fbpx Skip to content

Néhány hete írtam már a Eufy kültéri és beltéri kamera rendszeréről és a HomeKit Secure Video támogatásról. Ez a cikk a márka beltéri kamerájáról fog szólni, ami lényegében az egyik legolcsóbb és legjobb ár/érték arányával elérhető, HomeKit Secure Video-ra képes kamera.

Nem kevés kamera rendszert próbáltam már az elmúlt években, és lehet én vagyok túlzottan kényes, de 10-ből maximium 1-2 volt az, amit hosszabb távon is szívesen használnék. Sok termék a szoftvernél hullik el, aztán ott, hogy nem képes a 0-24 felvételre, vagy csak felhőbe történő felvétel van, és akkor még a biztonsági szempontokat nem vettük figyelembe, ne hackeljék meg a hálózatot, ne nézzenek minket a kínaiak és így tovább… A Eufy megütötte nálam a mércét és ez a kis kamera jóformán minden “vádpontban” ártatlan, tehát bátran ajánlom a nagyközönség számára!

Röviden bemutatnám magát a kamerát, ami az egyik legolcsóbb típusa a Eufy családnak. Ez egy beltéri változat, ami mozgatható 360 fokban, tehát függőlegesen és vízszintesen is. Ezáltal lényegében bárhova lerakható, utána mozgatással beállíthatjuk. Ezen kívül 2K felbontásra képes, így a felvétel éles, jól látható lesz.

Ahogy látható, pofásan is néz ki, lerakható egy polcra, asztalra, és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakozik. Ez a kamera nem rendelkezik akkumulátorral, tehát kell hozzá a konnektor, azonban a legnagyobb meglepetés, hogy a központ sem kell hozzá, így a márka többi típusaival szemben a megszokott központi egységet nem kell megvásárolni, önmagában működik.

Ezen kívül a kamera képes felhőbe, SD-kártyára, és HomeKit Secure Video-ba is menteni, tehát megannyi lehetőségünk van arra, hogy a felvételeinket biztonságban tudjuk. Én jelenleg a HomeKit Secure Video-t használom a felhőre, és a kamera ment az SD-kártyára is.

Mielőtt belemennék a részletekbe, ismét bemutatnám a HomeKit Secure Video-t, de alapjában véve ez a cikk most nem erről fog szólni, hanem a Eufy rendszerről.

HomeKit Secure Video avagy biztonsági videó

Az Apple az iOS 13.2 óta támogatja ezen szolgáltatását, ami lényegében azt jelenti, hogy az iCloud fiókunk alatt a felhőben tároljuk a kamera felvételeinket. Ez sokak számára fontos lehet, mert ugye nem egy random kínai szerveren, random szolgáltató tárolja a felvételeket, hanem az Apple-nél, ami jóval biztonságosabb helynek számít. Ezen kívül egy helyen tudhatjuk ezeket videókat, vissza is nézhetjük őket, illetve akár a család többi tagja is láthatja, hogy éppen mi történt a kertben.

Ezzel persze nem ért véget az Apple szolgáltatása, mivel a HomeKit Secure Video rendelkezik arc-, ember-, állat- és mozgásfelismeréssel. Az arcfelismerés már jóval nagyobb probléma, ha a biztonságról van szó, és az Apple ezt nagyon jól tudja. Így az adott felvétel nem a felhőben kerül analizálásra, nem is a kamerán, hanem az otthonunkban. A videofelvételeket egy Apple TV vagy egy HomePod képes analizálni a nappalinkban, majd innen kerül föl a már elkódolt videó a felhőbe, így sem az Apple, sem más számára nem látható, hogy mi van rajta, és lokálisan történt a videó elemzése is.

Lényegében ennél biztonságosabb már csak akkor lehet, ha olyan kamerarendszert használunk, ami a házon belül rögzíti és ott analizálja a képen történő dolgokat. Nyilván ez már nem az átlagember pénztárcájához igazodik.

Ezzel lényegében megismertük a HomeKit kamera egyik legfontosabb értékét a biztonságos videó tárolást és feldolgozást. Ezen kívül a HomeKites kamera képes még beépülni az Otthon alkalmazásba, tehát láthatjuk élőben a kamerát, illetve visszanézhetjük a mozgásokat, valamint automatizálhatjuk, hogy ha mozgást lát, akkor kapcsolja fel a kültéri világítást.

A fentieket a Eufy támogatja, tehát lényegében az összes HomeKit funkciót használhatjuk ezzel a kamerával. A beállítások alatt egyébként megadható, hogy mi történjen, ha embert, állatot, vagy éppen autót lát a kamera, mikor értesítsen, illetve az is megadható, hogy mikor történjen felvétel, mivel nem mindenki szeretné azt, hogy ha otthon van, akkor is vegyen a kamera.

