fbpx Skip to content

Az AirTag megjelenése sokak számára biztonsági aggályokat is felvetett, elsősorban arra az esetre gondolva, hogy valaki becsempész egy AirTaget mondjuk a táskánkba, vagy elrejti az autónkon valahol, hogy ezzel követhessen minket. Természetesen erről a nemzetközi sajtóban is születtek cikkek, és igazából nem teljesen egyértelmű a helyzet.

A készülékünk jelenleg csak akkor jelzi a velünk utazó, ismeretlen AirTaget, ha az eltávolodott a tulajdonosa készülékétől – és mi hazaértünk vele. Ez persze több problémát is felvet, de nézzük, mit is érdemes tudni erről, illetve mit tehetünk, ha belefutunk egy ilyen helyzetbe, valamint vegyük sorra az AirTag kapcsán felmerült, többi kérdést is.

Azt már így a legelején fontos leszögezni, hogy azok számára, akik vissza akarnak élni ilyesmivel, már eddig is számtalan eszköz létezett, tehát messze nem újkeletű az ilyen probléma. Hogy az AirTag megjelenése mennyiben teszi könnyebbé mindezt, és így olyanok is visszaélhessenek ezzel, akik eddig nem tették meg, az meglehetősen kérdéses, de az tény, hogy minél több ilyen eszköz érhető el minél egyszerűbben a piacon, annál nagyobb az esély is a visszaélésekre.

Mikor jelzi a készülékünk az idegen AirTaget?

Jelenleg csak akkor jelzi a készülékünk a velünk utazó, idegen AirTaget, amikor azzal hazaérünk. Ez nyilván nem a legjobb, hiszen ezzel akkor megtudhatja az illetéktelen “AirTaggelő”, hogy hol lakunk – viszont egyúttal ez számunkra is megmutathatja, hol tanyázhat az esetleges tolvaj, aki meglovasította az AirTaggel ellátott tulajdonunkat.

Erre pedig ugyanaz a megoldás – ami egyben a tolvajnak is tipp sajnos –, hogy ha értesítést kapunk az idegen AirTagről, akkor rögtön induljunk egy “egészségügyi sétára”, majd útközben, a lehető legtávolabb a saját lakhelyünktől kapcsoljuk csak ki az AirTaget, és ezután jelezhetjük is ezt a hatóságok felé, ahogyan azt az Apple le is írja.

Ezt az Apple azzal az indoklással alakította ki így, hogy ne pánikoljunk feleslegesen például vezetés közben, amikor nem tudunk azonnal megállni, és nekiállni kutatni az AirTag után. Itt tehát még lesz mit finomítania az Apple-nek, amit minden bizonnyal meg is fognak tenni.

Más családtag AirTagje esetén is kapunk jelzést?

Értesítést csak akkor kapunk, ha az az AirTag eltávolodott a tulajdonosa közeléből, és utána azzal hazaértünk – és a tulajdonosa nincs otthon, és így nem kerül ismét az ő közelébe. Tehát ha mondjuk a gyerek véletlenül apa kulcscsomóját viszi magával reggel, akkor az nem fog neki nap közben csipogni, ha pedig úgy ér haza, hogy apa már otthon várja, akkor szintén nem fog jelezni, mert akkor érzékelni fogja a vele párosított készüléket.

Amennyiben mégis kapunk jelzést, mert mondjuk apa még nincs otthon, akkor ezt le is tilthatjuk a Lokátoron belül a Tárgyak fülön az Idegen AirTag opcióit megnyitva a Biztonsági riasztások szüneteltetése lehetőséggel.

Követhet minket valaki a tudtunk nélkül az AirTaggel?

Alapvetően nem, mert ahhoz, hogy ezt megtehesse, hozzá kell férnie a készülékünkhöz, és le kell tiltania rajta, hogy az figyelmeztessen minket az adott AirTagre.

Amennyiben azt gyanítjuk, hogy valaki mégis visszaélne az AirTaggel, először is ellenőrizzük, hogy az megjelent-e már a Lokátorban a Tárgyak alatt az Önnél észlelt tárgyak opcióra koppintva:

Ha itt nem találunk észlelt tárgyat, akkor nem valószínű, hogy van nálunk idegen AirTag, de a biztonság kedvéért megtehetjük azt is, hogy találkozunk valahol egy olyan ismerősünkkel, akivel egyébként is rendszeresen összefutunk, és akihez át is szoktunk ugrani. Ebben az esetben az ő iPhone-ja észlelni fogja a számára idegen AirTaget, amiről értesítést is fog kapni, amikor belépünk nála az ajtón.

Csak Apple készülékek tudják jelezni a nálunk lévő AirTaget?

Igen, és ehhez azokon legalább iOS 14.5-nek vagy iPadOS 14.5-nek kell futnia. Más gyártók készülékei nem fogják tudni csak úgy jelezni, de egyes Bluetooth-eszközkeresők adott esetben felfedezhetik.

Jelez magától is az AirTag, ha hosszabb ideje a tulajdonosától távol van?

Igen, jelenleg 3 nap eltelte után automatikusan csipog majd, ami alapján Apple készülékek nélkül is meg tudjuk találni, ha épp jó időpontban csipogott, és meghallottuk. Ezt a csipogást a jelek szerint nem ismétli meg adott időközönként, tehát elvileg csak egyszer fog jelezni – de lehetséges, hogy ezen majd változtat az Apple.

Csak az elveszett módba tett AirTag ad hangjelzést 3 nap után, vagy bármelyik?

