fbpx Skip to content

Az Apple 2021 tavaszán mutatta be az új Apple TV 4K modellt. Kívülről nézve szerényebb fejlesztésnek tűnhet az A12 Bionic chip és az újratervezett Siri távirányító érkezése, a sebesség és felhasználói élmény fokozásában azonban nagyon is fontos szerepe van a frissítésnek.

Az Apple-t többen is bíráltak az elmúlt években, hogy streaming eszközét az Apple TV-t kissé mostohán kezeli. Pedig amire kifejlesztették, azt a funkcióját tökéletesen ellátta. Ahogy kezdett “gömbölyödni” a vállalat ökoszisztémája, úgy kapott újabb és újabb extra funkciókat. Idén tavasszal azonban még a legkritikusabb hangokat is elcsitították az új processzorral és a megújult távirányítóval. Nézzük, mit szóltak hozzá a vásárlók.

Andru Edwards tech YouTuber szerint az új Apple TV észrevehetően gyorsabb az alkalmazások megnyitásakor, és szerinte az új Siri Remote is sokkal jobb felhasználói élményt nyújt.

Jacob Krol a CNN Underscored-nél azon a véleményen van, hogy bár az A12 chip gyorsabb, ez nem egetrengető különbség. Elmondta, hogy az új chip és a szintén újdonságként érkezett HDMI 2.1 támogatás legfőbb előnye az a képesség, hogy 60 képkocka/másodperc 4K HDR tartalmat játsszon le Dolby Digital Plus és Dolby Atmos támogatással:

Olyan dolgok, mint az akciósportok vagy a motorsportok használhatják ki igazán ezt a funkciót, hogy magukkal ragadóbbá, illetve életszerűbbé tegyék a lejátszott tartalmat. Ez egyben egy jövőbiztos lépés, hiszen számos nagy sportcsatorna is azt tervezi, hogy elkezd sugározni vagy közvetíteni ebben a formátumban. Mindössze egy olyan tévére van szükségünk, amely képes kezelni ezt a magas minőségű formátumot, és persze ezt támogató tartalom is kell majd. A tesztidőszak alatt kipróbálhattam a RedBull TV-t, melynek akciósportokban bővelkedő adásminősége felettébb impresszív és nagyon gördülékeny volt – bár ez a gyakorlatlan szem számára talán annyira nem lesz egyértelmű.

 

Apple TV 4K 2021 molino

Az új Apple TV 4K ára hazánkban 71 900 Ft 32 GB tárhellyel, a 64 GB-os modellért 79 900-at kell leszurkolnunk a kasszánál. Kanadában ez 179, illetve 199 dollár, és Patrick O’Rourke, a kanadai MobileSyrup munkatársa szerint az Apple TV továbbra is meglehetősen drága a többi streaming eszközhöz képest, de szerinte ez az ár indokolt:

Az évek során sok streaming eszközt kipróbáltam, de mindig azon kaptam magam, hogy visszatérek az Apple TV-hez. Meglátásom szerint ez a legmegbízhatóbb platform amellyel eddig találkoztam. Remek terméktámogatás, gyakori szoftveres frissítések, és nem utolsó sorban a streaming szolgáltatók alkalmazásai is általában az Apple set-top boxára érkeznek először, különösen itt Kanadában. Ez történt a Bell tulajdonában lévő Crave (szintén streaming szolgáltató), valamint számos más alkalmazás esetében. Félreértés ne essék, én is szívesen látnék barátságosabb árcédulát látni az Apple TV dobozán és az új Siri távirányítón, de szerintem valóban azt kapjuk, amiért fizetünk az Apple TV 4K (2021) esetében.

Rene Ritchie az iMore-nál egy kritikát fogalmazott meg az új Siri távirányítóval kapcsolatban, konkrétan a jelenlegi “vissza” gomb, korábban “Menü” gomb miatt:

Amit nem oldottak meg jól, az a menü gomb. Az Apple átnevezte “vissza” névre, de hasonlóan a régebbi Android vissza gombjához, ez inkább egy véletlenszerű művelet gombjához hasonlít. Ha videót nézek a TV alkalmazásban és megnyomom a vissza gombot, akkor egy opciósáv jelenik meg a képernyő alján. Ezután újra meg kell nyomnom a kilépéshez. De ha például megnyomom mondjuk a Netflix, vagy a Disney+ nézése közben, akkor egyből kikerülök a videóból. A Prime Video esetén ez azonnal alaphelyzetbe repít.

Személyes véleményem az új Siri Remote-tal kapcsolatban (de ide vehetjük az iPhone-t, iPadet is), hogy az Apple nagyon jól érzi design szempontból az új szeleket és marha jó időzíti az apró “imprúvmenteket”. A távirányítóról kicsit az iPhone 4-es emlékeim törnek rám nosztalgikusan. Szeretni fogjuk-e a megújult fekete dobozkát? Szerintem nagyon! ?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.