fbpx Skip to content

Idén az iPhone 12 Pro tesztünket is különleges közegben készítettük el, az iPhone 12 Pro Max-nál pedig külön hangsúlyt fektettünk a videós és fotós képességeire. Ebből olvashatjátok most az első részt, amiben egy nagyon kedves ismerősünk, Varga Benedek igazi fotós szemszögből meséli el nekünk a tapasztalatait, élményeit.

iPhone 12 Pro kamera teszt

Mindezt egyébként meghallgathatjátok podcast formában is, de természetesen itt a cikkben megtaláljátok az eredeti, módosított és ProRAW fotókat is. Benedek a fotózáshoz a már említett iPhone 12 Pro Max-ot használta és mellette az iOS 14.3 bétáját, ami azóta hivatalosan is megjelent, tehát ti is ki tudjátok már használni a ProRAW-ot. Nézzük meg akkor, hogy milyenek is az iPhone 12 Pro Max fotós képességei, át is adnám neki a szót!

Már az októberi bejelentés előtt sejteni lehetett, hogy az Apple idén is többek között a kamerával akarja majd eladni az új iPhone-t. Két fotós barátommal végig beszélgettünk Messengeren a keynote alatt és együtt nevettünk, hogy már megint azokat a túlélesített, kenődő, szaturált fotókat mutogatják, amiket minden évben. Az persze vitathatatlan, hogy ezek a képek tökéletesek ahhoz képest, hogy egy okostelefon kamerájából származnak és abszolút kiváltják a kompakt fényképezőket, amiket jellemzően fotóamatőrök használnának. De a nagy kérdés minden évben az, hogy egy tapasztalt fotósnak, aki egyből látja a különbséget a mobilos és egy rendes fényképezőgéppel készült fotó között, bizonyos esetekben elég tud-e lenni az iPhone?

A keynote egy pontján, vagyis inkább két pontján azonban felkaptam a fejem. Egyrészt akkor, amikor bejelentették, hogy az iPhone 12 Pro Max-ba egy nagyobb szenzort raknak, igaz csak a 28mm-es kamera mögé és hogy ehhez így a legnagyobb fizikai méretekkel rendelkező iPhone 12-t kell megvenni, de legalább az opciónk megvan. A másik, sokkal érdekesebb pont az Apple ProRAW formátum bejelentése volt, amit viszont mindegyik iPhone 12 Pro modell megkap.

A kérdés persze adott volt: dehát eddig is ki tudtuk nyerni a DNG-t a kamerából külső fejlesztők alkalmazásaival, most akkor ez miért nagy szám, és mitől is pro a ProRAW?

Személy szerint sosem használok külső kamera appokat iPhone-on. Ennek két oka van: egyrészt a zárolt képernyőről csak a beépített kamera érhető el, így csak azt tudom azonnal előrántani, másrészt az Apple elképesztő szoftveres tuningolást hajt végre a fotóin, amik csak a hivatalos appban érhetőek el. A külső appok RAW fájljaiból hiányzott mind az a “computational” rész, ami az iPhone kameráját nagyszerűvé teszi. Egy dinamikátlan, zajos fotó volt eddig a nyers iPhone kép, amiből utómunkával sem tudtunk jó eredményt kihozni.

Az Apple a ProRAW-val egyesíti a RAW fotóval járó flexibilitást és az általa adott “computational” részt, így minden olyan információ benne van a ProRAW fájlokban, amitől az iPhone fotói annyira jók. Benne van az okos zajszűrés, a kompozit szerű felépítés, a nagy dinamika és a jó szerkeszthetőség.

Két környezetben próbáltam ki az iPhone 12 Pro Max kameráját: mesterséges fénynél és egy ködös, hajnali erdőben.

A lámpafénynél készült fotót elkészítettem iPhone 11 Pro-val és Nikon Z6 II-vel is, hogy legyen összehasonlítási alapom. Mindhárom fájlt a saját ízlésemnek megfelelően fényeltem Lightroom Classic-ban, az iPhone 12 Pro Max és a Nikon Z6 II esetén a RAW fájlokat, az iPhone 11 Pro esetén pedig a HEIC fájlt. Jól látszik, hogy az iPhone 11 Pro esetén teljesen elvesztettük a csúcsfényeket, azokat vissza sem tudjuk húzni, ellenben az iPhone 12 Pro Max és a Nikon Z6 II full frame MILC fényképező között gyakorlatilag nem lehet különbséget tenni.

(iPhone 11 Pro)

(Balra az iPhone 12 Pro Max fotója látszik, jobbra pedig a Nikon Z6 II-é)

Tehát jól megvilágított, kontrollált környezetben az iPhone 12 Pro Max remekül szerepel, persze nincs benne annyi részlet, mint a Nikonnal készített fotóban, de így is meglepően jó a végeredmény. Az eredeti .dng ProRAW képet innen tudjátok letölteni.

