Az iFixit szerint az AirTag “lenyűgözően kompakt”

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iFixit megosztotta kétrészes sorozatának első részét, melyben az Apple AirTag nyomkövetőjének szétszerelését követhetjük nyomon. Kiderült, hogy az Apple-nek lenyűgöző tervezési döntéseket kellett hoznia ahhoz, hogy a kompakt kialakítást megvalósítsa, ide értve a hangszóró kialakításának újragondolását is.

Összehasonlításképpen az iFixit a Tile Mate és a Samsung Galaxy SmartTag termékeket is a vizsgálóasztalra tette. A versenytársakhoz viszonyítva az ‌AirTag‌ a legkisebb méretű, annak ellenére, hogy a belső hely nagyobb részét maga a gombelem foglalja el. Az egyik fontos designbeli különbség a AirTag esetén a beépített kulcstartó lyuk hiánya, amelyet az iFixit annak tulajdonít, hogy az Apple ezt a funkciót a prémium kiegészítők formájában kívánja értékesíteni.

Egyrészt a három eszköz röntgenfelvétele valóban azt mutatja, hogy az Apple nem pazarolt felesleges helyet a nyomkövetőjében. Másrészt a Tile Mate és a Galaxy SmartTag a nagyobb belső tér és külső méretei ellenére sem tartalmaz olyan ultra szélessávú technológiát, mint az ‌AirTag‌. Érdemes megjegyezni itt azt is, hogy a Samsung nemrég piacra dobta a Galaxy SmartTag ultra szélessávú változatát, az iFixit azonban nem tudott beszerezni ilyen darabot az összehasonlításhoz.

A Tile Mate, a Galaxy SmartTag és az ‌AirTag is‌ cserélhető gombelemeket használ az energiaellátáshoz. Az ‌AirTag‌ és a Galaxy SmartTag 0,66Wh-s kapacitású CR2032-es, míg a Tile Mate kisebb, 0,39Wh-s kapacitású CR1632-es áramforrást használ. Az ‌AirTag‌ hátlapja csavaros és emelő mechanizmussal ellátott. 

Mindhárom nyomkövető hátlapja egyébként ujjal nyitható, nincs szükség más eszközökre. A felnyitás azonban az AirTag esetén körülményesebb, különösen akkor, ha kezünk csúszik vagy zsíros, míg a másik két eszköznél apró horony segíti a folyamatot. A nehézkes nyitás ellenére azonban többen megjegyezték, hogy a lehetőség, hogy mi felhasználók is el tudjuk végezni az elemcserét, kellemes meglepetés az Apple zárt világát ismerve.

Az AirTag 360 fokos, körbeforgó röntgen képe

(Balra vagy jobbra forog? 😎)

Az ‌AirTag beépített hangszóróval is rendelkezik, amely hangot bocsát ki, amikor például egy párosított iPhone segítségével “pingeljük” a Find My alkalmazáson keresztül. A kis méret miatt azonban az Apple-nek új módszert kellett kidolgoznia, hogy a hangsugárzót be lehessen illeszteni a nyomkövetőbe. Az ‌AirTag esetében az Apple úgy döntött, hogy a teljes testet használja rezonátorként, a burkolat alsó része pedig a hangszóró mágnese lett.

Érdekes az a mágnes, amelyet a röntgenfelvételen láthatunk. Közvetlenül a fánk alakú alaplap belsejében helyezkedik el, réz tekercsbe ágyazva pedig hangszórót alkot. Igen, az AirTag teste lényegében a hangszóró membrán. A tápellátás a hangtekercsre irányul, ami a membránra szerelt mágnest hajtja meg – ebben az esetben azt a műanyag fedelet, ahol a gombelem van –, amely hangokat ad, amelyek elveszett dolgainkhoz vezetnek.

Aki akar, persze lyukat is fúrhat az AirTagre, hogy pótolja a beépített kulcstartó hiányát – ez azonban értelemszerűen egyúttal azonnal érvényteleníti is az AirTag jótállását:

Mint az iFixit megjegyzi, a rossz helyre történő fúrás súlyos károkat okozhat az eszköz alaplapjában. Az iFixit szerint a második rész részletes információkat tartalmaz majd az ‌AirTag áramköreiről és egyéb rejtett titkokról.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Itt ez az érték szerintem nem valós::
    a Galaxy SmartTag 66Wh-s kapacitású CR2032-es, míg a Tile Mate kisebb, 39Wh-s kapacitású CR1632-es áramforrást használ.

  2. Jadeye says:

    eltűnt a tizedespont az elejéről, pótoltam, köszi!

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!