fbpx Skip to content

Az iFixit megosztotta kétrészes sorozatának első részét, melyben az Apple AirTag nyomkövetőjének szétszerelését követhetjük nyomon. Kiderült, hogy az Apple-nek lenyűgöző tervezési döntéseket kellett hoznia ahhoz, hogy a kompakt kialakítást megvalósítsa, ide értve a hangszóró kialakításának újragondolását is.

Összehasonlításképpen az iFixit a Tile Mate és a Samsung Galaxy SmartTag termékeket is a vizsgálóasztalra tette. A versenytársakhoz viszonyítva az ‌AirTag‌ a legkisebb méretű, annak ellenére, hogy a belső hely nagyobb részét maga a gombelem foglalja el. Az egyik fontos designbeli különbség a AirTag esetén a beépített kulcstartó lyuk hiánya, amelyet az iFixit annak tulajdonít, hogy az Apple ezt a funkciót a prémium kiegészítők formájában kívánja értékesíteni.

Egyrészt a három eszköz röntgenfelvétele valóban azt mutatja, hogy az Apple nem pazarolt felesleges helyet a nyomkövetőjében. Másrészt a Tile Mate és a Galaxy SmartTag a nagyobb belső tér és külső méretei ellenére sem tartalmaz olyan ultra szélessávú technológiát, mint az ‌AirTag‌. Érdemes megjegyezni itt azt is, hogy a Samsung nemrég piacra dobta a Galaxy SmartTag ultra szélessávú változatát, az iFixit azonban nem tudott beszerezni ilyen darabot az összehasonlításhoz.

A Tile Mate, a Galaxy SmartTag és az ‌AirTag is‌ cserélhető gombelemeket használ az energiaellátáshoz. Az ‌AirTag‌ és a Galaxy SmartTag 0,66Wh-s kapacitású CR2032-es, míg a Tile Mate kisebb, 0,39Wh-s kapacitású CR1632-es áramforrást használ. Az ‌AirTag‌ hátlapja csavaros és emelő mechanizmussal ellátott. 

Mindhárom nyomkövető hátlapja egyébként ujjal nyitható, nincs szükség más eszközökre. A felnyitás azonban az AirTag esetén körülményesebb, különösen akkor, ha kezünk csúszik vagy zsíros, míg a másik két eszköznél apró horony segíti a folyamatot. A nehézkes nyitás ellenére azonban többen megjegyezték, hogy a lehetőség, hogy mi felhasználók is el tudjuk végezni az elemcserét, kellemes meglepetés az Apple zárt világát ismerve.

Az AirTag 360 fokos, körbeforgó röntgen képe

(Balra vagy jobbra forog? ?)

Az ‌AirTag beépített hangszóróval is rendelkezik, amely hangot bocsát ki, amikor például egy párosított iPhone segítségével “pingeljük” a Find My alkalmazáson keresztül. A kis méret miatt azonban az Apple-nek új módszert kellett kidolgoznia, hogy a hangsugárzót be lehessen illeszteni a nyomkövetőbe. Az ‌AirTag esetében az Apple úgy döntött, hogy a teljes testet használja rezonátorként, a burkolat alsó része pedig a hangszóró mágnese lett.

Érdekes az a mágnes, amelyet a röntgenfelvételen láthatunk. Közvetlenül a fánk alakú alaplap belsejében helyezkedik el, réz tekercsbe ágyazva pedig hangszórót alkot. Igen, az AirTag teste lényegében a hangszóró membrán. A tápellátás a hangtekercsre irányul, ami a membránra szerelt mágnest hajtja meg – ebben az esetben azt a műanyag fedelet, ahol a gombelem van –, amely hangokat ad, amelyek elveszett dolgainkhoz vezetnek.

Aki akar, persze lyukat is fúrhat az AirTagre, hogy pótolja a beépített kulcstartó hiányát – ez azonban értelemszerűen egyúttal azonnal érvényteleníti is az AirTag jótállását:

Mint az iFixit megjegyzi, a rossz helyre történő fúrás súlyos károkat okozhat az eszköz alaplapjában. Az iFixit szerint a második rész részletes információkat tartalmaz majd az ‌AirTag áramköreiről és egyéb rejtett titkokról.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Itt ez az érték szerintem nem valós::
    a Galaxy SmartTag 66Wh-s kapacitású CR2032-es, míg a Tile Mate kisebb, 39Wh-s kapacitású CR1632-es áramforrást használ.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    eltűnt a tizedespont az elejéről, pótoltam, köszi!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for netmano Avatar for Szifon Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Itt ez az érték szerintem nem valós::
    a Galaxy SmartTag 66Wh-s kapacitású CR2032-es, míg a Tile Mate kisebb, 39Wh-s kapacitású CR1632-es áramforrást használ.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    eltűnt a tizedespont az elejéről, pótoltam, köszi!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for netmano Avatar for Szifon Avatar for Jadeye