fbpx Skip to content

Az Apple sűrű estét tartott ma, hiszen rengeteg új terméket kellett bemutatniuk. Elég az AirTagre, az új lila iPhone 12-re, a frissített Apple TV 4K-ra, a teljesen újratervezett iMac-re vagy jelen cikkünk tárgyára, az új iPad Pro családra gondolni.

Az új iPad Pro megkapta a tavaly novemberben bemutatott Apple M1 chip-et, melynek segítségével a teljesítménye még sokkal jobb lett, pedig az elődje se volt lassúnak mondható. És ha ez még nem lenne elég, a 12,9 colos variáns egy teljesen új kijelzőt is kapott. Vágjunk bele az újításokba!

Először tekintsük át azokat az újdonságokat, amik a 11 és 12,9 colos iPad Pro modelleket egyaránt érintik.

Apple M1 chip

Az előző iPad Pro-ban található A12Z chipet az Apple lecserélte a tavaly novemberben bemutatott, új M1-re.

M1 chip. Az M1 chippel az iPad Pro kategóriájában a leggyorsabb eszközzé lépett elő. Úgy terveztük, hogy teljes mértékben kihasználja az M1 lenyűgöző teljesítményét és egyedi technológiai megoldásait, köztük a fejlett képjel­feldolgozó egységet és az egyesített memória­architektúrát. És az M1 energia­takarékossága révén az iPad Pro továbbra is vékony és könnyű, mégis egész nap bírja az akkumulátora – egyszerre erős és kiválóan hordozható.

Az Apple magabiztosan ír az M1 chip teljesítményéről és előnyeiről, és ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az M1 bizonyított már sokak szemében a MacBook Airben, a 13 colos belépő MacBook Pro-ban és a Mac miniben.

Jobb teljesítmény, gyorsabb grafika. Az M1 chip nyolcmagos CPU‑ja akár 50%‑kal gyorsabb működésre, új kategóriát teremtő nyolcmagos GPU‑ja pedig akár 40%‑kal gyorsabb grafikus teljesítményre teszi képessé az iPad Prót. Így akár összetett AR-modelleket építesz, akár nagy képkocka­sebességgel játszol konzol­minőségű játékokat, nem fogsz csalódni.

Az 50%-kal gyorsabb CPU és a 40%-kal jobb grafikus teljesítmény nem mindennapi előrelépést jelentenek az iPad Pro esetén.

Az Apple a prezentáció során az eredeti iPadhez is hasonlította az új M1-es iPad Pro-t és szinte nevetséges számokkal hozakodtak elő. Persze a bemutató legviccesebb pontja az volt, amikor Tim Cook tolvajnak öltözve „Mission Impossible” stílusban betört az Apple-höz, hogy áttegye a MacBook Airből az M1 chipet.

Az M1 segítségével az iPad Pro több olyan funkcióhoz jut, ami korábban csak Mac-en volt elérhető. Mostantól a 6 GB RAM helyett az Apple képes volt 8 GB-ot rakni a 128/256/512 GB háttértárral rendelkező modellekbe, és 16 GB-ot az 1 és 2 TB-os verziókba.

Utóbbi szintén újítás, mert eddig be kellett érned 1 TB kapacitással, ami persze már önmagában is sok egy táblagép esetén, de most már kétszer akkora a legnagyobb tárhely-opció.

Az M1-gyel befutott a Thunderbolt támogatás is, így az iPad Pro alján lévő töltőcsatlakozó többé nem holmi unalmas USB-C port, hanem egy teljes Thunderbolt csatlakozó, amin USB-4 és Thunderbolt 3 szabványokat támogató kiegészítőket köthetsz hozzá.