Mivel az AirTag nem tudja, hogy ő igazából elveszett-e, vagy sem, és a többi Apple készülék csak a helyzetét továbbítja az Apple-ön keresztül az AirTag tulajdonosa felé, de visszafelé semmiféle kommunikáció nincs az AirTag irányába, így az minden esetben csipogni fog 3 nap után, ha távol került a tulajdonosától.

Meg tudom csipogtatni az AirTaget távolról, interneten keresztül?

Nem. A hangjelzés kéréséhez Bluetooth hatótávon belül kell lennünk. Addig csak a helyzetét tudjuk megnézni, és közel érkezve hozzá már lehetőségünk van a hangjelzésre is.

Elvesztettem az AirTaggel ellátott holmimat, mit tehetek?

Elvesztés esetén nyissuk meg a Lokátort, amiben Tárgyak fülön válasszuk ki az adott holmit. Itt egyrészt már a helyzetét is láthatjuk, másrészt pedig elveszett módba is tehetjük. Ezt érdemes is megtenni, mert az elveszett módot beállítva és megadva az elérhetőségünket, bárki segíthet visszajuttatni hozzánk az elkószált holmit, ha megérinti az AirTaget egy NFC-képes készülékkel.

Találtam egy AirTaget, hogyan juttathatom vissza a tulajdonosának?

Bármi, NFC-képes készülékkel megérintve az AirTaget, azon megnyílik az adott AirTag egyedi linkje az Apple weboldalán. Amennyiben az AirTag tulajdonosa elveszett módba tette, akkor itt látni fogjuk azt is, hogy hogyan tudjuk vele felvenni a kapcsolatot:

Az ilyenkor megjelenő információkat a tulajdonos az elveszett mód bekapcsolásakor tudja megadni.

Találtam egy AirTaget, de nincs elveszett módban. Mit tehetek vele?

Érdemes várni pár órát vagy napot, hátha csak nem vette még észre a tulajdonosa, és mégis elveszett módba teszi. Ameddig az AirTag nincs elveszett módban, addig csak az alábbit fogjuk látni, ha megérintjük egy NFC-s telefonnal:

Ha ezen már túl vagyunk, akkor a talált tárgyakra vonatkozó jogszabályok értelmében az adott AirTaget leadhatjuk jegyzőkönyvvel a rendőrségen.

Más Apple ID-jához párosított AirTaget nem fogunk tudni használni, mert azon Párosítási zár lesz azzal, hogy valaki hozzáadta a saját Apple ID-jához, és ezt értelemszerűen az AirTag visszaállítása sem törli.

Másnak adnám az AirTagemet, hogyan tehetem meg?

Ehhez először törölni kell az adott AirTaget az Apple ID-nk alól. Ezt a Lokátorba lépve a Tárgyak fülön az adott AirTaget kiválasztva tehetjük meg a Tárgy eltávolítása opcióval. Ha már odaadtuk neki az AirTaget, és így már nincs Bluetooth hatótávon belül, akkor ettől függetlenül ugyanúgy törölnünk kell a fiókunkból, majd az illetőnek a párosításhoz még vissza is kell állítania az AirTaget.

Hogyan állítható vissza egy AirTag?

Az AirTag visszaállításához (reseteléséhez) vegyük ki belőle az elemet, majd nyomjuk vissza, ameddig a hangjelzés megszólal, ezután ismét vegyük ki, ismét nyomjuk vissza, és ezt összesen öt alkalommal kell megtennünk. Az ötödik után már rátehetjük a fedelét, és vissza is zárhatjuk. Ezután már a készülékünk fel kell dobja, hogy párosíthatjuk.

Más Apple ID-jához párosított AirTaget nem fogunk tudni használni, mert azon Párosítási zár lesz azzal, hogy valaki hozzáadta a saját Apple ID-jához, és ezt értelemszerűen az AirTag visszaállítása sem törli.

További információk

Érdemes elolvasni korábbi cikkünket is, amelyben kipróbáltuk az AirTaget: Teszteltük az AirTaget: lopás, kutya követés, elhagyott kulcsok, elveszett távirányítók.

További kérdésed van? Tedd fel hozzászólásban!

Legutóbbi frissítés: 2021.05.08.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    …jelenleg 3 nap eltelte után automatikusan csipog majd, ami alapján Apple készülékek nélkül is meg tudjuk találni…

    Mivel otthon hagytam, és már 24 óra múlva csipogott (feleségem jelezte nekem), megkérdeztem az Apple Supportot, hogy hogy is van ez?
    A válaszuk:
    Ha az AirTag már nincs az Ön hatótávolságán belül, akkor 8-24 órán belül véletlenszerűen hangot fog lejátszani és ezt véletlenszerű időpontokban fogja folytatni 3 napon keresztül.

    AirTag firmware verzió: 1.0.291
    iOS verzió: 15.1

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    …jelenleg 3 nap eltelte után automatikusan csipog majd, ami alapján Apple készülékek nélkül is meg tudjuk találni…

    Mivel otthon hagytam, és már 24 óra múlva csipogott (feleségem jelezte nekem), megkérdeztem az Apple Supportot, hogy hogy is van ez?
    A válaszuk:
    Ha az AirTag már nincs az Ön hatótávolságán belül, akkor 8-24 órán belül véletlenszerűen hangot fog lejátszani és ezt véletlenszerű időpontokban fogja folytatni 3 napon keresztül.

    AirTag firmware verzió: 1.0.291
    iOS verzió: 15.1

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for novisz Avatar for Szifon