De mi van akkor, ha nincs elég fény – vajon akkor is elég jó az új kamera? Egy hajnali, erdei séta alkalmával teszteltem a kamerát, és a végeredmény itt is elfogadható, és bizonyos esetekben felveszi a versenyt egy profi kamerával. Sajnos a telefotó lencsével készült képek még mindig jóval zajosabbak, ennek az oka a szűkebb rekesz és a kisebb szenzor, de a normál látószöges képek meglepően jók!

Szerkesztés közben a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a látszólag beégett részeket is gyönyörűen vissza lehetett húzni. Ez annak köszönhető, hogy a ProRAW fájl nem egy fotót tartalmaz, hanem egy kompozit, ami különböző expozíciós értékekkel készült verziókat tárol ugyan abból a képből. Ennek révén a beégett csúcsfények minőségromlás nélkül nyerhetőek vissza, a feketébe bukott árnyékok pedig komolyabb zajosodás nélkül világosíthatóak ki. Az eredeti .dng file-t innen tudjátok letölteni.

Ezzel az iPhone nálam szintet lépett, mint fényképező. Eddig ugyanis az volt a fő problémám vele, hogy hiába készítek jobbnál jobb képeket, azokat nem tudom olyan szabadsággal befényelni, mint egy fényképezőből származó RAW fájlt. Ebből a szempontból nekem a ProRAW abszolút bizonyított, így már nem bánnám annyira, ha életem képét is egy iPhone 12 Pro Max-szal lőném meg.

Ha bővebben érdekel a téma , akkor ajánlom a Tripodcast fotós podcast 39. adását, amiben 1:16:10-től bővebben is beszéltem a teszt alatt szerzett tapasztalataimról és a mobilos fotózásról. Instagramon pedig itt követhetsz.

Az iPhone 12 Pro készülékeken a ProRAW funkciót a Beállítások / Kamera alatt külön be kell kapcsolni, így azt ne feletsük el megtenni. Ezután a Kamera alkalmazásban, mikor fotózunk, jobb oldalt felül is kapcsoljuk be, hogy ProRAW képet is készítsen a készülék. Bővebben itt olvashatsz róla.

A Szifon.com-on hamarosan folytatjuk az iPhone 12 Pro Max tesztjét, amiben a videós képességéről és magáról a készülékről lesz szó, de úgy gondoltuk, hogy nagyobb élmény lehet a számotokra, ha külön vesszük a fényképezéssel kapcsolatos észrevételeinket és a ProRAW-ot, és mellette podcastben is meghallgathatjátok Benedek iPhone 12 Pro Max élményét. 🙂

Köszönjük szépen az iSTYLE-nak a teszt idejére biztosított iPhone 12 Pro Max készüléket. Megvásárolni ide kattintva tudjátok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. nagyon nem tudsz vmit, ha a z6ii-ből ezt a képet sikerült kihoznod, vagy szándékosan feltoltad az érzékenységet az egekbe.

 2. Ez a Proraw nem teljesen kerek. Mármint lövök például egy fényképet ebbe formátumba, ami pl. 40 MB…Ha ezt betallózom Lightroom-ba vagy Snapseed-be, akkor tiszta sor érzékeli is hogy .DNG a kiterjesztése… viszont ha csak egy nagyon picit belenyúlok a Fotók applikáció szerkesztőjében, akkor sima hitvány JPEG-nek aposztrofálják az imént említett appok kemény 2-3MB nagysággal, ami elég nagy tömörítés…
  Ugyanakkor ha ugyanezt a fájlt megint megnézem a Fotókban, ott azt írja, hogy raw.
  Ennek mi értelme, hogyha egy nagyon kicsit szerkesztek rajta meg állítgatok ezt azt ugyan olyan hitvány tömörített sz@rt kapom? :F

 3. Sztem csak a kijelzés téveszt meg. Az csak azt jelentheti hogy RAW formátum is elérhető, vagy tényleg a RAW-ot szerkeszted. Őszintén nem tudom neked ezt megmondani mert telefont nem cseréltem idén, így jó kérdés a fotókban ez hogy látszik vagy mit szerkesztesz.

 4. Mondok egy példát. Lőttem egy képet raw-ba. Bemegyek a fotókba és ott raw mappa, tiszta sor ott is van. Ha így elküldöm magamnak mail-be, akkor megjön a teljes.
  Ugyanakkor ha fényelem, kis feketepont és élénkség állítás után küldöm el a raw mappaból ugyanazt a képet, akkor csak 1,9MB a 40 helyett… tehát értem én ezt, azelőtt is használtam én ezt a formátumot, akkor akárhányszor szerkesztettem mindig visszatudtam rakni a fentebb említett applikációkba- ugyanúgy érzékelték…
  Most érted arra gondolok hogy csinálok egy fasza képet, szépen meg tudom szerkeszteni, tényleg tök jó lesz és jobb, mint ha algoritmus csinálná és egyből JPEG… viszont amint megosztom/feltöltöm valahová vagy tovább küldöm, már egy ilyen nagyon durván tömörített kép lesz belőle, és akkor szinte ugyanott vagyok mint hogyha csak lőttem volna egy képet a gyári beállításokkal kvázi.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for pergabb Avatar for Szifon Avatar for varangy Avatar for SzifonAdmin