Hatékony az alkotói munkafolyamatok során. Új Thunderbolt-támogatásának köszönhetően ez a leggyorsabb és legsokoldalúbb port az iPad történetében. Kompatibilis a meglévő USB‑C csatlakozós eszközeiddel, emellett a gyors külső adattárolóktól a kijel­zőkön át a dokkolókig számos nagy teljesít­ményű kiegészítő haszná­latához is utat nyit az iPad Prón. Így semmi akadálya a nagy fájlok másolásának, sőt akár Pro Display XDR-t is csatlakoz­tathatsz teljes 6K‑s felbontással.

Az M1 jobb képfeldolgozó processzorának köszönhetően a Smart HDR 3 is befutott az új iPad Pro modellekbe.

5G

Tavaly ősszel az iPhone 12 bemutatóján az Apple nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az iPhone-ban már elérhető a legújabb mobilhálózat, és most, hogy ez a technológia az iPadbe is beköltözött, ismét felmerült értékesítési pontként.

Villámgyors kapcsolatok. Az iPad egyedülálló hordozhatósága mellett szuper­gyors Wi‑Fi- és mobilnet­kapcsolatával is mindig az élen járt. Az 5G-támogatás jóvoltából most is a leggyorsabb vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozhatsz vele, amikor útközben kell fájlokat letöltened, együttműködnöd a munka­társaiddal, vagy feltöltened tar­tal­mai­dat. És mivel az iPad Pro támogatja a kategóriájában a legtöbb 5G-sávot, több helyen használhatod ki vele az 5G előnyeit.

Új TrueDepth előlapi kamera

A 2021-es iPad Pro előlapi kamerája egy igazán különleges jószág, ugyanis ultraszéles látószögű, mégis mindig téged mutat a Rivaldafény funkciónak köszönhetően.

Ultraszéles kamera Rivaldafény funkcióval. Az iPad Pro új ultraszéles kamerát kapott, melyet 12 megapixeles érzékelője és 122 fokos látószöge FaceTime-hívásokhoz és az új Rivaldafény funkcióhoz is ideálissá tesz. A kamera emellett látványos Portré módú szelfiket is készít, és a TrueDepth kamerával együtt az iPad Pro zárolását is segít biztonságosan feloldani a Face ID‑val.

A prezentáció során a Rivaldafény funkciót úgy mutatták be, hogy egy apuka elsétál az iPad mellől és a kamera képe követi egészen addig, amíg a képbe a másik irányból be nem jött lánya is, ekkor a kamera automatikusan távolított, hogy ő is látszódhasson.

Rivaldafény. Az új ultraszéles látószögű kamerát és az iPad gépi tanulási képességeit kihasználó új Rivaldafény funkcióval a videohívás egészen újfajta módját élheted át. Automatikusan plánol, hogy a képen tartson, miközben mozogsz a kamera előtt. Ha mások is beszállnak melléd a hívásba, a befogott kép kizoomol, ha pedig távoznak, ismét rád zoomol. A FaceTime-mal és más videokonferencia-appokkal is használható Rivaldafénnyel így minden eddiginél jobb élmény lesz a videohívás.

Ez határozottan egy olyan újítás lesz, amit élőben is ki akarok próbálni, mert ha tényleg jól működik, akkor az iPad Pro azonnal sokkal jobb lett családi videohívások levezénylésére.

Fehér Magic Keyboard

A pletykák ellenére az Apple nem mutatott be új Apple Pencilt az iPad Pro-val együtt, így a kiegészítők tekintetében mindössze egy újítással tudtak előrukkolni.

Mostantól fehér színben is elérhető a Magic Keyboard.

És akkor térjünk át arra az újításra, ami csak a 12,9 colos iPad Pro modellbe fért bele: a Mini-LED kijelző.

Mini-LED kijelző

Az Apple természetesen nem egyszerűen Mini-LED kijelzőnek hívja az új iPad Pro kijelzőjét, hanem „Liquid Retina XDR”-nek, ami nyilván csak marketing, de ettől még ugyanúgy szenzációs panelről van szó, ha igaz, amit a cég állít.

A 12,9 hüvelykes iPad Pro extrém dinamika­tartománnyal érkezik. Élethűen részlet­gazdag képével és egymillió az egyhez kontrasztarányával a Liquid Retina XDR-kijel­ző éppúgy ideális HDR-fotók és -videók megjelenítéséhez és szerkesztéséhez, mint filmek és tévé­műsorok nézéséhez. 1000 nites teljes kijel­zős fényereje és 1600 nites csúcs­fényereje is lenyűgöző, emellett olyan korszerű kijel­ző­technológiákat is felvonultat, mint a széles, P3 szín­tartomány, a True Tone és a ProMotion.

Az Apple szerencsére azért tisztázza, hogy mi is a Mini-LED és miért jó nekünk:

Mini LED‑ek. Az extrém nagy fényerőt a kijel­ző mögött rács­szerkezetben elrendezett, annak teljes felületét befedő LED‑ekkel értük el. Ezek az egyedi tervezésű mini-LED‑ek 120‑szor kisebbek, mint az előző modell LED‑jei, hogy elférjenek az elképesztően vékony iPad Próban. A speciálisan az iPad Próhoz tervezett optikai filmek és diffúzor­rétegek pedig a fény hatékonyabb keverésével teszik lehetővé, hogy egy mindössze 6,4 mm vastag eszköz ilyen fényerőt tudjon produkálni.

A fényerő mellett a kontraszt is nagyon fontos, itt jön képbe az, hogy az iPad Pro Liquid Retina XDR-kijelzője 2500 fényerő-szabályozási zónával rendelkezik.

LED-fényerő-szabályozási zónák. Több mint 10 ezer mini LED‑et csoportosítottunk több mint 2500 helyi fényerő-szabályozási zónába, hogy a fényerő – a megjelenített tartalomtól függően – zónánként külön-külön pontosan szabályozható legyen, és elérhessük a bámulatos, egymillió az egyhez kontrasztarányt. Így még az a HDR-tartalom is minden eddiginél élethűbben jelenik meg a kijel­zőn, amely igen apró megvilágított pontokat tartalmaz – mint például a galaxisokat ábrázoló képek és az akciófilmek látványos robbanásai.

Sajnos ez az új csodakijelző nem került be a 11 colos variánsba, ott továbbra is csak a „sima” Liquid Retina kijelző érhető el.

Ez persze lehet nem is olyan nagy gond, ugyanis a fejlettebb kijelző méret- és súlybeli hátránnyal is jár. A 12,9 colos iPad Pro 5,9 mm helyett 6,4 mm vastag lett és súlyban is megugrott: a Wi-Fi-s modell 641 gramm helyett 682-t nyom.

Pro árazás

A 11 colos iPad Pro ára változatlanul 324 990 Ft-ról indul (128 GB-os tárhely, csak Wi-Fi), de a 12,9 colos modell 50 ezer forinttal drágább lett, így már 449 990 Ft-ba kerül.

Az áremelkedés mögött feltehetően az új Liquid Retina XDR-kijelző áll, hiszen az Apple-nek vissza kell hoznia valahogy az új kijelző technológia fejlesztésére költött pénzt, de így a nagyobb iPad Pro árazásban az alap MacBook Air 429 990 Ft-os vételára fölé került.

A legdrágább iPad Pro, a 12,9 colos, 5G csatlakozásra is képes, 2 TB háttértárral rendelkező modell 949 990 Ft-ot kóstál.

Összegzés

Az új iPad Pro-ról tudtuk, hogy gyorsabb lesz és sejtettük, hogy belekerül az 5G, de azt senki se gondolta, hogy az Apple fogja a Mac-ekbe tervezett M1 chipet, és bedobja az iPad Pro-ba.

Így az új iPad Pro teljesítménye eléri egy MacBook Airét, ami egészen elképesztő. Ezzel a chippel az iPad Pro valószínűleg hosszú éveken át használható lesz, mert az iPadOS közel se használja ki. Azért ezen remélhetőleg változtat majd az ősszel érkező iPadOS 15 valamennyire, mert jelenleg a szoftver az egyetlen, ami visszafoghatja ezt a bestiát.

