fbpx Skip to content

Mindenki nagyon várja már az új iMac szériát, amiknek nem csak Apple Silicon chipet kellene megkapnia, hanem egy teljesen új designt is. Ezek viszont sajnos még nem érkeztek meg.

Itt jön a képbe Luke Miani, az ismert tech YouTuber, aki bár nem elsőként, de ugyanezen a gondolaton elindulva fogta magát és megalkotott (illetve inkább összeszerelt) két termék fúzióját felhasználva egy “kísérleti iMac”-et.

Egy régebbi projektjénél az akkor felhasznált 2011-es iMac-et sajnos véletlenül sikerült tönkretennie, ami elmondása szerint azóta is ott hevert valahol az irodájában, így az új iMac iránti vágyakozásból és a hibás gépből és egy új, M1-es processzorral szerelt Mac miniből kiindulva születhetett meg ez az öszvér.

A hibás eszközt sajnos már nem tudta volna másra felhasználni, mindenképpen valamilyen szintű szétbontás lett volna a vége, ezért úgy döntött, teljesen szétszereli, megszabadítja minden belső tartalmától a kijelző modult kivéve, és a helyére valamilyen úton módon beszereli az említett M1-es Mac mini belsejét, az iMac 27″-os paneljét használva monitorként, de ennek hogyanjáról is mindjárt szót ejtek, mert nem ilyen egyszerű a helyzet. 🙂

Az iMac tehát szó szerint ki lett belezve: eltávolításra került az alaplap, az összes kábel kábel, hangszórók, műanyag elemek, tápegység, stb.

Miután megszabadította mindenétől az iMac-et, jöhetett a Mac mini. Az Apple apró asztali gépe végre újra erőre kapott az M1-es chipnek köszönhetően, de a beltartalmát tekintve fizikálisan alig változott az elmúlt években, így a szétbontása nem túlságosan nehéz feladat avatott kezek számára. Az első fedlapok eltávolítása után pár csavarral, a ventillátorral és a csatlakozókkal kell csak foglalkozzunk, és az alaplap máris kint van a unibody házból. Olyan apró minden alkatrésze, beleértve a beépített tápegységet is, hogy az iMac házba nagyon könnyen befért, csupán a rögzítését kellett megoldania.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit szakmai szemmel nézve én nem igazán látok jónak, mivel összesen 1 csavar felfogatási pontot és némi kétoldalas ragasztót használva szerelte be az alkatrészeket. Nyilván elmondta a videóban, hogy nincs megfelelő tapasztalata, sem felszerelése az ennél komolyabb műveletek elvégzéséhez, ami biztosítaná azt, hogy megfelelően rögzítve legyen minden, de sajnos ez így nem egy életbiztosítás. 🙂

A kijelző modul működtetésével kapcsolatosan már említettem, hogy nem egy egyszerű történet. Eredetileg a szétbontott iMac tápegységéről kapja a 27″-os LCD panel a tápot, és egy, az Apple által használt LVDS csatlakozón keresztül kapott jelet az alaplapról, de ezek használatának lehetősége megszűnt, hiszen ezek nem találhatóak meg a Mac miniben. Szerencsére már erre is van megoldás, így némi keresgélés a mindenható eBay segítségével az LCD modul cikkszámát felhasználva megtalálta a szükséges vezérlőegységet, ami képes volt jeltovábbításra, és az LCD háttérvilágításához szükséges tápellátást is meg tudta oldani. Ezek bekötésre kerültek, majd a vezérlő modul és a Mac mini össze lett kötve egy HDMI-kábellel, a tápellátásért felelős kábelek pedig ki lett vezetve az iMac hátán keresztül.

Ezt a vezérlőegységet használva a Mac mini összeszerelt állapotban kint is maradhatott volna az asztalon, és az iMac gyakorlatilag kijelzőként üzemelhetett volna Target Display mód nélkül, ami önmagában is nagyon jó és egyedi dolog, de a fő cél nem ez volt.

A két eszköz egybeépítése viszont hiába bámulatos, rengeteg kompromisszummal jár. A Bluetooth és a WiFi antennák nem voltak elég erősek ahhoz, hogy a vezeték nélküli perifériákat elérjék, továbbá az iMac alumínium háza a WiFi hálózat használatát is korlátozta. Ennek megoldása csupán mázlinak köszönhető, mivel az iMac eredeti antennái a gépbe építve maradtak, így elég volt átpattintani a csatlakozókat, de van itt még más is.

A legfontosabb dolgokhoz, azaz a bekapcsoló gombhoz, és a Mac mini csatlakozóihoz semmilyen formában sem férne hozzá az ember bontás nélkül, ez pedig konkrétan használhatatlanná teszi az egész végeredményt. Nyilván a hőtermelésen és ennek elvezetésén is elgondolkodhatnánk, de ezt nem érzem problémaforrásnak, mivel az Intel alapú variánsokhoz képest is annyira minimális az Apple M1-es chip hőtermelése, hogy gyakorlatilag passzív módban is képes működni, ahogy azt az új, M1-es MacBook Air esetében is láthatjuk. Plusz ne feledjük azt sem, hogy a Mac mini a saját alumínium házától megszabadult, és egy sokkal nagyobb belső légtérrel rendelkező házba költözött át minden. Ehhez ha hozzávesszük az LCD panel hőtermelését, akkor is egy használható elegyet kaptunk termikus szempontból.

Persze nem ő volt az első, aki ilyesmibe vágta a fejszéjét, hiszen pár héttel ezelőtt már egy másik csatornán láthattunk egy hasonlóan átalakított iMac-et, bár ott egy G5-öt használtak fel erre a célra, ami talán még jobban passzol az M1-hez az ARM miatt:

Nagyon érdekes, jópofa és borzasztóan kreatív amit a két kolléga létrehozott, de mivel sajnos csak erős megkötések árán használható, plusz nem túl költséghatékony, ezért inkább várjuk meg az Apple válaszát erre a kérdésre. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok