fbpx Skip to content

A különböző fejlesztők gőzerővel dolgoznak azon, hogy támogassák az Apple csili-vili új gépeit, melyekben a cég saját fejlesztésű processzora található.

A héten beszámoltunk már róla, hogy a Microsoft Office csomagja is támogatja már az M1 chipeket, most pedig az Adobe állt elő egy pár alkalmazással, igaz, csak béta változatban.

Az Adobe december 21-én bejelentette, hogy a Premiere Pro, a Premiere Rush és az Audition béta változatai már natívan futnak az Apple ARM chipjein.

Nem ezek az első Adobe alkalmazások, amelyek már frissültek, a Lightroom teljes változata és a Photoshop bétája is támogatja az M1-et. Utóbbihoz hasonlít ez a három béta most, mert a Photoshop mintájára itt is csak a funkciók egy része érhető el, ha M1-en futtatod őket.

Ha a teljes funkcionalitást szeretnéd, akkor bekapcsolhatod az alkalmazás infó fülén a Rosetta 2 használatát és akkor 1-2 hibától eltekintve tökéletesen fognak működni. Ráadásul az Adobe szerint bizonyos optimalizálásaiknak köszönhetően még ilyen módban is gyorsabbak lesznek az alkalmazások, mint eddig.

Az Adobe azt is megjegyezte a bétákat bejelentő oldalán, hogy a natív variánsok sok tekintetben jelentősen gyorsabbak lesznek. Az M1-es 13 colos MacBook Pro-n egy YouTube exportálás például több mint 2x gyorsabb lett, megközelítve a dedikált GPU-val rendelkező, 16 colos MacBook Pro teljesítményét.

A „Sensei” funkciók, mint a jelenet felismerés drasztikusan gyorsabb M1-en, és az Adobe szerint 4x gyorsabb lesz, mint a 16 colos MacBook Pro-val.

Fontos még megjegyezni, hogy a Premiere Pro egy új felirat munkafolyamattal érkezik, emiatt változik a projekt fájlok felépítése. A projekteket automatikusan átalakítja az alkalmazás az újabb formátumra, de érdemes lehet előtte biztonsági mentést készíteni, nehogy gond legyen.

Az Adobe úgy tervezi, hogy ezen alkalmazások végleges, M1-re szánt variánsaira valamikor a jövő év első felében számíthatunk.

Jó látni, hogy a Microsoft és az Adobe is megtesz minden tőlük telhetőt, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen szükség a Rosetta 2 emulációra.

További részletekért látogass el az Adobe oldalára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Jo lenne, ha a kisebb fejlesztok is belehuznanak, mert tobb helyen is lattam cikkeket amik komoly hianyossagokat emlegetnek, foleg pl. driver szinten. Nyomtato driverek, usb soros port driverek, rengeteg a gond, es sajnos ezeket meg virtualizacioval sem lehet jelenleg athidalni.

  Foleg ugy furcsanak tunik a dolog, hogy a keynoteon kihangsúlyozták, hogy gyakorlatilag csak ujra kell forditani a meglevo kodot az uj fejlesztokornyezetben. Mennyire egyszeru a fejlesztok dolga… vagy megsem. :frowning:

 2. Avatar for info1 info1 says:

  Szépen csendben tegyük hozzá, hogy eléggé fontos programok sem mennek rajta normálisan.
  Például davinci resolve.
  És még jó néhányat lehetne sorolni, de ezeknek a programoknakk az Updatje hosszú ideig fog tartani, mire az M1 kompatibilis lesz mindennel ami alapvetően kéne, hogy működjön, az kb 1 év.
  Úgyhogy csak annak ajánlott a megvétele aki új géppel akar bosszankodni…

 3. Mármint az alkalmazás nem megy jól, vagy a hozzá tartozó pluginek? :slight_smile: Mert általában azzal van a baj sajnos.

 4. Januar elejen erkezik a gepem, kivancsi vagyok nagyon, hogy amiket en hasznalok, hogyan fognak mukodni.
  Pl. Intune Company Portal + Teams…
  Cisco Anyconnect VPN
  Microsoft RDP

  Ha ezek mennek es egesz nap tudok errol dolgozni, mar elegedett leszek :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for info1 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for SzifonAdmin