz folyamatosan mindent tapogat mindenki, utána pedig pl. a telefonját. Ezért tartom ezt is - és nyilván a túlzott kendőzést is - hülyeségnek.

    Mellékesen, én évek óta folyékony, alkoholos kézfertőtlenítővel tisztítom havonta egyszer a készülékeimet (nem a vírusok miatt), és még a betört kijelzős iPad mininek sincs ettől baja :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for OMEGAfan Avatar for Bob Avatar for pAnk Avatar for Jadeye