fbpx Skip to content

Mark Gurman a Bloombergnél rengeteg információt fedett fel az Apple elkövetkező számítógépeivel kapcsolatban.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy mi várható a nyáron érkező MacBook Pro modellektől, most pedig nézzük meg, mit fog tudni az újratervezett MacBook Air, a PowerMac G4 Cube-ra hajazó Mac Pro és egy még erősebb Mac mini. Sajnos azonban a nagyobb iMac-ről nem csak jó hírekkel szolgált.

MacBook Air

A tavaly novemberben bemutatott MacBook Air óriási siker volt, mely a jó árazásnak és az új M1 chipnek volt köszönhető.

Külsőre azonban a MacBook Air maradt ugyanolyan, mint Intel processzorral szerelt elődje. Ezen változtatni fog idén ősszel az Apple egy olyan formavilággal, ami az áprilisban bemutatott iMac-re emlékeztet.

A MacBook Air így színes lenne, kijelzője körül fehér keret lenne és a billentyűzet is fehér lenne.

Ez az új MacBook Air a jelenlegi MacBook Air mellé jönne a termékpalettára egy drágább opcióként és ugyanazt a 9/10 magos új chipet kapná, amiről Gurman a 13 colos belépő MacBook Pro kapcsán beszélt.

Ez a chip, ha minden igaz, a Staten kódnévre hallgat és az M1 egyenes ágú utódjának tekinthető.

Mac Pro

A legdrágább és legtöbbre képes Mac átállítása Apple Silicon chipre valószínűleg a legnehezebb feladat az Apple számára. Épp ezért mielőtt ez a gép megérkezne, még ki fognak adni egy Inteles Mac Pro-t egy új, 10 magos Intel Core i9 chippel, legalábbis a macOS Big Sur 11.4 RC pont egy ilyen processzorhoz adott támogatást, ami alapján a MacRumors egyik pletykaszállítója, Steve Moser egy utolsó Inteles frissítésre számít.

A nagy dobás persze nem ez lesz, hanem a teljesen újratervezett variáns, ami Gurman szerint a PowerMac G4 Cube kedvelőiből kihozza majd a nosztalgikus érzéseket.

A nosztalgia mellett persze teljesítmény is lesz: az új Mac Pro chipjében akár 32 teljesítményre hangolt mag lesz, és akár 128 magos grafikus maggal is konfigurálhatod majd.

Az alapmodellben 16 teljesítményre hangolt mag lesz 4 takarékossal és a drágább modellben kétszer annyi lesz mindkettőből (így 20 és 40 magos chipek lennének). Grafikus magoknál is hasonló duplázásra lehet számítani, ahol az alapmodell 64 magos GPU-val fog rendelkezni, de a 128 magos lesz majd az, ami Gurman szerint lekörözi az AMD által jelenleg biztosított GPU-t.

Az, hogy ez az új Mac Pro mikor érkezik, még nem tiszta. Egészen valószínűnek tűnik, hogy előtte még jön majd egy Inteles variáns, szóval simán elképzelhető, hogy 2022 végéig kell várnunk rá.

Erősebb Mac mini

Ha fontos neked a teljesítmény, de nem bírod megvárni az újratervezett Mac Pro-t és nem szeretnél már Inteles Mac Pro-t venni, akkor az Apple számodra is dolgozik valamin.

Gurman úgy véli, hogy az Apple az új MacBook Pro modellek chipjét beteszi majd a Mac mini házába is, így egy kvázi „Mac mini Pro”-t alkotva.

Csak emlékeztetőül, ez az erősebb chip lehetővé tenné, hogy a Mac mini 16 helyett 64 GB RAM-ot kezeljen, jobb Neural Engine lesz benne és több Thunderbolt-csatlakozót is tudna kezelni.

Elképzelhető azonban, hogy ez a gép nem látja meg a napvilágot, mert az Apple bármikor meggondolhatja magát vele kapcsolatban, de Gurman biztosnak érzi, hogy a cég le fogja cserélni az összes Inteles opciót a Mac mini termékoldalán.

Nagyobb iMac?

Áprilisban az Apple bemutatta az újratervezett, 24 colos iMac-et, azonban erről egyértelmű volt, hogy a régi 21 colos modellt váltja és hogy nagyobb terveik vannak a régi, 27 colos variáns utódjával kapcsolatban.

Gurman azonban úgy hiszi, hogy a nagyobb új iMac-re még várni kell:

Az Apple dolgozik egy nagyobb iMac-en is saját processzorral, de a fejlesztését szüneteltették pár hónapja, hogy az előző hónapban bemutatott 24 colos modellre tudjanak koncentrálni.

Ha ez tényleg így van, az elég szomorú lenne, de talán most az egyszer téved Gurman és az Apple idén ki tudja adni a nagyobb iMac-et is.

Neked melyik pletyka keltette fel leginkább az érdeklődésed?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ha késik is a nagyobb iMac, az nem a 24"-os miatt lesz, hanem mert az erősebb, pro desktop kategóriás SoC-ot akarják bele rakni, aminek még nem zárult le a fejlesztése.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kpbendi

Népszerű hozzászólások

  1. Ha késik is a nagyobb iMac, az nem a 24"-os miatt lesz, hanem mert az erősebb, pro desktop kategóriás SoC-ot akarják bele rakni, aminek még nem zárult le a fejlesztése.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kpbendi