fbpx Skip to content

Az Apple nemrégiben megjelent AirTag eszközeinek az amerikai FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) felé benyújtott dokumentumaiból kiderült, hogy a cupertinói tech óriás már csaknem két évvel azelőtt, hogy hivatalosan is bejelentette volna a terméket, elindította a hatósági jóváhagyás folyamatát.

Az FCC-hez benyújtott dokumentumok is bizonyítják, hogy az AirTag 2019 júliusa és novembere között hivatalos tanúsítvány megszerzése érdekében alapos vizsgálaton esett át. A 2019 közepén végzett tesztek ellenére a hatóság a hivatalos jóváhagyást csak tavaly szeptemberben és októberben adta ki.

Mint minden fogyasztói terméknek, az Apple készülékeknek is átfogó és szigorú teszteken kell átesniük a piacra kerülés előtt az Egyesült Államokban és azoknak az országoknak a szabályozó ügynökségeinél, ahol az eszközt majd értékesíteni fogják. Különösen érdekessé teszi ezt a dolgot, hogy az AirTag majdnem két éven keresztül pletykák tárgyát képezte, és az indulása látszólag bármikor várható volt ez idő alatt.

Az FCC jóváhagyási dokumentumai azt is sugallhatják, hogy mivel az ‌AirTag 2019-es tesztelése óta elég sok idő telt el, valójában az Apple késleltethette a termék bevezetését. A pontos okok továbbra is rejtélyesek, viszont páran azt rebesgették, hogy a vállalat már az eszköz hivatalos indulása előtt ki akarta építeni a Find My hálózatot, hogy elkerülje a versenyellenes magatartás vádjait.

Amikor hírek kezdtek szállingózni az akkor még fejlesztési fázisban lévő Apple nyomkövető eszközről, a Tile nevű cég (szintén nyomkövetésre alkalmas eszközök gyártója) elkezdte kongatni a vészharangot, miszerint az iOS bizonyos funkciói megnehezítik majd a tisztességes versenyt a konkurens gyártók számára az Apple-lel szemben.

Mindez a hónap elején megváltozott, amikor az Apple bejelentette, hogy megnyitja a Find My hálózatot harmadik féltől származó kiegészítők gyártói előtt is. Az AirTag ebből a ‌Find My‌ hálózatból merít adatokat, amelynek alapját a több mint egymilliárd, titkosított adattovábbítást használó, kompatibilis Apple eszköz képzi.

Azáltal, hogy megnyitotta ezt a hálózatot harmadik felek előtt is az ‌AirTag bevezetése előtt, az Apple talán meg akarta előzni az ellenőrzést és a versenyellenes vádakat. Saját eszköze ugyanis így már nem élvez előnyt az iOS rendszeren azokkal szemben, amelyeket más cégek gyártottak.

A Tile jelenleg nem használja az Apple ‌Find My‌ hálózatát, és nem világos, hogy a vállalat a jövőben tervezi-e ennek bevezetését. Ahogyan arról már írtunk korábban, más gyártók mint például a Belkin, a VanMoof és a Chipolo bejelentették, hogy a saját termékeik, köztük vezeték nélküli fülhallgatók, kerékpárok és nyomkövetők hamarosan integrálódnak majd a Lokátor alkalmazásba.

Az Apple ‌AirTag‌ már előrendelhetővé vált, és április 30-án kezdik el kiszállítani az ügyfelekhez.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem az U1-es chiphnek is lehetet valamennyire köze a késleltetéshez mert nyilván jobban veszik majd azok akiknek iPhone 11 vagy 12-jük van és most már elég sok van ezekből a piacon. Persze biztos nem ez volt a fő ok.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem az U1-es chiphnek is lehetet valamennyire köze a késleltetéshez mert nyilván jobban veszik majd azok akiknek iPhone 11 vagy 12-jük van és most már elég sok van ezekből a piacon. Persze biztos nem ez volt a fő ok.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83