A nagyobb modell áremelkedése keserű szájízt hagy maga után, még akkor is, ha érthető, hogy az új Mini-LED technológiára épülő Liquid Retina XDR-kijelző igazán nagy szám.

Az M1 chip mellett a Rivaldafénnyel operáló TrueDepth kamera volt még meglepetés, egyetlen kiszivárgás sem említette, hogy ultraszéles látószögű kamera jönne az iPad Pro-ba.

Neked hogy tetszik a 2021-es iPad Pro?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hapci Hapci says:

    Nekem tetszik. Valószínűleg egy 12,9-es lesz a következő iPad. De mintha azt hallottam volna, hogy keveset fognak egyenlőre gyártani alkatrész hiány miatt. Amennyiben ez igaz, nem a jövő hónapban fogom lecserélni.

  2. Avatar for expa expa says:

    Piszok jó lett, de a macOS futtatásának a hiánya fájó pont. Akkor lenne az igazi :smiley:

  3. Ami viszont kivagyok akadva hogy vettem egy kék iPhone 12 pro-t gyári kék bőr tokkal, egy kék iPad airt gyári kék tokkal és ez négy féle kék! Nincs két egyforma kék!!! És az iMac kèk tetszik :face_with_symbols_over_mouth: Meg is veszem. 🤷🏼

  4. Avatar for Czo Czo says:

    O, en ugyonezt eljatszottam a Product Red-vel. Ki voltam borulva hogy az iPhone 8-hoz vett Product Red szilikon hatlap, nem ugyonaz a piros, mint a korabbi “Product Red” szinu Watch szij vagy Air 2 smart cover vagy a 6s szilikon hatlap.

  5. Ezzel valahol egyetértek :slight_smile:

    @expa pont erre várok évek óta. Emiatt nekem is kuka az iPad addig ameddig nincs macOS rá.

  6. Köszönöm az infót! Mert arra gondoltam, hogy a közeljövőben én is a Product redre pártolok dehát így maradok kék bármit is jelentsen a szifonos nevem. :rofl:

  7. Remélem most már jó helyre posztolom. :rofl:

    “ Vajon végre elég lesz a 8gb ram a több app futtatására, hogy ne frissítsen mindig amikor átváltok az appok között? :joy:
    Vagy éppen, hogy végre elbírja a safari a 4 megynyitott lapot? :smiley:

    Mit ér egy 450k-s gép vagy mit ér az M1 ha ezt nem tudják orvosolni? :rofl: :rofl:

  8. Avatar for ePl ePl says:

    Az érintőképernyő a kritikus pontja ennek a kérdésnek. Amíg nem tudja optimálisan megcsinálni az apple a touch-enabled macOS-t, addig nem fogja megtenni (Craig F. mondta egy interjúban).
    DE! az M1 chip iPadOS-en egy reménysugár: valaki rebesgette, hogy akár az idei WWDC-n lehet ennek (a szerintem brutális overkill-nek) egy olyan folytatása, hogy néhány eddig csak mac-es alkalmazás érintőképernyőre is megoldható lesz. valami ilyesmi támogatást hozhat a wwdc. pl. final cut vagy photoshop… idővel lehet h full macOS…

    • Ez az irány elképzelése nélkül szerintem ez az M1-es iPad Pro az extrém pró júzereknek szól (árban is) - brutális overkill, nem tudnám nagyon kihasználni…
  9. Avatar for gunar gunar says:

