fbpx Skip to content

Én egy kicsi, észak-zalai zsákfalucskában, Tekenye településen nőttem fel. Jelenleg körülbelül 400 ember éli itt a mindennapjait és én is szívesen látogatok haza ünnepek alkalmával. Általában ilyenkor gyermekkori barátaimmal is találkozom, hogy a települést körülvevő dombokon, erdőkben kiadós sétákon jókat beszélgessünk. Húsvétkor is így tettünk.

Természetesen mind tudják, hogy a Szifon.com-ra is írok cikkeket és erre nagyon büszke vagyok. Valamit nézegettünk a Térkép alkalmazásban és mondtam nekik, hogy ezt milyen hatalmas dolog állandóan frissen tartani és fejleszteni párhuzamosan – mármint a Térképek adatbázisát. Mutattam nekik az Apple autóiról készült cikkemet, hogy ilyenek járják a magyar utakat most a tavaszi időszakban, és ez hatalmas dolog, mert cupertinóban minden számít. Mondták, hogy oké, de mindenhova úgysem jutnak el és biztos ilyen esetekben a műholdas adatokra támaszkodnak. Majd pár nappal később az alábbi képet kaptam az unokahúgomtól, aki az egyik kieső falurészben lakik.

A képet vágás nélkül raktam ki, vannak rajta “járulékos” dolgok, de a lényeg nagyítás után látszik:

Igen. Egy Apple Maps autó, azon a helyen, amire sokszor mondták már, hogy ide a madár is kétnapi hideg élelemmel repül. Amíg én kint sétálgattam az erdőben, lemaradtam egy számomra mondhatni történelmi találkozásról. ??

Az Üvegtigris jelenete jutott eszembe, amikor Rudolf Péter is így járt Kokóval. Így jártam. Szomorúságom mellett azonban hatalmas elégedettség is elöntött, hogy beszélhetnek nekem Apple-fanságról meg elfogultságról. Csak ennyit mondanék: erre a részre még a zöld robotosok hátizsákos embere sem jött be.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Á az tutti az 5g-s autó volt, amelyik begyűjtötte az adatokat a beoltott és megcsippelt emberekből. :crazy_face:

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve. hogy mindnek meglesz a DNS-e is névre szólóan hehe. Ami nem is annyira rossz ha ettől visszaszorul a bűnözés még jobban. :grinning:
    Amúgy igen ez is olyan falu ahol pl lövésem nincs miből tudnak az emberek megélni normálisan a pár boltost és a kocsmásokat kivéve. Bár gondolom a föld még talán eltartja őket valamennyire. (teljesen városi vagyok Bp.-i bocs és érdeklődöm csak)
    Nem lehet hogy csak eltévedt és ha már ott járt megcsinálta róla a térkép anyagot is? :crazy_face:
    Vagy onnan származik valamelyik őse? :crazy_face:
    Néztem a Google Maps-on hát a Hunyadi utcát végig járta és slussz, gondolom nem akarta a kiberturistákat szaporítani a sok felvétellel a gugli. :smiley:

  3. @bcsi ki tudja, lehet bement oda a hátizsákos ember csak nem apple térképet használt és azóta is ott bolyong valahol a határban. :grinning:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, ha nincsen az erdőben mobilnet akkor előbb v utóbb rálelhet valaki majd egy zöld hátizsákos csontvázra is talán. :roll_eyes:

  5. Nagyon helyes. Ha már csinálják, csinálják jól. Már alig várom, hogy élesítsék az új térképet

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor most mennyi autóval is csinálják ezt itt nálunk? Csak mert ez eddig 3 db csak ma.

  7. Tavasszal végigjarják az országot, mint látod ilyen utakon is. Sokkal.:smiley:

  8. Egyetlen nap alatt az ország négy különböző részén láttam őket: Debrecen, Kecskemét, Százhalombatta, Budapest.

  9. Avatar for dzsega dzsega says:

    Pécsett 5 autó állt benn a hotel parkolóban. :wink:
    A héten több alkalommal is láttam őket.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó mert legalább látszik, hogy komolyan veszik amit csinálnak. Talán nemsokára lesz nekünk Siri is, amennyiben leltek rá megfelelő embert, embereket.

  11. Melyik hotel parkolójában láttad őket?

  12. Németből ezek ki vannak zavarva 🤷🏼

  13. Avatar for dzsega dzsega says:

    Konig hotel, Majorossy Imre utcában.

  14. Avatar for novisz novisz says:

    Lehet tudni, h a GPS-en és a LIDAR-on kívül pontosan milyen műszerekkel vannak felszerelve? Pl. a kerékhez is van vezetve mérőműszer, ami vmit mér. Pontos távolságot v. útgöröngyösséget.?
    Ha jól tudom levegőminőséget is mér.
    Régen a wifi-ket is pásztázták, de azért bírság járt. :slight_smile:

  15. Az egy távolságmérö, a pontosabb méréshez.

  16. Avatar for solnay solnay says:

    Tegnap (04.10) dél körül kanyarodott rá Pásztónál a 21-es útra, Hatvan felé.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Ja ez pont a 4. amit itt fotóztak a tagok. Viszont szépen ül a kocsi hátulja, lehet benne pár cucc.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Nem hiszem hogy ide kis hazánkba terveznének egy teljesen új műszert ami az itteni utakat mérhetné :crazy_face:
    A Párizs-Dakar azért nem fut erre, mert itt hullana ki a legtöbb autó. :roll_eyes:

  19. Avatar for novisz novisz says:

    Tehát akkor Te pontosan ismered a műszerezettségét. Akkor tudnál válaszolni a kérdésemre?
    Köszi!

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Na ezt melyik mondatból szűrted le? Arra céloztam csak, hogy a kis hazánkra jellemző, speciálisan futóműellenesre tervezett és épített aknafedeleink tutira elnyűnének egy az EU más országaiban használható eszközt ami a közutak simaságát hivatott mérni ha használnak ilyent valahol (itthon tutira nem) Azt meg már nem is akartam említeni, hogy az apple térkép app nem tudja a földutak elkerülését sajnos, bár a hepehupákat tekintve valóban nincsen különbség.

  21. Avatar for novisz novisz says:

    Abból gondoltam, hogy nem hiszed hogy azt méri.

    Jó lenne tudni, pontosan mit mérnek, milyen műszerekkel.

  22. Avatar for Szanya Szanya says:

    Tőlünk keletre az utak egy része sokkal rosszabb. (Más utak meg újabbak.) De Oroszországban a legfőbb útvonalak egy része is teljesen járhatatlan. Olykor még a Lada Niva meg a Zil is elakad. Nem kell túldramatizálni. Kicsiny (dunántúli gazdag) falumban befizettem a rám eső 130k Ft- ot, hogy leaszfaltozzák az utcánkat. De sokan pl még ezt sem vállalják a többi utcában.

  23. Avatar for Bendy Bendy says:

    Mert lehet, a 130 épp arra kellett nekik, hogy más lyukat foltozzanak be - esetleg családon belül, távolabb attól a gazdag falutól
    Persze az is lehet, hogy csak épp marhára nem érdekli, hogy a Zetorral sárban áll-e be a kertbe vagy a sáros aszfaltról. :crazy_face:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Nincs ez túldramatizálva sajnos, mert amennyit itthon elköltenek “erre” az nincsen egálban a minőséggel. Az aknafedeleket meg igaz arrafelé ahol írod nem néztem át, de a környező országokban nem esik ki miattuk a kereked, vagy megy szét a futóműved mint itthon, sőt odáig merészkedek, hogy azt állítom sok országban Európában észre sem veszed mikor áthaladsz rajtuk.Csak egy gyors példa az új Bozsik Aréna előtt is megcsinálták az utat és inkább sokáig tartott mint sima lett, mivel az újranyitás óta (pár hónap) 3x voltak ott javítgatni legalább és mindig az aknafedeleket. Ez siralmas.Amikor anno megcsinálták az M5 bevezetőjét a Nagykőrösi úton, ugye ott a középen elválasztó fűsáv ahol az aknafedelek is elfértek volna, hát valami barom a középső sávba tervezte őket végig, pedig alatta is minden új volt, lett volna rá lehetőség. (láttam végig mikor építették ott laktam akkor) Ugyanezt mikor újra aszfaltozták mert a keréknyomokban álló vízen kerülgetni kellett az eltévedt csónakosokat és pár hónap múlva kb megint ott tartottunk. Na ezekre céloztam itthoni utak alatt minőségben.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de most komolyan, ennek már megint mi köze van ahhoz, hogy merrefelé járnak az Apple térképező autói? egyszerűen nem értem, miért kell szinte minden témát folyton szétoffolni. engem tökre nem érdekel, hogy mi van az aknafedelekkel, mert pont semmi köze nincs az Apple térképező autóihoz.