Egyébként az értesítésekkel kapcsolatban rendkívül körültekintő volt az Apple, rengeteg beállítást kapunk: ki, mikor, miről, és hogyan kapjon értesítést, ha mozgást lát. Azt fontos megjegyezni, hogy a HomeKitbe rakott kamerák nem alkalmasak állandó felvételre, tehát csak mozgásra készül felvétel, illetve élőben nézhetjük bármikor azt.

Röviden tehát, a HomeKit Secure Video minden funkciójához szükséges egy támogatással rendelkező kamera, mint például a Eufy egyes termékei, szükséges egy otthoni HomeKit hub, ami lehet iPad, HomePod, vagy Apple TV, illetve egy 200GB-os előfizetés.

A Eufy persze nem bízta a véletlenre, ha nem szeretnénk az Apple rendszerét használni, akkor a saját felhőjüket, illetve alkalmazásukat is használhatjuk a kamerával, ami egyébként egy rendkívül jóra sikerült app! A HomeKit Secure Video és a Eufy rendszere együttesen is használható.

A Eufy rendszere és a beltéri, mozgatható kamera

Érdemes megjegyezni, hogy alapjában a Eufy kamerája 2K felbontásra képes, de HomeKit Secure Video esetén ez 1080p, köszönhetően a HomeKitnek. Tehát ha használjuk mindkét felvételi opciót, akkor bizony a maximális felbontást nem érhetjük el, illetve az alkalmazásban lévő AI funkciók, mint például ember-, állatfelismerés, valamint sírás felismerés sem lesz elérhető, ez minden termék esetén így van, így nyilván funkció kihasználtságtól függően kapcsoljuk be a HomeKit Secure Video-t. Nézzük meg, mire képes önmagában a szoftver, az AI.

A képen rögtön látható, hogy a kamera képes két irányú hangtovábbításra, ergó a kamerán keresztül beszélhetünk, és persze hallhatjuk is a másikat. Itt találhatóak meg a funkciógombok, amikkel irányítható. Nem mondom, hogy tökéletes, mert némileg akadozó, de jóformán lényegtelen, ritkán fogjuk használni, elég nagy a látószöge. Rendelkezik szirénával és mozgáskövetéssel, és azt is beállíthatjuk, hogy ha elmentünk otthonról és mozgást lát, akkor szirénázzon, valamint kövesse is a mozgást a kamera. Ez egyébként olyan, mintha megfigyelne valaki, tehát elrettentő is. Elég jól követ amúgy állatot is, így ha a cica vagy kutya sétál a lakásban, szépen lekövethető, mit csinál, ha nem vagyunk otthon.

(1080p felbontás, HomeKit Secure Video esetén, “nyers” fotó)

A kamera rendelkezik SD-kártyával és a Eufy felhőjével is, tehát kétféle lehetőségünk is van menteni. Ezzel együtt végre van 0-24 felvételi opció, amit fentebb a jobb szélső képen láthatunk. Ebbe lehet pörgetni, megnézni, lejátszani, sárgával jelöli, ha mozgást látott. Ezután lementhetjük bármikor ezeket. Egy 8GB-os SD-kártyára 3 napnyi felvétel fér el, tehát 16GB-tal már nagyjából 1 hetet tudunk visszajátszani bármikor.

AI funkciók

A beltéri kamera képes felismerni az embert és állatot, valamint különböző hangokat, mint például a gyereksírás. Ezek felismerése esetén képes követni is őket, például ha a kutya sétál a nappaliban, valamint bizonyos esetekben rá is szólhat, ha az adott állat mondjuk felmegy az asztalra vagy kanapéra!

Jól látható, hogy többféle érzékenységre és specifikusabb funkciókra is képes a Eufy kamerája, tehát többféle módon is felhasználható, akár gyerek monitorként, de akár beltéri megfigyelő rendszerként is. Irodában például széfre, iratokra rakhatunk riasztást, ha valaki kinyitná, vagy akár a már említett kutya kanapétól való eltiltásában is segíthet, ha nem vagyunk otthon. Mivel kétirányú hanggal rendelkezik így rászólhatunk távolról is az ebre, hogy hagyja abba, de ezt automatikusan is megteheti a rendszer!

Konklúzió

A Eufy beltéri, mozgatható kamerájába viszonylag nehezen tudtam belekötni. Tényleg minden támogatást megkaptunk, használható a szoftvere, felhőbe is képes menteni, SD-kártya foglalattal is rendelkezik. Nem kell hozzá a központ és még HomeKit Secure Video-ra is képes. Számomra egyedül a visszajátszás nem volt ideális, nehezen kereshető, nem lehet “csévélni” benne, tehát nem látjuk a tartalmat, miközben tekerjük az időt, és lényegében ez az egyetlen “vádpont”, amiben nem felelt meg, de ez már tényleg szőrszálhasogatás, mivel más készülékek még csak nem is HomeKit-képesek. Így végeredmény számomra majdnem 5 csillagos a termék, és az ára is teljesen rendben van.

[wp-review id=”128319″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.