fbpx Skip to content

Hétfőn a WWDC19-en mutatkozott be az iOS 13, amely számos újdonsággal érkezik.

Az új rendszerben lesznek majd olyan funkciók is, amelyeket nem feltétlenül találunk meg egyből, ilyen például a számkijelzés nélküli, ismeretlen és spam hívások némítása – de persze a szokásos, Apple-ös csavarral.

Az Apple ezt írja a funkcióról:

Ismeretlen hívók elnémítása

Egy új beállítás megvédi a felhasználókat az ismeretlen és a spam hívóktól. Ha a funkció be van kapcsolva, az iOS a Sirit használja a telefonhívások hívásának engedélyezésére a Névjegyzék, a Mail és az Üzenetek alatt található számokból. Az összes többi hívást automatikusan elnémítja és elküldi a hangpostafiókra. (Ha meg nincs hangpostánk, akkor értelemszerűen foglaltat jelez a hívó félnél. –a szerk.)

Ezt az opciót egyébként a Beállítások, Telefon alatt találjuk az iOS 13 bétájában, és egyelőre még lefordítatlanul, Silence Unknown Callers névvel:

Fontos viszont kiemelni, hogy ez nem csak a hívószámkijelzés nélküli hívókat némítja ki, hanem bármely, egyébként elküldött hívószámmal érkezőt is, ha az nincs a névjegyzékünkben, az emailjeink között, vagy az üzeneteinkben!

Itt tehát egy újabb, Apple-ös csavar van a történetben, aminek a háttere vélhetően az, hogy az Apple elsődleges piacán, az USA-ban a legnagyobb problémát az úgynevezett robocall-ok jelentik. Ezek gyakorlatilag rögzített üzenettel, és hívószámkijelzéssel hívják fel az embert, mert nem csak hamis számot tudnak elküldeni, de jóformán semeddig nem tart az ilyennel visszaélő cégeknek egy új (jellemzően VoIP) telefonszám beszerzése, és a régi eldobása sem, ha azt veszik észre, hogy a kimenő hívásaik többsége sikertelen.

A legjobb talán erre az lenne, ha több kapcsoló is lenne a funkcióhoz: az elsővel a hívószámkijelzés nélküli hívásokat, a másodikkal az ismeretlen telefonszámokat, és így lehetséges spam hívókat lehetne letiltani. Persze ha elegen jelzik ezt az Apple felé, talán az iOS 13 megjelenéséig még változtatnak is ezen.

Az új funkciót tehát az iOS 13-ban használhatjuk majd. Az iOS 13-ról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Neked melyik iOS 13 újdonság tetszik a legjobban?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Ha nincs hangposta, akkor gondolom megy a levesbe a hívás.

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ebben az esetben értelemszerűen foglaltat jelez.

 3. Azt elfelejtettétek leírni, hogy a híváslistában benne lesz a hívás, szóval csak nem jelez, de utólag meg lehet ezeket nézni.

 4. Avatar for paul78 paul78 says:

  Ezt jelenleg is meglehet csinálni az iOS 12-vel, hogyha be van kapcsolva a „ne zavarjanak” mód, és úgy van beállítva, hogy hívások engedélyezése: összes kontakt. A különbség annyi, hogy itt tényleg csak az elmentett telefonszámok csörögnek ki, az e-mailben és üzenetekben lévő telefonszámokat nem veszi figyelembe jelenleg és azoknak természetesen nem csörög ki a telefon, hanem elutasítja és foglaltat jelez. Ugyanakkor még mindig nincs megoldva hogy ilyen esetben ne szűrje le a hívó fél hogy el lett utasítva a hívása, mert kb 1/2-1 mp-ig mindenképpen kicseng és utána jelez csak be a „foglalt” jelzés, nem úgy, mintha tényleg beszélne az ember éppen valaki mással.

 5. Köszönjük Apple!
  Sikerült újra feltalálni a meleg vizet.
  A Cydiában évek óta ott van már: iBlacklist www.iblacklist.com.br/
  Most is fent van. (iOS 11.4.1 JB)

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  nem találtak fel semmit, nem is állítottak ilyet, és a keynote-on nem is említették külön, egyszerűen csak beletették a rendszerbe, és kész. szerintem a pozitívumoknak inkább örülni lehet. vagy persze lehet lefikázni is. de a Cydia sajnos semmit nem számít olyan esetben, amikor az adott iOS-verzióra nincs jailbreak, és ez az utóbbi években egyre inkább jellemző.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for Koxszifon Avatar for betaproxima Avatar for paul78 Avatar for Jadeye