fbpx Skip to content

2019-ben az iOS 13-mal jelent meg az ismeretlen számokról érkező hívások némítása, de a funkció azóta nem fejlődött.

Most sem lehet azt mondani, hogy az Apple óriási javításokat végzett volna rajta, de legalább a Telefon alkalmazás szólni fog a létezéséről első alkalommal, amikor megnézed az előzményeid.

Nagyobb iOS frissítés után a népszerűbb gyári alkalmazások egy teljes képernyős üzenettel tudatják, hogy milyen új funkciókkal bővültek.

Az évek során a Safari, Mail, Jegyzetek, Naptár és Zene alkalmazás is zavart meg ilyenekkel, de az iOS 14.5-tel a Telefon alkalmazás is beáll a sorba, igaz itt bökni kell hozzá egyet az Előzmények listába helyezett értesítésre.

És hogy milyen funkcióra hívja fel majd a figyelmet? Az ismeretlen hívók némítására, ami már iOS 13 óta elérhető, ahogy arról akkoriban be is számoltunk: iOS 13: számkijelzés nélküli, ismeretlen és spam hívások némítása.

Szóval még csak nem is új funkcióról van szó, hanem közel két évesről, amit jelenleg is bekapcsolhatsz, ha ellátogatsz a Beállítások → Telefon → Ismeretlen hívók némítása alá.

Az Apple ezt írja itt a funkcióról:

Az ismeretlen számról érkező hívások némítva lesznek, a hangpostára lesznek irányítva és megjelennek a legutóbbi hívások közt.

A kontaktjaiban lévő személyektől, a nemrég hívottaktól és a Siri-javaslatokban szereplőktől érkező hívások továbbra is csengeni fognak.

Egyre több a telefonos marketing hívás, tegnap megkaptam életem első ilyen hívását például (mindössze 27 év kellett hozzá), ahol ortopédiai eszközöket akartak eladni nekem egy (Siri szerint) pécsi számról. Épp ezért ha nem hívnának sokan ismeretlen számról, akkor ezt simán benyomnám, de sajnos jelenlegi életstílusommal ezt nem engedhetem meg magamnak.

Érdekesebb azonban az, hogy az Apple miért most az iOS 14.5-tel döntött úgy, hogy felhívja a figyelmet egy közel 2 éves iOS funkcióra, ráadásul egy teljes képernyős felugró üzenettel.

Sokak számára azonban továbbra is hiányzó opció, hogy kifejezetten csak a hívószám nélküli hívásokat lehessen blokkolni, amire továbbra sem kínál megoldást az Apple.

Szerinted indokolt ekkora hangsúlyt adni az ismeretlen hívók némítása funkciónak?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. és mikor lesz elérhető?

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  az Apple nem közölt megjelenési dátumot.

 3. Ideje lenne az ismeretlen (értsd: csak a hívószám nélküli) hívások tiltásának lehetőségét bevezetni, nem pedig csak a némítást.
  Az Apple (és mellette sok más tech cég) azzal tud sajnos elégedetlenséget korbácsolni, hogy egyes funkciókat, vagy annak hiányát egyszerűen nem indokolja meg.

 4. Androidon a legjobb, ott kiírja, hogy potenciális csalás (nem, nem a számot hanem ezt írja ki helyette), és ha akarod felveszed ha nem, nem. :smiley:
  Ilyet pl. az Apple is bevezethetne.
  off:/ Androidon ha jön egy hívás és lefele fordítjuk a telót akkor elnémül, vagyis nem ad csengés hangot de a csörgés attól még folyamatban van. (figyelmen kivűl hagyjuk a hívást).
  Ez iOS-n van egyáltalán vagy hogyan?

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  egyszer megnyomod a hangerőszabályozó gombok bármelyikét, és lenémul.

 6. Avatar for aw123 aw123 says:

  Pl. ha csorog es ranezel a kijelzore a telefon ezt “latja” es maris lehalkul.

 7. Avatar for expa expa says:

  A lehalkul az nem ugyan az mintha elnémullna. Jobb lenne ha elnémulna, de ilyet nem tud :frowning:

 8. Avatar for pAnk pAnk says:

  Ezt az ismeretlen (valószínűleg többször bejelentett) számok esetében csinálja, viszont hívószámmal. Plusz ugye ott van szám nélküli hívók blokkolása amit sokan hiányolnak itt.

 9. Magyarországon nem létezik olyan tudakozó applikáció ami beépül az iOS-ba hívástiltáshoz és korlátozáshoz? Mert ezek folyamatosan frissülnek az ilyen idegesítő számokkal és kijelzi rögtön.


 10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  itthon nincs ilyen app.

 11. Avatar for djexit djexit says:

  Ez azért is veszélyes fegyver, mert így olyanok sem fognak elérni, akinél fontos lenne.
  Pl. mi egy banknál behajtási osztályról hívunk ügyfeleket elmaradt tartozásról. Behajtás, de ez inkább tájékoztatás, hogy tudjon róla az ügyfél és ne mondjuk fel neki a hitelét. Sok ügyfélnél az állandó átutalás ideje kifut, leáll az utalás, akkor az ő érdeke, hogy tudja hogy elmaradásba került és rendezze. Mert elég rossz érzés levelet kapni, hogy az ingatlanhitel teljes kintlévőségét egyszerre rendezze és már nem igazán lehet semmit visszacsinálni, plusz KHR-re is felkerül az ügyfél. Ilyenkor IS fontos elérni ügyfeleket. Akik ezeket a számokat tiltólistára teszik, azokat nem érjük el. Persze nyilván küldünk levelet is (sokan albérlet miatt vándorolnak és nem jelentik be a banknál az új címet) és SMS-t is, de az se ér mindig célba, illetve ott bank és üzleti titok miatt sem lehet konkrét üzenetet küldeni, csak általánosat. Szóval értem is a funkciót, de sok bajt is tud okozni.

 12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ez az adott ügyfél problémája szerintem.

 13. Aki akarja, hogy elérje a bank azt el is éri :wink:

 14. Avatar for expa expa says:

  Ha megnyomod a gombot elnémul, ez tudjuk.
  Ha ránézel, akkor kellene elnémulnia. Én ezt írtam / hiányolom.

 15. A hívószám nélküli hívásokat tudnánk már elutasítani…

 16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ha ránézel, akkor csak elhalkul, nem némult el tőle sosem. ha szeretnéd, hogy némuljon is, vegyél fel róla egy hibajegyet.

 17. Egyet pislogok elhalkul, kettőt pislogok elnémul :slight_smile:

 18. Csak nálam rengeteg bank telefonszám van tiltva… ezért nem kellene, hülyeségekkel zaklatni az ügyfeleket. Ha akarok valamit a banktól majd keresem, ne ajánlgasson semmit telefonon.

 19. Avatar for 321 321 says:

  Nagymamám rosszul lett, elesett a lakásában, nem tudott felkelni. A szomszéd figyelt fel rá, rendőrök törték fel az ajtót. A rendőrök megtalálták a telefonszámomat, feltűnő helyre felírva, és felhívtak. Rejtett számról - úgy tudom, szolgálat közben nem is lehetne náluk privát telefon (javítson ki, ha van itt rendvédelmis).
  Lehet, hogy csak 10 évente egyszer lesz fontos egy rejtett számról érkező hívás. Akkor viszont nagyon.

 20. Plusz mostanában a Covid oltás miatt is ismeretlen (vagy esetleg rejtett) számról hívják az embert.

  Én is utálom az ismeretlen/rejtett számokat, mert engem mindig megtalálnak ezek (egyszer vásároltam anyámnak a Teleshopból, azóta folyamatosan különböző győri számokról zaklatnak, hiába kértem, hogy vegyenek le a listáról, már legalább 10 ilyen szám van a tiltólistán… ), de van, amikor muszáj felvenni, mert sose tudni.

 21. Engem Covid teszt miatt nem értek el tavaly, mert le volt tiltva az ismeretlen telefonszám persze nem szándékosan.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for szotyi33 Avatar for vkleszken Avatar for aw123 Avatar for 321 Avatar for molnarp Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for djexit Avatar for pAnk Avatar for balazserno Avatar for B.Bendeguz Avatar for farkas63 Avatar for expa Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83