    az is offtopic lenne, hogy milyen betonkeverő van a képen, és annak mik az esetleges típushibái, hogyan kell karbantartani, zsírozni, stb., de még mindig sokkal kevésbé, mint ez az aknafedelezés, mert a betonkeverő legalább ott van a cikk képén…

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ha elolvastad volna miből indult akkor látnád hogyan is jutott eddig, de amugy igen már régen off a címhez képest. :roll_eyes:

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elolvastam. de ne kelljen már folyton moderálni, se pro, se kontra…

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Jó ok, majd nem kell figyelek, csak azt nem vágom miért mindig nekem írod mikor nem csak én offolok, de mindig rajtam csattan az ostorod. Valami unszimpátiát vélek felfedezni emögött egy ideje, de ne legyen igazam. :slightly_smiling_face:
    Amugy meg lőttem egy poént az elején az offoknak, de volt aki komolyan vette sorry! :crazy_face:

  29. Hoppsz! Most derült ki, hogy az egyik ismerősöm vezeti az egyik autót. :slight_smile:

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @zephyr2000 ha szigorúan név nélkül, és csak általánosságban válaszolna pár kérdésünkre, akkor dobjon már egy emailt nekünk a hello-ra. :wink:

  31. Azt kéri, hogy küldjétek át a kérdéseket és válaszol rá. Ide lehet küldeni a kérdéseket: [email protected]

  32. Köszi biztonsági okokból átírtam a címet :slight_smile:

  33. Vajon a most gyujtott kepek es informacio mikor elesedhet a Maps-ben? Mert tuti kell ra ido, mig bedolgozzak. :slight_smile:

  34. Nem gond, ez az én e-mail címem, ami teljesen publikus.

  35. Azért ne legyen az :)))) valaki beregisztrál valahova vele nem annyira vicces.

  36. Avatar for Szanya Szanya says:

    Osztozom a felelősségben. Bocs.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for zolka1977 Avatar for White64GB Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Ethan_Rom Avatar for maxxximus Avatar for zephyr2000 Avatar for Bendy Avatar for Szanya Avatar for dzsega Avatar for Nrbrtbgg Avatar for solnay Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Á az tutti az 5g-s autó volt, amelyik begyűjtötte az adatokat a beoltott és megcsippelt emberekből. :crazy_face:

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve. hogy mindnek meglesz a DNS-e is névre szólóan hehe. Ami nem is annyira rossz ha ettől visszaszorul a bűnözés még jobban. :grinning:
    Amúgy igen ez is olyan falu ahol pl lövésem nincs miből tudnak az emberek megélni normálisan a pár boltost és a kocsmásokat kivéve. Bár gondolom a föld még talán eltartja őket valamennyire. (teljesen városi vagyok Bp.-i bocs és érdeklődöm csak)
    Nem lehet hogy csak eltévedt és ha már ott járt megcsinálta róla a térkép anyagot is? :crazy_face:
    Vagy onnan származik valamelyik őse? :crazy_face:
    Néztem a Google Maps-on hát a Hunyadi utcát végig járta és slussz, gondolom nem akarta a kiberturistákat szaporítani a sok felvétellel a gugli. :smiley:

  3. @bcsi ki tudja, lehet bement oda a hátizsákos ember csak nem apple térképet használt és azóta is ott bolyong valahol a határban. :grinning:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ja, ha nincsen az erdőben mobilnet akkor előbb v utóbb rálelhet valaki majd egy zöld hátizsákos csontvázra is talán. :roll_eyes:

  5. Nagyon helyes. Ha már csinálják, csinálják jól. Már alig várom, hogy élesítsék az új térképet

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor most mennyi autóval is csinálják ezt itt nálunk? Csak mert ez eddig 3 db csak ma.

  7. Tavasszal végigjarják az országot, mint látod ilyen utakon is. Sokkal.:smiley:

  8. Egyetlen nap alatt az ország négy különböző részén láttam őket: Debrecen, Kecskemét, Százhalombatta, Budapest.

  9. Avatar for dzsega dzsega says:

    Pécsett 5 autó állt benn a hotel parkolóban. :wink:
    A héten több alkalommal is láttam őket.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó mert legalább látszik, hogy komolyan veszik amit csinálnak. Talán nemsokára lesz nekünk Siri is, amennyiben leltek rá megfelelő embert, embereket.

  11. Melyik hotel parkolójában láttad őket?

  12. Németből ezek ki vannak zavarva 🤷🏼

  13. Avatar for dzsega dzsega says:

    Konig hotel, Majorossy Imre utcában.

  14. Avatar for novisz novisz says:

    Lehet tudni, h a GPS-en és a LIDAR-on kívül pontosan milyen műszerekkel vannak felszerelve? Pl. a kerékhez is van vezetve mérőműszer, ami vmit mér. Pontos távolságot v. útgöröngyösséget.?
    Ha jól tudom levegőminőséget is mér.
    Régen a wifi-ket is pásztázták, de azért bírság járt. :slight_smile:

  15. Az egy távolságmérö, a pontosabb méréshez.

  16. Avatar for solnay solnay says:

    Tegnap (04.10) dél körül kanyarodott rá Pásztónál a 21-es útra, Hatvan felé.

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Ja ez pont a 4. amit itt fotóztak a tagok. Viszont szépen ül a kocsi hátulja, lehet benne pár cucc.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Nem hiszem hogy ide kis hazánkba terveznének egy teljesen új műszert ami az itteni utakat mérhetné :crazy_face:
    A Párizs-Dakar azért nem fut erre, mert itt hullana ki a legtöbb autó. :roll_eyes:

  19. Avatar for novisz novisz says:

    Tehát akkor Te pontosan ismered a műszerezettségét. Akkor tudnál válaszolni a kérdésemre?
    Köszi!

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Na ezt melyik mondatból szűrted le? Arra céloztam csak, hogy a kis hazánkra jellemző, speciálisan futóműellenesre tervezett és épített aknafedeleink tutira elnyűnének egy az EU más országaiban használható eszközt ami a közutak simaságát hivatott mérni ha használnak ilyent valahol (itthon tutira nem) Azt meg már nem is akartam említeni, hogy az apple térkép app nem tudja a földutak elkerülését sajnos, bár a hepehupákat tekintve valóban nincsen különbség.

  21. Avatar for novisz novisz says:

    Abból gondoltam, hogy nem hiszed hogy azt méri.

    Jó lenne tudni, pontosan mit mérnek, milyen műszerekkel.

  22. Avatar for Szanya Szanya says:

    Tőlünk keletre az utak egy része sokkal rosszabb. (Más utak meg újabbak.) De Oroszországban a legfőbb útvonalak egy része is teljesen járhatatlan. Olykor még a Lada Niva meg a Zil is elakad. Nem kell túldramatizálni. Kicsiny (dunántúli gazdag) falumban befizettem a rám eső 130k Ft- ot, hogy leaszfaltozzák az utcánkat. De sokan pl még ezt sem vállalják a többi utcában.

  23. Avatar for Bendy Bendy says:

    Mert lehet, a 130 épp arra kellett nekik, hogy más lyukat foltozzanak be - esetleg családon belül, távolabb attól a gazdag falutól
    Persze az is lehet, hogy csak épp marhára nem érdekli, hogy a Zetorral sárban áll-e be a kertbe vagy a sáros aszfaltról. :crazy_face:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Nincs ez túldramatizálva sajnos, mert amennyit itthon elköltenek “erre” az nincsen egálban a minőséggel. Az aknafedeleket meg igaz arrafelé ahol írod nem néztem át, de a környező országokban nem esik ki miattuk a kereked, vagy megy szét a futóműved mint itthon, sőt odáig merészkedek, hogy azt állítom sok országban Európában észre sem veszed mikor áthaladsz rajtuk.Csak egy gyors példa az új Bozsik Aréna előtt is megcsinálták az utat és inkább sokáig tartott mint sima lett, mivel az újranyitás óta (pár hónap) 3x voltak ott javítgatni legalább és mindig az aknafedeleket. Ez siralmas.Amikor anno megcsinálták az M5 bevezetőjét a Nagykőrösi úton, ugye ott a középen elválasztó fűsáv ahol az aknafedelek is elfértek volna, hát valami barom a középső sávba tervezte őket végig, pedig alatta is minden új volt, lett volna rá lehetőség. (láttam végig mikor építették ott laktam akkor) Ugyanezt mikor újra aszfaltozták mert a keréknyomokban álló vízen kerülgetni kellett az eltévedt csónakosokat és pár hónap múlva kb megint ott tartottunk. Na ezekre céloztam itthoni utak alatt minőségben.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de most komolyan, ennek már megint mi köze van ahhoz, hogy merrefelé járnak az Apple térképező autói? egyszerűen nem értem, miért kell szinte minden témát folyton szétoffolni. engem tökre nem érdekel, hogy mi van az aknafedelekkel, mert pont semmi köze nincs az Apple térképező autóihoz.

    az is offtopic lenne, hogy milyen betonkeverő van a képen, és annak mik az esetleges típushibái, hogyan kell karbantartani, zsírozni, stb., de még mindig sokkal kevésbé, mint ez az aknafedelezés, mert a betonkeverő legalább ott van a cikk képén…

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ha elolvastad volna miből indult akkor látnád hogyan is jutott eddig, de amugy igen már régen off a címhez képest. :roll_eyes:

  27. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elolvastam. de ne kelljen már folyton moderálni, se pro, se kontra…

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Jó ok, majd nem kell figyelek, csak azt nem vágom miért mindig nekem írod mikor nem csak én offolok, de mindig rajtam csattan az ostorod. Valami unszimpátiát vélek felfedezni emögött egy ideje, de ne legyen igazam. :slightly_smiling_face:
    Amugy meg lőttem egy poént az elején az offoknak, de volt aki komolyan vette sorry! :crazy_face:

  29. Hoppsz! Most derült ki, hogy az egyik ismerősöm vezeti az egyik autót. :slight_smile:

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @zephyr2000 ha szigorúan név nélkül, és csak általánosságban válaszolna pár kérdésünkre, akkor dobjon már egy emailt nekünk a hello-ra. :wink:

  31. Azt kéri, hogy küldjétek át a kérdéseket és válaszol rá. Ide lehet küldeni a kérdéseket: [email protected]

  32. Köszi biztonsági okokból átírtam a címet :slight_smile:

  33. Vajon a most gyujtott kepek es informacio mikor elesedhet a Maps-ben? Mert tuti kell ra ido, mig bedolgozzak. :slight_smile:

  34. Nem gond, ez az én e-mail címem, ami teljesen publikus.

  35. Azért ne legyen az :)))) valaki beregisztrál valahova vele nem annyira vicces.

  36. Avatar for Szanya Szanya says:

    Osztozom a felelősségben. Bocs.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for zolka1977 Avatar for White64GB Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Ethan_Rom Avatar for maxxximus Avatar for zephyr2000 Avatar for Bendy Avatar for Szanya Avatar for dzsega Avatar for Nrbrtbgg Avatar for solnay Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83