    Nem hinném hogy hivatalosan lesz a Pro-ra macOS az kicsit a saját lábukba lövés lenne, inkább csak átjárhatóság appok terén ami meg fejlesztő függő ahogy látom. Talán majd pár év múlva jobban összemossák őket, majd még idővel teljesen. Az iPadOS is elég friss még, hagynak neki időt gondolom, esetleg ha már látják mégis félresiklottak vele, vagy fölösleges a további fejlesztése a komolyabb hardver miatt. A mostani gárda az Apple-nél sokkal rugalmasabbnak tűnik a felhasználók felé mint a régi direktor volt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Hapci Avatar for ePl Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hapci Hapci says:

    Nekem tetszik. Valószínűleg egy 12,9-es lesz a következő iPad. De mintha azt hallottam volna, hogy keveset fognak egyenlőre gyártani alkatrész hiány miatt. Amennyiben ez igaz, nem a jövő hónapban fogom lecserélni.

  2. Avatar for expa expa says:

    Piszok jó lett, de a macOS futtatásának a hiánya fájó pont. Akkor lenne az igazi :smiley:

  3. Ami viszont kivagyok akadva hogy vettem egy kék iPhone 12 pro-t gyári kék bőr tokkal, egy kék iPad airt gyári kék tokkal és ez négy féle kék! Nincs két egyforma kék!!! És az iMac kèk tetszik :face_with_symbols_over_mouth: Meg is veszem. 🤷🏼

  4. Avatar for Czo Czo says:

    O, en ugyonezt eljatszottam a Product Red-vel. Ki voltam borulva hogy az iPhone 8-hoz vett Product Red szilikon hatlap, nem ugyonaz a piros, mint a korabbi “Product Red” szinu Watch szij vagy Air 2 smart cover vagy a 6s szilikon hatlap.

  5. Ezzel valahol egyetértek :slight_smile:

    @expa pont erre várok évek óta. Emiatt nekem is kuka az iPad addig ameddig nincs macOS rá.

  6. Köszönöm az infót! Mert arra gondoltam, hogy a közeljövőben én is a Product redre pártolok dehát így maradok kék bármit is jelentsen a szifonos nevem. :rofl:

  7. Remélem most már jó helyre posztolom. :rofl:

    “ Vajon végre elég lesz a 8gb ram a több app futtatására, hogy ne frissítsen mindig amikor átváltok az appok között? :joy:
    Vagy éppen, hogy végre elbírja a safari a 4 megynyitott lapot? :smiley:

    Mit ér egy 450k-s gép vagy mit ér az M1 ha ezt nem tudják orvosolni? :rofl: :rofl:

  8. Avatar for ePl ePl says:

    Az érintőképernyő a kritikus pontja ennek a kérdésnek. Amíg nem tudja optimálisan megcsinálni az apple a touch-enabled macOS-t, addig nem fogja megtenni (Craig F. mondta egy interjúban).
    DE! az M1 chip iPadOS-en egy reménysugár: valaki rebesgette, hogy akár az idei WWDC-n lehet ennek (a szerintem brutális overkill-nek) egy olyan folytatása, hogy néhány eddig csak mac-es alkalmazás érintőképernyőre is megoldható lesz. valami ilyesmi támogatást hozhat a wwdc. pl. final cut vagy photoshop… idővel lehet h full macOS…

    • Ez az irány elképzelése nélkül szerintem ez az M1-es iPad Pro az extrém pró júzereknek szól (árban is) - brutális overkill, nem tudnám nagyon kihasználni…
  9. Avatar for gunar gunar says:

    Nem hinném hogy hivatalosan lesz a Pro-ra macOS az kicsit a saját lábukba lövés lenne, inkább csak átjárhatóság appok terén ami meg fejlesztő függő ahogy látom. Talán majd pár év múlva jobban összemossák őket, majd még idővel teljesen. Az iPadOS is elég friss még, hagynak neki időt gondolom, esetleg ha már látják mégis félresiklottak vele, vagy fölösleges a további fejlesztése a komolyabb hardver miatt. A mostani gárda az Apple-nél sokkal rugalmasabbnak tűnik a felhasználók felé mint a régi direktor volt.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Hapci Avatar for ePl Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar